Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Amerikaans Hooggerechtshof draait strijd tegen klimaatcrisis de nek om

Zeg maar dag tegen een leefbare planeet
Joop

Ministerie stelt onderzoek in naar misstanden IND

  •  
21-02-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Vragenuur in de Kamer

© 2018-11-06 15:01:38 DEN HAAG - Staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid (VVD) tijdens het wekelijks vragenuur in de Tweede Kamer. ANP BART MAAT

Eind vorig jaar onthulde NRC dat er door gesjoemel bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) bij het beoordelen van bezwaarschriften van vreemdelingen met een verblijfsvergunning mogelijk tientallen mensen onterecht zijn uitgezet. Ook betaalde de dienst miljoenen aan dwangsommen door de vertraagde afwikkeling van asielprocedures. Vandaag meldt NRC dat hoge werkdruk bij de IND ertoe leidt dat asielzoekers met een crimineel verleden ten onrechte hun vergunning mogen houden omdat het intrekken daarvan ‘te veel tijd en inspanning zou vergen’, aldus een klokkenluider die al jaren in dienst is bij de IND. Dat terwijl homoseksuele Iraanse activisten die bij terugkeer zeker moeten vrezen voor hun leven wel gewoon worden uitgezet.
Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft een onderzoek ingesteld naar de misstanden.  Staatssecretaris Mark Harbers (VVD) heeft de Tweede Kamer donderdag geïnformeerd over de onderzoekscommissie. Het is al de tweede klokkenluider die een officiële klacht indient over het slechte functioneren van de IND. In januari werd een eerdere melder van misstanden bij de IND gerehabiliteerd. NRC schrijft:
"Een onderzoek van een commissie onder leiding van ex-topambtenaar Maarten Ruys stelde vast dat de IND slecht was omgegaan met de man die – terecht en te goeder trouw – de slechte bereikbaarheid en povere dienstverlening van de IND had aangekaart. De man werd na zijn melding tijdelijk overgeplaatst naar een volgens betrokkenen ‘onbetekenende positie’ en vervolgens door het IND-management en collega’s met de nek aangekeken. Ruys oordeelde begin januari dat de IND „tekortschoot” in haar zorgplicht voor de melder."

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 feb. 2019 - 9:40

Ook hier weer zijn de overeenkomsten met het UWV duidelijk. De Nederlandse overheid lijkt failliet te zijn.

3 Reacties
Martinel
Martinel22 feb. 2019 - 14:37

Inderdaad, volledig failliet. Alle instituties, ooit publiek, zijn overgeleverd aan de grillen van de markt. En de burger zal lijden. Straks weer het ultieme praatje van jolige Mark, die ons weer even met de cijfers op de feiten drukt. Op welke internationale ranglijst voert Nederland weer de toppositie???? Alles, ten koste van de mens.

Martinel
Martinel22 feb. 2019 - 15:13

Ach, ik snap het al, de bevolking is in verwarring, niks aan de hand dus. Wanneer wordt die Rutte eens de mond gesnoerd, dat walgelijke draaien, (liegen noem ik het)..die walgelijke grijns, hij is dadelijk met krokusreces en vliegt weer even naar hot en her. Wanneer gaan de Nederlanders eens anders stemmen, geen coalitiepartijen meer, die al jaren heel de EU aan de bedelstaf brengen. (Griekenland, Dijsselbloem….o, las ik niet ergens dat hij ook weer een baantje heeft)...D'66 (o, las ik niet ergens dat ook hem weer een fijn baantje is toebedeeld?). Waarom blijven mensen dit pikken? Ik kan het echt niet meer geloven.

Martinel
Martinel22 feb. 2019 - 15:18

Minoes&tuin, Ken je die Bruins? Vast en zeker. Die man die verantwoordelijk is voor het failliet van die ziekenhuizen? Hij was.....vul maar in.....idd directeur van dat UWV, maar blijkbaar zoooooooooooooo goed gedaan, dat hij mag aanblijven als minister van of voor dit of dat. Je krijgt toch tranen in je ogen van dit fenomeen!

Joop den Uil
Joop den Uil22 feb. 2019 - 9:06

se shit concentreert zich weer op de klokkenluider, maar IND en COA zijn bemand door fraudeurs en amateurs …. en wat is verbazing … dat wisten we toch al jaren ? Het zijn niet de mensensmokkelaars maar de overheden die migratie in stand houden.

1 Reactie
rvb2
rvb222 feb. 2019 - 14:01

Het zijn mensen die migratie in stand houden. Met migratie is niets mis, gun mensen gewoon de vrijheid. Want daar gaat het om: de vrijheid om te verhuizen, in plaats van achter grenzen opgesloten worden. Ik blijf de afkeer van velen tegen vrijheid toch vreemd vinden.

Spanveer
Spanveer21 feb. 2019 - 20:58

Er komt steeds meer fraais over het disfunctioneren van de overheid boven water. Het UWV, de belastingdienst, het CBR. Zelfs een eenvoudige taak als het verlengen van rijbewijzen kan d overheid niet fatsoenlijk organiseren. Dit land gaat kapot aan oeverloos geknoei dat zijn oorsprong vindt in de politiek. Gemeenschappelijke factor: Er is nooit iemand verantwoordelijk voor de puinzooi.

2 Reacties
mjansen2
mjansen222 feb. 2019 - 8:06

Helemaal mee eens ! En door de oppervlakkige puinzooi blijft de verdere fundamentele afbraak van onze democratische rechtsstaat onopgemerkt.....

Paul250371
Paul25037122 feb. 2019 - 11:17

Spanveer en mjansen Helemaal eens..