Joop

Minister verstoort gemoedelijk protest

  •  
11-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2692 keer bekeken
  •  
bozeboeren

Een gemoedelijk protest van boeren bij het huis van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) is bijna uit de hand gelopen doordat de bewindsvrouw op agressieve wijze in gesprek ging met de demonstranten.

Een woordvoerder van de politie noemde de sfeer gemoedelijk. “De wanklank kwam eigenlijk alleen van de minister, die zich op luide toon erover beklaagde dat de boeren haar gezin lastig vielen. Zo zie je dat het meestal slechts een enkeling is die het voor de rest probeert te verpesten.”

De politie erkent dat de boeren zich misschien geïntimideerd gevoeld hebben door de verbale krachtpatserij van de minister, maar zegt daartegen niet te kunnen optreden. “We houden in de gaten of er strafbare feiten worden gepleegd. Dat was niet het geval.”

Grimmig

Het is niet de eerste keer dat politici grimmig reageren op vredelievende bijeenkomsten van boeren bij hun voordeur. “Toch lijkt het alsof ministers en parlementariërs hieruit geen lering trekken”, aldus een woordvoerder van landbouworganisatie LTO. “Wij keuren dit soort acties voor de bühne uiteraard af, maar het is wel opvallend dat politici kennelijk steeds weer overvallen worden. Terwijl de taak van de politiek juist is om vooruit te kijken.”

In een verklaring liet de Farmers Defence Force weten zich niet te kunnen vinden in de reactie van sommige politici dat acties bij woonhuizen verwerpelijk zijn. “Wij vinden juist acties in achterkamertjes verwerpelijk. Als je ons wilt verjagen van onze bedrijven, kom dan gewoon met fakkels en rieken naar de boerderij, in plaats van stiekem wetten aan te nemen op een plek waar we niet bij kunnen met onze trekkers.”

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

FreddyvD
FreddyvD12 jun. 2022 - 15:50

Tja, satire? Ik weet het niet hoor, politici weten over het algemeen gezien redelijk het leven van de gemiddelde burger kapot te maken en al helemaal van de boeren. Zij zitten met hun wanbeleid niet zozeer voor de voordeur, maar zelfs in huis, de slaapkamer en de koppen van de boeren. Dat is toch wel imponerend.

Olav Meijer
Olav Meijer12 jun. 2022 - 14:38

Satire is onmisbaar, zowel in de kunst als de politiek. Zonder dat zouden we in een peilloze saaiheid en ondraaglijkheid vervallen. Het is geen toeval dat juist potentaten satire vrezen Het genre bestaat zeker al sinds de Oudheid. En mensen als b.v. Heinrich Heine hebben het in sublieme vorm gegoten. We moeten ons nooit leiden door angst dat dingen niet door iedereen worden begrepen. Want dan zou ook b.v. veel beeldende kunst in de kliko belanden.

onyxcumulus
onyxcumulus12 jun. 2022 - 8:55

Kunnen ze die tractoren van die boeren niet gewoon met een tank de sloot induwen. Walgelijk machtsvertoon met door de overheid gesubsideerd materiaal.

1 Reactie
KM2
KM212 jun. 2022 - 22:18

Tanks heeft Nederland niet meer, er worden een paar geleased van Duitsland.

Abma
Abma12 jun. 2022 - 5:00

Het wordt echt tijd dat mensen die er enorm van balen dat ons land altijd naar de hand gezet wordt door” ondernemers” die,“ het land; lelijker, ongezonder, onbegaanbaar maken, stevig gaan protesteren tegen dit imperialistische, arrogante alles bepalende gedrag in dit land!

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 jun. 2022 - 23:08

Tsja vegetariër Jetten reageerde ook al zo ondankbaar toen FDF bij hem thuis langskwam om hem een pakket met onder meer konijnen- & varkensvlees aan te bieden.

4 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens12 jun. 2022 - 8:23

@DD, Terwijl hem nu juist een uitstekende gelegenheid werd geboden om het eten van vlees op zijn juiste waarde te leren schatten. Vegetarisch eten is immers ook niet alles. Typisch D66. Je laten leiden door vooroordelen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jun. 2022 - 8:58

Vreselijk ja, terwijl met name een hapje konijn zijn geest enorm verruimend zou hebben!

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jun. 2022 - 8:59

verruimd

Eric Minnens
Eric Minnens12 jun. 2022 - 10:33

Tja, dat komt, Jetten houdt er zogenaamd zulke hoge morele maatstaven op na dat hij denkt dat verruiming daarvan onmogelijk is. Maar inderdaad! een hapje konijn doet wonderen. 🙂

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout11 jun. 2022 - 17:15

De minister kan het goed maken met een optreden van de ME ... die bloemen uitdelen.

Peter1957
Peter195711 jun. 2022 - 15:07

Ik was er bijna ingetrapt, omgedraaide wereld. Gelukkig zag ik net voor ik op de knop "Reactie plaatsen" wilde drukken het woordje "satire" staan!

Kipzonderkop1
Kipzonderkop111 jun. 2022 - 14:54

''Minister verstoort gemoedelijk protest'' En terecht. In Nederland hebben we alleen nepnatuur. De vraag is hoe houden we nepnatuur uit de vorige eeuw in stand en tegelijkertijd ook steeds meer villa's met subsidie voor de rijken bouwen in- en aan de rand van nepnatuurgebieden. Het heeft toch duidelijk in alle verkiezingsprogramma's van VVD, D66, CDA en CU gestaan! En dat niet alleen. Bij de kabinetsformatie van Rutte4 hebben partij-elite in achterkamertjes toch democratisch besloten dat boeren het haasje zijn. Boerenbedrijven ''progressief'' onteigenen dus, ook al staan duizenden kinderen van boeren te trillen. De democratie zegeviert als altijd.

vdbemt
vdbemt11 jun. 2022 - 13:33

Het is op zichzelf knap steeds iets te produceren dat waarheid lijkt, maar dat niet is. Ik heb er toch mijn bedenkingen bij, want het zet aan tot verkeerde ideeën en onterechte meningen. (Dit is gewoon fake news) Zeker in de huidige tijd van extremisme moeten we m.i. daarmee oppassen.

11 Reacties
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert11 jun. 2022 - 15:17

Waarde Vdbemt - ik ben zo vrij om met je van opvatting te verschillen. Voor wie het 'echte' nieuws bijhoudt is het zonneklaar dat Christian Jongeneel ons een spiegel voorhoudt. Deze tekst van hem pretendeert niet 'dé waarheid' weer te geven. Hij maakt gebruik van feiten en gebeurtenissen en zet die geraffineerd in een ander licht, een andere context. En hij bedenkt er een interpretatie bij die je niet eens 'vals' kunt noemen. Zijn enscenering is er een van 'wat als je de voorvallen vanuit een ander perspectief beziet en andere gevoelens op de hoofdrolspelers projecteert?'. Hiermee maakt hij geen parodie à la van Kooten en de Bie. Zijn bijzonder inkleuring toont een gemoedelijk samenzijn van noeste werkers uit de agriculturele sector, die elkaars lief en leed willen delen in de nabijheid van een gezagsdrager die thans hun lot in de hand heeft. Er is een rustiek, zeg het maar sjiek: een pastoraal sfeertje, en je zou verwachten dat die Zeer Belangrijke Persoon zich daarin voegt en tesamen met de mannen van het land een wijntje neemt en desgewenst een shaggie rookt. Zo een congregatie kan de lucht klaren... zou je denken. Helaas werd Christianne een stoorzender door haar bruuske en verontwaardigde optreden. Ze sloeg het aanbod van die zachtmoedige boeren om samen de vredespijp te roken hardvochtig af. Dit is een fijnzinnige manier om een geaccepteerde versie van ‘de realiteit’ met enkele kunstgrepen zachtmoedig in twijfel te trekken, niet om de werkelijkheid te vervalsen.

vdbemt
vdbemt11 jun. 2022 - 21:12

@ drs H.C. Dat gaat inderdaad (meestal; ik stonk er ook weer in) op voor wie het echte nieuws bijhoudt. Het blijkt echter hedentendage dat fake news er tegenwoordig steeds meer in gaat als de ware koek. Dan wordt het gevaarlijk je satire dusdanig te schrijven dat hij voor waarheid wordt aangezien. Knap. Maar verstandig? We zien hoe kort de tenen zijn van bijvoorbeeld wappies en nu ook sommige boeren. Is (vrijwel) onherkenbare satire goede satire?

Eric Minnens
Eric Minnens12 jun. 2022 - 6:58

@vdbemt @drs. Q Ik denk dat jullie beiden gelijk hebben. Drs. Q benadrukt dat we door Christian op het verkeerde been worden gezet doordat hij feiten en omstandigheden in een ander licht interpreteert. Jongeneel zet de zaak op zijn kop - subtiel of niet, maar sommige reaguurders geven ruiterlijk toe dat ze er (al dan niet bijna) in zijn getuind (waarvoor mijn respect!). vdbemt noemt dit alles fake news, en ook daarin schuilt volgens mij een deel van de waarheid. De werkelijkheid wordt binnenste-buiten gekeerd, en dat is precies wat lieden als Trump, Baudet, Engel en Poetin eveneens doen om argeloze (maar ook minder argeloze) nieuwsvolgers op het verkeerde been te zetten en voor hun karretje te spannen. Desondanks moet Jongeneel naar mijn idee met deze ironische satire doorgaan. Want ook de door drs. Q benoemde spiegel heeft hier een belangrijke taak. Namelijk om ons er op te wijzen dat de werkelijk- of waarheid onderhevig is aan verschillende (soms tegenovergestelde) interpretatie-mogelijkheden. (De soms heftige discussies hier op Joop vormen daar trouwens ook een bewijs van.)

Eric Minnens
Eric Minnens12 jun. 2022 - 8:44

@vdbemt "Is (vrijwel) onherkenbare satire goede satire?" Een terechte vraag. Ik denk: voor de lezertjes van bijv. Joop, de NRC, de Volkskrant, e.d. wél. (Hoewel hier op Joop ook een paar fake-nieuwelingen rondhangen.) Het scherpt namelijk de geest. Maar voor de wat minder geletterde lezertjes houdt dit soort satire zeker bepaalde gevaren in. Jongeneel kan zijn verhaaltjes maar beter niet plaatsen in blaadjes als de Linda of de Libelle.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jun. 2022 - 9:11

Het is herkenbaar als satire. "kom dan gewoon met fakkels en rieken naar de boerderij" zal wel nooit een boer zeggen al zullen sommigen nog wel weten wat een riek is.

vdbemt
vdbemt12 jun. 2022 - 9:20

@allen (tot dit moment). Mooie reacties. Dank.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert12 jun. 2022 - 9:27

@ Vdbemt & Eric Minnens - dank voor jullie heel zinvolle en soms komische bijdragen. Ik probeer door jullie bril te kijken, en kom tot het volgende: het is waar dat er veel gevaarlijk 'fake news' in omloop is, ook op locaties waar je dat niet verwacht. Wanneer dat uit uiteenlopende bronnen lijkt te komen, en als de herhaling ervan tot indoctrinatie leidt, dan is de grootste oplettendheid geboden. En: er zijn mensen die vatbaar blijven voor deze propaganda. Je kunt hen dat niet op voorhand aanrekenen, vind ik. Ik poneer een stelling: stel dat dat toxische valse nieuws er nu eens niet was; en aangenomen dat Christian Jongeneelen dit verhaaltje gepresenteerd had zoals het er nu staat; zouden we deze conversatie dan ook voeren? Mijn idee: nee. Lezers zouden meer vertrouwen hebben in 'echt nieuws', en tegelijk zien dat Jongeneelens stuk 'abnormaal' is, in de beste zin van het woord. Ze zouden het dus snel identificeren als een satire. En kunnen genieten van het absurde maar ook aandoenlijke karakter ervan. En ten slotte: ze zouden het niet voor 'de werkelijkheid' houden, en ook niet voor een malicieuze omkering van de realiteit. (Misschien heeft de diepe Duitse denker Hegel hier wel ooit iets over opgemerkt. 'Die Dialektik des Witzes und der Satire in Zeiten von allgemeine Unsicherheit und Verwirrung', iets in dier voege.)

Olav Meijer
Olav Meijer12 jun. 2022 - 14:11

@ drs. H.C. Queyncken Tollaert: [Helaas werd Christianne een stoorzender door haar bruuske en verontwaardigde optreden.] Ja, en ze bestond het oog nog haar eigen kinderen in de strijd te gooien! :)

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert12 jun. 2022 - 17:19

@ Olav Meijer (15:11u) - haha! Subliem hoor, wat een toevoeging...

Eric Minnens
Eric Minnens13 jun. 2022 - 0:01

@drs. Q "ze zouden het niet voor 'de werkelijkheid' houden, en ook niet voor een malicieuze omkering van de realiteit" Ik heb dat boek van Hegel gelezen, althans het voorwoord, de inleiding en de conclusies, en dat doet mij helaas vermoeden dat hij het niet met jouw woorden eens zou zijn geweest. Hegel betoogt namelijk dat juist in onzekere tijden mensen geneigd zijn achter elke waarheid aan te lopen die hun materieel of spiritueel het beste uitkomt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jun. 2022 - 10:43

Eric Minnens 🙂