Joop

Minister sluit slachthuis Gosschalk wegens dierenmishandeling

  •  
02-07-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
varkensmishandeling
Het slachthuis Gosschalk in Epe gaat dit weekend dicht. Dat heeft demissionair minister Carola Schouten (Landbouw) bekendgemaakt. De sluiting volgt op schokkende undercoverbeelden die Varkens in Nood deze week openbaar maakte.
Een onderzoeker van de organisatie werkte een maand bij Gosschalk en filmde hoe medewerkers dieren slaan, schoppen en stroomschokken toedienen. De werknemers van het slachthuis zorgen er daarbij voor dat ze een en ander buiten het zicht van de camera’s en de controleurs van de NVWA-controleurs doen.
Tweede Kamerleden en andere kijkers reageerden geschokt op de beelden. Een petitie om het slachthuis te sluiten werd in een paar dagen meer dan 40.000 keer ondertekend.
Varkens in Nood is blij dat Gosschalk nu dichtgaat. “Dit voorkomt dat nog meer dieren het slachtoffer worden van mishandeling”, stelt directeur Frederieke Schouten. “Daarnaast is dit een waarschuwing voor alle andere slachthuizen die hun zaken niet op orde hebben.”

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (46)

johannn2
johannn23 jul. 2021 - 11:41

Het optreden van minister Carola Schouten is volstrekt ongeloofwaardig! Ze sluit éen slachthuis terwijl (vrijwel?) alle slachthuizen deze zelfde praktijken beoefenen. Alle slachthuizen die dat doen zijn bekend. En voor zover het bewijs niet sluitend is, zou er onmiddellijk een diepgaand onderzoek moeten plaatsvinden, met daaraan verbonden vergaande consequenties. Gebeurt dat? Nee. Schoutens reactie om dit ene slachthuis te sluiten en verder niets te ondernemen in de breedte is, opzichtig duidelijk, gedrag "voor de Bühne" Kortom: het houdt de algemeen gangbare wanpraktijken uit de wind en in stand, beschérmt ze! .

4 Reacties
johannn2
johannn23 jul. 2021 - 18:23

aanvulling Oftewel: de minister maakt hier duidelijk, dat wat erg is aan de praktijken van het slachthuis Gosschalk in Epe, is dat ze ontdékt zijn. .

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 jul. 2021 - 6:43

johannn Mee eens! Er worst al jaren en jaren niets gedaan aan misstanden, aan corruptie etc.... In heel die sector niet, van het begin tot aan het eind, overal wordt bewust weggekeken, als het de schatkist maar spekt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 jul. 2021 - 6:45

wordt.... Wel toepasselijk 'worst'

Norsemen
Norsemen4 jul. 2021 - 15:30

En wat doe jij eraan Minous? De consument kijkt namelijk nog het meest weg, veel meer dan de minister en de inustrie.

Norsemen
Norsemen3 jul. 2021 - 11:17

Ik snap die mensen wel. De enige manier om dat werk vol te houden is denk ik om geen enkel gevoel voor die dieren te hebben. Het is dus eigenlijk meer dat de maatschappij hieraan schuldig is, niet zozeer die medewerkers..

7 Reacties
johannn2
johannn23 jul. 2021 - 18:30

Norsemen, Dat de slachters afstompen voor het leed van de dieren die ze dagelijk doden is begrijpelijk. Maar dat het slachthuis, het verantwoorelijke management, geen fatsoenlijke regels en toezicht handhaaft is dat niet. .

Karingin
Karingin3 jul. 2021 - 22:38

Nou, als je gevoelloos bent heb je ook niet de behoefte om te slaan en schoppen...dus dat zijn ze niet, die lui zijn bloedpissig (uuuh...no pun intended...of misschien ook wel)

Paul Spijkers
Paul Spijkers4 jul. 2021 - 0:05

Aleen als het werk niet goed ingericht of geregelt is. Er zijn slechte en goede slachthuizen. De directe verantwoordelijken bij brede aanvaarde mishandeling is het beheer van die slachthuizen en de firmas die ze bezitten. En de regeringen ter lande zou daar voor moeten zorgen. Maar ja, liberalisme en vrije markt, he.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 jul. 2021 - 9:29

Praktisch geen toezicht en geen handhaving het personeel kan de eigen frustraties dus vrijeijk uitleven op de dieren?

Norsemen
Norsemen4 jul. 2021 - 17:21

@Spijkers Er zijn geen goede slachthuizen. Je doet alsof een koe mishandelen erger is dan een koe doodmaken, dat is absurd.

Paul Spijkers
Paul Spijkers5 jul. 2021 - 6:58

Minder slechte voor mijn part. Je kan een dier zonder wreedheid en mishandeling doodmaken, ja. Doen beesten elke dag.

Norsemen
Norsemen5 jul. 2021 - 9:49

@Spijkers Zijn wij beesten dan?

Deugkeizer
Deugkeizer3 jul. 2021 - 10:35

Ja, als je dit zo ziet krijg je gewoon schaamte. Je vraagt je af of het anders kan. Hoe kunnen wij onszelf zo Nobel zien en tegelijkertijd dit soort leed veroorzaken? Het doet je bijna denken dat de kwaliteit van het leven toch onderschikt is aan overleven. Maar waarvoor dan, wat is het doel van alleen maar overleven? Is levenskwaliteit dan echt maar een luxe die we misschien op ten duur niet meer kunnen verwaarlozen? Dan is het ook geen kwaliteit maar een om geruststelling van de hardvochtigheid van een overlevingsdrang waar niemand bewust om gevraagd heeft.

5 Reacties
Deugkeizer
Deugkeizer3 jul. 2021 - 10:36

Verwaarlozen= veroorloven

Karingin
Karingin3 jul. 2021 - 22:35

Wat? Heb je 't nou over dieren of over mensen? Als je 't over mensen hebt, dan hoop ik niet dat je bedoelt dat het mishandelen van dieren om vlees te kunnen eten noodzakelijk is voor kwaliteit van leven...vlees eten an sich is zelfs niet meer nodig, maar als je 't dan toch doet, behandel dat beest dan gewoon netjes. "Dan is het ook geen kwaliteit maar een om geruststelling van de hardvochtigheid van een overlevingsdrang waar niemand bewust om gevraagd heeft. " Van deze zin valt geen chocola te maken...overigens ook een product met scherpe randjes waar je best zonder kunt

Deugkeizer
Deugkeizer4 jul. 2021 - 11:32

@karinoin Ik vraag me af of het wel nu nut heeft om mens te zijn voorbij onze maatschappelijke bubbel als we hiervan afhankelijk blijven. De vraag is.natuurlijk of het wel netjes kan of dat we ons niet nobeler voordoen dan we zijn. Dat je geen chocola van mijn zielsroerselen kan maken waar ik een afweging maak tussen het feit dat we nu perse willen overleven om de kwaliteit (lees geluk van het leven te verhogen) of dat we onszelf meer kwaliteit voorhouden, maar eigenlijk ten koste van alles willen overleven vind ik echt een wezenlijke vraag van het bestaan. Maar bestaans vragen vind jij blijkbaar simpel ofzo. Wat me echt wezenlijk ergert. Maar die vraag unaniem beantwoorden is wel de enige uitweg in deze impasse.

Nick the Stripper
Nick the Stripper5 jul. 2021 - 9:49

Karingin 4 juli 2021 at 00:35 [ chocola (...) overigens ook een product (...) waar je best zonder kunt ] Nou ga je echt te ver! Straks ga je ook nog beweren dat we zonder koffie kunnen? Er zijn grenzen, hoor :-)

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 jul. 2021 - 11:11

Nick zonder koffie gaat het niet. Chocola is een goede tweede.

Joopinie
Joopinie3 jul. 2021 - 8:27

Het blijft verbijsteren dat er door velen vanuit gegaan wordt dat vlees diervriendelijk kan. Geef je een beetje om levende wezens dan zul je niet mishandelen, martelen en doden. Wat denkt iedereen dat daar staat in die doodsfabrieken, natuurliefhebbers of zo?

8 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander3 jul. 2021 - 12:40

Dan nog kan je humaner dieren doden. Daar gaat t om.

Norsemen
Norsemen3 jul. 2021 - 14:48

Helemaal juist Joopinie. Het probleem waar het om gaat is dat we met miljoenen tegelijk dieren de dood in jagen. Dat ze niet aardig behandeld worden die laatste minuut van hun leven is een discussie voor mensen die de werkelijkheid niet onder ogen willen zien.

Paul Spijkers
Paul Spijkers4 jul. 2021 - 0:09

@Norsemen Doden en wrede mishandeling zijn twee dingen. Het kan best dat je ze allebei onaanvaardbaar vind, maar ze door elkaar te halen is lui en niet practisch, wat je sociaal doel ook mag zijn.

Freddy2
Freddy24 jul. 2021 - 5:01

@Joopinie, probleem is dat wij niet kunnen leven zonder het doden van levende wezens.

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 jul. 2021 - 6:47

Norsemen Jij wil ons doen geloven dat het enkel die laatste minuut van hun leven is.

Buitenstaander
Buitenstaander4 jul. 2021 - 6:54

@norsemen Dus verleggen we de discussie van humaan doden naar geen vlees. Da's een hele andere. Maar ik hou niet van alleen plantaardig eten, en nu?

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 jul. 2021 - 9:28

Het leven van de dieren voorafgaande aan de martelgang naar het slachthuis was gewoonlijk ook al geen pretje.

Nick the Stripper
Nick the Stripper5 jul. 2021 - 9:52

Buitenstaander 4 juli 2021 at 08:54 [ Maar ik hou niet van alleen plantaardig eten, en nu? ] En nu: moet jij als menselijk dier dus je verantwoordelijkheid aanvaarden voor het lijden (niet enkele minuten, maar een heel opgehokt leven) van vele andere dieren.

Rolandb Gilead
Rolandb Gilead3 jul. 2021 - 7:58

Bijzonder dat minister en kamerleden nu ineens "geschokt" zijn. Het is toch allang bekend wat er in dit en andere slachthuizen gebeurt ? En dan die sluiting: pure symboolpolitiek, want andere slachthuizen blijven gewoon open. Overigens stel ik voor dat we de zich "mensen" noemende schepsels die deze praktijken toepassen aan dezelfde methoden onderwerpen: schoppen slaan en toedienen van electrische schokken. Anders komen ze er weer veel te makkelijk mee weg ? Meent u dat nou ? hoor ik u als beschaafd fatsoensrakker denken. Ja, dat meen ik.

Paul250371
Paul2503713 jul. 2021 - 3:18

1 DierenDachau gesloten. Laat deze schandvlek stoppen.

2 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander3 jul. 2021 - 8:33

Je gaat wel ver he Paul Dachau. Ik zou persoonlijk niet zo gauw deze onkiese vergelijking maken.

Norsemen
Norsemen5 jul. 2021 - 13:08

@Buitenstaander De vergelijking is helemaal niet onkies. Je voelt je er alleen ongemakkelijk bij, dat is wat anders.

Ecclesia
Ecclesia2 jul. 2021 - 20:03

Vervang de mensen met robotica. Robots kennen geen sadisme. Mist goed geijkt is het een simpele input/output loop voor die dingen. Voorbeeld: Is koe verdoofd? Ja: de koe mag naar de volgende kamer om gedood te worden. Nee: stuur koe terug naar de verdoofkamer Etc.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe5 jul. 2021 - 11:17

Er is al veel gerobotiseerd. De varkensmoordmachines zijn volop in ontwikkeling.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 jul. 2021 - 14:50

Dan is er nog de verdoving met CO2 voorafgaand aan de slacht die zorgt voor ernstige stress, pijn en paniek bij varkens.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 jul. 2021 - 19:00

Tijdelijk volgens mij. Daar heb je niets aan. Dit bedrijf heeft al meerder waarschuwingen gehad. De TK vroeg volgens mij om definitieve sluiting.

Greendutch
Greendutch2 jul. 2021 - 18:12

hopelijk worden alle mensen van dit bedrijf aangegeven en moeten ze voor de rechter komen wegens mishandeling. personen die aangenomen worden in een omgeving waar men met dieren werkt moeten weten wat respect is en dienen empatisch vermogen te hebben. natuurlijk moet de productie en slacht van dieren in dit land omlaag gebracht worden en moet elke vorm van mishandeling voorkomen worden, dat begint bij de mensen die er werken + de directie van zo'n bedrijf

Zapata
Zapata2 jul. 2021 - 18:04

Walging is wat me rest. Wat ben je een verrotte schoft als je zo met dieren omgaat. Kom ik ga maar eens een boek schrijven, alle mensen deugen gaat het heten. Gaat zekers een bestseller worden.

3 Reacties
Le Chat Botté
Le Chat Botté3 jul. 2021 - 19:20

Als je het 'de meeste mensen deugen' noemt, dan zit je dichter bij de werkelijkheid, maar dan pleeg je wel plagiaat...

Zapata
Zapata3 jul. 2021 - 20:01

Nee Chat, die werkelijkheid van jou bestaat niet. Of je moet net zoals Bregman in een bubble leven. Ik lees liever Schopenhauer die zijn er is geen vrouw die deugt aanpaste naar er is geen mens die deugt. Ook weer te sterk generaliserend natuurlijk maar hij zat dichter bij de waarheid.

Le Chat Botté
Le Chat Botté4 jul. 2021 - 21:11

Nou Zapata, daar zou ik best wel eens een boom over op willen zetten. Helaas een beetje lastig in dit vluchtige medium.

johannn2
johannn22 jul. 2021 - 17:53

En wat doet de minister nu met al die andere slachthuizen, die zoals bekend precies hetzelfde doen? .

4 Reacties
johannn2
johannn22 jul. 2021 - 20:50

aanvulling Gosschalk in Epe gaat toch weer open. Het ene slachthuis tijdelijk sluiten en het andere niet is concurrentievervalsing. Ze doen allemaal hetzelfde. Het is de benchmark van de bedrijfstak. .

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 jul. 2021 - 22:11

niets?

Eric Minnens
Eric Minnens3 jul. 2021 - 5:01

@johann "En wat doet de minister nu" Wachten op de volgende schokkende undercover beelden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 jul. 2021 - 6:49

De boodschapper aanpakken?