Joop

Ministerie van Justitie en Veiligheid tracht onderzoek te beïnvloeden

  •    •  
15-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
32717718318_225d1acedb_z
Regelmatig proberen ambtenaren van het ministerie onafhankelijke onderzoeken te beïnvloeden van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC). Meer dan een kwart van de onderzoekers daar zegt aan den lijve “ongewenste beïnvloeding” te hebben ondervonden. Een commissie die de ambtelijke bemoeienis bij het centrum onderzocht komt tot die conclusie in een dinsdag verschenen rapport.
Of de pogingen ook daadwerkelijk slaagden, is niet duidelijk. De voormalig directeur van het WODC, Frans Leeuw, steunde doorgaans zijn medewerkers, waardoor ambtenaren bot vingen. In gevallen dat het om gevoelige onderwerpen ging, lag beïnvloeding op de loer. “Onderzoekers voelden zich niet altijd door hun eigen leiding serieus genomen,” staat in het rapport. Een protocol uit 2016 dat beïnvloeding zou moeten tegengaan zou juist als bewijs van onafhankelijkheid van het WODC moeten gelden, zei vernatwoordelijk minister Grapperhaus eerder. De onderzoekers vinden het protocol niet concreet genoeg.
Cc-foto: Byronv2
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

mjansen2
mjansen221 feb. 2019 - 8:04

Past helemaal in het plaatje van een repressieve overheid die aan de hand loopt van het bedrijfsleven en alleen maar zgn wetenschappelijke onderbouwing nodig heeft om de door het bedrijfsleven gewenste maatregelen te rechtvaardigen . Controlerende organen wordt eens wakker!!!

schylger
schylger28 jan. 2019 - 18:20

Welke mate van beïnvloeding hebben we het over? Afbakening van relevante factoren? Tegengaan van onwelvallende resultaten? Zaken anders willen laten formuleren? Dit zijn wel relevante zaken om te weten me dunkt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 jan. 2019 - 16:25

Ze tracht dat niet te beïnvloeden, ze beïnvloedt het! Dat is wat anders. Beiden kunnen op de brandstapel! En krijgt de ontslagen mevrouw, de klokkenluidster, nu eindelijk een flinke schadevergoeding, of hoe zit dat?

HM van der Meulen
HM van der Meulen16 jan. 2019 - 13:35

Hathor - De cannabis-gebruiker weet al heel lang dat de overheid volstrekt onbetrouwbaar is. Dat is niet alleen te wijten aan de gristelijke partijen: zoek de uitspraken van Gerrit Jan Wolffensperger (destijds woordvoerder van D66 in de tweede kamer) voorafgaand aan paars 1 maar eens op en vergelijk dat met het beleid van Winnie Sorgdrager daarna. Daarvoor kon iedereen een lampje kopen bij Positronics om zijn eigen wiet te kweken. Maar in plaats dat de overheid zich concentreerde op de aanpak van de grootschalige handel (op het buitenland), is het nu verboden om die lampen te verkopen. Met gevolg dat nu vooral die grootschalige handel is overgebleven, want die roei je niet uit, zolang het lonend is. Denk vooral niet dat de overheid hiervoor vooraf niet werd gewaarschuwd. Was dit vanwege de Nederlandse deelname aan de EU? Natuurlijk werd dit besproken in het Schengen-overleg (weet ik van insiders), maar weet iemand WAT daar werd besproken? De pers weigerde om daar verder in te duiken, bang dat dit door het publiek zou worden uitgelegd als steun aan de coffeeshops, terwijl net een campagne gaande was om die te sluiten via een vergunningstelsel en als ze zich in de buurt van scholen etc. bevonden. Bovendien verkoopt de krant veel beter als er ergens 1000 kilo wordt gepakt en net in die tijd smulde iedereen van de IRT affaire. Later bleek dat niet alleen genoeg wiet was doorgelaten om heel Europa te voorzien, maar bovendien ook nog eens 20.000 kilo coke. Wist je niet? http://retro.nrc.nl/W2/Lab/IRTvervolg/960201o.html - http://retro.nrc.nl/W2/Lab/IRTvervolg/990918a.html - http://retro.nrc.nl/W2/Lab/IRTvervolg/990610a.html De doofpot van mijnheer Teeven. Het probleem is veel en veel groter dan menigeen denkt: je zou er een hele sappige Hollywood film over kunnen maken met Bruce Willis in de hoofdrol en dan nog zou de VVD beweren dat het allemaal op fantasie berust.

1 Reactie
Libertain
Libertain16 jan. 2019 - 15:01

Kortom: het verhaal van de narcostaat.

Hathor2
Hathor216 jan. 2019 - 8:35

Ja, wij als Cannabisliefhebbers (en therapeutisch gebruikers) weten die onbetrouwbaarheid al heeeel lang en heeel diep. Waarom denken mensen met zelf een glas in de hand dat ik niet met mijn "middelen" kan omgaan. En als je al die staatjes ziet van gevaarlijkheid/schade, nou dan kan je je niets anders voorstellen, dat als alcohol en nicotine zoveel kwalijker zijn dan Cannabis, dat dan Cannabis nooit slechter behandeld kan worden dan alcohol. Echter, de werkelijkheid is door onze wetgevers totaal anders vormgegeven, (met goed beschouwd een op wetenschappelijk drijfzand berustende speekseltest) ter Ausradiering van iedere vrijdenker met Cannabis. Een van de meest weerzinwekkende voorbeelden is de gang van zaken rond de Hedwige-polder. Een belediging van iedereen die haard en hof heeft moeten opgeven voor de Betuwelijn etc. (In de Hedwigepolder is helemaal geen sprake van haard en hof.) Een speciale aanfluiting waren de cijfers van de slibdeposit, die ieder volgend onderzoek weer een beetje bijgedraaid werden tot een niveau dat onmogelijk is en iedereen LOL(Laughing Out Loud) over de grond deed rollen. Nee het zelfreinigend vermogen is op vele plaatsen verstoord. Bijv bij apotheken die medicijnen niet kunnen leveren.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 jan. 2019 - 5:20

Nederland op zijn best!

1 Reactie
ton14024
ton1402416 jan. 2019 - 9:00

Zeker met deze club aan het roer. Maar dat is tenminste een goede indicator voor wat gaat komen.

Bert de Vries
Bert de Vries15 jan. 2019 - 20:19

Het ministerie van justitie is van 2012 tot 2017 aangestuurd door ministers van de VVD. Opstelten en Van der Steur werden afgevoerd vanwege integriteitsschendingen. Je kunt gevoeglijk aannemen dat beide heren een grote bijdrage hebben geleverd aan de moraalvervuiling die zich van de organisatie heeft meester gemaakt. Of Grapperhaus een wezenlijk zal verschil maken, moet nog maar blijken. Tenslotte zijn maar weinig bewindslieden opgewassen tegen de ambtelijke top van hun departement. En die top, daar druipt de morele corruptie van af.

Hiltermann
Hiltermann15 jan. 2019 - 17:51

Dat verbaast toch niemand, een WODC dat studies verricht onder het motto u vraagt en wij draaien. Het WODC had vanaf het begin op afstand geplaatst moeten worden van het departement van justitie. In hetzelfde gebouw, verantwoording schuldig aan de zelfde minister en aan de SG van justitie. Dat het dan fout gaat door beïnvloeding is geen rocketscience. De fraaie naam wetenschappelijk onderzoek en documentatiecentrum verandert daar niets aan.

HM van der Meulen
HM van der Meulen15 jan. 2019 - 15:30

Ooit heb ik deelgenomen aan zo'n ambtelijke werkgroep. De crème de la crème van de mensen die zich in Nederland bezig hielden met cannabis was aanwezig, dus het was best erg gezellig en meningsverschillen waren er amper. Het punt dat er spijkers met koppen konden worden geslagen werd dus razendsnel bereikt en dat was het einde van de werkgroep, Nooit meer iets van gehoord.

1 Reactie
Hiltermann
Hiltermann15 jan. 2019 - 17:44

Dat waren de beste werkgroepen.