Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ministerie blijft informatie over Sywert-deal achterhouden, dwangsom loopt elke dag verder op

  •  
12-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2879 keer bekeken
  •  
ANP-442416502

Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) is de Volkskrant inmiddels bijna 23.000 euro verschuldigd aan dwangsommen. Dit omdat het ministerie nog altijd weigert inzage te geven in chatverkeer over de mondkapjesdeal die pandemieprofiteur Sywert van Lienden miljonair maakte. De rechter oordeelde meermaals dat VWS geen enkele reden heeft de informatie achter te houden, maar het ministerie verleent nog altijd geen medewerking.

Er was meer dan 100 miljoen gemoeid met de mondkapjesdeal tussen het ministerie en het drietal Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel. De manier waarop die laatste drie hun zwendel uitvoerden is inmiddels vrij inzichtelijk gemaakt door speurwerk van onder meer de Volkskrant en Follow The Money. Over de rol van het ministerie is nog altijd veel onduidelijk. 

Al in mei 2021 vroeg de Volkskrant het interne chatverkeer rondom de mondkapjesdeal op onder de Wet openbaarheid van bestuur (Wob, inmiddels Woo geheten). In januari van dit jaar oordeelde de rechtbank van Amsterdam dat er geen reden voor het ministerie is om daar geen gehoor aan te geven en legde het ministerie een dwangsom op van 150 euro voor elke dag dat VWS in gebreke blijft. In september werd dat bedrag verhoogd tot 250 euro.

De krant schrijft:

In een brief aan de Tweede Kamer blijven de ministers Ernst Kuipers (VWS) en Conny Helder (Langdurige Zorg) erbij dat hun departement niet in staat is om te voldoen aan de uitspraak van de rechter. De bewindspersonen beklagen zich ook over de Wet open overheid (Woo), die onvoldoende rekening zou houden met crisissituaties. Door de vele informatieverzoeken over de coronapandemie zou het departement overvraagd zijn.

De bewindslieden zeggen dat uiterlijk half december kan worden bepaald wat wel en niet vrijgegeven kan worden. Ondertussen loopt de teller door qua dwangsommen. De Volkskrant laat weten het bedrag te investeren in onderzoeksjournalistiek.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (30)

Olav Meijer
Olav Meijer12 okt. 2022 - 21:04

Minister de Jonge heeft kennelijk heel wat te verbergen, wat overigens nu door zijn collega moet worden afgehandeld. Daar kan je natuurlijk wel wat rotcenten voor over hebben, denken ze in het kabinet.

r v b
r v b12 okt. 2022 - 20:30

chatberichten zijn maar een paar regeltjes, daar kan je er makkelijk 100 per dag van doornemen per persoon. Dat moet toch lukken in bijna anderhalf jaar. Ze hoeven ook niet door 7 miljoen documenten te gaan, filter op afzender en ontvanger is makkelijk, daar kan zelfs de slechtse programmeur binnen 2 uur een script voor schrijven, inclusief filter op datum. Alles van voor 2019 valt af. Het gaat echt niet om miljoenen documenten van honderden pagina's die met de hand moeten worden doorgelezen. Het is gewoon onwil.

1 Reactie
Jozias2
Jozias213 okt. 2022 - 6:24

@rvb Bij dit wob verzoek alleen misschien niet, probleem is echter dat er nog honderden zo niet duizenden wob verzoeken zijn. En men om die reden heeft besloten eea chronologisch af te werken.

RaymondenJoop
RaymondenJoop12 okt. 2022 - 19:31

Die boete stelt natuurlijk voor 'vestzak-broekzak overheid' niets voor. En al helemaal niet als bewindvoerders nooit enige schaamte kennen tav mismanagement, laat staan dat ze zich verantwoordelijk voelen.

1 Reactie
Jozias2
Jozias213 okt. 2022 - 6:25

@raymond De broekzak is in deze de Volkskrant. Het vestzak broekzak principe zoals bij boetes (ditis een dwangsom) gaat dus niet op.

Joop  den Uil
Joop den Uil12 okt. 2022 - 18:21

Nog even volhouden tot de verkiezingen ... ongeveer 180 dagen ... nog geen 50 mille. Een koopje voor de CDA/VVD/D66 gemeenteraadslieden.

PGS
PGS12 okt. 2022 - 15:34

23.000 euro is toch een schijntje voor een organisatie die het geld uitgeeft wat betaald wordt door de belastingbetaler.

Nicotientje
Nicotientje12 okt. 2022 - 14:59

250 euro per dag is een schijntje in verhouding tot 100 miljoen. Die dwangsom mag best wat duizendjes verhoogd worden. Dat motiveerd misschien om toch maar iets meer openheid te tonen richting burger. Momenteel is het met de openheid maar blubber gesteld.

Wie o Wie
Wie o Wie12 okt. 2022 - 14:11

Die dwangsommen moeten maar eens stoppen. Het ministerie wordt enorm overvraagd en ook burgers dienen over alles wob verzoeken in enkel met de hoop dat de termijn niet wordt gehaald en ze geld ontvangen. Er zijn 100 juristen aangenomen om de verzoeken af te handelen. Hiervoor moeten zij door 7 miljoen beschikbare Corona documenten gaan (mede om privacy gegevens weg te halen)

8 Reacties
Nejras
Nejras12 okt. 2022 - 14:46

@wie o wie De rechter heeft al meermaals bepaald dat aan de betreffende wob verzoeken voldaan moet worden. Als het vws een serieus capaciteits probleem zou hebben: dan zou men aan kunnen geven op welke termijn die documenten wél vrijgegeven kunnen worden. Op dit moment word er tegen de wet en uitspraken van rechters gehandeld. De vraag word geneerd. Dat is heel wat anders dan overvraagd zijn. U pleit voor ondoorzichtig, oncontroleerbaar, ondemocratisch handelen goed keuren. Dat kan niet bestaan. De wob is een recht. En daar moeten vrager en gevraagde samen uitkomen. De vrager mag niet genegeerd worden. Blijft men dat doen? Dan zou ik ook pleiten voor het stoppen met dwangsommen. Dan word het imho tijd om personen die hier verantwoordelijk voor zijn te laten gijzelen door het OM. Helpt dat ook niet: vervolgen die onwettig handelende doofpot types. Bovenstaande is allemaal niet nodig, als men zich bij het ministerie eens aan de wet gaat houden. Om te beginnen met openheid geven vab zaken. As burger kan ik me ook niet verstoppen achter: “ik ben te druk om mijn belasting aangifte tijdig of überhaupt te doen”.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman12 okt. 2022 - 18:03

Ja laten we de overheid carte blanche geven zonder verantwoording te hoeven afleggen, fantastisch plan, ik zeg doen.

Wie o Wie
Wie o Wie12 okt. 2022 - 19:30

Het aantal wob verzoeken is gewoon niet normaal. Er zijn 100 juristen aangenomen puur voor de wobverzoeken. Die moeten steeds 7 miljoen documenten door. Dat kost 3,5 mio aan salarissen per jaar (heel laag ingeschat). Laten we er nog eens 100 aannemen.

Jozias2
Jozias212 okt. 2022 - 20:13

@nejras Natuurlijk moet er aan de wob verzoeken voldaan worden. Niemand die iets anders zegt. Probleem is dat er dermate veel verzoeken zijn dat dat veel tijd en capaciteit kost. VWS maakt ook voortdurend informatie openbaar alleen doen ze dat op systematische wijze op chronologische volgorde. De Volkskrant wil de informatie echter eerder hebben.

Nejras
Nejras13 okt. 2022 - 5:16

@jozias “Natuurlijk moet er aan de wob verzoeken voldaan worden. Niemand die iets anders zegt.” Mooi en de rechter heeft bepaald dat vws er te lang over doet in deze zaak en daarom een dwangsom opgelegd. “Probleem is dat er dermate veel verzoeken zijn dat dat veel tijd en capaciteit kost.” Tsja. Dat is eerder een argument om te concluderen dat vws nog meer faalt. Met slimme scripts is dat zoeken best te doen. Vws doet niks anders behalve doen alsof je handmatig door stapels kleitabletten moet zoeken. “VWS maakt ook voortdurend informatie openbaar alleen doen ze dat op systematische wijze op chronologische volgorde. De Volkskrant wil de informatie echter eerder hebben. “ Ja want de volkskrant (en follow the money) hebben specifiek een wob verzoek ingediend over oa die sywert deal. Dat vws anders om gaat met de wet dan bedoeld: vond blijkbaar de rechter iok geen goed idee. Het vrijgeven van info door vws noemt u voortdurend: er word ook wel gesproken van ‘mondjesmaat’. Tsja… . Eens kijken wat er gebeurd als ik mijn belastingaangiftes voortdurend, maar slechts mondjesmaat ga opsturen.😅

Zandb
Zandb13 okt. 2022 - 6:11

Jozias Nogal suggestief: "De Volkskrant wil de informatie echter eerder hebben." Heeft de rechter niet bepaald dan, dat het verzoek van de Volkskrant wèl redelijk is.

Jozias2
Jozias213 okt. 2022 - 6:40

@nejras Eerst schrijf je dat er niets gebeurt en dat VWS duidelijkheid moet geven wanneer het dan wel kan. Er wordt dus wel aan vrijgave van alle wobverzoeken gewerkt er zijn 100 mensen voor aangenomen. VWS heeft allang aangegeven medio december het wob verzoek van de VK afgehandeld te hebben. Hoeveel extra mensen moeten er aangenomen worden? Hoeveel belastinggeld mag dat kosten? Die extra mensen kosten meer dan de winst van sywert. “Kuipers en Helder schrijven in hun brief opnieuw dat inmiddels zo’n 5.200 pagina’s aan sms- en chatberichten zijn verzameld. Het departement hoopt nu uiterlijk 15 december te hebben bepaald wat vrijgegeven kan worden en wat niet.”

Nejras
Nejras13 okt. 2022 - 10:12

@jozias Als de rechter er niet aan te pas was gekomen gebeurde er helemaal niks en je kunt nog zo’n mooie brief schrijven: het is te laat en deugd niet. Maar goed het zal wel: we vinden er beide wat anders van. De rechter heeft in deze het laatste woord.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout12 okt. 2022 - 13:56

Het Rijk tracht weer eens iets grotelijks onder de pèt te houden, bang voor weer een schandaal met een corrupt luchtje. En de belastingbetaler draait weer op voor de onkosten.

Volrin
Volrin12 okt. 2022 - 13:39

Kan de rechter de politie of een andere instantie geen soort van huiszoekingsbevel geven?

3 Reacties
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert12 okt. 2022 - 14:10

@ Volrin - daar zeg je zo wat, heel constructief. Ik stel voor dat een rechter dit oplegt: morgen rijden er drie politieauto's met technisch zeer bekwame rechercheurs bij VWS voor. Die keren de hele boel ondersteboven. Die tekstjes moeten openbaar worden, hoe dan ook. Een speciaal beëdigde ploeg van journalisten gaat mee. Dat wordt een live TV-evenement van heb ik jou daar. De sport zal ervoor moeten wijken, in het landsbelang. Het wordt een Nederlands pendant van de inspectie in Mar-a-Lago; daar zocht een team à la Miami Vice krachtdadig naar Trumps per ongeluk gestolen bewijsstukken.

Wie o Wie
Wie o Wie12 okt. 2022 - 14:15

100 juristen zijn bezig om per wob verzoek door 7 miljoen documenten te gaan. Mede omdat men natuurlijk weer begint te zeiken als iets niet is geanonimiseerd. Het is doorlezen, verzamelen, anoniem maken van mailadressen etc. Het is volstrekt helder dat die juristen niet elk verzoek binnen enkele weken kan honoreren.

Olav Meijer
Olav Meijer12 okt. 2022 - 20:53

@ drs. H.C. Q. T.: Helaas, ik moet je uit de droom helpen. Een huiszoekingsbevel is alleen mogelijk in het kader van een strafrechtelijke procedure, dus niet in een bestuursrechtelijke.

Gerygrr
Gerygrr12 okt. 2022 - 13:36

De Volkskrant zou ons beter helpen met de betaalmuur een tijdje opheffen, in de strijd tegen nepnieuws!

Mokker
Mokker12 okt. 2022 - 12:59

Dwangsommen werken heel slecht tegen de overheid, het uit de wind houden van (voormalige) bewindspersonen mag wat taxpoet kosten.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert12 okt. 2022 - 12:22

Bizar en onacceptabel - het wachten is nog op onze Jozias.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert12 okt. 2022 - 12:22

Bizar en onacceptabel - het wachten is nog op onze Jozias.

2 Reacties
Wie o Wie
Wie o Wie12 okt. 2022 - 14:40

Heeft u enig idee over hoeveel wob verzoeken het in totaal gaat? Over hoeveel documenten vervolgens doorgespit moeten worden en anoniem gemaakt worden (ivm mailadressen, telefoonnummers, etc. Er Zijn 100 juristen aangenomen om de 7 miljoen documenten door te nemen. Hoeveel extra moeten er nog worden de komende aangenomen? En wie gaat dat betalen?

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa13 okt. 2022 - 20:44

En wie gaat dat betalen? Uhmm, misschien wij. Dezelfde mensen die deze dwangsom betalen. En die een totale dwaas als Hugo de Jonge betalen

Eric Minnens
Eric Minnens12 okt. 2022 - 12:22

€23.000 + €150/dag. Voor het ministerie natuurlijk een schijntje (zij het wel van ons belastinggeld...). (Eigenlijk dus idioot dat dat dwangbedrag zo laag is.) Maar voor de Volkskrant natuurlijk géén schijntje, doch een aardige bijdrage aan hun onderzoeks-journalistiek.

Thuiszitter
Thuiszitter12 okt. 2022 - 12:11

1+1=2 , vanaf begin af aan afgevraagd wat de Jong hiermee had te maken.