Joop

Misdaadjournalist Peter R. de Vries neergeschoten in centrum Amsterdam

  •  
06-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
135 keer bekeken
  •  
ANP-432927080
Misdaadjournalist Peter R. de Vries is door een onbekende neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat te Amsterdam. Dat meldt Het Parool :
"Het ernstig gewonde slachtoffer is naar het ziekenhuis gevoerd. Rond half acht kwam de melding van de schietpartij binnen. Een politiewoordvoerder laat weten dat de politie massaal op zoek is naar de dader. Ook zou er een traumahelikopter zijn opgeroepen."
De krant meldt dat het slachtoffer in zijn hoofd is geschoten.
Het AD schrijft dat De Vries is aangevallen ter hoogte van de studio van RTL Boulevard in de bewuste straat. De misdaadjournalist was daar vanavond te gast. De politie kan niet bevestigen dat het daadwerkelijk om De Vries gaat, aldus de krant. ,,Het is gebruikelijk dat we eerst familie benaderen voordat we met een identiteit naar buiten treden,“ verklaart een woordvoerder van de politie.
Volgens bronnen van de NOS is er vijf keer geschoten.
De Vries is vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces. Diens advocaat Derk Wiersum werd in 2019 op straat vermoord. Ook de broer van de kroongetuige is omgebracht. In 2019 maakte De Vries bekend dat hij zelf op de dodenlijst van Ridouan T. stond.
Persfotograaf Dinand de Groot toont beelden dat er op de A2 ter hoogte van Breukelen vermoedelijk een verdachte is aangehouden. (Update: Dit bleek niet het geval te zijn, twee verdachten werden gearresteerd op de A4)
AT5 meldt dat de politie fuiken had geplaatst op onder meer de A2 om de voortvluchtige verdachte te kunnen vatten. Of het hier om een verdachte gaat is niet bekend. Misdaadjournalist Mick van Wely meldt dat de politie ontkent dat er een verdachte is opgepakt.
Politici reageren met afschuw op de aanslag.
Bij de talkshow Humberto werd gememoreerd hoe Peter R. de Vries in 2016 bij de uitreiking van de Kleurrijke Top 100 in het leven stond als iemand die zwaar bedreigd wordt maar daar nooit voor wil wijken.
Geen video? Klik hier.
Update 23:15
Op een persconferentie heeft de Amsterdamse korpschef Frank Paauw verklaard dat er op de A4 twee verdachten zijn gearresteerd waaronder vermoedelijk de schutter. De vluchtauto kon opgespoord worden aan de hand van getuigenverklaringen. In Amsterdam is een derde verdachte gearresteerd. Een van de verdachten voldoet aan het signalement dat door getuigen is afgegeven.
Burgemeester Halsema noemde De Vries “een zeldzame held”. Over de toestand van De Vries werd gemeld dat hij “op dit moment vecht voor zijn leven”.
Er werden geen mededelingen gedaan over de beveiliging van De Vries.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (61)

Break on through
Break on through7 jul. 2021 - 15:29

Fingers crossed man. Hopen dat hij d´r door komt. Het is een taaie dus goede hoop. Naasten sterkte!

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde7 jul. 2021 - 10:00

Ik lees dat zoveel mensen problemen hebben met de manier waarop Peter de Vries opereert. Hij is scherp en pakt zonder flauwekul mensen aan. Maar hij wordt even hard onder de gordel teruggeslagen. Zo herinner ik me een uitzending dat hij tegenover Hiddema zat die hem wees op zijn minderwaardige burgerlijke afkomst nadat de Vries hem terecht had gewezen. Waar zo'n journalistje het lef vandaan haalde om een man van stand de les te lezen. Wie daarna nog twijfelde wie tot de elite van Nederland behoort heeft een beoordelingsprobleem.

1 Reactie
HappyBuddha
HappyBuddha7 jul. 2021 - 10:55

Hiddema zit/zat niet voor niets bij het FvD.

JohnVKR
JohnVKR7 jul. 2021 - 9:31

Waar ik me aan heb gestoord, is dat we direct talkshows als Op1 en Humberto krijgen waarin iedereen een mening kan ventileren. Misschien moeten we bij dit soort afgrijselijke gebeurtenissen eens leren het meningencircus even achterwege te laten. En ons gewoon even bij de feiten te houden voor zover die bekend zijn. En omdat we nog weinig tot niets weten over dader(s), opdrachtgever(s) en motief, weten we ook nog niet of dit een aanslag op de persvrijheid was. Gezien de vele rollen van Peter R de Vries, kan het ook met zijn rol als vertrouwenspersoon van Nabil B te maken hebben, of met een van de vele andere zaken waar hij zich mee heeft bemoeid. Momenteel weten we alleen iets meer over de twee verdachten: een 35-jarige man met de Poolse nationaliteit uit Maurik en een 21-jarige man uit Rotterdam. Ook daar valt op dit moment dus nog niets uit op te maken. Dus misschien even ophouden met 'een mening over', zonder dat we de feiten kennen. Tot slot: Wat je ook van Peter R de Vries vindt, dit is niet het moment om het negatieve beeld dat sommige lezers van de man blijken te hebben, te uiten. De man vecht voor zijn leven, laten we hopen dat hij dat gevecht wint.. en laten we het daar voor nu bij laten.

2 Reacties
HappyBuddha
HappyBuddha7 jul. 2021 - 10:57

Tot slot: Wat je ook van Peter R de Vries vindt, dit is niet het moment om het negatieve beeld dat sommige lezers van de man blijken te hebben, te uiten. Dat komt volgende week nog veel erger als de 1ste emo is verdwenen. De Vries roerde zwaar in de zware georganiseerde misdaad en zal daar niet al teveel vrienden hebben. Een moordaanslag uit die hoek lijkt mij in ieder geval het meest waarschijnlijke.

stokkickhuysen
stokkickhuysen7 jul. 2021 - 13:11

@Buddha Zware criminelen die de discussie op internet domineren? Nee, dit zijn gewoon dezelfde domme gelevestjes die hebben geleerd dat je de media niet moet vertrouwen, dat je guurrechts moet stemmen en dat je moet focussen op de geschiedenis, niet de toekomst, dan komt het allemaal goed.

Zandb
Zandb7 jul. 2021 - 8:57

Tragische gebeurtenis. Maar is het nu echt zo tragisch dat we van gekkigheid niet weten hoe we hier aandacht aan moeten besteden? Helaas komen dit soort zaken te veel voor. Maar ik denk, dat de zo selectieve heisa en hysterie - vooral als er nog zo weinig bekend is - de mensen die hier baat bij zouden hebben alleen maar in de kaart spelen. Ik vind het bedreigen/vermoorden van onbekende getuigen minsten zo erg, dan wanneer het dan iemand betreft die dan op de een of andere manier 'van werkelijk belang' zou zijn. Waarom accepteren we, dat voor de een de wereld stil staat en voor de ander niet.

3 Reacties
JoepJos
JoepJos7 jul. 2021 - 9:10

Hieronder even een lesje die een ieder tijdens een studie op t gebied van media leert: https://nl.wikipedia.org/wiki/Nieuws Zeker de alinea "Nieuwskenmerken" legt u duidelijk uit wat maakt wat men ziet als nieuws en wat niet.

Sam V
Sam V7 jul. 2021 - 9:13

@ Zandb Dat u andere slachtoffers “minstens” zo erg vindt, siert u. Maar ik zou het gelaten hebben bij “net” zo erg. Dat u het selectieve heisa en hysterie noemt, deel ik dan weer wel.

stokkickhuysen
stokkickhuysen7 jul. 2021 - 11:18

@SamV Dat je vindt dat het iemand siert als hij moordaanslagen op bekende en onbekende personen gelijktstelt dan ziet u waarschijnlijk overal slingers hangen. En zo kunnen we blijven verfijnen.

Joop den Uil
Joop den Uil7 jul. 2021 - 8:39

Krokodillentranen van Overheid, Politie en de Koning: De Vries deed / doet wat de politie eigenlijk zou moeten doen: bestrijden misdaad en opsporen zware criminelen. Als prive persoon deed/doet hij dat , lekker makkelijk voor Politie (etc) dat iemand anders dat voor hen doet. Nu valt het des te meer op.... Politie apparaat rammelt aan alle kanten ... zelfs opsporen van misdadigers laten ze doen door prive personen. En de beveiliging van De Vries ? ze hadden allang de bedreigers moeten opsporen , maar het is een stuk makkelijker om te beveiligen dan de bron van het kwaad aanpakken. Naast de triestheid en verschrikking , staan momenteel Justitie, Politie en Koning in hun blote kont .

1 Reactie
Sonic2
Sonic27 jul. 2021 - 11:29

De Vries heeft zelf zeer nadrukkelijk laten weten dat hij niet volledig beveiligd wilde worden, maar dat hij koos voor lichte beveiliging. Dus in die zin valt het wel mee dat justitie, politie en koning in hun blote kont staat. Dit heeft overigens al overal in zo beetje elke media gestaan. Dat de Vries geen extreme beveiliging wilde.

Klein zonnetje
Klein zonnetje7 jul. 2021 - 7:59

Fijn dat alle politici een statement maken. En dan graag binnenkort plannen van deze politici hoe we om moeten gaan met de toename van dit soort geweld.

2 Reacties
ton14024
ton140247 jul. 2021 - 9:06

´´alle politici een statement´´ dan is Peter monddood.

Mark Huysman
Mark Huysman7 jul. 2021 - 11:09

Han vd Horst doet een goed voorstel: https://joop.bnnvara.nl/opinies/na-de-aanslag-op-peter-r-de-vries-de-eerste-lessen Maar dat zal wel aan dovemansoren gericht zijn.

Petra Privacy
Petra Privacy7 jul. 2021 - 7:39

Veel sterkte Peter voor jou en voor je dierbaren. Je bent nodig voor velen, dus de hoop van al die mensen is dat je bij 'ze' blijft en herstelt. En als 'support' de link van een prachtig liedje van Luka Bloom uit Ierland, over The Beauty of Everday Things: https://www.rbergholz.net/lukabloom/lyrics/the-beauty-of-everyday-things.html

Bernie2
Bernie27 jul. 2021 - 7:28

Voor mij is de man allesbehalve journalist, maar vooral een showman. Een BN'er die iets met criminaliteit doet. Dus met de kreet 'aanval op de journalistiek' kan ik helemaal niets. De Vries, je mag hem en zijn collega's (ter boulevardzijde heeft ie een enorme schare fans) of je kunt 'm niet uitstaan. Tot de laatste categorie hoor ik. Neemt niet weg dat de BN'er door een laf stuk tuig is neergeschoten en er misschien met zijn leven voor moet betalen en dat is zuur. Een hard gelag voor zijn familie, vrienden, collega's en fans. Dieptriest, deze trend van afschieten, dat wat mij betreft om nieuwe strafmaten/wetgeving vraagt. Ook triest om gisteren op beelden te zien hoe de kwestie door allerlei zenders tot de laatste druppel werd uitgeperst en hoe het journaille onophoudelijk met helemaal niets kwam en er al verschillende necrologieën voorbij kwamen. Te hopen valt dat de man herstelt.

7 Reacties
Cave Canem
Cave Canem7 jul. 2021 - 8:12

Door hem een showman te noemen ga je zeer bewust en blijkend jouw formulering - op vileine wijze - geheel voorbij aan wat hij allemaal voor diverse (nabestaanden) van slachtoffers heeft betekend en hoe juist hij vastgelopen onderzoeken heeft rechtgetrokken. Wat zijn jouw eigen prestaties?

Sam V
Sam V7 jul. 2021 - 8:33

@ Bernie Met hem vooral een showman noemen doet u hem zeer tekort. Hij betekende wel degelijk iets voor nabestaanden/slachtoffers in meerdere zaken. Het gaat wel wat ver om dit nu een aanslag te noemen op de vrije journalistiek of vrije samenleving. Dat kan je namelijk alleen zeggen als je het motief weet. Te snelle nietszeggende woorden. Het is persoonlijk leed, geen leed voor de maatschappij.

Bernie2
Bernie27 jul. 2021 - 8:58

Canem / De Vol, Eea. dateert nog uit de tijd dat de man als populistische showman via SBS misdaden met een uitgekiende opbouw behandelde tussen maandverband- en kersenjam commercials door. "...en wat voelde u toen uw man dood ging?" De Vries als speurhijger. Not my cuppa tea, zeg maar. Natuurlijk heeft hij nadien zeker puike dingen gedaan en zal een aantal nabestaanden van crime slachtoffers maar wat blij zijn met zijn goede inspanningen. Maar ik heb nooit meer aandacht aan De Vries besteed, dat doe ik met niemand trouwens die zich afficheert met blubberomroepen. Nogmaals, dit is een laffe en dieptrieste moord op een BN'er, aannemelijk via het misdaadcircuit. Te hopen valt dat de rechter dit (en ander) straatterreur hard veroordeeld en het tuig voor lange tijd opsluit.

Zandb
Zandb7 jul. 2021 - 9:07

Bernie Als u hem als een showman ervaren hebt, dan zet u hem helemaal niet weg als onbetekenend en niet de moeite waard om zijn dood serieus te nemen. Integendeel, zie de tweede alinea. U kent er een waarde aan toe, net als andere mensen. Nou en? U hebt recht op uw prima onderbouwde mening, als De Vol en Hond op hun niet onderbouwde 'mening', die in feite niet meer dan negatieve waardering van u als persoon is.

Cave Canem
Cave Canem7 jul. 2021 - 9:08

Bernie, Het zegt alles over jou dat zijn vermeende rol als showman jou kennelijk meer irriteert dan dat je waardering kunt opbrengen voor de eminente verdiensten van deze man. Jouw allereerste reactie getuigt overigens van uitzonderlijke aandacht die deze man bij jou oproept, hoewel je de mislukte schijn van het tegendeel probeert uit te dragen.

JoepJos
JoepJos7 jul. 2021 - 9:12

Goh, ik dacht dat men dit soort dingen op dit soort momenten alleen op Twitter meende te moeten zeggen.

EenMening
EenMening7 jul. 2021 - 13:06

@Bernie Peter R. de Vries is een dapper man, een held met het hart op de goede plaats. Daar kun jij als toetsenbordridder absoluut niet aan tippen.

Ivan61
Ivan617 jul. 2021 - 7:26

Veel sterkte voor Peter en zijn familie, vrienden en collega's.

Mokker
Mokker7 jul. 2021 - 6:33

Hij wist al geruime tijd dat hij op een dodenlijst van de bende van Taghi stond, maar het blijft een schok. Verontrustend dat we in Nederland criminele organisaties hebben die niemand ontzien om hun zin te krijgen.

1 Reactie
HappyBuddha
HappyBuddha7 jul. 2021 - 11:03

Verontrustend dat we in Nederland criminele organisaties hebben die niemand ontzien om hun zin te krijgen. Welkom in de echte wereld en in Nederland.

Greendutch
Greendutch7 jul. 2021 - 5:41

nieuws kwam hard binnen. waar gaat het naar toe met dit land, je bent -ondanks vele camera's- nergens meer veilig. ben benieuwd of regering nu eindelijk eens iets gaat Doen om de pers te beschermen?! respect af te dwingen?! ons recht op informatie bevecht?! zelf het goede voorbeeld gaat geven door de pers fatsoenlijk te woord te staan?! ik hoop dat Peter R. hier doorheen komt. wat betreft verschil nieuws verslaggeving op tv: rolkrant in beeld (ned 1)tijdens EK; uitzending Opsporing verzocht (ned 2) onderbroken voor extra journaal; meteen extra journaal met aansluitend Nieuwsuur dat zo direct mogelijk verslag deed vanuit div. standpunten. kijk nooit commercieel maar omdat het na uitzending rtl gebeurd was even op rtl4/Humberto/met onderbrekingen gekeken, lijkt wel of je meteen in de USA zit: *opgewonden 'reporters' (ipv verslaggevers)ter plaatse waaronder mw.Glas die meermaals herhaald op verschillende momenten dat ze naar toilet geweest is; *in beeld 'breaking'? (ipv onderbreking); *tig x herhaling dat burgers bevraagd worden die -zoals meestal- slecht gekozen zijn waardoor het een soap wordt; *bij Humberto zit Danny Gosen die gevraagd wordt "hoe het komt dat de agressie richting pers toeneemt?" maar in zijn antwoord onderbroken wordt door Hiddema! die meteen de mening van Danny ontkracht (dus Danny's mening en ervaring doen er niet meer toe). *bovendien praat iedereen steeds in voltooid verleden tijd over Peter R. de Vries alsof hij al overleden is en gastheer moet verduidelijken dat Peter R. nog leeft. (overigens praat men ook in ingelaste Op1 in vvt! vergissing of weet men meer?) totaal on-Nederlandse manier van omgaan met een drama, teveel opzweperij, drama, aandachttrekkerij i.p.v. neutrale verslaggeving. Humberto doet z'n best om correct te zijn maar manieren rtl -redactie zijn duidelijk USA-stijl. bevestigd mijn gedachte dat NOS/NPO toch beter 'verslag' doet ondanks dat ook daar invloed (vnl bij jongere mannelijke presentatoren) door USA tv merkbaar is.

2 Reacties
Jozias2
Jozias27 jul. 2021 - 6:05

Sorry hoor. Maar weet jij meer over het motief van de dader? Is bij jou bekend dat het motief van de dader ging om het journalistieke werk van de vries? Tot die tijd kan de aanslag ook uit hele andere hoek komen en zijn opmerkingen over het ‘beschermen van de pers’ en ‘het recht op informatie’ net zo goed voorbarig en dramatisch. Hiddema had een punt in zijn terechtwijzing van Danny ghosens, als dit uit de hoek van taghi komt heeft dit helemaal met vrije pers te maken en staat het compleet los van de wappy’s die Danny belagen bij items. Dat er bij halen is niet echt passend.

Sustainaboy
Sustainaboy7 jul. 2021 - 9:42

Ik denk dat we in dit specifieke geval meer hebben aan een regering die een vuist maakt tegen de georganiseerde misdaad, dan "de pers beschermen".

WeesGeenKees
WeesGeenKees7 jul. 2021 - 4:40

Ik sta er van te kijken dat het nu pas is gebeurd. Ik had dit al veeeeeel eerder verwacht. Het verbaasde mij altijd weer dat hij zo over straat liep. Maar goed dat wilde hij zelf zo hij zei altijd dat hij voor niemand bang was.

1 Reactie
ton14024
ton140247 jul. 2021 - 8:54

Met dat werk voor niemand bang zijn dan heb je een gaatje in je hoofd ????

Flix
Flix6 jul. 2021 - 23:54

Hoezo geen aanslag op de vrije pers? . de Vries en z,n collegae mogen dus blijkbaar verwachten dat Ze een target worden wanneer ze schrijven over wat de HH criminelen zoal uitvreten. Er is nog helemaal niet bekend uit welke hoek deze aanslag komt en of het überhaupt met De Vries zijn rol als adviseur van de kroongetuige In het taghi proces te maken heeft. Hij heeft wel meer vijanden aan de andere kan van de wet.

TwoTone
TwoTone6 jul. 2021 - 22:37

Om stil van te worden. Nederland doet denken aan het Italië van de jaren tachtig, de mafia heerst...... .

Thuiszitter
Thuiszitter6 jul. 2021 - 21:53

Voor de familie een hels drama dat moge duidelijk zijn. Het verbaast mij niet dat deze aanslag heeft plaatsgevonden.

1 Reactie
sAt0Ri...
sAt0Ri...7 jul. 2021 - 7:32

Voor de familie een hels drama....en voor de Vries zelf dan?

Molly Veenstra
Molly Veenstra6 jul. 2021 - 21:47

Iedereen vindt deze aanslag afschuwelijk. Als we niet willen dat dit vaker gaat gebeuren. Als we dat werkelijk niet willen... Moeten we drugs legaliseren. Allemaal.

4 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew7 jul. 2021 - 7:49

Nee, want drugs leveren geld op. Als dat niet meer kan, moeten doorgewinterde criminelen naar iets anders op zoek. Dan worden er wellicht meer alleenstaande bejaarden thuis beroofd. Criminelen van de straat is de enige oplossing, anders weet ik het ook niet.

sAt0Ri...
sAt0Ri...7 jul. 2021 - 7:49

En wat denk je van armoede, ongelijke kansen en goed onderwijs voor iedereen aanpakken? Ook dat het makkelijker gemaakt moet worden dat wanneer je vroeger een verkeerde richting op school hebt gekozen, of dat wanneer je vroeger om wat voor reden dan ook niet goed hebt kunnen leren, en dat nu wel wil - of wel kan (omdat je vroeger in een gezin op bent gegroeid was het onveilig was, terwijl je later rustig op jezelf woont) - het makkelijker gemaakt moet worden om je om te laten scholen. Armoede en ongelijkheid is de basis voor alle criminaliteit. De meeste criminelen zijn zo geworden door omstandigheden en problematische gebeurtenissen in hun leven en niet omdat ze bij geboorte al niet allemaal op een rijtje hadden. Al word je geboren met een afwijking - bijvoorbeeld met een heel laag iq of vanwege zuurstofgebrek - dan kan nóg een hele hoop ellende voorkomen worden. Armoede, ongelijkheid en slecht onderwijs is de basis van alle ellende van/in de hele wereld - ben ik 100 % van overtuigd!

Ivan61
Ivan617 jul. 2021 - 8:05

@ Molly Veenstra, Ik ben niet tegen legaliseren van drugs. Wil je dan alles legaliseren en hoe wil je dat uitvoeren binnen EU? Stel eens voor dat zo ver is dan hebben criminelen allang andere activiteit gevonden om geld binnen te harken. Zoals vals geld verspreiden.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen7 jul. 2021 - 8:15

En prostitutie, wapenhandel, fraude, afpersing, chantage natuurlijk, om bij de klassieke misdaad te blijven. Maar ook natuurlijk ransomware, phishing, pharming en spoofing.

Joost Spits
Joost Spits6 jul. 2021 - 21:10

Hier kijkt niemand van op. Het was een kwestie van tijd dat dit er zat aan te komen. Ik was en ben bepaald geen fan van P. de Vries, maar moordaanslagen kunnen niet getolereerd worden op wie dan ook...

Jozias2
Jozias26 jul. 2021 - 21:06

Is natuurlijk ongeacht de reden diep triest voor de persoon en zijn omgeving. Marijnissen noemt het daarnaast een aanslag op de vrije pers. Dat lijkt me wat te voorbarig, als het een ontevreden RTL Boulevard kijker was dan heeft ze een punt maar als het te maken blijkt te hebben met zijn werk als vertrouwenspersoon voor de kroongetuige tegen Taghi dan heeft het natuurlijk niets met de vrije pers te maken.

6 Reacties
Sonic2
Sonic26 jul. 2021 - 22:22

@ Jozias Deze aanslag heeft inderdaad niets te maken met vrije pers. Net als de aanslag op Charlie Hebdo niets te maken had met een aanval op onze vrijheden, maar alles op een afrekening voor een Mohammed cartoon. Net als de aanslag op Derk Wiersum geen aanslag op de rechtstaat was, maar het was een afrekening. Met Peter R. De Vries is waarschijnlijk ook een afrekening. En zoals Joost Spits hier boven terecht aangaf: Dit is ook niet zo onverwacht. Het had ook uit de hoek van Holleeder, van der Sloot kunnen komen. De Vries heeft heel wat vijanden gemaakt in dat circuit. Natuurlijk is het een verachtelijke daad. Natuurlijk verdiende hij dit niet, maar dit is niet onvoorspelbaar. Misdaad journalistiek is ontzettend gevaarlijk. Dat is vandaag wel weer duidelijk geworden.

Jozias2
Jozias26 jul. 2021 - 22:31

@Sonic Dat is maar de vraag. Als de aanslag komt uit de hoek van Taghi dan is dat vanwege zijn rol als vertrouwenspersoon van de kroongetuige en niet vanwege zijn werk als misdaadjournalist. De aanslag op de broer van de kroongetuige was ook geen aanslag op de schoonmaakbranche.

EricDonkaew
EricDonkaew7 jul. 2021 - 2:09

@Sonic ------------------------------------------- Nee Sonic, van een afrekening is sprake als de ene zware crimineel een andere zware crimineel uit de weg ruimt. Peter R. de Vries is geen crimineel, dus het was geen afrekening. Een beschamende fout van jou dus. Bied jij dus maar eens jouw excuses aan, voor de verandering. Het is wel degelijk een aanval op de rechtstaat en de journalistiek. Rest me alleen om De Vries en familie veel sterkte toe te wensen.

Sonic2
Sonic27 jul. 2021 - 7:43

@ Eric Een woorden kwestie. En aan jou bied ik nooit mijn excuus aan. Is ook niet nodig. Hij liep in de weg van Taghi. Althans zo moet Taghi het ervaren hebben. Het is ook niet de eerste aanslag in die kringen. Derk Wiersum ging hem voor. Ik durf hem wel aan. De Vries had deze aanslag niet gehad als hij niet in dat proces zat. Dus helemaal geen aanslag op de vrije journalistiek of de rechtstaat. Zoals bijna alle aanslagen dat niet zijn. Charlie Hebdo was dat niet. En ook de aanslagen van 13 November 2015 waren dat niet. Charlie Hebdo was een agressieve en onacceptabele respons op het afdrukken van Mohammed cartoons. De aanslagen van 13 November 2015 vonden hun oorsprong als een reactie op de gebeurtenissen in Syrie. Ik vind dat je juist Mohammed cartoon moet afdrukken en juist IS moet aanvallen waar dan ook. Maar laten we wel de juiste conclusies trekken. En bied u uw excuus maar aan, want zelfs Spong zei dat gisteren heel duidelijk. In tegenstelling tot Spong heeft u geen enkele kennis van zaken. Weet u niet waar u over praat en bent u behoorlijk onbeschoft richting mij. Natuurlijk heeft Spong gelijk. De Vries bewoog zich in de vuurlinie van de onderwereld. En dat zijn lieverdjes. En dat hij dat met een aanslag moet bekopen is vreselijk, maar het heeft niets te maken met een aanslag op de vrijheid van meningsuiting of de rechtstaat. En al die hypocrieten ook. En vooral uit ultra rechtse hoek. Die niets anders hebben gedaan als de Vries bedreigen, demoniseren. Hem weg zetten als extreem links, arrogant. Wilders met zijn tuig van de richel uitspraken over journalisten Dat zijn mensen die hun excuus moeten aanbieden, maar dat hoor en lees je niet bij u. Want daar bent u veel te laf voor. Liever mij laf aanpakken en daar bij 4 of 5 haters van mij hier de handen op elkaar krijgen.

erikbos
erikbos7 jul. 2021 - 9:10

@Sonic "Dus helemaal geen aanslag op de vrije journalistiek of de rechtstaat. Zoals bijna alle aanslagen dat niet zijn. Charlie Hebdo was dat niet.' Hier vliegt u echt uit de bocht. De aanslag op Charlie Hebdo was wel degelijk een aanslag op de vrijheid van mendingsuiting. Wat je ook vindt van de prents die ze afdrukken ze hebben en hadden gewoon het recht om dat te doen. Door de aanslag zijn heel veel mensen zelf-censuur, een cartoonist bedenkt zich tegenwoordig wel tweemaal voordat hij een spotprent maakt die die extremisten als aanstootgevend kan worden gezien. Dus de vrijheid van meningsuiting is door de aanslag wel degelijk beperkt, mensen hebben angst om bepaalde uitingen te doen uit angst voor geweld.

Sonic2
Sonic27 jul. 2021 - 11:26

@ ErikBos Ik vlieg helemaal niet uit de bocht. Denk je dat IS'ers zich druk maken over persvrijheid? De aanslag op Charlie Hebdo kwam door een Mohammed Cartoon die was afgebeeld en daar reageerde radicalen op zoals radicalen daar op reageren. U maakt daaruit de volstrekt verkeerde veronderstelling dat ik er ook maar iets van goed keur. Of dat ik een verbod op Mohammed cartoons wilt. Juist niet! We moeten stoppen alleen met een Pim Fortuyn syndroom te creëren. Volkert was een milieu radicaal. Die vond Melkert nog rechts. En De Graaf helemaal. De media ziet hij ook als rechts. Misschien dat hij wat met Rosenmoller had. Het bovenstaande wat ik beschrijf is een stuk aannemelijker als die demonisering frame. Ook de moord op van Gogh. Van Gogh is niet vermoord door links. Niet door de hele islam. Niet door moslims, maar door een volstrekt doorgedraaide moslim radicaal. Van Gogh deed vooral aan beledigen en ongenuanceerd zijn. Ook die moord is aangegrepen en verdraaid tot een strijd tussen "rechts" en de islam/ moslims/ links. Nu al zie je op allerlei foute rechtse media kanalen een aantal mensen roepen dat de Vries is vermoord door een Marokkaan. Die slaan daar weer hun politieke slaatje uit. Het wordt tijd dat we mythes ontmaskeren. Legendes door prikken en een realistisch beeld van de werkelijkheid geven.

RaymondenJoop
RaymondenJoop6 jul. 2021 - 20:11

Staat bij mij bekend als eigenwijs, wat arrogant, maar toch ook in heel veel zaken zeer deskundig. Integer bovendien, dat kan je niet van iedereen zeggen in Amsterdam en in Hilversum. Waanzin dat dit gebeurd in NL. Sterkte!

1 Reactie
Sonic2
Sonic27 jul. 2021 - 9:14

Ik vind het fijn dat mensen gewoon nog dezelfde mening hebben als ze voor de aanslag hebben. De Vries kreeg voor de aanslag wat mij betreft wel erg weinig waardering. Hij werd vaak weg gezet als pedant en arrogant. En als een vreselijke man. Terwijl hij goede dingen deed voor de ouders van Tanja Groen, Nicky Verstappen. Na de aanslag doen mensen net alsof hij Jezus Christus zelf is. Net als Fortuyn en van Gogh trouwens. Die ook na hun dood veel meer waardering hebben gekregen waar ze eigenlijk recht op hadden. Fortuyn was een politieke beginneling. Die vooral pedant was en met iedereen ruzie maakte. Van Gogh beledigde vooral mensen en was een middelmatige cineast. Daar ligt nu een taboe op, want je komt aan vrijheid strijders. Tenminste dat wordt geroepen. Ik gun mensen hun emotie. En ze mogen schrijven en roepen wat ze willen, maar laten we het vooral zien voor het wat is: emotie. Dat is in deze tijd volledig gerechtvaardigd, maar ik vind het wat hypocriets hebben. Die verafgoding nu en de hoon daarvoor.

Tom Lucassen
Tom Lucassen6 jul. 2021 - 20:11

En weer krijgt de rechtsstaat een tik.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout6 jul. 2021 - 19:51

Verschrikkelijk! Schokkend! Ik vreesde al voor hem. Oprecht persoon, waarheidslievend.

Zapata
Zapata6 jul. 2021 - 18:28

Heel veel sterkte toegewenst voor hem en zijn naasten.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin7 jul. 2021 - 5:55

Zapata Ik sluit me daarbij aan!

DonkerekamervanDamocles
DonkerekamervanDamocles6 jul. 2021 - 18:25

Was nooit een fan van de man maar na de Puttense “kwestie” is hij behoorlijk in mijn achting gestegen. Hoop dat hij het overleeft…

5 Reacties
EenMening
EenMening6 jul. 2021 - 19:16

Een zeer markante misdaadjournalist, met een zeer gedegen en originele aanpak. Zijn werk brengt met zich mee dat hij veel vijanden heeft gemaakt in de onderwereld. Ik hoop van harte dat hij het overleeft, heel veel sterkte toegewenst aan zijn naasten.

Erik Smit2
Erik Smit26 jul. 2021 - 19:57

Ik denk dat mensen op een moment als dit niet perse op jouw specifieke mening over ‘de man’ zitten te wachten. Sterkte voor Peter R de Vries en zijn naasten en ik hoop dat hij deze aanslag, die ook een aanslag op onze vrije pers is, overleeft.

DonkerekamervanDamocles
DonkerekamervanDamocles6 jul. 2021 - 21:55

@ Erik Smit Zit ook niet op jouw mening te wachten.

Franciscus Borghwerf
Franciscus Borghwerf6 jul. 2021 - 23:40

@Erik Smit Ik denk dat mensen ook niet op jouw mening over de mening over “de man” zitten te wachten. Net zo min als men op mijn mening zit te wachten. Zullen we Joop en andere fora maar opheffen? Lijkt me wel zo handig als we toch niet op elkaars mening zitten te wachten.

EenMening
EenMening7 jul. 2021 - 9:10

@W.F. Hermans Je hoeft het niet altijd met De Vries eens te zijn om toch bewondering te hebben voor zijn grote talenten en vooral zijn enorme moed. Moed dwingt altijd respect af.