Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Minister Timmermans, ik wens u veel sterkte in Saoedi-Arabië

  •  
22-05-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
'Een hoofd of een hand minder daar maakt ons niet veel uit, zolang de olie en de handel blijft stromen'
Timmermans gaat binnenkort naar Saoedi-Arabië om Nederland te behoeden voor het verlies van miljarden euro’s. Een belangrijke missie, die hard nodig blijkt nu de economie toch niet zo hard lijkt te groeien als eerder voorspeld. We hebben geen andere keus dan aan te gaan bedelen bij de vrouwenmeppers en de hoofdenhakkers, die een groot deel van hun tijd in harems doorbrengen. Nietsnutters, die er pas na vijf maanden achter kwamen dat een gek in Nederland een kindersticker op hun vlag plakte. Debielen, die niet weten dat we in Nederland een scheiding der machten hebben, waardoor de regering de agenda van Kamerleden als Wilders niet bepaalt. Het is een hele klus om dit allemaal aan die polygame mannen uit te leggen, waarvoor veel sterkte toegewenst voor minister Timmermans. Ik hoop alleen wel dat die heetgebakerden weten dat Timmermans in Saoedi-Arabië de diplomatieke onschendbaarheid geniet, anders vrees ik dat het slecht met hem afloopt. Je weet het namelijk maar nooit met zo’n land dat al jaren op de zwarte lijst van mensenrechtenorganisaties staat, maar toch een van de grootste handelspartners van het vrije westen blijft.
Wat kan er eigenlijk gebeuren als ze Timmermans daar vasthouden? Ik geloof niet veel. Die oliesjeiks hoeven helemaal niets te weten over de diplomatieke onschendbaarheid van Timmermans. Ze weten al hoe duur hun olie is. Dat is voldoende kennis om de hele wereld om hun vingers winden.
Stenigen Al eeuwenlang hakken ze daar hoofden en handen af, maken ze vrouwen tot seksslavinnen, sluiten ze andersdenkenden op en stenigen ze overspelige vrouwen. Maakt dat iets uit? Heeft de westerse wereld, als verdediger van de mensenrechten, ooit een stap ondernomen tegen de misdaden van die grote oliemacht? Saoedië-Arabië schendt de mensenrechten aan de lopende band en wij doen hier alsof onze neus bloedt. Een hoofd of een hand minder daar maakt ons niet veel uit, zolang de olie en de handel blijft stromen.
Het zijn bovendien religieuze geboden en tradities die ze in Saoedi-Arabië naleven. Zoals wij dat hier ook deden in de tijd dat de regels van de Bijbel nog golden. Onze voorouders hebben talloze ketters en heksen op de brandstapels gegooid en ook bij ons heeft het heel lang geduurd voordat we wisten dat het niet zo hoorde. Die oliesjeiks hebben gewoon wat tijd nodig en zolang ze die tijd rustig nemen kunnen wij blijven profiteren van hun olie. Als wij het niet doen, doen Rusland en China het. Je zou wel gek zijn om dat buitenkansje door je vingers te laten glippen.
Seksslavinnen De wereld is maar een klein dorp, waarin je gebroederlijk kan leven als je elkaar vrij laat in de culturele details (het uithuwelijken van minderjarige meisjes, het profiteren van kinderarbeid en moderne slavernij, het doodstraffen van homoseksuele liefde). Het is tenslotte geven en nemen in dit kleine dorp.
Mocht Timmermans – ondanks alle risico’s – de reis naar Saoedi-Arabië willen wagen, heb ik nog wel een tip voor hem. Als ik hem was zou ik de Sjeiks laten weten dat Wilders hen met die actie juist een dienst bewezen heeft. Onze Geert heeft die stickers namelijk ontwikkeld voor op de mond van islamcritici en progressieve moslims, die moeite hebben met de sharia zoals die in sommige islamitische landen als Saoedi-Arabië wordt toegepast.
Haatzaaierij Die critici willen natuurlijk niet bij het kamp van een lege huls als Wilders horen. Zij geloven in ‘constructieve’ kritiek op sommige aspecten van de islam en willen beslist niet meedoen aan de haatzaaierij van de PVV en haar omstreden Europese partners. Bovendien kunnen zij hun mond niet opendoen omdat daarop de stickers van Wilders geplakt zijn.
Een grotere gunst voor Saoedi-Arabië had niemand kunnen bedenken, behalve natuurlijk onze creatieve Wilders. Waarschijnlijk komt Timmermans dan ook niet alleen – heelhuids – thuis met een nieuw handelscontract voor Nederland, maar geven ze hem ook nog een olietanker mee, als bedankje voor Geert.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

KnarroBult
KnarroBult22 mei 2014 - 18:10

Ik hoop stiekem heel erg, dat dit gewoon pover uitgevoerde satire is.

FrankTalker
FrankTalker22 mei 2014 - 18:10

Gelijk aan de revolutionaire garde in Iran, echter die worden sancties opgelegd.

longlivemokum
longlivemokum22 mei 2014 - 18:10

Het zal allemaal meevallen, denk ik, qua sancties: het verlies van Geert Wilders gisteren bij het EPverkiezingen is inmiddels op allerlei international websites al aangekondigd; het heeft SA inmiddels misschien ook bereikt (ook via de SA ambassadeur in Den Haag misschien) dat hij al afgestraft is door zijn eigen PVV achterban door hun afwezigheid gisteren bij de stembus. Onze handelsrelatie met de SA is toch 100% zakelijk, net zoals onze handelsrelatie met o.a. China en Rusland (eerlijk is eerlijk, wat hebben wij met deze drie landen behalve die miljarden in euro's van handel per jaar?); met een persoonlijke excuus door onze minister van BuZa zal alles min of meer weer OK zijn, denk ik, qua onze handelsbetrekking met SA.

Scooter1
Scooter122 mei 2014 - 18:10

Het is absoluut een grote schande dat Nederland zaken doet met een land als Saoedi Arabië, wat hebben wij toch een gewetenloze politici farizeeërs in Den Haag zitten, bah! Bij deze bedank ik Wilders voor zijn aktie, eigenlijk een beetje te laat, maar ja!

Spelchecker2
Spelchecker222 mei 2014 - 18:10

Zie je wel hoe effectief een boycot kan zijn. Alleen ermee dreigen heeft al resultaat! Dus, nu Kerry is mislukt, is er geen enkele reden meer om dat kennelijk zo krachtige wapen niet meteen in stelling te brengen tegen Israël.

pieterpan2
pieterpan222 mei 2014 - 18:10

Prima artikel! Ik kan me er helemaal bij aansluiten. Ik heb een jaar in Saudi-Arabie gewerkt en dat was voor mij de aanleiding om geen werk meer in islamitische landen aan te nemen, hoeveel geld ze me ook zouden bieden. Het is een schande dat het Westen zich op de borst slaat als de verdedigers van de mensenrechten, maar dat alles moet wijken om handel te kunnen drijven met zo'n vreselijk land als S-A.

1 Reactie
Birdseye
Birdseye22 mei 2014 - 18:10

Citaat Kurt Vonnegut We are what we pretend to be. So we must be careful what we pretentious to be. Grote klasse Pieter!

JodeJo
JodeJo22 mei 2014 - 18:10

In de meeste culturen voedt de vrouw de kinderen op. De vrouw geeft 'de cultuur' door aan haar kinderen. Een echte cultuurverandering kan derhalve alleen plaatsvinden als vrouwen zich daarvoor inzetten. Indien vrouwen vinden dat ze meer te verliezen hebben dan te winnen, dan blijft een cultuur omwenteling achterwege. Is de (dominante) Westerse cultuur zoveel beter dan andere? Als je kijkt naar alle ellende, momenteel gaande op de wereld, dan luidt het antwoord hierop, nee. De Westerse cultuur is eerder een vloek dan een zegen. Mogen Westerse landen dan het ........vingertje opheffen? Als ze dit doen, en ze doen het ook, dan is er sprake van negatieve discriminatie. Ze zeggen, onze cultuur is beter dan die van jullie. Afgezien van een flinke dosis onnozelheid over de gevolgen van dergelijke uitspraken, zien de politici daarnaast niet in dat het bezijden de waarheid is. De ene cultuur is anders, maar niet beter dan een andere. Afdwingen van veranderingen leidt altijd tot verzet. Een cultuurverandering is een gelijdelijk proces, waarbij de hoofdrol voor verandering (hedentendage) ligt bij de vrouw. De media in Nederland hebben Wilders groot geschreven en groot gemaakt, zodat het buitenland hier ook niet meer omheen kon. Niet de media maar het bedrijfsleven wordt het slachtoffer van deze handelswijze en hiermee de Nederlandse werknemer. Saoedi-Arabië is de eerste die heeft gereageerd op het 'fenomeen' Wilders. Dat zij geen recht van spreken hebben, doet niet terzake. Dat Timmermans er heen gaat om het recht te breien is ook niet relevant. De rest van de wereld heeft nl. al haar conclusies getrokken over Nederland en dat gaat ons lange tijd parten spelen. Als we allemaal zouden accepteren dat mannen anders zijn dan vrouwen, maar gelijkwaardig. Dat een zwarte, gele, rode, witte huidskleur niet meer dan een jasje is. Dat dieren geen mensen zijn, maar gelijkwaardige levensvormen, dan zou de wereld er een stuk beter uitzien, nietwaar?

3 Reacties
pieterpan2
pieterpan222 mei 2014 - 18:10

" De ene cultuur is anders, maar niet beter dan een andere." Ik zou zeggen, ga een jaartje in Saudi-Arabie wonen en kom me dan nog eens vertellen dat de ene cultuur niet beter is dan de andere.

lembeck
lembeck22 mei 2014 - 18:10

Lekker makkelijk, alles op het bordje van de vrouwen gaan leggen. Ben jij er lekker van af? Wat weet je eigenlijk van de Saudische cultuur?

Birdseye
Birdseye22 mei 2014 - 18:10

" In de meeste culturen voeden vrouwen hun kinderen op. De vrouw geeft de cultuur door". Maar lees het gedeelte van de column nog eens over met het kopje; seksslavinnen. Zolang je als vrouw in een cultuur leeft waar je het bezit bent van de man, zolang die man alle macht over jouw doen en laten heeft, zolang hij het grote geld in zijn zak heeft , zolang zal jij als vrouw geen keus hebben om te doen wat jij denkt dat rechtvaardig is. Het begint dus met de emancipatie van de man. Dat kan nog even duren als de democratieën in de wereld zich afhankelijk opstellen van deze barbaren