Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Missie Uruzgan eind 2010 voorbij?

  •  
20-02-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
afghanistan_commando_300px.jpg
[Update] Gevallen kabinet neemt geen omstreden besluiten ... Navo reageert ... Australië wil Nederlandse militairen niet vervangen ... Verhagen belt Navo-partners
Nu het kabinet is gevallen, betekent dat in principe het einde van de militaire missie in Uruzgan. Een demissionair kabinet kan geen politiek omstreden besluiten nemen. Een langer verblijf in Uruzgan valt daar bij uitstek onder.
Door redactie Joop
Eerder betoogde GroenLinks-leider Femke Halsema al dat verlenging van de missie onhaalbaar gaat worden als het kabinet valt. Die toen nog fictieve realiteit van een kabinetsval is nu werkelijkheid geworden.
Feitelijk is een kabinet pas demissionair indien de koningin het ontslag door de premier heeft aanvaard. Zover is het nog niet. Zo bestaat er nog de mogelijkheid dat Balkenende doorregeert met een rompkabinet CDA/CU.
Oorlogscorrespondent Arnold Karskens betwist trouwens in een opiniestuk op Joop.nl dat de missie nu definitief niet verlengd wordt. Hij rekent voor dat de verkiezingen juist tijdig genoeg komen om een nieuwe (rechtse) regering te formeren die het besluit tot verlenging alsnog kan uitvoeren.
Volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken betekent de kabinetsval voorlopig “dat het besluit omtrent de Nederlandse missie in Uruzgan van 2007 van kracht blijft”. Dat betekent:
* dat op 1 augustus Nederland de leidende verantwoordelijkheid voor de provincie Uruzgan opgeeft; de NAVO cq de NAVO-bondgenoten zullen moeten bepalen welk land die verantwoordelijkheid overneemt;
* per december zal de Task Force Uruzgan zijn teruggetrokken uit Uruzgan. De afbouw van de TFU vindt dus plaats in de periode augustus-november.
Ondertussen houdt de NAVO vast aan het verzoek voor een kleinere Nederlandse missie in de Afghaanse provincie Uruzgan, zo meldt NOS.nl. Een woordvoerder van NAVO-secretaris-generaal Rasmussen benadrukt dat Nederland zelf beslist over een nieuwe en verlengde missie in Afghanistan. Maar hij hoopt nog altijd op een kleinere Nederlandse missie in Uruzgan.
Dat is de beste optie. Een team dat in Uruzgan de successen van de Nederlanders kan veiligstellen en taken kan overdragen aan de Afghanen.”
Al met al is er echter wel nog altijd sprake van een meerderheid van de Tweede Kamer die tegen een verlengde missie in Uruzgan is. Het is maar de vraag of de verkiezingen daar verandering in brengen. Ook PVV, dat flink op winst staat, is tegen de missie. 
Uiteraard volgt ook de Navo de Nederlandse situatie op de voet. De New York Times laat hoogleraar Julian Lindley-French , aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda aan het woord:
“If the Dutch go, which is the implication of all this, that could open the floodgates for other Europeans to say, ‘The Dutch are going, we can go, too.’ The implications are that the U.S. and the British are going to take on more of the load.”
Volgens de BBC heeft de Navo de Afghanen verzekerd dat er troepenmacht in Uruzgan blijft, ook als de Nederlandse militairen vertrekken.
Update 17:44 (21-02) : Tegelijkertijd laat het reeds in Uruzgan gelegerde Australië weten de Nederlandse militairen niet te willen vervangen. Dat heeft de Australische minister Smith van Buitenlandse Zaken gezegd (video). Het land heeft al 1600 militairen ter plaatse en is kandidaat bij uitstek om de rol van Nederland als leidend land in Urzugan over te nemen.
Update 21:00 (21-02) : Minister Verhagen heeft zondag telefonisch overleg gehad met de regering van Afghanistan en de bondgenoten in Uruzgan: Australië, Duitsland, Denemarken en Slowakije. Verhagen meldt zelf op de website van zijn ministerie:
Onze bondgenoten vragen zich af waarom Nederland als enige NAVO-lid op zo’n belangrijk moment vertrekt uit Afghanistan. Ik heb mijn buitenlandse collega’s laten weten dat de regeringscoalitie hierover tot mijn spijt geen overeenstemming kon bereiken, en dat Nederland tot augustus alles blijft doen om de missie van de NAVO in Afghanistan tot een succes te maken.
Wordt vervolgd, maar vermoedelijk niet in Uruzgan.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.