Joop

Minister Van der Steur bindt strijd aan met anoniem bellen

  •    •  
07-09-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-09-07-om-17.30.13
Minister Ard van der Steur (Veiligheid & Justitie) wil een verbod op anonieme prepaidkaarten. Volgens de minister zijn die kaarten lastig op te sporen en af te luisteren, waardoor ze gewild zijn bij criminelen en terroristen. Dat schrijft de NOS.
Inspiratie voor een dergelijk verbod haalt de minister uit België en Duitsland, waar al tot een dergelijk verbod besloten is. ‘En dan willen we in Nederland niet achterblijven, omdat de Nederlandse anonieme kaarten anders in Duitsland en België worden verkocht,’ aldus Van der Steur.
Wanneer het verbod op de lastig af te luisteren prepaidkaarten ingaat, is nog niet duidelijk. Ook wil de minister kijken of anonieme cadeaukaarten verboden kunnen worden. Of dat is omdat criminelen en terroristen ook graag in het geheim cadeautjes kopen is niet bekend.
cc-foto: EU2016 NL
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (40)

L.Brusselman
L.Brusselman9 sep. 2016 - 13:52

Voor mensen die denken dat er nog privacy bestaat,kijk naar Trough the Wormhole http://filehoot.com/qpaclqk9w1is.html

L.Brusselman
L.Brusselman9 sep. 2016 - 13:42

Dan stop ik toch gewoon met mobiel.

Ron Halkes
Ron Halkes8 sep. 2016 - 14:59

....vergeet niet dat hij ook anonieme bioscoopkaartjes wil verbieden en natuurlijk de anonieme zwemkaartjes....en binnenkort ook de anonieme kassabonnen...

Paul250371
Paul2503718 sep. 2016 - 12:49

Prima, ik zou zeggen begin bij de gemeenten en andere overheidsinstellingen die anoniem bellen. Wat een geit die vent.

RU486
RU4868 sep. 2016 - 11:50

Gaan we toch gewoon weer over naar postduiven en rooksignalen. Typisch VVD, zij doen het ook dus wij ook. Over dom gesproken. VVD kom er maar in....

omaoeverloos
omaoeverloos8 sep. 2016 - 11:29

Prepaidkaarten, bestaan die nog?

1 Reactie
Edwin038
Edwin0388 sep. 2016 - 13:05

Jazeker, en ik ken mensen die er nog steeds gebruik van maken. Ik heb nogal wat buitenlandse collega`s die naar Indonesië bellen door middel van prepaid. Ik ben dus benieuwd of die straks nog wel kaarten kunnen kopen of dat ze die straks via ons moeten aanschaffen omdat ze geen kaarten op een buitenlands paspoort kunnen kopen.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen28 sep. 2016 - 9:39

Goed dat Ard moed betoont - die man gaat onversaagd zijn weg, wat allerlei zanikerds van uiteenlopend politiek pluimage ook inbrengen. Ik word vandaag nog VVD-lid. Want de zorg is opgeschroefd naar 100% betaalbare perfectie, en de vluchtelingenproblematiek is inmiddels bezworen. Er is geen armoede in Nederland, en er zijn al tijden geen aanslagen van fanatiekelingen geweest. Dus is het niet meer dan logisch dat van der Steur nu de criminaliteit nog in deze regeerperiode helemaal uitroeit. Als dat volbracht is, is Nederland af.

1 Reactie
RU486
RU4868 sep. 2016 - 11:51

Hoop dat je cynisme overkomt.. :)

Freeman2
Freeman28 sep. 2016 - 8:29

Bellen ze allemaal steeds anoniem over de verloren bonnetjes?

Jhonathan
Jhonathan8 sep. 2016 - 8:02

"Want andere doen het ook", is uiteraard het meest wankele argument dat je maar kunt geven. Eigenlijk zegt de minister hier: "Ik heb absoluut geen fundament waarop mijn politiestaat-wens gebouwd kan worden." Grappig overigens, of eigenlijk niet grappig, dat nu juist Van der Steur degene is die documenten volledig onleesbaar maakt, want zogenaamd geheim. En dan die anonieme-cadeaubonnen, die in de ogen van deze minister een gevaar zouden zijn. Gekker moet het niet worden.

Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!8 sep. 2016 - 5:29

Vergis u niet mensen, dit heeft niks met criminelen en/of terroristen te maken. Die zullen hier niet wakker van liggen aangezien ze het al bijna niet meer gebruikten. Inmiddels wisten ze dat de politie/aivd e.d.ze de anonieme simkaart terug traceren naar de winkel en proberen met camera beelden te zien wie hem heeft gekocht. Criminelen en terroristen kunnen ook gewoon zonder simkaart via de wifi van een telefoon bv met whatsapp lekker privé communiceren en daarna de telefoon weggooien. Het is gewoon weer een volgende stap om privacy op te heffen. Natte droom van huidige regeringen als de onze is 100% controle op hun burgers (belasting koeien) en ze zijn hard op weg dit te halen binnenkort. We gaan tegenwoordig zelfs verder dan de VS omdat die wat zijn afgeremd door de onthullingen van Snowden van praktijken die wettelijk niet waren toegestaan in de VS die wij wel gaan invoeren. Volgende waar ze ooit mee gaan komen is afschaffen van contant geld en alle andere mogelijke betaalmiddelen als goud en zilver verbieden. Want uiteraard stopt de criminaliteit uiteindelijk met al die maatregelen. Gelukkig is iedereen super braaf en heeft niks te verbergen. Vast ook niet wat je verdiend, op je rekeningen hebt staan, je PIN, waar je regelmatig heen gaat en wanneer en bv of je aan een vechtsport doet voordat ze je beroven. Want meestal vinden hackers ook wel de open deuren die voor de overheid bedoeld zijn. En alle opties die de overheid heeft worden niet ingezet om een crimineel op te pakken die een burger heeft berooft.

Jantje68
Jantje687 sep. 2016 - 21:08

Slim om dat lang van te voren aan te kondigen. Kunnen criminelen nu al groot inslaan voor de komende 100 jaar.

johannn2
johannn27 sep. 2016 - 20:42

Misschien kan hij ook de strijd aanbinden met anoniem bellen naar kliklijnen. .

Ben Joop
Ben Joop7 sep. 2016 - 20:27

https://www.youtube.com/watch?v=dUZvTCDN-PY

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen7 sep. 2016 - 18:30

Hey reaguurders, jullie riepen toch "wie niets te verbergen heeft, heeft niets te vrezen"? Kijk, en nu kan niemand meer roepen dat rekeningrijden een inbreuk is op de privacy. Dus invoeren maar...... Het allerlaatste argument tegen is vervallen, dankzij de politici die voor vrijheid en democratie zeggen te staan. http://www.joop.nl/opinies/rekeningrijden-doe-het-nu Het is nu duidelijker dan ooit: de rechtse politiek vindt dat u een eigendom bent van de staat, die altijd en overal dient te worden gevolgd. En domme mensen juichten het steeds toe, omdat ze dachten dat het hen nooit zou overkomen, dat altijd volgen. Het is nu oppassen geblazen voor iedereen. U zomaar op het verkeerde tijdstip op de verkeerde plaats kunnen zijn, zonder dat u het weet. En daarbij komt nog dat de waarheid van vandaag niet per sé de waarheid van morgen is. Hartelijk dank "wie niets te verbergen heeft niets te vrezen" roepers. Gelukkig wordt roaming afgeschaft en kunnen we lekker goedkoop gaan bellen met anonieme kaarten uit 24 andere EU landen. En wie is dan weer de klos?........ Jawel hoor, de naïeve goedbedoelende burger.

6 Reacties
Edwin038
Edwin0387 sep. 2016 - 21:30

Ik weet niet wie die wie niets te verbergen heeft, heeft niets te vrezen reageerders zijn. Ik in ieder geval niet en vind het een kwalijke ontwikkeling en niet meer passend bij de tijd. Dat mijn privacy aan de ene kant geschonden wordt betekent niet dat ik daarom nog meer schendingen moet toejuichen.

Achterberghen2
Achterberghen28 sep. 2016 - 9:29

>>Het is nu duidelijker dan ooit: de rechtse politiek vindt dat u een eigendom bent van de staat, die altijd en overal dient te worden gevolgd.<< En u zat serieus in de politiek?

Piet de Geus
Piet de Geus8 sep. 2016 - 12:27

"En u zat serieus in de politiek?" Dit soort babbels is hij pas na zijn pensionering gaan verkopen.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen8 sep. 2016 - 17:10

@Edwin038 U heeft helemaal geen privacy meer over. Wat denkt u zelf als u het goed vindt dat men u altijd en overal kan volgen? Het maakt helemaal niet meer uit. U heeft alles al weggegeven. Er is geen een en en andere kant. De staat volgt u zometeen daadwerkelijk overal en altijd. Dankzij naïeve mensen. @Achterberghen en Piet de Geus Komen er nog wat inhoudelijke argumenten en tegenwerpingen of blijft het bij lege reacties en op de persoon spelerij? Door op de persoon te spelen en niet de inhoud te bediscussiëren laat u zien dat u totaal geen argumenten heeft. Daarmee verliest u iedere discussie. Misschien kunnen jullie daar eens mee ophouden. Zet uzelf niet iedere keer te kijk!

Edwin038
Edwin0388 sep. 2016 - 19:34

Meneer Blokhuizen. Grappige aanname dat de overheid mij ten alle tijde en overal volgt. Ik durf namelijk anders te beweren. ;-) Wel maak ik mij er zorgen over en dat bepaalt in 2017 zeker mijn politieke voorkeur. Maar goed, U bent van het grote gelijk en iedereen is naïef behalve U.

Piet de Geus
Piet de Geus9 sep. 2016 - 2:09

"Komen er nog wat inhoudelijke argumenten" Die stropoppen van jou kennen slechts vorm en geen inhoud. Dan kun je weinig anders dan constateren wanneer dat decorumverlies is opgetreden.

RoBru
RoBru7 sep. 2016 - 18:11

Schandalig. Gaan we ook ons softdrugsbeleid en pensioenstelsel aanpassen aan de buren?

1 Reactie
Freeman2
Freeman28 sep. 2016 - 8:29

Ja.

HughRodham
HughRodham7 sep. 2016 - 17:20

Ja we worden al afgeluisterd als anonieme bellers met een contract, is wel zo eerlijk als iedereen dan afgeluisterd kan worden. Vrijheid en privacy is niks meer waard. #DDR #Stalin #Socialisme

3 Reacties
adriek
adriek7 sep. 2016 - 19:43

De VVD - de partij van van der steur stond tot op heden niet echt als socialistisch bekend. Volgens mij doet u een beetje aan willekeurig linksbashen - alles dat fout is, is links. Links (=socialistisch??) is tot op heden best wel voor de bescherming van de privacy, het is juist rechts dat onder het mom terreurbestrijding keer op keer inbreuk maakt op de privacy van burgers (en ondertussen het frauderende bedrijfsleven in bescherming neemt)

HughRodham
HughRodham8 sep. 2016 - 6:35

De VVD is ook socialistisch net als PVV, de VVD is zogenaamd liberal in Nederland amar eht partijprogramma is gebasseerd op de sociale leest, in amerika zouden ze linkser zijn dan de democraten. GL neigt meer naar marxisme en SP is outright communisme. Allemaal zijn ze tegen privacy en vrijheid. de een via het registreren van alles voor belastingen en nivellering, dan andere voor veiligheid. Onze kinderen worden vervolgens gevangen in enorme schuldbergen en kunnen alleen flexwerken, hebben te maken met etnische spanningen. We kunnen trots zijn.

RU486
RU4868 sep. 2016 - 11:56

AdrieK 7 september 2016 at 21:43 Zou links eerder aanmerken als sociaal. Is een wezenlijk verschil met socialistisch. Socialistisch in niet per definitie sociaal. Rechtse sociale partijen bestaan niet.

opdebank
opdebank7 sep. 2016 - 17:17

Iemand koopt 100 prepaid telefoons op naam en verkoopt/geeft ze door aan criminelen. Klaar alweer.

1 Reactie
Achterberghen2
Achterberghen28 sep. 2016 - 9:33

Kaarten kun je gewoon blokkeren.

ikdus2
ikdus27 sep. 2016 - 16:54

en zo vreten ze beetje voor beetje je privacy weg

Johan eldert
Johan eldert7 sep. 2016 - 16:40

ja de VVD, de oh zo liberale VVD [not] wil de burger op elk moment van dag en overal kunnen volgen. Orwell is er niets bij de VVD

Buzzer
Buzzer7 sep. 2016 - 16:35

Expert in NOS journaal: "je hebt helemaal geen sim kaart nodig, via een open WIFI connectie kan je rustig WhatsAppen e.d" Jammer van der Steur, met deze symbool politiek ga je het echt niet winnen van de terroristen. Wel zijn nu alle burgers ( die wel een sim kaart in hun telefoon hebben) aftapbaar en allicht is dat eerder de bedoeling van de VVD, op naar totale controle

2 Reacties
Edwin038
Edwin0387 sep. 2016 - 20:36

Inderdaad, Whatsapp en Telegram bieden gewoon End-to-End encryptie en zijn daarom veel gebruikte methode`s om te communiceren. Heb zelfs gehoord dat via playstation live gecommuniceerd wordt door IS. Afluisteren is een achterhaalde oplossing en symbool politiek. Tijd voor een partij die wel wat technischer is onderlegd en hiermee aan de slag gaat zonder privacy te schenden.

RU486
RU4868 sep. 2016 - 12:00

Edwin038 7 september 2016 at 22:36 >Inderdaad, Whatsapp en Telegram bieden gewoon End-to-End encryptie en zijn daarom veel gebruikte methode`s om te communiceren< En ook aan die end to end encryptie gaat gewerkt worden. http://www.rtlz.nl/tech/frankrijk-wil-encryptie-op-europees-niveau-aanpakken-kan-dat-zomaar

Andy Capp
Andy Capp7 sep. 2016 - 16:33

De VVD maakt de overheid net zo lang kleiner tot er slechts een dictatuur overblijft.

Floepert
Floepert7 sep. 2016 - 15:45

[ Inspiratie voor een dergelijk verbod haalt de minister uit België en Duitsland, waar al tot een dergelijk verbod besloten is. ] Dat lijkt me wel het slechtste argument om iets te verbieden in Nederland.

Jasperien
Jasperien7 sep. 2016 - 15:42

Een anonieme Intertoys-cadeaukaart voor een jarige kleuter... Inderdaad staatsgevaarlijk, dat moeten we niet willen.

Anonymous3
Anonymous37 sep. 2016 - 15:38

Kijk de VVD legt hier de focus op temidden van de bomaanslagen en terreur en oorlogsdreiging. Mischien wordt de aanpak van hondenpoep ook wel een van hun voornaamste speerpunten.

rbakels
rbakels7 sep. 2016 - 15:36

Daar gaan we weer! Maar dit is - volstrekt onbedoeld natuurlijk - een hanreiking aan de Piraten met hum onweerstaanbare lijsttrekster Ancilla Tilia.