Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Verkleumde kinderen in de regen bij Ter Apel

Tinkebell over het drama waar ondanks alle beloftes maar geen einde aan komt
Joop

Minister Wiebes, met uw opmerking over autisme sloeg u de plank ernstig mis

  •  
15-01-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
25987968793_3a5b19122d_z

© cc-foto: EU2016NL

Wanneer u het woord starheid had gebruikt, was niemand over uw woorden gevallen. Nu benadeelt u in mijn ogen een heleboel mensen en dat doet mij pijn
Beste heer Wiebes,
Gisteravond zag ik uw korte interview met Jaïr Ferweda. Hierin werd u gevraagd naar het bevingsgebied in Groningen en ik had eigenlijk niet verwacht dat dit mij direct persoonlijk zou gaan raken, puur gezien het feit dat mijn leven hier relatief ver vanaf speelt. Niet dat ik hier geen mening over heb, maar daar gaat deze brief niet over. In dit korte gesprek werd u enigszins onder druk gezet, waarna u de volgende zin uitsprak: “Daadkracht is goed, autisme niet”.
Dit was het moment dat u mij persoonlijk raakte. Door autisme in een negatieve zin naast daadkracht te zetten vind ik dat u een fout begaat. Ten eerste omdat ASS bestaat uit vele verschillende onderdelen, waarvan ik denk dat u doelt op d.m.v. starheid je eigen plan er doorheen te drukken. Overigens moet ik het houden op een aanname, omdat je ook andere onderdelen kunt invullen. In mijn ogen gebruikt u hiermee een enigszins populistische krachtterm, die sterk overkomt, maar eigenlijk meer onduidelijkheid veroorzaakt dan uw punt bekrachtigt.
Ten tweede, en eigenlijk mijn belangrijkste punt, is dat u hiermee ca. 1% van de Nederlandse bevolking diskwalificeert. In uw ogen is het wellicht maar één zin, maar gezien uw positie zou u in mijn ogen beter moeten weten. Ik werk naast mijn reguliere werk ook al jaren aan het beeld wat autisme oproept. Zowel ik, als vele anderen, hebben er heel hard aan gewerkt om ervoor te zorgen dat ik niet meer afhankelijk ben van de Wajong. Overigens volledig terecht, want ik weet dat ik een bijdrage kan leveren aan de maatschappij.
Gezien uw stelling denk ik niet dat u doorheeft hoeveel tijd en energie het heeft gekost om mij aan het werk te krijgen. Ondertussen ben ik heel trots dat ik bij mag dragen aan de persoonlijke ontwikkeling van het toekomstige werkveld, door mijn werkzaamheden voor de HAN. Dit was niet vanzelfsprekend, omdat het stereotype beeld van autisme niet altijd als geschikt wordt gezien voor mijn werk. Dit is de reden dat ik samenwerk met gemeentes, ouders, professionals en onderzoekers om mensen bewust te maken van wat een handicap inhoudt. De overheid wil dit ook graag, gezien de baanafspraken. Door die ene zin brengt u mij, maar ook uw collega’s een stap terug. Ik denk dat door deze ene zin uit te spreken het stereotype beeld van autisme bekrachtigt is bij een hoop mensen en daardoor alle werkzaamheden die erin worden gestoken een klap hebben gekregen.
Waar u doelt op een valkuil die vaak samengaat met autisme, werken met mij heel veel mensen aan een omgeving waarin die valkuil een talent wordt. Wanneer u het woord starheid had gebruikt, was niemand over uw woorden gevallen. Nu benadeelt u in mijn ogen een heleboel mensen en dat doet mij pijn. Ik ben trots op wie ik ben en geloof dat ik op een unieke wijze een bijdrage kan leveren aan de samenleving. Dit wordt mij niet in de schoenen geworpen, maar dat is prima. Ik denk dat de ‘achterstand’ waarmee ik ben geboren mij niet definieert, maar hoe ik hiermee omga wel.
U weet niet hoe vaak ik hoor: “Ben jij autistisch?!” Hierop antwoord ik altijd volmondig ‘ja’. Ik geloof er namelijk in dat wanneer ik mij niet uitspreek een hoop mensen niet zien hoe divers de doelgroep is. Ik probeer ouders hoop te geven dat een diagnose niet het einde is. De weg is zwaar, maar iedereen kan groeien. Met deze brief hoop ik dat u ook een beetje groeit in uw bewustzijn dat de woordkeuze niet handig was en dat u met dit bewustzijn ook uitspreekt dat u dit erkent.
Ik verneem graag van uw antwoord.
Met vriendelijke groet, Joep Tiernego

Meer over:

politiek, opinie, leven, autisme,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Hiltermann
Hiltermann17 jan. 2018 - 6:08

Wiebes doet wel vaker lompe misplaatste uitspraken. Bij het nationale vertragingsproces, de de aansprakelijkheid aardbevingsschade in Groningen, bestond hij het op te merken : "De bomen groeien niet tot in de hemel, nooit gedaan ook" Alsof de staat onder de aansprakelijkheid van de schade uit kan komen. Er moet betaald worden en snel ook ondanks dat de gedupeerden nu weer op een "protocol" moeten wachten. De eerste schades werden tien jaar geleden gemeld. De tijd van verstoppertje spelen is voorbij. Mooi dat meneer Wiebes zich heeft verontschuldigd. Misschien leert hij er van geen ziektes en aandoeningen meer te gebruiken om zich uit te drukken.

Nandarelle
Nandarelle16 jan. 2018 - 19:59

Ik hoorde pas van de uitspraak van Wiebes nadat hij zijn excuses had aangeboden, dat scheelt al. Deze brief geeft goed aan waarom het geen goed idee is om het woord autistisch op deze manier te gebruiken. Ik ben zelf ook autistisch, daar schaam ik me niet voor en het zou fijn zijn als er niet over autisme gesproken wordt op een manier waardoor het lijkt alsof iemand zich daarvoor zou moeten schamen, zeker door iemand met een voorbeeldfunctie. Dus Joep, bedankt voor je brief!

Sonic2
Sonic216 jan. 2018 - 14:00

Ik ben zelf autistisch. Ik lig geen moment wakker van wat Wiebes heeft gezegd. Wiebes omschrijft hoe een belangrijk deel van de autisten denkt. Ik kom op werk autisten tegen, maar ook bij verschillende dagen. Je krijgt heel veel onterechte vooroordelen, maar dat krijgen meerdere mensen in onze samenleving. Wiebes zijn punt zie ik overigens in veel autisten( ook deels in mezelf ) terug. Sommige blijven heel erg hangen in hun eigen gelijk en hun eigen wereld en kunnen zich moeilijk inleven in andere mensen. Ik vind mezelf( bedoel ik niet arrogant) ruimdenkend. Dat zie je ook in mijn stemgedrag. Dat is zowel links als af en toe rechts. Wiebes omschreef gewoon dat de overheid wat betreft Groningen een bepaalde tunnelvisie heeft. Oogkleppen heeft voor gehad. Gewoon iets wat bij autisme hoort en inderdaad niet iets wat zich bij alle autisten uit. De schrijver is bezig met de beeldvorming, maar die beeldvorming doet mij als autist weinig meer. Of ik nu 20 of 40 uur werk of 60 uur. Er is bepaald volk in deze maatschappij waar het toch nooit goed voor is. Dat ik nooit helemaal mijn volledige potentieel zal kunnen benutten accepteer ik. Vrouwen, allochtonen, homoseksuelen hebben het zwaarder als ik. En mensen in andere en armere landen ook. Ook heb ik geen lichamelijke beperking. Dus ik voel me verre van pijn gedaan. Ik kan zelfs om mijn beperking lachen en er met zelfspot mee omgaan. Het veranderd niet als ik er anders mee omga. Het gaat toch niet weg, als ik bij de pakken neerzit.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin17 jan. 2018 - 2:27

Mooie bijdrage. Zoveel mensen zoveel verschillen, ook m.b.t. een aandoening in het spectrum op zich. Ieder mens heeft zijn eigen beperkingen en zal daarmee moeten leven, ook of zelfs als die in de tijd kunnen verschillen.

Contramine
Contramine16 jan. 2018 - 9:30

Nu graag ook nog een heel verhaal over hoe volkomen funest daadkracht vaak uitpakt. Wat een hoeveelheid ellende heeft de wereld niet aan daadkracht te danken! Het komt mogelijk een beetje door mijn linkse opvattingen, maar zeker bij een VVD-er is daadkracht echt niet in goede handen . . Of ben ik nu bijziend?

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin17 jan. 2018 - 2:28

Nee, je ogen zijn prima! :)

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 jan. 2018 - 9:12

Ik moet eerlijk erkennen dat ik Henk Kamp hier ook wel eens autistisch heb genoemd en dan bedoel ik daarmee te rechtlijnig en star denken, samen met emotieloos voorkomen en spraak..( Daarbij heb ik zeker wel gedacht dat hij echt lijdt aan enige vorm van autisme en dit zijn functioneren beïnvloedt)) In de functie van overheidsdienaar en/of vanuit enige andere dienende functie zou ik mijn woorden waarschijnlijk beter gekozen hebben. Dat is echter geen excuus, Ik vind overigens dat overheidsdienaren sowieso geen termen moeten gebruiken om mensen in het geheel te definiëren. Zo heb ik me afgelopen week weer geërgerd aan het woord verkeershufters uit de mond van een overheidsfunctionaris op TV. Ook dat vind ik geen taal voor een politicus en/of overheidsdienaar. Een mens is altijd een som der dingen en dus altijd meer dan dat. Een dienaar is er voor alle mensen en hoort er voor alle mensen te zijn. Goed dat u hierop wijst.

2 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin16 jan. 2018 - 12:36

@ Minoes - je hoeft je niet te verontschuldigen. Wat je deed gebeurde niet vanuit een slechte bedoeling, en je staat er heus niet alleen in. Wanneer jij zo een woord inzet, dan heeft het een andere betekenis dan wanneer een willekeurige ander dat doet (maar om dit te zien moet iemand je houding in allerlei kwesties natuurlijk wel enigszins kennen). Ik denk dat het gebruik van "autistisch" dezelfde weg zal gaan als dat van "spastisch". In mijn eigen studententijd werd dat iemand toegevoegd ("doe niet zo spastisch!"), als diegene zich halsstarrig of juist moeilijk weifelend opstelde. Ik herinner me studentes HBO Verpleegkunde (leuke, aardige, en sociale meiden) die dat onbekommerd deden. Het probleem zal mettertijd verdwijnen. "Autistisch" zal meer en meer alleen gebruikt worden voor het aanduiden van eigenschappen uit de brede diagnose ASS (autisme-spectrum-stoornis)*). *) Ik hou niet van het woord "stoornis", op het gebied van de geestelijke gezondheid. Al was het alleen maar omdat er op de terreinen van politiek, economie, cultuur, enzovoorts, zoveel ogenschijnlijk mentaal kerngezonde mensen rondlopen, die ik nu juist als, eh, abnormaal en totaal uit balans, alsmede levensgevaarlijk beschouw.

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 jan. 2018 - 2:19

Cliff Bedankt! Ik zou het wel jammer vinden als mensen het verkeerd opvatten. Misschien is het een stukje persoonlijke ervaring dat me gevoelig maakt wat betreft dit onderwerp. Ik heb jarenlang een jongen gekend,gedurende zijn hele basisschoolleeftijd vriendje van mijn zoon, een jongen die achteraf een vorm van autisme had. Ik weet niet of de ouders dat wisten destijds, wij niet. Na de basisschool zijn ze in de vakantie verhuisd zonder adres achter te laten. Ik heb het hen niet bepaald in dank afgenomen. Ook zijn oudere broer was nl. al die hele tijd bevriend met mijn oudere zoon. Ze konden allemaal goed leren, nieuwsgierig ook, dezelfde interesses, dat is een overeenkomst tussen hen geweest denk ik die mede een zekere basis geweest is voor de vriendschap. Ze waren veel bij mij thuis. Ik verzorgde weleens op hun dieren, als ze met vakantie gingen, had gewoon de huissleutel. Jarenlang heb ik ook op school hem meegemaakt omdat ik hielp met werkstukken kiezen en maken in het documentatiecentrum. Zelf de nodige gegevens leren opzoeken om samen een werkstuk te (kunnen) maken. Rond zijn 35e kwam mijn jongste zoon hem plotseling tegen en vertelde hij dat hij begeleid woonde omdat hij een autistische aandoening had. Mijn zoon wist zich er niet zo'n raad mee op dat moment, had op dat moment niet zoveel tijd. Uit zijn verhaal klonk echter enorme eenzaamheid door, dacht ik toen ik hoorde hoe dat gesprek gegaan was. Korte tijd daarna heeft hij zelfmoord gepleegd. Dat blijft een beetje hangen. Voor mij is hij nog altijd het kind van destijds, het kind met de grote helderblauwe kijkers, soms enigszins 'apart', intelligent en nieuwsgierig en redelijk goed functionerend, ik ken hem nl. niet anders dan als kind. Het is vreemd maar die jongen is sindsdien nog regelmatig in mijn gedachten. Had ik maar geweten dat hij maar zo'n vijf kilometer bij ons vandaan woonde op dat moment, had ik 'het' maar geweten, denk ik weleens. Niet dat ik er uiteindelijk ook maar iets aan had kunnen veranderen. Ik weet natuurlijk helemaal niets van zijn 'tussentijdse' geschiedenis. Dat ze destijds vertrokken zijn zonder een adres achter te laten, heb ik nooit begrepen, laat staan de kinderen, het is dus een groot hiaat. De vraagtekens blijven.

JStokx
JStokx15 jan. 2018 - 19:31

https://www.rtlnieuws.nl/nederland/politiek/minister-wiebes-biedt-excuses-aan-voor-autisme-uitspraak En we kunnen weer door.

Buzzer
Buzzer15 jan. 2018 - 19:00

Prima artikel, nu maar hopen dat Wiebes het ook leest.

1 Reactie
Stientje2
Stientje215 jan. 2018 - 23:44

Dit was een brief aan Wiebes, maar geen artikel. Sorry voor de foute plaatsing hier onder. Heb net een tablet en moet nog leren.

[verwijderd]
[verwijderd]15 jan. 2018 - 18:06

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
DenFlexwerker
DenFlexwerker15 jan. 2018 - 21:35

"Geef mij maar echte autisten die zijn tenminste eerlijk". Wat is dit voor vreemde generalisatie? Ik ken auties die prima en erg goede leugenaars zijn. Autisten zijn geen nobele wilden die alleen maar positief gedrag vertonen. Dit zeg ik niet om auties neer te halen, integendeel. Niets menselijks is een autist vreemd, dus naast positieve zaken ook negatieve zaken waaronder liegen.

Ben Liberaal
Ben Liberaal15 jan. 2018 - 17:52

#woedend: laat niemand (niemand) het woord autisme ijdel gebruiken. Wellicht niet salonfahig , na alle populistische kretologie (u weet wel...) die langsschoot de laatste tijd en aangesleept werd door de ''bekende huppelepuppen'' . Autisme is geen grap.