Joop

Ministerie van Financiën ontdekt dat Twitter een racistische beerput is en haalt video offline

  •  
12-06-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3029 keer bekeken
  •  
ANP-467515175

Het ministerie van Financiën heeft een video van Twitter gehaald waarin een ambtenaar de risico's van kopen op krediet uitlegt. Onder de video werden "meerdere opmerkingen" geplaatst waarin de ambtenaar "racistisch werd bejegend".

Het departement zegt het racisme op geen enkele wijze te accepteren en de opmerkingen te hebben gerapporteerd. De video is offline gehaald, "om zo geen verder podium te bieden aan deze haat".

Twitter wordt al jaren geplaagd door legers van racistische trollen. Sinds miljardair Elon Musk het sociale netwerk kocht en de bezem door het personeelsbestand haalde, wordt er nauwelijks nog opgetreden tegen de haat en biedt het platform ruim baan aan nazi's en ander extreemrechts rapaille.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (38)

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa13 jun. 2023 - 11:48

Twitter moet ook gebruikt kunnen worden door radicaal links en radicaal rechts. Door mensen die in complotten geloven en mensen die dat onzin vinden De freedom of speech houd pas op, als je iemand bedreigd, of aanzet tot geweld. Voor de rest mag je best compleet bizarre meningen bezigen Ik ga hier heel ver in en ben het eens met Musk

8 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk13 jun. 2023 - 12:05

"Ik ga hier heel ver in en ben het eens met Musk" Daar sluit ik mij bij aan. Punt is dat velen hier wel graag dingen over anderen zeggen, maar wanneer er eenzelfde soort reactie van de andere kant komt, het hoegenaamd ineens niet mag.

Sonic2
Sonic213 jun. 2023 - 12:32

Behalve als je Kaag/ Rutte of de Jonge heet. Want die willen de hele wereldbevolking uitmoorden of zoiets. Of agenda 2030 door voeren. Of die zijn pedofielen en drinken kinderbloed. Die vrijheid van meningsuiting in handen van radicaal rechts en complot denkers stelt niets voor. Daar doen ze toch alleen maar mee wat ze zelf willen. Formeel heb je gelijk inderdaad. Iedereen heeft vrijheid van meningsuiting. Alleen stelt u niet aan de orde dat bepaalde groepen er nogal misbruik van maken. En gebruik van maken. Op een nogal verkeerde manier. En als je dat niet zozeer aan de orde kan stellen, zonder dat je als andersdenkenden hater wordt neergezet dan schiet het ook niet op. En voor de rest gaat u er vooral( net als velen hier) er erg ver in om de vrijheid van meningsuiting van degene te verdedigen die hetzelfde willen als u. Ik zal u vrijheid van meningsuiting ook verdedigen. Die van Wilders of Baudet ook Maar wel met de kanttekening dat die het op een dictatoriale manier misbruiken. En het niet gebruiken waarvoor het bedoeld is. De dialoog starten en tot eerlijk en fair debatteren komen. Op ratio en niet op emotie en complot gewauwel.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk13 jun. 2023 - 13:01

"De dialoog starten en tot eerlijk en fair debatteren komen. Op ratio en niet op emotie en complot gewauwel." Laat links progressief dan het voorbeeld nemen over noem maar eens maatregelen ten aanzien van bijvoorbeeld migratie of klimaat. Daar lees ik vanuit links vooral het emotionele verwijt van onmenselijk zijn, maar denkt niet in oplossingen. Hoe was het gezegde ook alweer "een beter milieu begint bij jezelf" toch?

stokkickhuysen
stokkickhuysen13 jun. 2023 - 13:33

'bedreigt, met een t. Jouw verdedigen van de freedom of speech is heel selectief, maar dat weet je zelf ook? je krijgt natuurlijk meteen bijval van ihag, zoals verwacht. GP moet vandaag werken denk ik.

PGS
PGS13 jun. 2023 - 15:42

Hier sluit ik mij helemaal bij aan. Laat iedereen hun mening maar ventileren. Dan weet je wat voor vlees je in de kuip heb. Maar over het algemeen wilt links alleen maar censureren. En dat is een hele kwalijke ontwikkeling.

Sonic2
Sonic213 jun. 2023 - 22:12

@IHAG Volgens mij heb je nog nooit een links verkiezingsprogramma van dichtbij gezien. En als je je niet verdiept in linkse programma's dan zie je de oplossingen ook niet. Voor de rest valt er met mij prima een discussie te voeren over klimaatbeleid of immigratie beleid. We praten alleen over mensen en dat vergeet "rechts" nog wel eens. Ik vind een discussie prima. Maar dan niet met bijbedoelingen. Op de inhoud en wars van allerlei foute politieke steun aan foute partijen. En voor de rest hoef je niet zo toon tegen me aan te slaan. Zeker u zou nederigheid sieren. Dat zou iedereen sieren die "rechts" stemt. Jullie hebben 20 a 30 jaar lang niets gepresteerd. Van de LPF tot Forum. Dus nederigheid en bescheidenheid zouden jullie erg sieren. En die toon mag ook wel wat minder. Met je ik heb altijd gelijk. Over moreel superieur gesproken

EricDonkaew
EricDonkaew14 jun. 2023 - 4:52

@Baloem -------------------------------- Mee eens. Bizarre meningen moeten in principe gewoon kunnen, ze vallen rechtstreeks onder de Freedom of Speech. Zo moet de omvolkingstheorie - waar ik overigens echt niet achteraan hol - ook kunnen. Er vallen geen dooien, het is maar een theorie. Sommigen willen dat gedachtegoed verbieden, maar dan begeef je je toch echt op een hellend vlak.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk14 jun. 2023 - 7:41

"Voor de rest valt er met mij prima een discussie te voeren over klimaatbeleid of immigratie beleid." Oké hier een aantal vragen. Met de huidige migratie-instroom die gebruikmaakt van de asielprocedure levert een hoop problemen op. Is dat op deze manier nog langer houdbaar. Stel dat dit niet zo is, wanneer komt de grens dan wel in zicht? Wat is dan een oplossing daarvoor ? En nu niet verwijzen naar Europa, maar houdt het gewoon bij wat Nederland zelf kan doen. En als we het over klimaatbeleid hebben, is geforceerd van het gas af gaan wel zo'n milieuvriendelijke oplossing? Of hoe onze oosterburen het aanpakken door van kernenergie over te stappen op bruinkool? Of denk maar waarom biomassa gebruikt wordt omdat er een stabiele energiebron nodig is om de energietransitie te faciliteren wanneer de zon niet schijnt of het niet waait. En als rechts het dan zo slecht gedaan heeft, waarom hebben ze dan nog steeds MENSEN die op ze willen stemmen. Als links het nou echt zo goed doet als jij stelt, dan zou dat toch massa's mensen overhalen om op hen te stemmen? Of zijn dat op eens weer verkeerde mensen. Die moeten maar even aan de zijlijn staan, was het toch? Want dan zijn ze nederig. Je zegt over mensen te spreken en verwijt niet-linkse mensen dat niet te doen, nu hier een duidelijk voorbeeld hoe het dus niet moet. Of gelden principes alleen als het in het straatje past? Als links het zo goed doet, moeten zij ook het goede voorbeeld geven. Daar ontbreekt het in mijn ogen vaak aan.

Gerygrr
Gerygrr13 jun. 2023 - 9:50

Prima!

Adrienne van Diepen
Adrienne van Diepen13 jun. 2023 - 9:31

Vreemd. Twitter is een mogelijkheid om grote groepen te bereiken, maar als er iemand weet dat twitter een open riool is, dan is het onze minister van financiën wel. Stel je medewerkers niet bloot aan tuig dat iedere mogelijkheid om leeg te lopen aangrijpt en beperk de reactiemogelijkheden. Als de overheid met de burger in discussie wil zou ze een site als bijvoorbeeld Joop in het leven kunnen roepen.

oproerkraaier
oproerkraaier13 jun. 2023 - 9:26

de Wierd ducks, FvD kliek, geen stijl aanhangers hebben het medium totaal verziekt,

2 Reacties
Sonic2
Sonic213 jun. 2023 - 22:16

Het probleem aan die kant van het spectrum is dat de weinige fatsoenlijke mensen aan die kant van het spectrum het altijd afleggen tegen de meeste onbeschofte en de meeste radicale. Nu wil ik Chris Christie in Amerika niet per definitie fatsoenlijk noemen, maar hij is een verademing vergeleken bij Trump en DeSantis. Twitter, Facebook en allerlei opinie pagina's worden inderdaad verziekt door dit soort types. Hoe anders is dat met VVD/ CDA'ers. Waar ik altijd in persoonlijke kring fijn over politiek kan praten. Die veel relaxter en makkelijker zijn.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk14 jun. 2023 - 11:29

Niemand verplicht je om Twitter te gebruiken.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine13 jun. 2023 - 8:54

Ik kan het bericht niet eens vinden op de andere social media platforms van het ministerie, dus kan ook niet beoordelen of dit alleen een twitter probleem is. Het valt me overigens op hoe weinig volgers het ministerie überhaupt heeft op social media, en hoe weinig mensen ze dus eigenlijk weten te bereiken. Verder nog steeds een tevreden twitter gebruiker. En ja, op social media is het soms nodig mensen te blokken/negeren, dat kan met 1 enkele klik.

n00p
n00p13 jun. 2023 - 8:01

Ik heb mijn Twitteraccount al enige tijd geleden opgezegd. Geloof me, leven zonder Twitter is een zegen. Dat geldt overigens voor de meeste sociale media. Het verwijderen van die onzin is goed voor de bloeddruk.

1 Reactie
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk13 jun. 2023 - 12:07

Gewoon niet aan beginnen was nog beter geweest. Ik snap sowieso niet het nut van Twitter. Het is vooral een medium waarop mensen graag willen zenden om zich te profileren, vandaar dat vele politici en journalisten zich ermee inlaten. Het is ook de manier waarop de huidige journalist zijn nieuwsitem maakt. Hij leest iets op Twitter en maakt er gelijk een ophef-item over. En dan heeft hij zijn dagcentjes weer bij elkaar gesprokkeld. Totaal geen vakmanschap dus!

Bert van der Neut
Bert van der Neut13 jun. 2023 - 7:24

Was het niet eenvoudiger geweest om de reactie mogelijkheid uit te zetten? Dan had de video kunnen blijven staan en had je een hoop ophef voorkomen. Is er nu niemand op dat ministerie die dat had kunnen verzinnen?

1 Reactie
Vuurrood
Vuurrood13 jun. 2023 - 9:02

Had nu niemand kunnen bedenken om die reaguurders op twitter te vervolgen en een onvergetelijke straf te bezorgen?

Kira68
Kira6813 jun. 2023 - 6:47

Haha en die andere trollen? Degene die als je t niet met ze eens bent er voor zorgen dat je geblokt wordt. Ze doen dit dan met tientallen tegelijk. Zieke wereld leven we.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk13 jun. 2023 - 6:32

Dat het ministerie er nu pas achter komt wat Twitter is, is eerder verbazend. Reeds lang voor Musk Twitter overnam was het al een plek waar op zijn zachtst gezegd bedenkelijke opmerkingen werden geplaatst. Men roept ondertussen wel dat men van Twitter af wil, want Musk of zoiets, maar bij echte daden blijft het uit, zo blijkt ook uit dit artikel.

8 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier13 jun. 2023 - 11:50

Wat uit dit artikel blijkt, is dat jouw geestesgenoten nog volop op twitter zitten. Dat is alles.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk13 jun. 2023 - 12:09

Ik zit niet op Twitter. Geen behoefte aan ook! En toch zitten al die mensen die riepen onder Musk weg te gaan bij Twitter er nog steeds, anders was de ophef hier niet ontstaan.

oproerkraaier
oproerkraaier13 jun. 2023 - 13:15

Het bewijst dat er nog volop racisten en haatzaaiers op Twitter zitten. Dat is het enige. Logica is nooit je sterkste punt geweest.

stokkickhuysen
stokkickhuysen13 jun. 2023 - 13:36

'al die mensen die riepen onder Musk weg te gaan bij Twitter er nog steeds' hoe weet je dit nou man, alles uit de onderbuik, follow the emotion. Zo overbodig.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk13 jun. 2023 - 15:09

"hoe weet je dit nou" Dit bericht bewijst dat Twitter nog steeds belangrijk is mensen die riepen dat ze van Twitter af gingen en het niet meer relevant vonden.

PGS
PGS13 jun. 2023 - 15:48

Als jij niet op Twitter zit, hoe kan jij dan met zulke stellingheid verkondingen dat mensen die zeiden dat zij weg zouden gaan, er toch zijn. Dit is toch een tegenstrijdige opmerking, toch ?!

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk14 jun. 2023 - 7:43

"Als jij niet op Twitter zit, hoe kan jij dan met zulke stellingheid verkondingen dat mensen die zeiden dat zij weg zouden gaan, er toch zijn. " Dat staat in de krant. Meerder keren gelezen zelfs.

stokkickhuysen
stokkickhuysen14 jun. 2023 - 10:51

ihag https://www.socialmediatoday.com/news/twitter-users-Musk-era-behavior-pew-research/650587/ Feiten en bronnen, dat is iets waar ihag c.s. een broertje dood aan heeft.

Olav Meijer
Olav Meijer12 jun. 2023 - 23:23

Van begin af aan was Twitter een bedenkelijk medium. Een te gemakkelijke dumpplaats voor (uiteraard gewoonlijk anonieme) fascistisch en racistisch vuil. Elon Musk heeft het helemaal laten uitgroeien tot een massale sociale zweer. Het beste is die uit te behandelen met massaal weggaan, zodat dit "sociale" medium feitelijk wordt geamputeerd.

2 Reacties
onyxcumulus
onyxcumulus13 jun. 2023 - 9:38

Daar had je in mijn tijd de kroeg voor. Was ook veel leuker dan nu het twitter en al die andere social media rotzooi.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk13 jun. 2023 - 12:10

"Het beste is die uit te behandelen met massaal weggaan, zodat dit "sociale" medium feitelijk wordt geamputeerd." Dat riepen velen al toen Musk Twitter overnam, nou dat hebben we geweten. Er is nog niets veranderd, want ze blijven toch allemaal (stiekem) op Twitter..

Palipka
Palipka12 jun. 2023 - 21:11

Twitter past perfect in ons kapitalisme een persoon die het kan kopen en kan bepalen dat vele anderen getraumatiseerd worden. Een system change is nodig.

3 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk13 jun. 2023 - 12:12

"Een system change is nodig. " Een systeemverandering zoals? Kapitalisme is het beste dat we hebben waarin nog een democratie kan bestaan. De rest zijn allemaal experimenten (geweest of gaande) waaruit al meerdere keren gebleken is dat onder die andere 'systemen' geen democratie mogelijk is en allemaal uitdraaien op een vorm van dictatuur.

PGS
PGS13 jun. 2023 - 15:49

Hoe kan je nu getraumatiseerd worden door een mening van een ander ? Zal wel een generatie-ding zijn.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk14 jun. 2023 - 7:44

"Hoe kan je nu getraumatiseerd worden door een mening van een ander ? Zal wel een generatie-ding zijn." Tegenwoordig schijnt 'gevoel' belangrijker te zijn dan kennis of ratio.

oproerkraaier
oproerkraaier12 jun. 2023 - 20:53

Gaaf land

3 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk13 jun. 2023 - 6:30

Dat is het toch ook!

oproerkraaier
oproerkraaier13 jun. 2023 - 8:48

Het land wel, de rechtsmens maakt het minder leuk.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk13 jun. 2023 - 13:02

Dat is maar net hoe je er tegenaan kijkt.

Martin van der Linde
Martin van der Linde12 jun. 2023 - 20:39

Het zou een stuk minder zijn als je alleen gebruik kan maken van sociale media wanneer je je kunt legitimeren.

2 Reacties
Vuurrood
Vuurrood13 jun. 2023 - 9:05

En bij wie en hoe moet men zich dan legitimeren? Foto van je ID meesturen met je accountaanvraag?

Sam V
Sam V13 jun. 2023 - 11:26

@ Martin van der Linde Dat klopt, maar waarom zou je dat als open maatschappij willen? Kunt u beter naar China verhuizen.