Joop

Minister trekt wetsvoorstel voor renteverhoging studieleningen in

  •  
03-06-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
minocwvanengelshoven0063

© foto: Ministerie van Onderwijs

Minister Van Engelshoven van Onderwijs heeft het wetsvoorstel in om de rente op studieleningen te verhogen zojuist ingetrokken , nadat vorige week gebleken was dat het plan in de Eerste Kamer zou sneuvelen. Buiten de voltallige oppositie, bleek ook de fractie van coalitiepartij D66 veel bezwaren te hebben. Ook de omstreden ex-VVD-senator Anne Wil Duthler – die onlangs uit de VVD-fractie werd gezet na aanhoudende berichtgeving over mogelijke belangenverstrengeling – ontpopte zich tot een fel tegenstander.
Het wetsvoorstel zou de studierente voortaan baseren op de 10-jaarsrente op de kapitaalmarkt in plaats van op de veelal lagere 5-jaarsrente op de kapitaalmarkt. Bij een gemiddelde studieleningsbedrag van 21.000 euro zouden oud-studenten bij een afbetalingsregeling van 35 jaar 12 euro per maand meer betalen, wat onder de streep neerkomt op 5000 euro extra schuld.
Studentenclubs en jongerenorganisaties schreven een brandbrief en organiseerden een petitie omdat zij vreesden dat door de plannen de toegankelijkheid en betaalbaarheid van hoger onderwijs in gevaar zou komen.
Foto: Ministerie van Onderwijs
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

OlavM
OlavM4 jun. 2019 - 22:44

Prachtig, gerechtvaardigd resultaat van de studentenacties, en ook nog een opsteker voor ex-GL-Kamerlid Zihni Özdil, die zich in deze prima heeft opgesteld.

LaBou
LaBou 3 jun. 2019 - 15:11

"Ook de omstreden ex-VVD-senator Anne Wil Duthler – die onlangs uit de VVD-fractie werd gezet na aanhoudende berichtgeving over mogelijke belangenverstrengeling – ontpopte zich tot een fel tegenstander. " Anne Wil Duthler neemt wraak voor haar royement.

Woeki Hypo
Woeki Hypo3 jun. 2019 - 14:35

Minister trekt wetsvoorstel voor renteverhoging studieleningen in Mijn visie en hypothese. Leenangst en de minister 1). 1 Ik ben altijd weer blij, wanneer oude bekende Nederlandse gezegden of spreekwoorden ingewikkelde zaken blijken te kunnen beschrijven. Hier het gezegde: De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet. De minister verwijt de tegenstanders van de renteverhoging dat zij studenten leenangst aanpraten. Maar wie heeft hier leenangst? Waarom is dit voorstel met renteverhoging ingediend? Precies (hypothese). Omdat de overheid zelf ook leenangst heeft. Het verwijt is dus hypocriet. Wat de overheid feitelijk doet, is een deel van (het risico dat behoort bij) haar eigen leenangst doorschuiven naar de studenten. Opdat de overheid zelf minder risico en leenangst heeft. Dit doorschuiven (van risico) komt nu tot uitdrukking in een hogere rente. 2 Hierbij kunnen we bovendien nog opmerken, dat de overheid een collectiviteit is en de studenten individuen zijn. Een collectiviteit kan beter risico’s dragen dan een individu (in wezen het principe van verzekeren). De huidige overheid verschuift dus een risico / risico’s van de collectiviteit naar de individuen. Dit verschijnsel kennen we van het tegenwoordig dominante neoliberalisme. Het is daar a.h.w. “standaard”. Met o.a. de afbraak van de sociale rechten tot gevolg. Woeki Hypo is gematigd liberaal. P.S.: 1) https://www.ad.nl/politiek/minister-groenlinks-praat-studenten-leenangst-aan~ad228bed/

kipzonderkop
kipzonderkop3 jun. 2019 - 13:58

Geweldige overwinning voor studenten. Vooral de studenten die de geleende poen op de bank zetten om te sparen voor een villa met subsidie. Nergens krijg je een goedkopere lening dus vooral zo langzaam mogelijk aflossen! Rijke stinkers verdienen het, ze hebben er hard voor geprotesteerd. https://nos.nl/artikel/2190789-meer-dan-helft-studenten-leent-om-te-sparen.html

madbako
madbako3 jun. 2019 - 13:52

Nah, er wordt gezegd dat deze dame het licht heeft gezien. Het enige wat ze heeft gezien is dat er geen meerderheid is. Deze keutel had ze zeker niet ingetrokken als het anders was geweest. Een meerderheid b.v.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin4 jun. 2019 - 17:40

madbako Je hebt gelijk!

Klaas Punt
Klaas Punt3 jun. 2019 - 13:51

Waar die Eerste kamer al niet goed voor is. Niet dat ik het begrijp hoor, de laatste 10-jaars lening had negatieve rente, zou dat ook meegespeeld hebben?

1 Reactie
Spanveer
Spanveer4 jun. 2019 - 21:40

Ik was er al bang voor, Mr. drs. I.K. van Engelshoven heeft geen economische achtergrond. Ondanks twee universitaire studies heeft ze geen benul van de mechanismen die invloed hebben op de rente voet. Jammer dat ze haar plan wegens gebrek aan steun in de senaat heeft afgeblazen. Ik gun de studenten met studieschuld het voordeel van negatieve rente van harte.