Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Mladic voorgeleid

  •  
03-06-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
[VIDEO] Mladic wordt verdacht van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden
Ratko Mladic wordt vandaag voor het eerst voorgeleid in het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Hier hoort hij de formele aanklacht tegen hem en zal hij onschuldig of schuldig pleiten. Mladic wordt onder meer verdacht van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.
Het gerucht gaat dat de advocaat van de oud-generaal om dertig dagen uitstel zal vragen.
NRC Handelsblad heeft de belangrijkste punten van de aanklacht op een rijtje gezet:
Mladic wordt ervan verdacht de massamoord in Srebrenica van juli 1995 te hebben georkestreeerd. Daar werden 8000 islamitische mannen en jongens in zes dagen gedood, de ergste massamoord sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog […] Hij wordt ervan verdacht zich in Bosnië schuldig te hebben gemaakt van genocide, vervolging, uitroeiïng, moord, deportatie en onmenselijke handelingen, waarbij veel mensen gedood, verkracht, gemarteld, opgesloten en uitgezet zijn. […] Mladic zou het beleg van Sarajevo hebben geleid. De stad werd vanaf mei 1992 44 maanden belegerd en 10.000 burgers kwamen om. Ze werden door mortiervuur gedood vanaf de heuvels rondom de stad, of neergeschoten door sluipschutters. […] Hij zou tweehonderd VN-soldaten tussen 26 mei en 2 juni 1995 in gijzeling hebben genomen. Ze werden vastgehouden op strategische posities waarvan Mladic verwachtte dat NAVO-bombardementen zouden plaatsvinden, om op die manier de bombardementen te voorkomen.
Update 11.00
Mladic heeft, zoals verwacht, niet meteen zeggen of hij schuldig of onschuldig is. Hij heeft dertig dagen uitstel gekregen. Het proces wordt op 4 juli voortgezet.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

Florian2
Florian23 jun. 2011 - 8:15

Ik zeg het niet snel maar een eerste klas klootzak die Mladic. Geweldig dat Mladic eindelijk is opgepakt en dat hiermee in ieder geval word aangetoond dat niemand weg komt met genocide....zelfs vele vele jaren later. Dat hij mag sterven in gevangenschap!

Florian2
Florian23 jun. 2011 - 8:15

Mladic lijkt zelfs niet te beroerd om een verschrikkelijke ziekte als kanker te misbruiken om onder deze aanklacht proberen uit te komen. Dat toont maar weer eens aan wat voor figuur deze kerel is: later dan laag.

Gerald2
Gerald23 jun. 2011 - 8:15

Mladic vindt aanklacht "wanstalig en monsterlijk". Hij is niet de enige die last heeft van dit soort omkeergedachtes: beschuldig een ander van datgene waar je zelf van beschuldigd wordt. Dichter bij huis zijn ook legio voorbeelden, ook op deze site, te vinden.

Bernie2
Bernie23 jun. 2011 - 8:15

Mladic nu dus voor het hekje, verdacht van massamoord, genocide. Na WOII de zoveelste in een rij van laffe massamoordenaars. Van allerlei nazi's tot Pol Pot, en van Idi Amin tot deze Mladic. Als mijn geheugen mij niet in de steek laat gaat het steeds om alleen maar mannen die voor dit soort misdrijven terecht staan. Dringt de vraag zich natuurlijk op waarom vrouwen zich nooit profileren als massamoordenaars om daar vervolgens voor terecht te staan. Heeft iemand enig zinnig idee? Militarisme al mannenhobby klinkt iets te gemakkelijk. Waarom doen vrouwen dit niet?

123oeps
123oeps3 jun. 2011 - 8:15

Srebrenica en Mladic hebben veel impact op Nederland door de mislukte rol van de Duchtbatters, vandaar dat deze zaak zoveel aandacht krijgt.Het woord 'massamoordenaar' en de uitdrukking 'het beest van Srebrenica' is al zovaak op Mladic geplakt dat de massa aanneemt dat het wel zo zal zijn. Maar mensen die werkelijk geinteresseerd zijn in deze verschrikkelijke Balkan affaire, zoeken naar achtergronden omdat ze willen weten hoe zo iets kon ontstaan. http://szrzlj3.blogspot.com/2010/10/in-this-picture-is-beautiful-to-see.html  

Germinal
Germinal3 jun. 2011 - 8:15

De laatste zin in de klip over Mladic is bijgeknipt. Hij zegt letterlijk: "Ја сам бранио свој народ и ја не убијам муслимане као муслимане, ни Хрвате као Хрвате, ја не убијам сад у Либији, ни у Африци, ја сам само бранио своју земљу" Vertaling: “Ik heb mijn volk verdedigd en ik vermoord geen moslims omdat ze moslims zijn, nog Kroaten omdat ze Kroaten zijn, ik moord niet nu in Libië, nog in Afrika, ik heb slechts mijn land verdedigd.” Het middenstuk is dus weg. En zo gaat het maar met onze berichtgeving. .

123oeps
123oeps3 jun. 2011 - 8:15

@Mohamed Roble, vr 03 juni 2011 20:09:De VN commissie ging het NIET om het aantal slachtoffers maar alleen om het aantal VERMISTEN/8000! Volgens de UNHCR zijn 3000 moslimsoldaten (nog steeds slachtoffers) doorgedrongen tot het territorium van de gemeente Tuzla, Zenica (Bosnië).De VN generaal die daar het bewind voerde (de canadees Lewis McKenzie) heeft later meermaals met klem gezegd dat het gangbare verhaal over Srebrenica grotendeels onwaar is.Hij schat het aantal omgekomen moslimstrijders op hooguit 2000.Bij de daaropvolgende Servische inname van Zepa bleken honderden verdedigers van deze enclave tot de ‘vermiste’ Srebrenica-moslims te behoren. Zo meldde de Guardian op 17 januari 1996 de aankomst in Dublin van 24 moslim-Bosnische krijgsgevangenen die vanuit Srebrenica naar het gevangenenkamp Sljivovica in Servië waren overgebracht en daar gedurende enkele maanden vastgehouden. Nicholas Burns van het State Department verklaarde dat 800 Srebrenica-gevangenen in kampen in Servië waren vastgehouden, en dat de VS er 214 als vluchteling asiel zou geven.Elke moslim die stierf in Srebrenica gedurende de hele oorlog werd genoemd als vermoord in juli van 1995.http://www.nu.nl/buitenland/2221774/honderden-slachtoffers-srebrenica-mogelijk-nog-in-leven.html http://www.afvn.nl/2007_1/afpag20_23.htm

Bernie2
Bernie23 jun. 2011 - 8:15

Oh ironie. Het lijkt erop dat de verkankerde moslimhaat van deze vermeende massamoordenaar zich nu als vleesgeworden kanker openbaart in zijn lichaam. Oh ironie, dat deze man terecht moet staan in een land waar een collega moslimhater gedoogd lid is van de huidige regering. Speling van het xenofobe lot.

1 Reactie
Tealc2
Tealc23 jun. 2011 - 8:15

Dat zeker ironie.

[verwijderd]
[verwijderd]3 jun. 2011 - 8:15

Ik wil zeker niet bagatelliseren maar om nou een Nederlands democratisch gekozen politicus te vergelijken met een vermeend medeschepsel dat vanuit de laagste krochten van de menselijkheid deze aanklacht krijgt gaat mij te ver. Hoezeer ik ook zijn gedachten goed verwerp hij heeft altijd verklaart niets tegen de moslims te hebben alleen de ideologie van de islam. Ik ga ervan uit dat hij de waarheid spreekt en dan is dat zijn goed recht hoe gênant ook.

4 Reacties
Bernie2
Bernie23 jun. 2011 - 8:15

Ik ga graag voluit op het orgel en zie wel degelijk parallellen. Ik neem aan dat je het over Wilders hebt? In woord en geschrift balanceert hij welbewust op de spreekwoordelijke rand, dat zal 'm ook straks vrijspraak opleveren. Maar dat staat haaks op de felle anti-moslimsentimenten die de xenofoob dagelijks welbewust verspreidt. Waarmee de xenofoob op zijn zachtst gesteld een zeer ongezonde voedingsbodem voor moslims neerlegt. Mladic sloeg fysiek door, omdat hij de kans daartoe kreeg. Wilders doet het vooralsnog in woord en geschrift. Verder ga ik niet inhoudelijk in op eventuele reacties richting Wilders zelf, het gaat hier immers om Mladic. Die staat vandaag terecht :)

hanso2
hanso23 jun. 2011 - 8:15

Je hebt gelijk, het is storend en contraproductief om te stellen dat Wilders gelijk is aan Mladic. Je kan wel parallellen noemen, maar dat is heel wat anders dan zeggen dat hij gelijk is, want Wilders is geen moordenaar, althans, dat is niet aannemelijk. --- Echter, ik neem aan dat je reactie op Bernie Whistler was, en die vergeleek ze ook niet, hij schreef dat ze beiden collega's Moslim-haters waren, en dat klopt wel. Want dat doen ze allebei, Moslims haten, hoewel het bij Mladic ook een duidelijke etnische component heeft, die bij Wilders mogelijk ontbreekt. Parallellen benoemen mag, zowel positief als negatief. Wilders vergelijkt zichzelf bijvoorbeeld met Johan de Witt en Oldenbarneveldt, dus over groteske vergelijkingen gesproken Hoewel, als je ziet hoe bij Wilders, de PVV en aanhang de woorden Moslim en Marokkaan dikwijls worden verwisseld om negatieve eigenschappen te kunnen verwisselen, dan zou je toch bijna een etnische component in de Islamofobie gaan vermoeden.

hanso2
hanso23 jun. 2011 - 8:15

" hij heeft altijd verklaart niets tegen de moslims te hebben alleen de ideologie van de islam." Ik ga niet verder hier op in, behalve dat ik wil aangeven dat Wilders Moslims als individu en als groep heel vaak heeft beledigd. Een voorbeeld uit de WIlders-stal? Een gematigde Moslim is een extremistische Moslim die aan taqiyya doet. Kortom, een Moslim kun je nooit vertrouwen.

Tealc2
Tealc23 jun. 2011 - 8:15

''8000 Islamitische mannen en jongens in zes dagen gedood'', Dat waren zeker ideologie.