Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ministerie: KLM beschermt medewerkers onvoldoende tegen giftige uitlaatgassen

  •  
17-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
412 keer bekeken
  •  
klmschiphol

Werknemers die op Schiphol ‘onder de vleugel’ werken, maken zich al jaren grote zorgen over de ongezonde lucht die ze inademen. Uit documenten waarop Zembla de hand heeft weten te leggen, blijkt dat ook het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vindt dat KLM te weinig doet om de medewerkers te beschermen.

Naar aanleiding van een uitzending van Zembla eind 2021 heeft het ministerie contact opgenomen met de vliegtuigmaatschappij. Het ministerie maakt zich met name zorgen over de zogeheten ‘jetblast’: werknemers staan wel twintig keer per dag op het platform vol in de motoren.

“Economische belangen mogen niet ten koste gaan van de gezondheid van mensen”, schrijven ambtenaren van Infrastructuur en Waterstaat. Ze wijzen erop dat KLM wel de hand ophoudt voor coronasteun, maar ondertussen te weinig doet voor een gezonde werkomgeving voor de eigen werknemers.

Het is onduidelijk of het gesprek met KLM effect heeft gesorteerd. Volgens Roelof Bosma, onderzoeksjournalist bij Zembla, doet de vliegtuigmaatschappij nog altijd maar weinig. “Wat wij horen is dat er nu wel periodieke gezondheidsonderzoeken komen onder medewerkers, maar dat is gewoon verplicht volgens de Arbo-regels”, vertelt hij bij De Nieuws BV. “Er is niet heel veel meer gedaan dan het uitdelen van mondkapjes.”

KLM spreekt tegen dat er onvoldoende oog is voor de gezondheid van de werknemers. "KLM werkt actief en constructief samen met andere partijen, waaronder Schiphol, aan een aanpak voor een gezonde werkomgeving in relatie tot ultrafijnstof", stelt het bedrijf in een reactie. "Zo wordt onder andere voor metingen en voor het onderzoek naar duurzaam taxiën samengewerkt met de luchthaven."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Déjà vu
Déjà vu17 jan. 2023 - 20:31

En hoe beschermt het ministerie de bewoners van steden die dagelijks in de giftige uitlaatgassen van automobielen verkeren?