Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Misstanden in prositutie nog te vaak ontkend'

  •  
14-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
200 keer bekeken
  •  
Flickr_wallen_SamuelRönnqvist_300.jpg
Amsterdamse wethouder Asscher: Nieuwe prostitutiewet laatste kans om orde op zaken te stellen. Anders naar Zweeds model: Hoerenloper strafbaar stellen
De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher uit in een interview met Trouw harde kritiek op de Nederlandse omgang met prostitutie. Volgens hem ‘ontkennen’ veel bestuurders en opiniemakers de misstanden, wordt volgehouden dat het prima op orde is, en weten veel burgers nauwelijks van de ‘ruwe werkelijkheid in de peeskamer’. Hij spreekt van een ‘collectieve zwijgafspraak’.
Op de website van Trouw is een samenvatting van het interview met Asscher te lezen. Als bestuurder houdt hij zich al jaren bezig met de Wallen, de rosse buurt in de hoofdstad. De gemeente Amsterdam er de criminaliteit te verminderen door panden op te kopen en een andere bestemming te geven.
Er is op de Wallen veel mensenhandel, schrijft de krant. Sommige politiecontroleurs schatten dat van de prostituees 50 tot 90 procent gedwongen aan het werk is, ook in legale raambordelen die een gemeentelijke vergunning hebben.
Meisjes zijn bang voor de overheid, omdat die in hun land vaak niet te vertrouwen is. Ze zijn vaak moederziel alleen, omdat ze hun paspoort en telefoon hebben moeten inleveren. Ze huren ergens voor veel te veel geld een kamer en worden met een taxi op en neer gebracht. Als je je probeert te verplaatsen in hun positie, snap je dat ze niet even aan de bel trekken.”
Volgens Asscher zwijgen bestuurders omdat ze niet voor “fatsoensrakker” of “preuts” willen worden uitgemaakt. Ook “comfortfeministen” bagatelliseren de problemen in de prostitutie en handhaven er een “grijze en onkritische consensus” over. “Maar je komt helemaal niet toe aan discussies over preutsheid of fatsoensrakkerij als je spreekt over mensenhandel. Die termen staan buiten de orde van dit probleem. Het is een nationale vergissing dat onze omgang met prostitutie thuishoort in het rijtje vrijheid, blijheid en tolerantie. Dat strookt niet met de werkelijkheid.”
De Eerste Kamer stemt binnenkort over een nieuwe prostitutiewet. Asscher is hier blij mee. “Die wet is iets wat we tien jaar geleden hadden moeten doen, toen prostitutie gelegaliseerd werd. We hebben toen optimistisch gedacht: ‘als je het reguleert komt het wel goed’. Terwijl je in feite daarmee faciliteert dat op grote schaal vrouwen misbruikt worden.”
De wet geeft de mogelijkheid om prostituees verplicht uit te nodigen voor een gesprek en ze te registreren. “Daarmee is het probleem niet opgelost, maar krijg je wel een veel beter beeld. We gaan het in Amsterdam serieus aanpakken om alle vrouwen eruit te pakken die het werk niet vrijwillig doen.”
Mocht ook na invoering van die wet blijken dat de omvang van de mensenhandel in de Nederlandse prostitutie niet afneemt, dan wil Asscher naar het Zweedse model. In Zweden is prostitutie verboden, maar is alleen de klant strafbaar als hij seksuele diensten koopt, en niet de prostituee.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.