Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Mishandelingen in de paardensport zijn geen incident

  •  
15-08-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
8784 keer bekeken
  •  
ANP-437302676

Men doet liever oogkleppen op.

De recente onthullingen rond Olympisch dressuurruiter Charlotte Dujardin hebben een schokgolf veroorzaakt. Ze sloeg een paard vierentwintig keer in één minuut. In de video horen we Dujardin lachend roepen: “Het is shit dat ik hem niet harder kan slaan”. De dvocaat van de aanklager vergelijkt het terecht met een olifant in het circus.

Het slachtoffer, het paard, wordt vergeten. Als dierenwetenschapper voel ik walging en onbegrip. Een elegant en onschuldig dier wordt zo gemarteld, terwijl topruiter en toeschouwers lachen. De activist in mij hoopt dat dit het einde van de Olympische paardensport betekent. Niet wij, dierenactivisten, maar de topruiters zelf graven hun eigen graf.

Ben ik blij? Nee, ik zou liever in onwetendheid leven. Als paarden konden janken zoals honden dat doen als ze pijn en angst ervaren, klonken er uit de Olympische arena weerzinwekkende geluiden.

De sector probeert vooral het imago te redden in plaats van echte oplossingen te vinden. Neem Jumping Amsterdam: drie paarden hadden blauwe tongen door zuurstoftekort als gevolg van langdurig trekken aan het bit. Foto’s hiervan gingen de wereld over. De organisatie en de betrokken Olympische ruiters Kittel, Fry en Werth, wringen zich in allerlei bochten om het probleem te ontkennen. De directeur van Jumping Amsterdam trekt zelfs de echtheid van de foto’s in twijfel. Hoeveel foto’s en video’s zijn er gemaakt tijdens de World Cup dressuur? Honderden! Men doet liever oogkleppen op.

Hoe lang lag Dujardin wakker door het leed dat ze veroorzaakte? Vermoedelijk langer door het gezichtsverlies. Dit is geen slippertje. Het slaan gebeurt ijzig kalm en er wordt om gelachen. Dit is geen uitzondering in de paardensport. Sinds de vorige Olympische Spelen zijn dertien (!) Olympische ruiters veroordeeld voor dierenmishandeling, waaronder het toedienen van zweepslagen, elektrische schokken, gebruik van spijkers in de beenbescherming en het slaan met stokken. Dujardin zelf is eerder gediskwalificeerd voor bloed in de mond en sporenwonden.

Dujardin kocht negen maanden geleden een paard bij de Duitse stal Sandbrink, die samenwerkt met Cesar Para. Para is een Olympische ruiter veroordeeld voor meerdere zeer extreme paardenmishandelingen. De Duitse handelaren waren actief betrokken bij deze mishandelingen. Ondanks deze feiten kocht Dujardin daar een paard. Dit is in de paardensport heel gewoon. Ook Evi Strasser, een Canadese topruiter, doet zaken met Sandbrink. Strasser was geschorst voor mishandelingen en het rijden van een kreupel paard.

Olympisch dressuurruiter Helgstrand werd betrapt op dierenmishandeling op zijn Deense bedrijf. Meerdere ruiters reden daar de paarden kapot. Open sporenwonden en striemen van zweepslagen werden verstopt onder dekens of weggepoetst met schoensmeer. Na deze onthullingen werd Helgstrand geschorst. Zijn bedrijf fuseerde met dat van Olympisch springruiter Beerbaum, die op zijn beurt geschorst werd omdat hij paarden tegen de benen sloeg. Twee van Helgstrands toppaarden gingen naar de Olympische ruiters Werth en Kittel. Toevallig zijn dit twee van de drie ruiters die te zien zijn op de beruchte foto's van paarden met blauwe tongen in de Rai Amsterdam.

De mishandelingen in de paardensport zijn géén incident. Een netwerk van mensen met een gedeeld gebrek aan ethiek houdt elkaar de hand boven het hoofd. De paardensport zit vast in traditie en verzet zich tegen noodzakelijke veranderingen. Het ontnemen van de autonomie, uitbuiten en fysiek straffen van paarden is diepgeworteld.

Niet het meest ontspannen dier, maar het meest extreem bewegende dier wint. Critici beweren dat activisten de sport kapot maken, maar er zijn een aantal ‘atleten’ heel hard aan het graven. Het stilzwijgen of het bagatelliseren van mishandelingen is net zo kwalijk. Medewerkers moeten bijvoorbeeld een geheimhoudingsbeding tekenen… En de paarden? Hun mond is gesnoerd, maar hun ogen spreken boekdelen.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

Theodoor van der Heijden
Theodoor van der Heijden
19 aug. 2024 - 14:43
Goed artikel dat de vinger op de zere plek legt. Het belang van het paard is zwaar ondergeschikt aan het ego van diegene die er op zit, zeker op het hogere niveau. Het doel heiligt in dit geval alle middelen. Barbaarse methodes worden simpelweg gehanteerd om het paard het zwijgen op te leggen. Het wordt tijd dat de Anky's van deze wereld het zwijgen wordt opgelegd over paardenmensen en mensen met paarden die er zogenaamd geen verstand van hebben. Ze houden simpelweg van hun paarden zoals varkenshouders, kippenhouders en kalverhouders van hun dieren houden. Ook de paardensportbond KNHS kijkt louter de andere kant op en roept voor de bühne dat dierenwelzijn van groot belang is, maar handelt er zeker niet naar. Men vindt het "normaal" als er een derby of eventing-wedstrijd wordt gereden en de paarden van begin tot het einde van de wedstrijd wordt mishandeld. Bij endurance is het zelfs traditie dat paarden de wedstrijd niet aankunnen en sterven. Natuurlijk zijn er paarden die springen en kunstjes doen leuk vinden, maar laat ze dat doen zonder dwangmiddelen. Een paard dwingen om over een muur van 2 meter te springen met het grote risico op zware kwetsuur of erger is te zot voor woorden, maar de ruiter gaat met de vuist in de lucht. Bij dressuur op hoog niveau is het leed wat paarden meemaken duidelijk zichtbaar bij iedere pas die ze zetten, maar de ruiter zal zeggen dat het paard het uit liefde voor de ruiter weer heeft geflikt.
Redmule
Redmule
16 aug. 2024 - 16:02
Als eigenaar van een paard, waar (met veel liefde door dochter EN paard) kleine sprongetjes en bosritjes worden gemaakt gaat mijn bloed ook koken van dit soort berichten. Het enige waar die Dujardin spijt van heeft is het feit dat ze gepakt is. En ik vrees dat dit inderdaad te veel gebeurd. Van mij mag de controle van de dieren op sporen van mishandeling bij evenementen strenger dan de dopingcontrole van de Tour. Waarom zitten we bij mensen er altijd bovenop of er geen misstanden zijn en bij dieren niet. Opjagen en uitroeien dit soort beulen.
Jan Man
Jan Man
16 aug. 2024 - 8:57
Schandalig. Misschien is het een idee om de sponsoren die deze georganiseerde dierenmishandeling mogelijk maken te boycotten. Bedrijven zoals Heineken, de Telegraaf en de Vriendenloterij. https://www.jumpingamsterdam.nl/zakelijk/sponsoroverzicht/
2 Reacties
Andorimax
Andorimax16 aug. 2024 - 13:21
Die moet je sowieso boycotten :)
Theodoor van der Heijden
Theodoor van der Heijden19 aug. 2024 - 15:48
Dierenmishandeling valt zelfs onder goede doelen en wordt volop gesponsord door de diverse loterijen. Direct stoppen met die onzin.
Jan Wijn
Jan Wijn
16 aug. 2024 - 8:49
Deze reactie is verwijderd
Jozias2
Jozias2
16 aug. 2024 - 8:44
Voormalig olympisch ruiter dujardin. Ze heeft bij de laatste Olympische spelen niet meegedaan omdat ze vanwege dit gedrag geschorst is. Dat er misstanden zijn zal ongetwijfeld kloppen maar kennelijk neemt de paardensport ook actie als deze aan het licht komen. Denk dat de sport verbieden een te rigoreuze stap is, je zou eerst de misstanden aan moeten pakken. We kijken ook nog steeds naar turnen op de Olympische spelen.
5 Reacties
LaBou
LaBou 16 aug. 2024 - 16:25
Er wordt praktisch nooit aktie ondernomen. En dus wordt daar ook niet over geschreven en dus weet jozias van niets.
Jozias2
Jozias216 aug. 2024 - 19:24
@labou Er wordt hier een concreet voorbeeld genoemd. Even googelen en je leert dat bij dat voorval er wel degelijk actie is ondernomen . Kan toeval zijn maar dan is het minstens een minder goed voorbeeld.
LaBou
LaBou 17 aug. 2024 - 8:03
Het stuk vermeldt diverse gevallen waarbij GEEN aktie is ondernomen, dus je leest blijkbaar alleen wat je goed uitkomt.
Jozias2
Jozias217 aug. 2024 - 21:52
@labou Een groot deel van het artikel ging over haar dus kennelijk is dit het belangrijkste voorbeeld. Uiteraard worden er ook andere voorbeelden genoemd: “ Sinds de vorige Olympische Spelen zijn dertien (!) Olympische ruiters veroordeeld voor dierenmishandeling” En: “Olympisch dressuurruiter Helgstrand werd betrapt op dierenmishandeling op zijn Deense bedrijf. Meerdere ruiters reden daar de paarden kapot. Open sporenwonden en striemen van zweepslagen werden verstopt onder dekens of weggepoetst met schoensmeer. Na deze onthullingen werd Helgstrand geschorst.” Dus allemaal voorbeelden waar er kennelijk wel actie is ondernomen. Misschien leest u wat u goed uitkomt.
Theodoor van der Heijden
Theodoor van der Heijden19 aug. 2024 - 14:50
Worden er bij het turnen ook nog zweepslagen uitgedeeld? Direct verbieden.
Eric Minnens
Eric Minnens
16 aug. 2024 - 6:28
In de topsport komt het mishandelen van paarden blijkbaar voor, zie bovenstaand artikel. Toch zijn er daarnaast een aantal films over de bijzondere band tussen met name meisjes en hun paard. En er is deze website met een beetje geleuter over dit onderwerp, maar m.i. toch aardig om de gedachten te bepalen... https://dieren.startpagina.nl/forum/topic/619746/paardrijden-sport-of-mishandeling/
1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe16 aug. 2024 - 8:21
Ooit was ik een paardenmeisje. Nooit een paard mishandeld. Maar ik had niet de goede relaties om aan een eigen paard te komen.
Andorimax
Andorimax
15 aug. 2024 - 22:20
"Als paarden konden janken zoals honden dat doen als ze pijn en angst ervaren, klonken er uit de Olympische arena weerzinwekkende geluiden." Deze woorden uit de mond van een dierwetenschapper zijn wel heel veelzeggend (en schokkend, wat mij betreft).
Andorimax
Andorimax
15 aug. 2024 - 21:52
Kan de NPO niet op een of andere manier vervolgd worden voor het stelselmatig tonen en/of verheerlijking van (de gevolgen van) dierenmishandeling...?
Amandla
Amandla
15 aug. 2024 - 20:50
Het is een een elite sport. I rest my case.
Woyzeck III
Woyzeck III
15 aug. 2024 - 20:38
Wat is de 'sport' in paardensport; een dier dwingen om dingen te doen waar het bang voor is, zoals over hoge omheiningen springen en onvoorzichtig hard door een parkoers en waterpartijen rennen. De 'sport' en de prestatie is dus dat de ruiter/de trainer het dier zijn/haar wil weet op te leggen. En dat dan verkopen als samenwerking. Bah, bah, bah ..!
Joop1961
Joop1961
15 aug. 2024 - 16:31
En ik dacht dat er alleen in slachthuizen obscure dingen gebeuren. T zou n begin zijn om dieren niet meer voor welke hoedanigheid dan ook te gebruiken muv begrafenis stoet oid. Waar er n verdienmodel is gelijk net als stierenvechten afschaffen. Mocht dit niet haalbaar zijn ,bovengenoemde personen die iets met dierenmishandeling te maken royeren en voortaan n VOG toepassen. Plus bij mishandeling n gevangenis straf opleggen ( zweep slagen zouden wenselijk zijn ) en n boete betalen.
Kees Mierlo
Kees Mierlo
15 aug. 2024 - 14:54
Bij dit soort evenementen horen dierenartsen aanwezig te zijn. Door de overheid aangewezen en door de organisatie betaald. (Als je al dit soort evenementen zou willen toestaan.)
1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 aug. 2024 - 15:21
Voorlopig zijn we niet af van dit soort evenementen. In de paardensport gaat veel geld om.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor