Joop

Mobieltjes verboden op Franse scholen

  •    •  
31-07-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Online230sm
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

hminkema
hminkema2 aug. 2018 - 0:57

Een smartphone is een extreem verslavend apparaat. Geen wonder, complete afdelingen programmeurs bij Facebook, Whatsapp, Instagram en YouTube werken voor de baas met maar één doel voor ogen: nóg meer aandacht van de gebruiker vatten, liefst 24/7. Die manipulatie van de smartphonegebruiker is enorm succesvol: de aanblik van een tram, schoolklas of terras verschilt anno 2018 totaal van die van tien jaar geleden. Ook volwassenen appen en facebooken er op los dat het een lieve lust heeft. Weerloos, en allemaal in de overtuiging dat ze *niet* verslaafd zijn. Kinderen zijn elk jaar ruim 5000 uur wakker. Van de 1000 uur die ze op school doorbrengen, mag gevraagd worden dat ze dat *niet* facebookend, instagrammend en whatsappend doen. In de les is namelijk concentratie vereist. De leuke - en ja hoor, op sommige punten best leerzame - afleiding bewaren we voor de overige 4000 uur. En als een leraar af en toe dat ding eens 'nodig' acht in de les, nou, dan staat hij dat zelf heus wel toe. Maar daar hoef je een volkomen logisch en verstandig algemeen verbod niet voor op de helling te zetten. Punt is en blijft dat de leraar gaat over de condities waaronder leerlingen aan zijn les deelnemen. Niet de leerlingen. Nee, echt niet. Niet.

1 Reactie
Cliff Clavin
Cliff Clavin4 aug. 2018 - 11:21

@ Hminkema - uitmuntende bijdrage. Psychologe Jean M. Twenge schreef er in 2017 dit essay over, voor The Atlantic: https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2017/09/has-the-smartphone-destroyed-a-generation/534198/ En Manfred Spitzer, psychiater en filosoof te Ulm (D) meldt ons het volgende: http://www.znl-ulm.de/Veroeffentlichungen/Geist_und_Gehirn/NHK18_Smartphone_und_Depression.pdf Tenslotte is hier een interview in het Nederlands met prof. dr. Spitzer: https://www.vn.nl/allemaal-digiziek-de-diagnose-van-manfred-spitzer/ Ik teken nog aan dat zowel Jean M. Twenge als Manfred Spitzer met furieuze en hysterische kritiek te maken krijgen, die neerkomt op toxische tegenpropaganda. Als ergens astronomisch hoge bedragen mee gemoeid zijn (tabaksgebruik, farmaceutica, klimaatverandering, bijvoorbeeld), dan zullen de belanghebbenden niets en niemand ontzien bij het veilig stellen van al die inkomsten. Mijn voorspelling: dat onding, die smartphone, is er nu een goede tien jaar. We gaan nog heel veel menselijk lijden zien, veroorzaakt door het overmatige gebruik van, en de verslaving aan dat apparaat.

Fritz Leiber
Fritz Leiber1 aug. 2018 - 9:09

Op diverse scholen in het voortgezet onderwijs in Nederland is het al zo dat leerlingen bij binnenkomst in een lokaal de mobieltjes in daartoe bestemde zakjes van een in het lokaal opgehangen "tas" moeten doen. Worden ze tijdens de les desondanks betrapt op gebruik van een mobiel staat daar een vaste straf op. https://www.ad.nl/nieuws/telefoontas-aan-de-muur-biedt-uitkomst-bij-telefoonterreur-in-de-klas~a5506011/

Bernie2
Bernie21 aug. 2018 - 6:07

Yep. Als je als kind of volwassene een gsm hebt (waarop haast automatisch Facebook, Twitter, What's App of Joop ben je daar, ongeacht je locatie, vrijwel steeds mee bezig. 'Effe mijn app checken hoor." Om de paar minuten en dat leidt danig af. Op school en je prestaties ter plekke of je werkplek, idem. Ik ben groot fan van mobieltjes met alle toeters en bellen, maar hier zet de Franse overheid mi. een nodige stap die in elk ander land ook gezet zou moeten worden. Verder ben ik mijn mening terzake over hoogbejaarden met gsm's op hangplekken in winkelcentra, ziekenhuizen, vakantieplekken en zorgcentra nog aan het bijschaven. Ciao.

korheiden2
korheiden231 jul. 2018 - 17:18

Uitstekende maatregel. Nu nog handhaven. Dat is in Nederland doorgaans een probleem.

1 Reactie
Starter2
Starter231 jul. 2018 - 19:41

Dat wordt daar ook een probleem. Want er is niet geregeld hoe ze moeten handhaven.

Geleen
Geleen31 jul. 2018 - 15:24

Heel verstandig.

1 Reactie
johannn2
johannn231 jul. 2018 - 17:59

Verstandig is niet altijd wijs. .

johannn2
johannn231 jul. 2018 - 13:34

Een hele schooldag zónder?! Consultatiebureaus voor verslaving zullen overlopen worden door kids met ontwenningsverschijnselen ! .

vdbemt
vdbemt31 jul. 2018 - 13:16

Ik zou gebruik ervan op zijn minst in de lokalen verbieden. Net als in het theater: tijdens de les: mobieltje UIT. Anders inleveren.

1 Reactie
johannn2
johannn231 jul. 2018 - 18:01

Dat is al gebruikelijk. De bedoeling lijkt veeleer, om jongeren enigszins los te weken van hun mobieltje. .