Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Nooit eerder waren er zoveel bosbranden in Europa

Branden breiden zich uit naar steeds meer landen
Joop

Minister Schippers doet niets met aanbeveling artsen voor minder abortus

  •  
30-12-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
24525975129_ab7f7639bb_z
Minister Schippers wil het aantal abortussen dat in Nederland wordt gepleegd verminderen. Het aantal loopt al jaren terug, maar kan nog verder terug, aldus Schippers. Dat kan op een paar verschillende manieren, waaronder het toegankelijker maken van anticonceptie.
In Nieuwsuur riepen abortusartsen minister Schippers in oktober nog op om anticonceptie – net als abortus – gratis te maken voor alle vrouwen. Voor een bepaalde groep is anticonceptie om financiële redenen niet altijd even toegankelijk. Gabe Raven, voorzitter van het Nederlands Genootschap van Abortusartsen zei hierover destijds:
"Je hebt in Nederland de vreemde gewaarwording dat abortus voor vrouwen gratis is, en anticonceptie niet. Een deel van de vrouwen gebruikt geen anticonceptie, omdat het te duur is, en die komt dan vaker voor een zwangerschapsonderbreking terug."
Minister Schippers heeft besloten dit advies naast zich neer te leggen en de huisarts een grotere rol te geven. Huisartsen moeten een rol krijgen in de begeleiding van ongewenst zwangere vrouwen, zegt ze in een interview in het Noord-Hollands Dagblad. Schippers denkt dat de huisarts meer zorg op maat kan geven om eventueel te voorkomen dat een vrouw nogmaals ongewenst zwanger raakt. Eén van de dingen die de huisarts moet kunnen doen is het voorschrijven van de abortuspil, waarmee een zeer prille zwangerschap (tot maximaal 9 weken) onderbroken kan worden. ”Ik wil het abortuscijfer verder naar beneden zien te krijgen. Abortus is geen verkapte anticonceptie”, zegt minister Schippers. Maar wat de minister dan aan de verbetering van anticonceptie wil doen, blijft vooralsnog compleet onduidelijk.
Sinds 2011 wordt anticonceptie niet voor iedereen meer vanuit de basisverzekering vergoed, alleen voor vrouwen tot 21 jaar geldt de vergoeding vanuit de basisverzekering. Wie ouders is dan 21 jaar, moet haar eigen risico aanspreken. Volgens Gabie Raven zie je dat terug in hoe men omgaat met anticonceptie:
"Door het jaar heen zie je fluctuaties in het aantal vrouwen dat een spiraal wil. In het begin van het jaar heeft iedereen zijn eigen risico nog niet gebruikt en willen ze het niet. En aan het eind van het jaar overwegen ze het wel […] Ik ben er heilig van overtuigd dat dat het aantal abortussen in Nederland doet dalen. Dat is ook uit alle onderzoeken gebleken. Ook in alle omringende landen is het een gegeven, dat als je anticonceptie toegankelijker maakt, er minder abortussen zijn en ook minder recidivisten."

Meer over:

politiek, leven, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (36)

peter e
peter e31 dec. 2016 - 14:46

De participatie samenleving van de VVD kan niet bestaan zonder slachtoffers te maken. Stel eens voor dat je als gutmensch wordt afgeschilderd! De grootste schande die een VVD'er ten deel kan vallen! Dan maar liever hard en dom bezuinigen.

HTH Vandelden
HTH Vandelden31 dec. 2016 - 12:47

Ze doet sowieso weinig met de aanbevelingen van artsen. Ze heeft meer met de aanbevelingen van ziektekostenverzekeringsmaatschappijen.

Paul250371
Paul25037131 dec. 2016 - 8:34

" ”Ik wil het abortuscijfer verder naar beneden zien te krijgen. " Wat een loze opmerking want je weet zeker dat de VVD 'er erachter denkt: "zolang het maar niets kost en ik blaat maar wat maar ik zeg uiteraard niet hoe ik dat wil realiseren. (Want dat is ook niet zomaar te realiseren zonder je fatsoen te verliezen) Ten tweede denk ik en wellicht wat kort door de bocht waarom wil ze dat, waar bemoeit zij zich mee? Waar is het adagium van baas in eigen buik gebleven en waarom faciliteert de minister niet gewoon en houdt zij haar eigen mening niet voor haar?

tinekea2
tinekea231 dec. 2016 - 7:55

schippers is dat meisje dat bepaalde dat paracetamol niet meer in doosjes van 50 verkocht mochten worden. in plaats van 2 doosjes van 50, koop ik er nu 5 van 20.

TotCo Ring
TotCo Ring30 dec. 2016 - 22:20

Waarom zou eigenlijk een abortus en ook anti-conceptie vergoedt moeten worden? Abortus na vekrachting ligt obv. Iets anders maar laat mensen lekker zelf verantwoordelijk zijn voor hun daden. Betutteling.

bob b.
bob b.30 dec. 2016 - 19:07

Iedere abortus is er een te veel. Goed dat de medici en de minister dat ook vinden. Gratis abortus maakt de drempel veel te laag. Ik hoorde dat veel jongeren het risico lopen om zonder anticonceptie te vrijen omdat abortus altijd nog kan. Dom en erg duur.

2 Reacties
Paul250371
Paul25037131 dec. 2016 - 8:41

"Iedere abortus is er een te veel." hoe kun je dat beoordelen, wat zijn jouw criteria als ik vragen mag? Wellicht zijn sommige geboortes overbodig of te veel?

bob b.
bob b.2 jan. 2017 - 16:00

Paul, er zijn geen criteria nodig. Iedere abortus is er een te veel. Dat is het uitgangspunt. Wat niet wil zeggen dat er geen redenen zijn om het toe te passen.

GermaS
GermaS30 dec. 2016 - 17:31

De abortuspil is ook abortus toch?

Johan eldert
Johan eldert30 dec. 2016 - 17:29

dit gaat om de basisverzekering. Nagenoeg alle verzekeraars hebben zelfs in hun goedkoopste aanvullende verzekering de pil al op 100% vergoeding staan.

1 Reactie
Juppé🎗
Juppé🎗30 dec. 2016 - 20:07

Het gaat om mensen die dat moeilijk kunnen betalen Johan. Hier in Frankrijk is de basisverzekering bij de staat : zeg het ziekenfonds. De rest kun je particulier bijverzekeren tot aan twee weken küren in Balaruc les Bains. Voor mensen die de eerste laag van aanvulling moeilijk kunnen betalen, dus de pil, eigen bijdrages etc. is er een goedkope aanvuling door de staat. Volgens mij werkt het systeem prima.

Nikolas2
Nikolas230 dec. 2016 - 17:11

Wat had u verwacht? Iets slims van Minister Schippers? Als er iemand is in Nederland die een zware kluif gaat hebben zich voor God te moeten verantwoorden is Minister Schippers dat wel. Ik heb veel mensen zien sterven door haar beleid op gezondheidszorg.

1 Reactie
Martin007
Martin00731 dec. 2016 - 12:04

En die mensen die stierven zijn dan juist degenen die op al die liberale partijen stemmen, DUS: eigen schuld, dikke bult. Helaas voor die enkeling van boven de 65 die op een sociale partij stemt, die is er ook de dupe van.

Juppé🎗
Juppé🎗30 dec. 2016 - 15:03

En van de vele domme bezuinigingen van deze minister. En ze gaan ons allemaal veel geld en ellende kosten.

4 Reacties
Contramine
Contramine30 dec. 2016 - 17:52

Is dat zo. Allereerst preken die abortusartsen voor eigen parochie. Als banken of farmaceuten dat doen, nemen ze dat ook niet zomaar voor waar aan. Ten tweede: moeten we alles maar gaan betalen wat door volwassen mensen in pure kortzichtigheid aan kosten wordt veroorzaakt? Voor mensen onder de 21 zit anticonceptie in het basispakket. Voor oudere mensen die niet toerekeningsvatbaar zijn, moet er ook een vergoeding zijn. Maar voor de rest: neem je eigen verantwoordelijkheid.

Juppé🎗
Juppé🎗30 dec. 2016 - 20:22

Wat is die eigen parochie Contra? Minder abortussen dus minder inkomsten voor hen? Ja kortzichtigheid, helemaal met u eens. Maar we zijn allemaal wel eens korte tijd kortzichtig, roken, eten teveel zoet en vet, drinken wel s teveel......ik vind niet dat de gezondheidszorg ons in die gevallen op onze eigen verantwoordelijkheid af moet rekenen. Ons er op wijzen is prima, ons er bij helpen ook en dat doe je met het aanbieden van voorbehoedsmiddelen. Er ligt hier ook nog een emancipateaspect, want wie krijgt uiteindelijk het probleem?

Paul250371
Paul25037131 dec. 2016 - 8:37

@ Contramine "Maar voor de rest: neem je eigen verantwoordelijkheid. " En als het voor het ongeboren kind menswaardiger was geweest om het te laten aborteren, maar gewoon laten komen? Misschien neem je juist wel je verantwoording om het kind niet te laten komen, daar kan een buitenstaander niet over oordelen. Dit is iets persoonlijks en heeft een minister geen moer mee te maken.

Contramine
Contramine31 dec. 2016 - 10:31

De eerste ingang hoort te zijn dat mensen hun eigen verantwoordelijkheid nemen, in tweede instantie dat ze daar bij geholpen worden. Zelfs dat helpen doe je niet door anticonceptie gratis te maken - dat wil zeggen het via premies en belastingen te laten betalen. Dat helpt bovendien lang niet in alle gevallen. omdat er ook vaak pure roekeloosheid of onachtzaamheid in het spel is. De vergelijkingen die u trekt, volg ik niet. Tenzij u voorstelt dat net als die condooms en anticonceptie in uw visie gratis moeten zijn, voortaan ook groente en water ook vrij beschikbaar moeten komen.

Piet de Geus
Piet de Geus30 dec. 2016 - 14:27

Condooms ook maar gratis verstrekken? Speciaal omdat er mensen zijn die er geen kopen als ze daardoor een biertje minder kunnen drinken.

1 Reactie
Juppé🎗
Juppé🎗30 dec. 2016 - 17:29

Er word mij ineens een hoop duidelijk....ook dit probleem los je dus op met gratis bier....

erikbos
erikbos30 dec. 2016 - 13:59

Een spiraaltje kost omgerekend 3 euro per maand. Je bent wel erg kortzichtig als je daar op gaat bezuinigen.

[verwijderd]
[verwijderd]30 dec. 2016 - 13:51

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Frank Lenssen2
Frank Lenssen230 dec. 2016 - 14:28

A3 (14:51u) - het is algemeen bekend dat ik mij niet bijzonder goed herken in de denkbeelden van Edith Schippers, en haar beleid niet kan billijken. Maar indien datgene wat je ons hier voorrekent klopt (was te lui om het zelf na te gaan), dan kan ik het met je eens zijn.

Minoes2
Minoes231 dec. 2016 - 8:41

Ik lees tussen de 20 en 80 euro per jaar.

truusbeek2
truusbeek230 dec. 2016 - 13:15

Ik neem aan dat bij abortus ook het eigenrisico wordt aangesproken. Dus wat is het verschil?

1 Reactie
truusbeek2
truusbeek230 dec. 2016 - 18:04

Volgens de berekening van A3 ca 80 euro per jaar. Denk dat je met een abortus meer aan eigen risico kwijt bent.

Wittemuis2
Wittemuis230 dec. 2016 - 11:50

Schippers zal wel dealtje hebben gesloten met zorgverzekeraar waar zij straks aan het werk kan

Earl Johnson
Earl Johnson30 dec. 2016 - 10:57

"In Nieuwsuur riepen abortusartsen minister Schippers in oktober nog op om anticonceptie – net als abortus – gratis te maken voor alle vrouwen" Ja joh. Laten wij met zijn allen betalen voor mensen die geen verantwoordelijkheid nemen. Elke abortus mag van mijn part apart bekeken worden, voordat ze op welke manier dan ook vergoed worden.

Freeman2
Freeman230 dec. 2016 - 10:05

(" Maar wat de minister dan aan de verbetering van anticonceptie wil doen, blijft vooralsnog compleet onduidelijk.") Welke puinhoop wil deze Minister in onze gezondheidszorg achterlaten is vooralsnog compleet onduidelijk.

geen-mening
geen-mening30 dec. 2016 - 10:02

Je gebruikt geen anticonceptie omdat te duur zou zijn maar misschien moet je, je benen dan gewoon bij elkaar houden! Kinderen zijn nog veel duurder namelijk. En waarom anticonceptie alleen gratis voor vrouwen? Ik zeg discriminatie!

6 Reacties
Bram Emanuel
Bram Emanuel30 dec. 2016 - 12:06

Goed punt. Waarom zijn condooms eigenlijk niet gratis?

Juppé🎗
Juppé🎗30 dec. 2016 - 15:00

Tot een maximum van hoeveel per week Bram?

SG87
SG8730 dec. 2016 - 17:55

Waarom alleen anticonseptie voor vrouwen? Wellicht omdat mannen niet zwanger kunnen raken ;) Vergeet ook niet dat anticonseptie (spiraal of pil) goedkoper is en veel langer meegaat dan 1 beurt

Bram Emanuel
Bram Emanuel30 dec. 2016 - 20:46

@ juppe Gratis is gratis. @ SG87 Condooms beschermen ook nog eens tegen STD's. Win-win.

Juppé🎗
Juppé🎗30 dec. 2016 - 20:48

Condoom beschermt in bepaalde situaties weer meer tegen andere problemen SG87.

Haastig
Haastig31 dec. 2016 - 10:02

@geenmening Is de pil voor vrouwen? Hebben jongens/mannen er dan geen baat bij als meisjes/vrouwen de pil slikken?