Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Mitsubishi sluit Nederlandse autofabriek NedCar

  •  
06-02-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
nedcar_300.jpg
Update: Verhagen: 'Geen staatssteun voor NedCar' ... 1500 werknemers in Limburg op straat 
Het Japanse autoconcern Mitsubishi stopt nog dit jaar met de productie van auto’s in Europa, inclusief de productie van wagens bij NedCar in het Limburgse Born. Bij NedCar werken 1500 mensen.
RTL Nieuws meldt:
Mitsubishi zegt ‘verschillende opties te overwegen’ voor de fabriek, waaronder de verkoop aan een derde partij, zegt de woordvoerster. NedCar heeft samen met de bonden de afgelopen jaren alles op alles gezet om nieuwe partijen te vinden voor de productie van auto’s in Born. Verder zoeken als Mitsubishi de stekker er uit trekt, is zinloos, lieten betrokkenen al eerder weten. De mensen die de auto’s moeten maken, zijn er dan niet meer.
Suat Koetloe van vakbond De Unie spreekt van een horror-scenario, schrijft de Volkskrant :
Dat betekent dit jaar nog het vertrek van Mitsubishi uit Limburg. Een horrorscenario dat een klap in het gezicht is voor de 1500 werknemers in het Limburgse Born. Ik heb er geen woorden voor dat al die vakmensen en gezinnen zomaar op straat worden gezet’, aldus een aangeslagen Koetloe. Hij wil vandaag nog opheldering over dit ‘horrorscenario’ dat Mitsubishi plotsklaps uit zijn Japanse hoed tovert.
SP en CDA willen een spoeddebat. 
Update 17.10:
Minister Verhagen (Economische Zaken) heeft aangekondigd dat NedCar geen overheidssteun van het kabinet kan verwachten. Hij verklaarde: “Je kan een bedrijf niet met subsidies overeind houden.” De fabriek zal uiteindelijk toch wel failliet gaan, en dan ben je belastinggeld kwijt, meent hij. Frankrijk gaf eerder de autoindustrie al staatssteun, zonder succes.
Verhagen gaat wel op zoek naar overnamekandidaten. Deze maand reist hij nog af naar Japan om met de top van Mitsubishi te overleggen over de verkoop binnen een jaar. Hij kondigt aan te zullen aandringen op een goed sociaal plan voor het personeel, maar kan nog geen duidelijkheid geven over het aantal arbeidsplaatsen dat behouden kan blijven. Dat schrijft NOS.

Meer over:

economie, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

RosaLange
RosaLange6 feb. 2012 - 9:02

Tja dat krijg je als je je tijd verspilt aan boerkaverboden en het hoofddeksel van de koning. Word je op een dag wakker en merk je dat de industrie naar elders vertrekt. Dan helpt ook een spoeddebat niet meer. Maar goed als de politie meewerkt is het land binnenkort naast industrie- ook boerkavrij. Tel uit je winst. Vind het trouwens wel erg voor die werknemers.

Voice
Voice6 feb. 2012 - 9:02

Ik ben bang, dat populistische partijen zoals de PVV en SP groter en groter gaan worden. In Limburg heb je: a. Grote werkeloosheid omdat politiek Den Haag bijna alles aan opbrengsten investeert in de Randstad en niet in de Parkstad. b. Grote criminele overlast van onze goed geintegreerde Marokkaantjes, de drugsrunners uit de Randstad, vaak ook nog eens loverboys, want daar staat de krant in Limburg ook vaker vol van. c. Drugsoverlast, van mensen die deze spullen kopen, legaal of illegaal en dit dan staan te gebruiken tussen de onthoudende burgers. d. Mensen zijn besodemieterd, misbruikt door de kerk en zullen denk ik ook niet snel meer stemmen op het CDA, CU of SGP. Succes Pechtold en Cohen met je hoofd in de grond te steken! IPV op de PVV en SP af te geven, geef; a. de mensen daar een toekomst, b. haal die verrijking van de multicult uit onze steden en straten, c. zorg dat de kerk niet meer de macht heeft en krijgt die ze voorheen gehad heeft. d. stop de legalisering van drugs, want anders staat er op elke hoek van de straat iemand te gebruiken, vooral buitenlanders, daar hebben Cohen en Pechie geen last van, want die wonen in de multiculti Randstad.

MichelReiziger
MichelReiziger6 feb. 2012 - 9:02

Misschien kunnen we een voorstel doen aan de Japanners, we tekenen met zijn allen een petitie dat de walvisvaart best mag voor wetenschappelijk onderzoek in ruil voor inzet tot het openhouden van de fabriek.

Joeri2
Joeri26 feb. 2012 - 9:02

Tja, het is natuurlijk geen bank. Daar waren de bonussen voor de directie veel te laag voor.

ElChe
ElChe6 feb. 2012 - 9:02

Ik wil de daf terug. http://www.philseed.com/daf-600.html

Patrick Faas
Patrick Faas6 feb. 2012 - 9:02

Als de Japanners weggaan uit Limburg, mogen we Wilders feliciteren met zijn overwinning. Japanners zijn door onze regering vrijgesteld van inburgeringsplicht, maar aan een klimaat van xenofobie verandert dat niets. Waarom zou Mitsubishi zijn nek uitsteken voor Nedcar als die onderneming geen winst maakt? Het Okura Hotel Amsterdam heeft decennialang verlies gedraaid, maar werd behoed voor bezuinigingen die afbreuk zouden doen aan de kwaliteit en gevrijwaard van sluiting dankzij enorme investeringen vanuit Japan, door ondernemers die in zeer langer termijnen dachten. Zulke investering vonden zij gepast, niet alleen om zo een naam en een markt te creëren voor dure Japanse producten, maar ook vanwege de eeuwenoude relatie tussen Japan en de VOC en de betekenis die Holland zo heeft gehad voor de ontwikkeling van Japan: http://nl.wikipedia.org/wiki/Rangaku. Daar komt bij dat Nederlanders in Nederlands-Indië zwaar geleden hebben onder de Japanners en zodoende eerder als slachtoffers worden gezien door de Japanners, dan als de vijand die atoombommen liet vallen. Kortom, historische binding en diplomatieke relaties zijn enorm belangrijk voor Japanse bedrijven. De onbeschoftheid van de PVV staat zeer haaks op het Japanse concept van beschaving. Misschien herinnert Mitsubishi zich de katholieke Portugezen weer, voor wie Japan de grenzen gesloten heeft, omdat de Portugezen geprobeerd hebben de Japanners in te burgeren naar Portugees model, d.w.z. te bekeren naar het katholicisme. Japanners hebben een oude band met de protestantse Hollanders, die hen Japans lieten zijn, maar of Verhagen daarop nog aanspraak kan maken als hij naar Japan reist is nog even de vraag. Hij lust niet eens een halal kroket, laat staan rauwe sashimi. Maar Verhagen boft dat hij Dries van Agt als partijgenoot heeft. Hem moet hij om advies vragen en Verhagen moet daarnaar goed luisteren. Van Agt staat in Japan goed bekend en heeft dit soort crises eerder tot een goed einde gebracht. En als opperste troef hebben we de koningin. Zij kan mensen aandacht geven en onderscheiden, waardoor de onbeschoftheid van Wilders en zijn Limburgse honden weer even naar de achtergrond verdwijnt.

Rechterhand
Rechterhand6 feb. 2012 - 9:02

Ik trek een vergelijking met de DSB-bank die omgevallen is. Want qua orde van grote ongeveer evenveel werknemers die hun baan verloren hebben. Hier gaan de werknemers op straat, terwijl het bedrijf niet failliet is. Bij DSB ging het failliet omdat er een halve zool een bankrun veroorzaakte. Toch lees ik weinig haatdragende opmerkingen tegen de Jappies. Dat is raar, DSB had geen keus en krijgt de volle laag. De jappies zijn niet failliet kunnen nog een keus maken en dit vinden jullie wel prima. Misschien kunnen de werknemers kleinschalig zelf wat nieuwe auto innovaties uitproberen, maar ik vrees dat de meeste werknemers in een andere branche gaan werken. Wel zonde. En die japanse auto's ga ik nooit kopen iig, spleetogige rommel.

ockham
ockham6 feb. 2012 - 9:02

DSB heeft nooit winst gemaakt. Nedcar sluit omdat productie in Nederland te duur is. Spoedebatten zijn alleen een vertoning.

boswachter2
boswachter26 feb. 2012 - 9:02

Dit is een voorbeeld dat ieder land eerst aan zich zelf denkt, alleen de oppositie in Nederland wil dit niet begrijpen. Wanneer de SP aan de macht komt zullen er nog wel meer buitenlandse firma's hun deuren sluiten.

2 Reacties
JanB2
JanB26 feb. 2012 - 9:02

Ach, weer iemand die volstrekt los van de realiteit staat en nog steeds niet door heeft hoeveel industrie er uit Nederland en Europa is verdwenen onder het juk van een ultrakapitalistische bedrijfsvoering en dito politiek.

Joeri2
Joeri26 feb. 2012 - 9:02

" Wanneer de SP aan de macht komt zullen er nog wel meer buitenlandse firma's hun deuren sluiten. " Ja ik denk ook dat die chinesen een bloedhekel aan socialisten hebben. Maar gelukkig hebben de amerikanen, ons groot voorbeeld, dankzij kapitalsme geen staatsschuld... *Proest*

Gelijkhebber
Gelijkhebber6 feb. 2012 - 9:02

'SP en CDA willen een spoeddebat', en dan: - Staatssteun voor Nedcar? - Mitsubishi dwingen Nedcar open te houden? - Een programma voon de bouw van een Nederlandse auto? - Zeg het maar Praatjes voor de bühne.

1 Reactie
Wobbel2
Wobbel26 feb. 2012 - 9:02

Nee geen praatjes maar het geld terugvorderen wat de overheid erin heeft gestopt om NedCar open te houden.

neutralist
neutralist6 feb. 2012 - 9:02

Sneu voor al die werknemers. In een globaliserende wereld zal dit vaker gebeuren. Fokker probeerde we nog een tijdje te redden want dat was van ons. Maar grenzen vervagen dus dat argument geldt niet meer. Er wordt nu alleen nog rationeel gekeken en ja, we zijn een duur land met relatief (zeker mondiaal) hoge lonen dus ik snap de keuze wel. Auto's maken kan in het Verre Oosten veel goedkoper.

3 Reacties
Dehnus
Dehnus6 feb. 2012 - 9:02

Onzin, zoveel goedkoper is dat helemaal niet. Loonkosten zijn maar een klein deel van de ware productie. Helemaal als je hier gigantische prijzen voor autos betaalt die in het "Oosten" nooit opgebracht kunnen worden kan je dat gewoon niet volhouden als bedrijf. Mensen moeten toch werk hebben om een product te kunnen kopen. Beter zou zijn gewoon per regio de dingen te maken die daar verkocht worden, dan kan je de prijs ook beter afstellen op die regio. Maar goed... die capitalisten komen er nog wel achter, niemand kan met een loontje van Foxcon een Metsubsidie betalen naar Nederlandse Prijzen.

JanB2
JanB26 feb. 2012 - 9:02

Auto's maken kan in het Verre Oosten veel goedkoper. Dan zet er maar flink wat invoerrechten op zodat de lage prijs voor de consument niet meer opweegt tegen de belabberde kwaliteit. Koop Europees!

Joeri2
Joeri26 feb. 2012 - 9:02

" Auto's maken kan in het Verre Oosten veel goedkoper. " Stijgende olie prijzen gelden ook voor vrachtschepen.

[verwijderd]
[verwijderd]6 feb. 2012 - 9:02

Laten we DAF maar weer wat leven inblazen. Heeft Viktor Muller nog geld over?

1 Reactie
JanB2
JanB26 feb. 2012 - 9:02

DAF is amerikaans. Al jaren. De zegeningen van de globalisering.

python
python6 feb. 2012 - 9:02

Gewoon per DIRECT de ww in en zoeken naar ander werk. Laten die Jappen de RAMBAM krijgen met hun missiebusjes. Dan maar een paar maanden eerder ww. FNV regel dat. HARDE ACTIES. Geen slap gelul meer van politici. NEDCAR is een flop en was een flop.

3 Reacties
westermans
westermans6 feb. 2012 - 9:02

"NEDCAR is een flop en was een flop. " Handig om te zeggen als je er niets vanaf weet. Nedcar heeft in totaal 4,7 miljoen auto’s afgeleverd. NedCar maakt gebruik van een sterk geautomatiseerd productieproces (meer dan 700 industriële robots) en heeft een uitstekende staat van dienst op de terreinen van kwaliteit, betrouwbare levering en kostenefficiëntie, die in de loop der jaren een hoog niveau hebben bereikt binnen de wereld van Mitsubishi. http://www.nedcar.nl/ Noem dat maar gerust een flop, het zegt dan meer over jou dan over Nedcar.

Candide2
Candide26 feb. 2012 - 9:02

Getver, je lijkt wel links!

MichelReiziger
MichelReiziger6 feb. 2012 - 9:02

***Laten die Jappen de RAMBAM krijgen met hun missiebusjes.*** Die 'jappen' hebben er voor gezorgd dat die 'knikkerogen' in Limburg bij Nedcar nog jarenlang vlaai elke zondagmiddag op tafel konden zetten. Als ze dat niet hadden gedaan was de fabriek jaren geleden al verdwenen.