Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

80 doden en 350 gewonden bij bomaanslag Kabul

  •  
31-05-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
AFGHANISTAN-UNREST-ATTACK

© Foto: ANP

In een gigantische bomaanslag in Kabul zijn ten minste 80 mensen omgekomen. Meer dan 350 mensen raakten gewond, waaronder vier journalisten van de BBC. Hun chauffeur, ook in dienst van de BBC, overleefde de explosie niet. De zelfmoordaanslag vond plaats vlak buiten de Duitse ambassade in de hoofdstad van Afghanistan. Het is een van de grootste aanslagen die ooit in de stad heeft plaatsgevonden.
De vier BBC-journalisten zaten in een auto toen de explosie plaatsvond. Ze raakten gewond, maar hun verwondingen zijn volgens de BBC niet levensbedreigend. Hun Afghaanse chauffeur, Mohammed Nazir, die al meer dan vier jaar werkte voor de BBC, kwam om.
Lokale ziekenhuizen werden overweldigd door de hoeveelheid gewonden. Naar verwachting zal het dodental nog toenemen.
De aanslag vond volgens locale media plaats nadat een truck of tanker, gevuld met explosieven, het streng bewaakte diplomatieke kwartier binnenreed. Volgens de chef van de Afghaanse politie was de explosie zo sterk, dat hij een krater van wel vier meter diep heeft geslagen.
De aanslag is nog door geen enkele groepering opgeëist, maar de Taliban heeft ontkend betrokken te zijn. Het is onduidelijk of de Duitse ambassade ook het doelwit van de aanslag was, of dat de explosie eigenlijk voor een andere ambassade in hetzelfde gebied bedoeld was.
Update 13.44
De Duitse overheid heeft tijdelijk alle uitzettingsvluchten naar Afghanistan stilgelegd vanwege de bloederige aanslag. Een Duitse functionaris heeft bevestigd dat er de komende dagen geen collectieve uitzettingen van migranten plaats zullen vinden naar Afghanistan. Het beleid om Afghaanse immigranten, die niet gekwalificeerd worden als vluchteling, uit te zetten blijft echter wel gehandhaafd.
De medewerkers [van de Duitse ambassade in Kabul] hebben belangrijkere dingen te doen dat de organisatorische maatregelen voor te bereiden die nodig zijn. Daarom zullen er de komende dagen geen collectieve deportaties naar Afghanistan plaatsvinden. De functionaris legt uit:
"The employees [at the embassy in Kabul] have more important things to do than to prepare the organisational measures needed. Therefore there will be no collective deportations to Afghanistan in the next few days. Maar het is en blijft zo dat volgens onze wetten de deportaties uitgevoerd moeten worden. Dit principe is van toepassing op Afghanistan, helemaal als het aankomt op criminelen, en we zullen deze koers ook doorzetten."
Maar het is en blijft zo dat volgens onze wetten de deportaties uitgevoerd moeten worden. Dit principe is van toepassing op Afghanistan, helemaal als het aankomt op criminelen, en we zullen deze koers ook doorzetten.
Volgens Abdul Ghafoor, directeur van de Advies en Ondersteuningsorganisatie voor Afghaanse Migranten, zegt dat deze aanslag precies aantoont waarom Afghanistan geen geschikte plek is om mensen naar te deporteren:
"Ik zegt nu al een tijd dat deportatie naar Afghanistan nergens op slaat. Als je kijkt naar de veiligheidssituatie, is wat er gebeurt dat mensen die teruggestuurd worden of slachtoffer worden van een van de aanvallen, of zo snel mogelijk het land weer verlaten. Het is geldverspilling aan beide kanten om mensen terug te sturen naar een land da verscheurd wordt door oorlog. En het tragische incident is hier een duidelijke indicatie van."
Het is geldverspilling aan beide kanten om mensen terug te sturen naar een land da verscheurd wordt door oorlog. En het tragische incident is hier een duidelijke indicatie van.
 
 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

jandebakker
jandebakker1 jun. 2017 - 9:32

Verschrikkelijk dit

Django3
Django31 jun. 2017 - 5:34

Ongelooflijk en walgelijk weer. De heftigste sinds de aanslag op sporters in 2008.

Martin108
Martin10831 mei 2017 - 19:28

Ik blijf me afvragen wat ze daar nu mee denken te bereiken. Hoe ze hiermee hun doel dichter bij denken te brengen. Is het puur destabiliseren van het centraal gezag?

3 Reacties
Klaas Vaak2
Klaas Vaak21 jun. 2017 - 1:36

Gezien het feit dat er nogal wat ambassades daar in de buurt liggen, zou je bijna denken dat de daders iets tegen buitenlanders hebben

Poubelle
Poubelle1 jun. 2017 - 1:47

Geweld werkt uitstekend. Waarom denk je dat ze in het kalifaat zoveel mensen kunnen gijzelen? Omdat men weet dat men grote risico`s loopt als men ertegenin gaat. Waarom denk je dat Noord-Korea nog steeds zo`n gesloten land is? Iedereen die overloopt riskeert de levens van zijn familie. Nazi-Duitsland? Hier en daar wel verzet, maar de meerderheid voegde zich naar de bezetter. De Muur! Waarom denk je dat het zo lang duurde voordat de muur werd geslecht? Geweld, geweld en nog eens geweld. Volgens mij was het Bob Dylan. Deze wereld wordt niet geregeerd door democratie, maar door geweld.

Ch0caholic
Ch0caholic1 jun. 2017 - 17:53

Klaas Vaak, wat een xenofoben zijn het daar dan.

Anoniempje5
Anoniempje531 mei 2017 - 17:58

Wat is de wereld toch verziekt de laatste jaren. Misschien moet de "War on Terror" eens geëvalueerd worden. 16 jaar oorlogen en het heeft alleen maar veel meer terrorisme opgeleverd en miljoenen doden. Neem het eerste doelwit Afghanistan; de Taliban heeft nu meer grondgebied dan voor de oorlog begon. Heel misschien is het niet de juiste aanpak maar creëren ze alleen maar meer problemen. Kleine voorspelling: Somalië gaan we binnenkort ook "helpen" met een invasie. En dat heeft dan natuurlijk niks met de recent gevonden enorme grondstoffen(olie/gas) voorraad te maken. We zullen ons alleen opeens verplicht gaan voelen ze te helpen.

2 Reacties
Appie Mohamud
Appie Mohamud31 mei 2017 - 21:17

Somalische olie, gas, koper, goud, litheum en nucluere grondstoffen zijn niet net ondenkt. Het bestaan vam die grondstoffen is al eeuwen bekent. Het ptobleem is dat somalische regering nooit wou meewerken om buitelanders te latrn delfen, dat heeft ook iets te maken met waarom de somalische regering viel in 91 en waarom get nog steeds oorlog is daar. Bekijk het zo: Als simalie zijn eigen grindstoffen gaat delven en verkopen. Zou het in 1 klap de rijkste staat van africa zijn en concureert met saudie en qatar om het olie. De olie onder somalsiche grond is hetzelfde olie wat ook onder Saudie en Qatar zit. Aangezien somalie meer grondstoffen bezit dan alleen olie, is die concuretie makelijk gewonnen plus dat die andre twee landen minder olie kunnen verkopen aangezien alle drie uit de zelfde vaat tappen. In die zin was somalie de eerste land die viel om grondatoffen oorlog. Dit is een algemeen bekende stof. https://www.oneworld.nl/wereld/zeg-shell-waar-blijf-je-nou

Anoniempje5
Anoniempje51 jun. 2017 - 5:30

Tot 2015 had Somalië nagenoeg geen olie. In 2015 (noem ik recent) werd het waarschijnlijk werelds grootste voorraad olie voor de kust van Somalië gevonden. Als ze het aanboren worden ze de 7e olie producent in vaten. http://www.offshore-technology.com/features/featureextracting-somali-oil-is-the-risk-worth-the-reward-5742669/ http://www.geoexpro.com/articles/2016/05/offshore-somalia-east-africa-s-oil-frontier Vs stuurt na 24 jaar weer soldaten naar Somalië voor Operation Freedom. De olie moet bevrijd worden.

Karingin
Karingin31 mei 2017 - 17:57

Hè..? Wordt Afghanistan als veilig land beschouwd om mensen naar terug te sturen?? De criteria worden steeds vreemder lijkt het wel.

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 mei 2017 - 16:19

Vreselijk... wanneer komt er eens een eind aan deze gekte....! Vreselijk voor de nabestaanden....en slachtoffers....

RU486
RU48631 mei 2017 - 13:38

Zal mij benieuwen hoeveel keer er nu gaat volgen: Je suis Kabul Laat ik de eerste zijn. Waarvan akte

2 Reacties
Appie Mohamud
Appie Mohamud31 mei 2017 - 20:58

Yep je bent de eerste en de enige. Valt me nog mee dat deze post boven de 10 reacties uitkomt.

Hjs2
Hjs21 jun. 2017 - 9:41

En nu? Nu gaat het stoppen.... Deze waanzin blijft gewoon bestaan, tis ineens triest, maar het zit gewoon in de mens. Wij zijn in staat om ons zelf de groots mogelijke onzin wijs te maken.

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder31 mei 2017 - 13:29

De VS mag dan een moeder van alle bommen hebben, maar die Taliban hebben toch ook wel iets om indruk mee te maken. Grote bommen, onderzeeboten, taarten, vliegtuigen, er zullen altijd wel pogingen gedaan worden om dat te overtreffen. En het kan nog goedkoper ook. Wat moet de VS nu nog met dat bommetje van ze. Ze worden uitgelachen op dat Afghaanse oefenterrein.

1 Reactie
Ed Remark
Ed Remark31 mei 2017 - 15:32

Dat het nu buiten Europa gebeurt maakt het niet OK om op te scheppen over de kosteneffectiviteit van het kapotknallen van onschuldige burgers. Beneden alle peil.

Appie Mohamud
Appie Mohamud31 mei 2017 - 12:55

En weer een paar gezinnen die hun zorgverleners verliezen, en weer kinderen die wezen worden in deze zinloos moordpartijen. Wat een zonde.

4 Reacties
Philip Tielsen
Philip Tielsen31 mei 2017 - 16:21

Zeg maar gerust: Wat een waanzin.

Appie Mohamud
Appie Mohamud31 mei 2017 - 20:59

Nee zonde. Waanzin zou het zijn als ze kinderen de truck lieten bestuuren. Gelukkig stopte ze met kinderen hun ouders afpakken dan kinderen inzetten.

Haastig
Haastig31 mei 2017 - 22:18

Appie Mohamud 31 mei 2017 at 14:55 "Wat een zonde." Mocht god bestaan dan hoop ik dat hij dat ook tegen de daders zegt: een zonde! Wat een hufters. Wat een loze moordenaars.

Philip Tielsen
Philip Tielsen31 mei 2017 - 22:57

Zonde is als je ranja over je nieuwe kleren knoeit. Maar die schoften kunnen het inderdaad altijd erger maken. Waarschijnlijk weten ze er wel een misbombardement te noemen om hun moorden te rechtvaardigen.