Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot vertelt over de praktijken van zijn historische voorganger
Joop

Minister Schouten verdoezelt agrarische export  

  •  
21-05-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

© cc-foto: Frans Berkelaar

Nederlandse agrarische producten zijn tegenwoordig zo goedkoop dat het zelfs rendabel is om ze naar Afrika en Azië te verschepen
Eigenlijk wilde ik niet reageren op de uiterst merkwaardige actiegroep die in een Boxtels varkensbedrijf onaangename huisvredebreuk pleegde. Een complotdenker zou suggereren dat het hier om een undercoveractie van de LTO ging. Geen enkele bonafide Nederlandse milieu-actieve organisatie kende deze, voor het merendeel slecht Engels sprekende, lieden en unaniem wezen ze deze actie af. Het goede doel heiligt inderdaad volstrekt niet alle middelen.
Het resultaat van de ‘actie’ was dat de agrarische sector, de LTO en POV voorop, moord en brand kon schreeuwen en media vol drama boeren de vermoorde onschuld lieten spelen. Waar het om ging – de hartverscheurende toestanden in de stallen waarover dezelfde media ons geregeld berichten, alsmede over de duizenden varkens die in onveilige stallen de vuurdood sterven – werd hierdoor volkomen ondergesneeuwd. Dat gold ook voor ander agrarisch nieuws waarover media de afgelopen dagen berichtten. Volgens onze de Algemene Rekenkamer gaat tweederde van de Europese inkomenssteun voor Nederlandse boeren naar agrariërs met een bovenmodaal inkomen. Die zullen we dan ook nooit in Boer Zoekt Vrouw zien. Zestig procent van de boeren heeft mede dankzij deze subsidies een hoger inkomen dan de doorsnee werkende Nederlander.
Terug naar de Boxelse huisvredebreuk. Naar aanleiding daarvan sprak onze minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over ‘één van de bedrijven die ons voorzien in ons dagelijks voedsel.’ Schouten echoot hier letterlijk de demagogie van de LTO.
Onlangs maakten mensen zich boos over akkers die geel kleuren door het bestrijdingsmiddel Roundup. Goedkoop, maar zeer schadelijk. Wat wordt er op die akkers geteeld? Mais. Niet voor onze corn on the cob , maar als veevoer voor varkens(!) en kippen, die voor het overgrote deel worden geëxporteerd. Die export geldt voor tachtig tot negentig procent van onze agrarische producten. Ons dagelijks voedsel? Nederland kan erop bogen de tweede agrarische exporteur ter wereld te zijn na de Verenigde Staten, een land dat 250 keer zo omvangrijk is.
Daarentegen staat onze agrarische industrie aan de absolute top als het om grootschaligheid gaat, gericht als ze is op het zo goedkoop mogelijk produceren. Daarvoor moeten almaar wegen worden verbreed en aangelegd en telkens distributiecentra worden gebouwd. Een snelgroeiende sector is de teelt van bloembollen, al lang niet alleen maar de bollenstreek. De oppervlakte aan bollenvelden in Groningen bijvoorbeeld is sinds 2000 meer dan verdubbeld en in Drenthe zelfs meer dan verviervoudigd. Ons dagelijks voedsel? Bloembollen worden sinds de Hongerwinter toch niet meer gegeten?
LTO en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit brullen al jaren van de daken dat onze agrarische productie de meest geavanceerde ter wereld is. Trots moeten we daarop zijn. De claim dat ‘geavanceerd’ identiek is aan diervriendelijk en minder schadelijk voor natuur en milieu, lijkt ongeldig. Zelfs in het onwaarschijnlijke geval dat deze claim terecht is, dan nog gaat onze steeds grootschaliger productie niet alleen ten koste van natuur en milieu in Nederland. Het is rendabel om hierheen soja uit – het minder ‘geavanceerde’ – Latijns-Amerika te importeren als goedkoop voer voor ons vee, en palmolie uit Azië, Afrika en Latijns-Amerika voor onze dagelijkse supermarktproducten en – tot voor kort – de vervuilende biodiesel. Daarvoor moeten wel eerst – minder ‘geavanceerde’ – regenwouden worden ontbost.
Nederlandse agrarische producten zijn tegenwoordig zo goedkoop dat het zelfs rendabel is om ze naar Afrika en Azië (varkens!) te verschepen, waar ze onder de prijs van de – minder ‘geavanceerde’ lokale markt worden verkocht. Omgekeerde ontwikkelingshulp?
En dit alles vervoerd via schepen die op de goedkope en uiterst vervuilende stookolie draaien, een giftige brandstof, vol asfalt en zwavel. Trots op Nederland?
Terug naar de Boxelse huisvredebreuk. Dat een minister huisvredebreuk afwijst, is haar dure plicht en ook wij voelen compassie met zo’n bezet boerengezin. Maar Schouten weet dondersgoed – en tot twee cijfers achter de komma – dat per sector van haar agro-industrie slechts tien tot twintig procent uit ‘ons dagelijks voedsel’ bestaat.
Hoe noemen we zo’n minister?

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (51)

Katootje2
Katootje223 mei 2019 - 4:49

Silent Spring revisited - https://www.npostart.nl/de-kennis-van-nu/22-05-2019/VPWON_1297946

HM van der Meulen
HM van der Meulen22 mei 2019 - 23:30

Ik moet ze hier in Brazilië ook regelmatig uitleggen hoe het kan dat Nederland -de helft van Rio Grande do Norte- na de VS de grootste exporteur is van landbouwproducten. Nou, dat werkt zo: Nederland importeert diervoer van een oppervlakte die 5x zo groot is als Nederland, dat voeren we aan dieren die allemaal opgesloten worden in hele kleine hokjes. De eieren en het vlees worden geëxporteerd en de shit blijft in Nederland. Daarom moeten de boeren in Nederland dan ook een mestboekhouding voeren. CONTABILDADE DE MERDA? Je zou de ongeloof op die gezichten eens moeten zien.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin23 mei 2019 - 13:41

Helaas hier niet!

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 mei 2019 - 23:09

Goede samenvatting.

Ernst3
Ernst322 mei 2019 - 11:27

"Nederland .. tweede agrarische exporteur ter wereld ..." Nederland is ook een van de grotere importeurs (4e plaats). In 2018 stond tegenover 90.3 miljard euro aan export, 61.4 miljard aan import van agrarische producten.

1 Reactie
HM van der Meulen
HM van der Meulen22 mei 2019 - 23:15

"Nederland is ook een van de grotere importeurs." Klopt en met name van de GMO's die in Europa verboden zijn, maar wel als diervoer mogen worden gebruikt, want als ze daar in Argentinië of Brazilië naar de kloten willen gaan, dan willen we daar best een handje bij helpen.

MountEverest
MountEverest22 mei 2019 - 10:59

Ik verbaas me elke keer weer over de linkse hetze tegen de boeren. Het zijn toch de boeren die voor ons dagelijks voedsel zorgen en daarvoor keihard werken. En wat is erop tegen om goed voedsel te exporteren? Na het babyvoedsel schandaal in China nam de vraag naar betrouwbare Nederlandse melkpoeder enorm toe.

11 Reacties
MountEverest
MountEverest22 mei 2019 - 11:06

Ik vermoed dat links moeilijk om kan gaan met boeren, die immers meestal kleine zelfstandige zijn. In landen met een socialistische of communistische regering wordt/werd de landbouw vaak verwaarloosd of gecollectiviseerd met voedseltekorten als resultaat. Stalin ging hierin het verst met een vreselijke hongersnood in Oekraïne tot gevolg. Oekraïne, de graanschuur van Europa.

MountEverest
MountEverest22 mei 2019 - 11:11

zelfstandige zijn = zelfstandigen zijn

Tom7
Tom722 mei 2019 - 15:11

@Mount Everest Ik vermoed dat links moeilijk om kan gaan met boeren, die immers meestal kleine zelfstandige zijn. Kunt u dat vermoeden ook onderbouwen? Ter info AO aangaande fosfaatrechten. https://www.partijvoordedieren.nl/bijdragen/bijdrage-ouwehand-ao-fosfaatrechten Breed gedragen verzet tegen ondergang van Bio Boeren, veroorzaakt door wetgeving aangestuurd uit Brussel. https://www.omropfryslan.nl/nieuws/855625-kinderen-beginnen-inzamelingsactie-voor-biologisch-boerenbedrijf

FransAkkermans1947
FransAkkermans194722 mei 2019 - 16:41

@Mount Everest Die linkse hetze is afkomstig van enkele lieden uit de extreemlinkse hoek. Ik ken heel wat sociaal-democratische politici uit heden en verleden die overtuigd zijn van het belang van de sector voor de samenleving. Mansholt was de grondlegger van het landbouwbeleid zoals dat na de oorlog in Nederland en de EEG-landen tot stand is gekomen. Zijn betekenis wordt vaak onderschat. Helaas beperkt de waardering bij sommigen zich tot wat ze de biologische landbouw noemen. De sociaal-democraat Louise Fresco, voorzitter WUR gaat daar niet in mee. Ja, heel vroeger werden de boeren door de marxisten-leninisten als klassevijanden gezien en in de SU werden de 'koelakken' massaal de dood in gejaagd.

Joe Speedboot
Joe Speedboot22 mei 2019 - 18:32

'Ik vermoed'... 'Stalin'.. Had je ook nog inhoudelijke argumenten? Misschien dat je dan ook het verband tussen links in Nederland en Stalin even uit kan leggen..

MountEverest
MountEverest22 mei 2019 - 19:54

@Joe Er zijn 3 redenen waarom (extreem)-links, ook al lang voor de moderne landbouw, problemen had/heeft met boeren 1) Het oude leerstuk dat de productiemiddelen aan het collectief behoren, hieronder valt ook het land. Dat land moet onteigend worden en de boeren gecollectiviseerd 2) De gemiddelde boer is een kleine zelfstandige ondernemer die zijn eigen plan trek en zich regelmatig verzet tegen de enorme regelzucht van Het Ministerie, de oekazes van de EU en de verregaande bemoeizucht van milieuorganisaties (Folkert was ook een milieu-fanaat) 3) Boeren zijn van nature conservatief en vaak ook nog christelijk. dat roept weestand op bij links. Als 80% van de boeren moslim was, zouden ze waarschijnlijk de loftrompet steken

MountEverest
MountEverest22 mei 2019 - 21:46

weestand = weerstand

Joe Speedboot
Joe Speedboot23 mei 2019 - 5:53

'Dat land moet onteigend worden en de boeren gecollectiviseerd'..'(Folkert was ook een milieu-fanaat)'..'Als 80% van de boeren moslim was, zouden ze waarschijnlijk de loftrompet steken' Zelden zoveel flauwekul in één reactie bij elkaar gezien. Ik begrijp nu pas waar de uitdrukking 'domme boer' vandaan komt.

MountEverest
MountEverest23 mei 2019 - 7:54

@Joe Er is op de linkerzijde een hetze tegen boeren. Met name DaanOuwens kan er wat van: waardeloze ondernemers, voedsel is "troep" of "rotzooi", saneren, boeren in de bijstand.

Joe Speedboot
Joe Speedboot23 mei 2019 - 10:04

'Er is op de linkerzijde een hetze tegen boeren' Dat jouw onderbuik dat zo voelt wil nog niet zeggen dat het zo is.

DaanOuwens
DaanOuwens23 mei 2019 - 17:00

@ MountEverest Jij schrijft: Er is op de linkerzijde een hetze tegen boeren. Met name DaanOuwens kan er wat van: waardeloze ondernemers, voedsel is “troep” of “rotzooi”, saneren, boeren in de bijstand. Prima vent die Daan Ouwens. Weet goed waar hij het over heeft. Daar kan jij nog veel van opsteken.

Dampert
Dampert22 mei 2019 - 10:49

Ik snap niet welk punt de schrijver nu probeert te maken. Dagelijks voedsel is alleen belangrijk als het uitsluitend voor Nederlanders is bestemd of zo? De sprong naar bloembollen kan ik al helemaal niet volgen. De minister doet een uitspraak over een varkensbedrijf. De schrijver springt vervolgens zelf naar de gehele agrarische export en koppelt die uitspraak vervolgens aan bloembollen. Wat is dat voor logica? Hou de discussie gewoon zuiver en richt je op het voorkomen en aanpakken van dierenmishandeling of Hoe noemen we zo'n betoog? Karaktermoord. Het goede doel heiligt echter volstrekt niet alle middelen.

1 Reactie
Tom7
Tom722 mei 2019 - 13:16

@Dampert "De sprong naar bloembollen kan ik al helemaal niet volgen." Misschien ter verduidelijking. https://tvblik.nl/zembla/bollengif-in-babyluiers

FransAkkermans1947
FransAkkermans194722 mei 2019 - 10:18

Hoe zo export verdoezelen? Dat Nederland (van oudsher) een exportland is, is toch algemeen bekend. Elk jaar als het Landbouw Economisch Bericht verschijnt kun je er donder op zeggen dat de krantenkoppen daar over gaan. Dat NL het in agrarisch opzicht goed doet is te danken aan een gunstig klimaat, een vruchtbare bodem, de ligging aan de Noordzee en goede transportverbindingen. En investeringen in kennis en kennisverspreiding met Wageningen aan de top. Als het goed is heeft Den Boef dit allemaal ook geleerd met aardrijkskunde.

7 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens22 mei 2019 - 10:50

@ FransAkkermans1947 Jij schrijft: Hoe zo export verdoezelen? Dat is exact wat de agrarische industrie doet. Je kan Den Boef verwijten dat hij het te vriendelijk formuleert. Beter zou zijn het dumpen van rotzooi tegen dumpprijzen. Maar dat klinkt voor hem wellicht te onaardig. Beschaafde man blijkbaar. De agrarische sector beweert immers altijd dat zij de voedselvoorziening van Nederland zijn. Maar 80% van de troep die hier wordt geproduceerd is dus geen voedsel voor de inwoners van dit land. Die troep wordt elders gedumpt voor prijzen die de lokale agrarische sector kapot maken. Maar daar lig jij niet wakker van. Wat voor ons erger is dat op die manier ons milieu wordt verziekt. En inderdaad al tientallen jaren. Met kunstmest, langbouwgiffen, fijnstof uitstoot, mest. Met minieme werkgelegenheid voor een handjevol waardeloze ondernemers die een paar keer per jaar een paar bussen uit polen laat aanrukken om die mensen tegen een minimum loon een tijdelijk rotbaantje te bezorgen. Ik druk mij dan misschien minder vriendelijk uit als Den Boef maar dan komt de boodschap tenminste over. Het zou voor Nederland en de rest van de wereld een zegen zijn als zeker 50% van deze bedrijven werd weggesaneerd. En Wageningen zou er beter aan doen kennis te verspreiden die leidt tot gezonde bedrijfsvoering.

MountEverest
MountEverest22 mei 2019 - 11:18

En niet te vergeten, boeren werken ongelooflijk hard. Dat in tegenstelling tot hun criticasters die vaak geen of een BS baan hebben.

MountEverest
MountEverest22 mei 2019 - 12:10

@Daan "Maar 80% van de troep die hier wordt geproduceerd is dus geen voedsel voor de inwoners van dit land." Het is geen troep maar hoogwaardig voedsel. Dat werd duidelijk tijdens het babyvoeding schandaal in China, de Chinezen kwamen zelfs hier na toe om betrouwbare babyvoedingte kopen.

MountEverest
MountEverest22 mei 2019 - 13:23

@Daan "Met minieme werkgelegenheid voor een handjevol waardeloze ondernemers die een paar keer per jaar een paar bussen uit polen laat aanrukken om die mensen tegen een minimum loon een tijdelijk rotbaantje te bezorgen. " Dit is aantoonbaar niet waar, de gemiddelde bedrijfsgrootte ligt rond de 30 hectare. Die bedrijven worden meestal gerund door 1 of 2 mensen, in het laatste geval meestal een echtpaar. De totale werkgelegenheid ligt rond de 150.000 arbeidsplaatsen.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194722 mei 2019 - 13:39

@Daan Ouwens Tegen zoveel randstedelijke en boervijandige onwetendheid kan ik niet tegen op. Het verdwijnen van boerenbedrijven gaat geleidelijk maar gestaag door. U wordt op uw wensen bediend. Van 1950 tot nu verdwenen zes van de zeven boerenbedrijven. Wat wordt er nu eigen verdoezeld?

Joe Speedboot
Joe Speedboot22 mei 2019 - 18:46

'Dat in tegenstelling tot hun criticasters die vaak geen of een BS baan hebben.' Onderbouwing??? Zwaktebod om mensen waar je het niet mee eens bent in een frame proberen te duwen ipv op argumenten te discussiëren. Dat boeren hard werken is geen inhoudelijk argument. Het zegt niets over het nut.

DaanOuwens
DaanOuwens23 mei 2019 - 7:34

@ MountEverest Jij schrijft: Het is geen troep maar hoogwaardig voedsel. Dat werd duidelijk tijdens het babyvoeding schandaal in China, Vervolgens werd duidelijk dat alle agrarische industrie tegelijk investeerde in uitbreiding van de stallen voor melkvee. Waardoor een overproductie ontstond die zelfs China niet weg drinkt. En met overschrijding van de mest richtlijnen waardoor de veestapel weer afgebouwd moet worden maar nu op kosten van de samenleving. Kortom rotzooi en waardeloos ondernemerschap jouw voorbeeld illustreert mijn stelling prima. En je schrijft: Dit is aantoonbaar niet waar, de gemiddelde bedrijfsgrootte ligt rond de 30 hectare. Dat is aantoonbaar wel waar. Die 150.000 is dat inclusief op exclusief Polen? En wil je nu echt ontkennen dat het boerenbedrijf waardeloze werkgelegenheid oplevert? @ FransAkkermans1947 Jij schrijft: Tegen zoveel randstedelijke en boervijandige onwetendheid kan ik niet tegen op. Nee, je hebt moeite om te accepteren dat mijn kritiek op het agrarisch ondernemerschap terecht is. En je schrijft: Van 1950 tot nu verdwenen zes van de zeven boerenbedrijven. Door schaalvergroting. Vanaf 1950 is het agrarisch bedrijf vervangen door een gewetenloze, milieuverontreinigende en dier mishandelende bio industrie. Waarvan 80% van de productie wordt gedumpt op de wereldmarkt. Daardoor wordt lokale landbouw onmogelijk en draagt het bij aan bijvoorbeeld de vluchtelingenstromen in Afrika. De Nederlandse boeren dragen fors bij aan het leeg roven van deze planeet en zeker niet aan het voeden ervan. dat dit niet even gemakkelijk wil doordringen in jouw denken snap ik. De agrarische sector is een in zichzelf gekeerde gemeenschap die niet echt open staat voor mensen die niet tot hun soort behoren. maar jullie zullen er toch aan moeten wennen dat er buiten jullie bubbel ook mensen zijn met andere opvattingen.

Keilstra
Keilstra22 mei 2019 - 9:24

Intensieve landbouw legt het minst beslag op natuur en grondstoffen. Biologisch-dynamische landbouw vreet land en verrnietigt de natuur. De Nederlandse landbouw is de redding voor de planeet.

5 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans194722 mei 2019 - 13:42

Ik zou eerder zeggen: het model van de intensieve, hoogproductieve landbouw is beter voor de planeet dan een minder productieve. Dat laatste heeft naar verhouding meer landbouwgrond nodig en betekent een kleiner areaal natuur.

Joe Speedboot
Joe Speedboot22 mei 2019 - 18:35

'het model van de intensieve, hoogproductieve landbouw is beter voor de planeet dan een minder productieve.' Beter? Ietsje minder slecht zal je bedoelen. https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4187511/aantal-insecten-nederland-dramatisch-afgenomen

FransAkkermans1947
FransAkkermans194722 mei 2019 - 19:34

@Speedboot Je moet wel ophouden met natuur te ontginnen voor landbouwdoeleinden. Dat kan als je op het areaal bestemd voor landbouw hoge opbrengsten haalt.

Joe Speedboot
Joe Speedboot23 mei 2019 - 5:46

'Dat kan als je op het areaal bestemd voor landbouw hoge opbrengsten haalt.' Dat je ook kan gaan voor wat minder opbrengst komt blijbaar niet in je op. We hebben zat genoeg land om voor onszelf te produceren. Van wat minder export wordt de welvaart hier echt niet minder. Het is in deze tijd niet meer uit te leggen dat we in ons land flora, fauna en het klimaat naar de knoppen helpen omdat we zo nodig to the max geld willen verdienen aan landbouw.

Joe Speedboot
Joe Speedboot23 mei 2019 - 5:58

https://www.npostart.nl/de-kennis-van-nu/22-05-2019/VPWON_1297946

frankie48
frankie4822 mei 2019 - 9:22

Het is vaak zo krom in het land van politiek gecreëerde subsidiestromen, een land waar grote groepen mensen met hun huidige inkomen zonder inkomensondersteuning echt niet rond kunnen gaan komen, die worden vaak hard aangevallen over dat feit. Maar over de conclusies van een rekenkamer die laat zien dat inkomenssteun terecht komt bij hen die zichzelf aardig goed kan bedruipen en dat niet in deze mate nodig hebben, en daarmee zelfs andere kunnen schade die daar niet de kans toezien, daar hoor je ze dan niet over.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mei 2019 - 6:33

Ze zullen dat wel 'ontwikkelingshulp' noemen, zou me niet verbazen. Schouten is te slap om op die post te zitten, ook al werkte ze altijd hard, haar hart lag altijd ergens anders. Ze is bovendien de dochter van een boer. Ik heb het gevoel dat ze zich aardig laat inpakken door de heren politici, waarschijnlijk ook niet opgewassen is tegen de haantjes, onverdedigbaar beleid moet verdedigen. Daarnaast is ze natuurlijk opgegroeid met de mentaliteit; Eerst goed voor jezelf zorgen en dan pas kun je een ander 'helpen'. Er zullen wel bedrijven zijn die onder het mom van ontwikkelingshulp en innovatie de derde wereld een handje gaan helpen, zoiets.

4 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans194722 mei 2019 - 10:19

"Ze is bovendien de dochter van een boer." Ja, dat zal het zijn.

MountEverest
MountEverest22 mei 2019 - 13:28

@Minoes&tuin Ik heb veel respect voor de minister. Haar vader verongelukte toen ze 9 jaar was. Haar moeder zette het bedrijf voort met behulp van haar 3 dochters. Dat betekende hard werken en weinig vrije tijd. Carla was met 12 jaar al een rekenwonder. Tijdens haar studententijd ging ze naar Israël en kwam zwanger terug. Ze koos niet de makkelijke weg maar besloot haar zoon zelf op te voeden en haar studie af te ronden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 mei 2019 - 7:29

MountEverest Ik heb niets tegen haar persoonlijk. Ik weet dit al. Zij was vooral deskundig in schuldhulpverlening etc.. Dat was ook wat ze het liefst gedaan had binnen een kabinet, sociale zaken. Wil niet zeggen dat ze geen affiniteit had met het boerenbedrijf. Complimenten voor het overige zijn zeker op hun plaats, daar doe ik niets aan af. Maar vlak de haantjes in het kabinet niet af.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 mei 2019 - 7:30

uit!

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mei 2019 - 6:12

Ik heb dat hier al meermaals genoemd. Ook pas nog dat de Europese landbouwsubsidie hoofdzakelijk bij 20 grote bedrijven terechtkomt. Maar dat is helaas altijd al het geval geweest. Heerboeren met 2 of meer grote boerderijen in Europa die ze door anderen lieten runnen, kregen subsidie bedoeld voor boeren die het 'moeilijk' hadden. Daaronder was ook een Nederland politicus.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mei 2019 - 6:23

Overigens worden ook heel grote Amerikaanse bedrijven met mega-stallen in Oost Europa door Europa gesubsidieerd. Ook daar is het voor de dieren een regelrechte ramp. Dat geld verdwijnt in Amerikaanse zakken. Waarmee ze n.b. de gewone mensen met een paar varkens waarvan ze leefden en de plaatselijke slager voorzagen, kapot gemaakt hebben, hun weinige inkomen hebben ontnomen. Al maakt dat voor die varkens niet uit, voor mij is ook dat niet uit te leggen.

korheiden2
korheiden222 mei 2019 - 5:18

Ik vond het vroeger, als middelbare scholier, al merkwaardig dat wij hier in kassen tomaten en druiven kweken, terwijl die rond de Middellandse Zee gratis en voor niks groeien. Tegenwoordig is het blijkbaar rendabel om sperziebonen uit Ghana te halen en bananen uit Costa Rica kosten rond één euro per kilo, veel goedkoper dat appels uit eigen land. Er is veel mis in de wereld. Ons land verdient bijzonder veel geld aan de landbouw en de veeteelt. Blijkbaar moeten we dat niet willen. Vanwege de klimaatdoelen moet de veeteeltsector behoorlijk gaan inkrimpen. Bollenteelt - waar ons land wereldberoemd om is - is blijkbaar eveneens verdacht. Volgens mij is ons land toonaangevend op agro-gebied en kunnen we deze kennis heel goed exporteren. Lage voedselprijzen zijn van groot belang voor een steeds groeiende wereldbevolking. Het is een complexe zaak, dat zeker.

wegmetons
wegmetons22 mei 2019 - 4:35

Is het zo erg dan dat men hier geld verdiend aan het genereren van voedsel? Ik geloof oprecht dat het beter is om voedsel te genereren als wapens... En daarnaast zorgen wij er dus schijnbaar voor dat het voedsel goedkoper is in Afrika, een continent waar de bevolking het vaak al op zijn minst niet zo breed heeft. Heel goed dus in plaats van slecht zoals de schrijver beweert. Of ziet u liever dat deze boeren de boerderij stoppen en in plaats daarvan kanonnen en geweren gaan produceren? Ook een zeer lucratieve markt...

6 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens22 mei 2019 - 8:06

@ wegmetons Jij schrijft; En daarnaast zorgen wij er dus schijnbaar voor dat het voedsel goedkoper is in Afrika, een continent waar de bevolking het vaak al op zijn minst niet zo breed heeft. Dat klopt, omdat wij daar het voedsel goedkoop dumpen hebben zij het daar niet zo breed. Het lijkt mij prima als deze boeren in de wapenproductie en wapenhandel gaan. Het ethisch besef bij de beroepsgroep is toch al niet al te groot Het wordt lastig om het aantal doden te overtreffen dat zij nu met hun milieuvervuiling aanrichten. Dat risico kunnen we dus best nemen. Zelfs een kleine sector als de geitenhoeder boekt wat dat betreft al stevige resultaten. https://www.ad.nl/binnenland/nog-elk-jaar-tien-extra-doden-door-q-koorts-nu-al-95-slachtoffers~a6685a92/ En dan laten we het aantal mensen dat ziek wordt nog buitenbeschouwing. Wapens zijn zelden ziekteverwekkers. In economisch context voegt de agrarische industrie ook weinig tot. Qua arbeidsplaatsen levert het vrijwel geen werkgelegenheid op. Er worden Polen aangetrokken om tegen minimumloon een paar weken te werken. Van dat soort banen kunnen mensen die hier wonen niet leven. De bedrijven worden gefinancierd met geleend geld, vaak de RaboBank dus ook de belastingopbrengst is te verwaarlozen. De Rabo-bank maakt natuurlijk wel forse winst. Kortom het is voor die Afrikanen en voor ons het beste als die hele bedrijfstak wordt gesaneerd. En als die boeren geen wapen willen maken gaan ze maar in de bijstand. Dat biedt die Afrikaners de mogelijkheid zichzelf te helpen. En wij krijgen meer ruimte voor mooie natuur, zat ruimte voor de wolf en nog een paar pretparken extra. Lijkt mij win/win/win/win

Joe Speedboot
Joe Speedboot22 mei 2019 - 11:38

' Ik geloof oprecht dat het beter is om voedsel te genereren als wapens' Ik ook. Echter er zijn wel slimmere en veel minder schadelijke industrieën te bedenken dan landbouw of wapens. ASML draait ook ruim 10 miljard omzet. Zwitserland doet het dubbele daarvan met alleen horloges. 'Heel goed dus in plaats van slecht zoals de schrijver beweert. ' Flauwekul. Door bijvoorbeeld goedkoop kippenvlees op de Afrikaanse markt te dumpen worden lokale boeren daar uit de markt gedrukt. Stel je voor dat de bloemensector hier uit de markt gedrukt zou worden door een Afrikaans bedrijf wat goedkopen kan produceren dan de bedrijven hier. Het huis zou te klein zijn.

MountEverest
MountEverest22 mei 2019 - 14:57

@Daan Kun jij aangeven wat je onder saneren verstaat?

wegmetons
wegmetons23 mei 2019 - 4:59

Beste Daan, Dumpen wij daar voedsel of kunnen ze zelf daar niet normaal produceren? Het wordt lastig om het aantal doden te overtreffen? Wat verzin jij nou weer, ik geloof dat er op jaarbasis meer mensen omkomen door auto ongelukken als door slecht voedsel of Q koorts. Wat betreft de arbeidsplaatsen: kwekers en boeren in Nederland willen wel Nederlands personeel maar die zitten liever in de bijstand. Een tijdje geleden is er een proef gehouden met mensen uit de bijstand in Rotterdam en Den Haag. Van de 100 geselecteerde personen hield niemand het langer uit als een week, als ze al op kwamen dagen... Ja dan neem je een Pool, als de Nederlander gewoon niet wil. Ik werk voor een transportbedrijf waar ook een deel van het personeel van Poolse komaf is en dat is niet voor de goedkope salarissen maar gewoon omdat er niet genoeg Hollanders te vinden zijn die op de vrachtwagen willen rijden.

DaanOuwens
DaanOuwens23 mei 2019 - 12:46

@ wegmetons Jij schrijft: Dumpen wij daar voedsel of kunnen ze zelf daar niet normaal produceren? Wij dumpen, zij kunnen het prima zelf produceren. Jij schrijft: ik geloof dat er op jaarbasis meer mensen omkomen door auto ongelukken als door slecht voedsel of Q koorts Jij moet niet geloven. Het linkje van de q-koorst was duidelijk. Bovendien blijkt de gehele volksgezondheid achteruit te gaan in gebieden waar een hoge concentratie agrarische industrie zit. En je schrijft: Een tijdje geleden is er een proef gehouden met mensen uit de bijstand in Rotterdam en Den Haag. Van de 100 geselecteerde personen hield niemand het langer uit als een week, als ze al op kwamen dagen… Klopt die werklozen hebben net gedaan alsof ze belangstelling hadden, anders kregen ze een strafkorting. Maar de baan leverde minder inkomen op dan het bestaansminimum, zij bleven hoe dan ook in de bijstand en er was geen enkel perspectief op een normaal inkomen. Mensen moesten beginnen met werken op het moment dat het openbaar vervoer nog niet reed, mensen werden beledigd en onbeschoft behandeld en de lichamelijke belasting was dermate hoog dat een groot deel van de groep niet in staat was het werk uit te voeren. Kortom die werklozen hebben zich terecht zo snel mogelijk teruggetrokken. Lijkt mij het beste die bedrijven gewoon te sluiten. En jij schrijft: Ik werk voor een transportbedrijf waar ook een deel van het personeel van Poolse komaf is en dat is niet voor de goedkope salarissen maar gewoon omdat er niet genoeg Hollanders te vinden zijn die op de vrachtwagen willen rijden. Klopt. Mensen die vrachtwagenchauffeur wilden worden moesten de afgelopen jaren zowel het rijbewijs als de vakbekwaamheid zelf financieren. En dan nog was de kans op een baan klein. Logisch dat niemand dat ging doen en nu er snel meer chauffeurs nodig zijn, zijn ze er niet. Dom van de werkgevers. Daar zijn ze jarenlang voor gewaarschuwd. Grappig genoeg een lange tijd geleden ook door mij. Iets anders is dat jij hier Hollanders schrijft. Dat is gebruikelijk in het beroepsgoederenvervoer. In deze sector worden vrijwel geen gekleurde mensen en geen vrouwen aangenomen. Als er eens een jonge vrouw wordt aangenomen dan komt ze gelijk op de cover van het blad van TLN. Ook een oorzaak van de problemen. Gekleurde chauffeurs werken bijna altijd voor eigen rijders zoals bijvoorbeeld Marskramer of een hele grote vervoerder zoals Simon Loos. Die hebben vaak wel een fatsoenlijk personeelsbeleid. Kortom het zijn waardeloze werkgevers en vooral de kleinere bedrijven veroorzaken zelf het probleem.

wegmetons
wegmetons23 mei 2019 - 16:45

Als die Afrikanen zo goed zijn in voedsel produceren, waarom is er dan al sinds mensenheugenis hongersnood? Juist... Wat betreft dat werk, ja als ze weigerden dan was er strafkorting maar het minimumloon in de landbouw is niet lager als elders in het land en dat ligt nog altijd boven de bijstand. Men wil daar niet werken, simpel als wat. Dan wat betreft transport, er werken bij de firma waar ik werk genoeg vrouwen. Nee, geen mensen inderdaad met afrikaanse roots. Waarom niet? Ik zou het echt niet weten, ze solliciteren er niet eens dus geen flauw idee. Wat betreft het betalen van een rijbewijs, dat gebeurt wel degelijk en ook de code 95 cursussen worden gewoon betaald. Het is zo makkelijk alles bij de werkgevers neer te leggen en bij hoe slecht het hier is. Het is gewoon onzin. Maar om terug te komen op je Q koorts verhaal. Er stierven afgelopen jaar 678 mensen in het verkeer, zoveel zijn er uberhaubt niet aan diergerelateerde ziekten gestorven in de afgelopen jaren bij elkaar op geteld. Je kan ook overdrijven hoor in het zwart maken van de landbouw.

Dutchball
Dutchball21 mei 2019 - 21:15

Het is een interessant topic. Nederland als één van de grootste agro en voedselexporteurs in de wereld. Er is zeker een argument dat hier iets schadelijks plaatsvind. Voedseldumping is slecht voor lokale producenten elders en het land lijkt hier soms ook overgecultiveerd. Aan de andere kant denk ik dat lagere voedselprijzen over het algemeen iets postiefs is.