Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ministerie beïnvloedde statiegeldonderzoek

  •  
27-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
2266843703_701d21ece2_o
Twee wetenschappers van de Wageningen Universiteit deden onderzoek naar de kosten van het statiegeldsysteem. De samenstelling van dat rapport was onzorgvuldig, schrijft dagblad Trouw.
Toenmalig staatssecretaris Atsma (CDA) wilde in 2012 het statiegeldsysteem voor kunststof drankflessen afschaffen. Het zou ‘peper- en peperduur’ zijn, betoogde hij met het rapport van de Wageningse onderzoekers in zijn hand. Een rapport, zo blijkt nu, waarvan de uitkomst door het ministerie beïnvloed was.
Vrijwel direct na publicatie van het rapport, werden de uitkomsten al gehekeld en bekritiseerd. Voorstanders van het statiegeldsysteem wezen op onzorgvuldigheden in de berekening en het ontbreken van bronnen. Toch wilde het ministerie van Infrastructuur en Milieu doorzetten en het statiegeldsysteem afschaffen. Met de val van kabinet Rutte I ging dat uiteindelijk niet door.
De Commissie Wetenschappelijke Integriteit van de Wageningen Universiteit heeft een aantal klachten over het rapport ontvangen. De commissie stelt nu dat de handelwijze onvoldoende zorgvuldig was, dat er sprake was van een overhaaste werkwijze, mede door de tijdsdruk door ‘politieke aandacht’. Ook is niet gemeld dat het onderzoek door het bedrijfsleven werd betaald. “Die verzwijging is volgens de commissie in strijd met de Gedragscode Wetenschapsbeoefening”, schrijft dagblad Trouw.
Maar ook had het ministerie zelf een vinger in de pap. Hoewel het ministerie geen opdrachtgever was, bemoeide het zich actief met de inhoud. “Om de positie van de staatssecretaris niet in gevaar te brengen”, schrijft de krant. En zo kon het gebeuren dat een hoge ambtenaar van het ministerie persoonlijk ingreep en aanpassingen maakte in het rapport. De wetenschappers publiceerden een tweede, verbeterde versie van het rapport, waarvan de conclusies mede door het ministerie waren bepaald.
Uiteindelijk besloot staatssecretaris Wilma Mansveld onder grote publieke druk in juni 2014 het statiegeldsysteem te handhaven.
cc-foto: FaceMePls
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.