Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Minister Schippers: Mijn man verdiende geen tonnen aan mijn zorgbeleid

  •  
12-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2016-10-12 om 10.58.58
Minister Schippers zat dinsdag aan tafel in het VARA-programma Pauw. Daarin sprak ze onder meer over de hoge eigen risico. Het aantal zorgmijders in Nederland is groot: maar liefst 15 procent van mensen die eigenlijk een bepaalde zorg nodig hebben, doet het niet omdat het eigen risico van 385 euro te hoog is. Ze kunnen het simpelweg niet betalen. Schippers wijst erop dat we in Nederland een ‘zorgtoeslag’ hebben om mensen tegemoet te komen in de maandelijks te betalen premie. Dat is echter geen tegemoetkoming in het eigen risico.
In het programma onthult Schippers ook dat haar echtgenoot ontslag heeft genomen bij het zorgconsultancybureau P5COM. In het VPRO-programma Zondag met Lubach kwam aan het licht dat het werk dat haar man deed dubieus was. In ZML werd een onderzoek van de Universiteit van Tilburg aangehaald waaruit blijkt dat er in de zorg veel winst wordt gemaakt. Lubach toonde aan dat artsen die een hoger tarief mogen rekenen naarmate de behandeling langer duurt, vaak stoppen met het behandelen van patiënten zodra de grens van het hogere tarief is bereikt. Ter vergelijking: de behandelcurve van artsen met een vast inkomen loopt veel gelijkmatiger. Consultants van P5COM adviseren artsen over het slim declareren en het plannen van behandeltrajecten.
Schippers in Pauw:
"Zowel mijn man als het bedrijf heeft de praktijken waarover wordt gesproken verwerpelijk genoemd. Het knaagt enorm aan mijn rechtvaardigheidsgevoel dat zo’n verhaal toch maar door blijft circuleren. Je moet als partner van een minister, die er ook recht op heeft zijn eigen brood te verdienen, blijkbaar heel alert zijn."
De redactie van ZML laat in een reactie weten zeer secuur om te zijn gegaan met het onderwerp:
"Juist omdát het zo’n persoonlijke en gevoelige kwestie was hebben we uitgebreid gesproken met experts, journalisten en (soms anonieme) bronnen."

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (37)

Tip top
Tip top14 okt. 2016 - 9:12

@arjenzh “Diegenen die het in de huidige samenleving tot minister hebben geschopt kunnen onmogelijk nog een “rechtvaardigheidsgevoel” hebben,gecorrumpeerd als ze moeten zijn om op zo’n positie te geraken” Ik volg je redenering en tegelijkertijd weet ik uit eigener ervaring dat hier wel een kern van waarheid in zit. Je moet veel moreel besef aan de kant zetten en in sommige gevallen zelfs je ziel aan de duivel verkopen om op een dergelijke positie te geraken. Wat dat aangaan denk ik dat Machiavelli het op bepaalde punten wel aan het rechte eind heeft gehad. In dat soort posities is het vaak: "good guys/girls end up last".

Tip top
Tip top13 okt. 2016 - 17:54

@arjenZH 13 oktober 2016 at 13:42 Ongefundeerde verdachtmakingen niks anders. Waarop is dat gefundeerd?

1 Reactie
arjenZH
arjenZH14 okt. 2016 - 5:57

De beschuldiging aan het adres van de man van Schippers is uitsluitend gebaseerd op het feit dat hij ook diensten in de zorg heeft geleverd. Dat is voor velen blijkbaar genoeg ome concluderen dat er dan wel corruptie in het spel moet zijn. Lees hier onder ook het citaat van kameraad Halkes over de minister zelf: "Diegenen die het in de huidige samenleving tot minister hebben geschopt kunnen onmogelijk nog een “rechtvaardigheidsgevoel” hebben,gecorrumpeerd als ze moeten zijn om op zo’n positie te geraken" Moet ik daar nog wat aan toevoegen? Ik word misselijk van zulke beschuldiging. We mogen het niet met Schippers eens zijn, maar hou het een beetje fatsoenlijk a.u.b.

Freeman2
Freeman213 okt. 2016 - 6:27

Het is alsof Neelie Kroes met de stem van Schippers praat. Ze hebben geen schaamte als het op eigen verrijking aangaat - daar is het hele zorgstelsel voor hervormd.

1 Reactie
arjenZH
arjenZH13 okt. 2016 - 11:42

Ongefundeerde verdachtmakingen niks anders.

Minoes2
Minoes213 okt. 2016 - 5:16

Ik zei toch dat de zorg-aanbieders mede de hand hadden in de grote stijging van zorgkosten!

4 Reacties
arjenZH
arjenZH13 okt. 2016 - 11:45

Natuurlijk, men kome men een ongefundeerde verdachtmaking en presenteren dat vervolgens als bewijs van onze vooroordelen. Nederland is ziek!

Minoes2
Minoes214 okt. 2016 - 6:08

Nee heel wat bij het CPB gehaald aan informatie inclusief de risico's waar we nu de vruchten van mogen genieten.

arjenZH
arjenZH14 okt. 2016 - 7:06

De enige partij die dit stelt is de SP, juist zonder enige onderbouwing van het CPB, want die zetten ze weg als "neoliberaal" De zorgkosten stijgen door de vergrijzing en nieuwe technologie waardoor behandelingen steeds beter maar ook duurder worden. Dat is een algemeen erkend feit. Als de SP eerlijk moet ze gewoon zeggen dat de premies fors omhoog moet als ze de kosten ongelimiteerd willen laten stijgen, in plaats van met total niet onderbouwde prietpraat te komen.

Minoes2
Minoes214 okt. 2016 - 21:41

En die vernieuwingen, daarvan maken vooral de draagkrachtigen gebruik, de rest mijdt zorg. Je hebt het CPB rapport en de voorspellingen van bepaald beleid niet gelezen zo te zien. Het vraagt wat, hele lappen tekst doorspitten maar het is de moeite waard. Vraag drijft het aanbod op en genereert nieuwe, duurdere maar niet perse betere technologieën en zorg. Men aast nl. op een bepaalde klant nl. diegene die het nog kan en wil betalen.

Molly Veenstra
Molly Veenstra13 okt. 2016 - 1:34

Edith Schippers is een valse slang die met gladde praatjes en halve waarheden probeert te verhullen dat zij als VVD-boegbeeld systematisch de rijken bevoordeeld boven de armen. Kijk bijvoorbeeld eens naar minuut 6:25 in deze video. Daar beweert Schippers dat een verzekerde met een laag inkomen bij de huidige wetgeving minder premie betaald dan tien jaar geleden aan het ziekenfonds. Dat zou ik wel eens precies nagerekend willen zien, want gezien mijn persoonlijke ervaringen klopt dit van geen kant. Bovendien dekt de basisverzekering van nu, veel minder zorgkosten dan het ziekenfonds van toen. Conclusie: fietsenmaker Kees uit Almere betaald de dure medicijnen van consultant-advisor Geert-Jan uit Naarden die helaas bijna is uitbehandeld voor kanker. Bijna. Er is nog een kuur, maar die is niet gratis! Zoals de minister fijntjes aanstipt. Zonder de hulp van fietsenmaker Kees en zijn lotgenoten ware het lot van Geert-Jan bezegeld. Maar gelukkig voor onze uitbehandelde kankerlijer is daar Kees, onze held, die ook nog eens zijn organen nalaat. Aan wie zich het kan permitteren te blijven doorleven, zoals onze Geert-Jan.

2 Reacties
Freeman2
Freeman213 okt. 2016 - 6:28

Inderdaad Schippers regeert als lobbyist voor de grote commercieel bedrijven waar de burgers de rekening voor moeten betalen.

arjenZH
arjenZH13 okt. 2016 - 11:49

Complete onzin. Het grootste deel van de zorgkosten wordt gefinancierd uit de belastingopbrengsten en daar dragen de hogere inkomens (terecht!) verreweg het meeste aan bij. Dat u dat niet snapt geeft u nog niet het recht om Mw. Schippers voor een slang uit te maken. Ik zie hier maar een iemand die gif spuit en dat bent u zelf.

McMacaroni
McMacaroni12 okt. 2016 - 17:03

Al met al vond ik dat ze zich redelijk staande hield met een selectief verhaal. Met name haar repliek op het plan van de SP vond ik sterk. Wel een flinke uitglijder om zelf over haar man te beginnen. De rook is niet geklaard ook al staat er niets aanwijsbaar in brand. Wat ik niet begrijp is dat de belangrijkste onderwerpen om zorgkosten te drukken weinig aan bod zijn gekomen. Niet alleen bij Pauw, maar ook op andere plekker waar de discussie gevoerd wordt. Namelijk het belonings systeem van de specialisten in ziekenhuizen en de manier van belonen (allemaal dik betaald via maatschapjes). De overhead van de zorgverzekeraars is maar een fractie. Doordat er bij het huidige systeem extra controle nodig is door de verzekeraars, met meer administratieve rompslomp voor specialisten kun je veel beter voorkomen door een ander beloningssysteem. Daarnaast is het patent systeem niet meer van deze tijd. Ik ken voorbeelden van farmaceuten die in een middel van een rechtsomdraaiend een linksomdraaiend molecuul hebben gemaakt in de verbinding. Qua werkzaamheid niets veranderd, maar ze kunnen er wel weer lekker een nieuw patent aanvragen.

Bert Vlierman
Bert Vlierman12 okt. 2016 - 16:53

Pauw was, zoals veel vaker, niet goed geïnformeerd en niet vasthoudend en kritisch. Schippers kreeg tijdens het hele gesprek vrijwel ongehinderd de ruimte om naar voren te brengen wat ze wilde. Goede politieke interviewers zijn er niet op de Nederlandse tv. Overigens, die zouden binnen de kortste keren door politici worden gemeden als de pest, is in hun kringen de mening. Dat het tegendeel ook het geval kan zijn, wordt wekelijks bewezen op de ARD en het ZDF. Daar worden interview en debatprogramma's gemaakt waar je je vingers bij kunt aflikken, en waarvoor politici in de rij staan. Waarom dat in Nederland niet kan, is een aardige vraag.

1 Reactie
Tip top
Tip top13 okt. 2016 - 5:10

I couln't agree more! Kijk ook naar de BBC. De Engelsen kunnen op een beleefde manier iemand compleet fileren in tegenstelling de onbeschofte Nederlandse interviewers die met wat broodkruimels naar huis gestuurd worden! Het cordon sanitaire dat om mensen heen wordt gelegd die boven het maaiveld uitsteken is eveneens typisch Nederlands vandaar dat het echte talent naar het buitenland vertrekt.

Mostafa
Mostafa12 okt. 2016 - 16:47

Nee, geen tonnen, maar hoeveel scheppen gouden munten verdiende haar partner, zei minister Schippers het niet!

Tip top
Tip top12 okt. 2016 - 14:43

Geen tonnen, maar miljoenen.

Ron Halkes
Ron Halkes12 okt. 2016 - 13:57

Schippers zegt:"Het knaagt enorm aan mijn rechtvaardigheidsgevoel"..... Diegenen die het in de huidige samenleving tot minister hebben geschopt kunnen onmogelijk nog een "rechtvaardigheidsgevoel" hebben,gecorrumpeerd als ze moeten zijn om op zo'n positie te geraken; zeker als je (VVD) minister van volksgezondheid bent en Edith Schippers heet .....

12 Reacties
kindval
kindval12 okt. 2016 - 15:46

Goed beargumenteerd!

H.Witte
H.Witte12 okt. 2016 - 16:01

Ron Halkes, ik ben verre van een VVD-er, maar vindt wel dat je met bewijzen moet komen als je zo'n uitspraak doet. Zo niet, dan kom je niet verder dan wat kroegpraat.

Ron Halkes
Ron Halkes12 okt. 2016 - 18:05

ja, ik ga daar een beetje het gehele politieke pyramide-spel uitleggen. Daar had je allang zelf achter moeten komen...... V.w.b. VVD ,kijk alleen al naar de onmenselijke bezuinigingen in de zorg .....de "marktwerking" om de kosten te drukken......de menselijke maat totaal verloren..... Rechtvaardigheid,het werkelijke gelijkheidsbeginsel met een gelijke levensstandaard,levensgeluk voor iedereen o.a dmv gelijk inkomen is totaal afwezig bij de VVD......

Ron Halkes
Ron Halkes12 okt. 2016 - 18:10

(piramide)

H.Witte
H.Witte12 okt. 2016 - 21:35

Ron Halkes, het enige wat ik je vraag is om met bewijzen te komen dat Schippers corrupt is, want dat is wat je beweert. Als daar bewijzen voor zijn,dan ben ik de eerste om mee te gaan met je kritiek, maar zonder bewijzen iemand beschuldigen past niet in mijn leefwereld. Dat jij twijfels hebt over de juiste mentaliteit van deze bewindsvrouwe, dat mag, maar die twijfels mogen op zichzelf nooit aanleiding zijn tot een concrete beschuldiging. Dat snap jij toch ook wel.

Minoes2
Minoes213 okt. 2016 - 5:26

Henk Witte Lubach heeft gedegen onderzoek gedaan. Belangenverstrengeling mag niet omdat het leidt tot corruptie. Mensen met een bijstandsuitkering kunnen ook niet bewijzen dat ze door een foutje iets verkeerd ingevuld hebben evenals de overheid kan bewijzen dat het niet zo is, maar worden wel berecht alsof ze gefraudeerd hebben. Je kunt natuurlijk ook naïef zijn. Accountantsbureaus hebben ook jarenlang de zaak belazerd en mensen advies gegeven hoe ze de zaak konden bedonderen met medeweten van cliënten, en ergens zoveel mogelijk geld uit konden halen, ze zijn amper aangepakt.

Ron Halkes
Ron Halkes13 okt. 2016 - 6:31

Moet ik hier het 'verschil' tussen gecorrumpeerd en corrupt uitleggen. Ok dan. Terwijl het woord corrupt meestal betrekking heeft op "het in een machtspositie ongeoorloofd gunsten verlenen" ,wordt het woord gecorrumpeerd vaker ook ruimer gebruikt,betekende het je ertoe brengen om je normen voor fatsoen en eerlijkheid te vervangen door onfatsoenlijke en oneerlijke....... Voor elk enigszins intelligent individu die de praatjes van deze Schippers heeft aangehoord is het zonneklaar dat het woord gecorrumpeerd hier op zijn plaats is....

Ron Halkes
Ron Halkes13 okt. 2016 - 6:35

correctie: corrumperen/betekenende

arjenZH
arjenZH13 okt. 2016 - 12:04

@Halkes Het het enige dat je doet is om een ander op een miselijkmakende wijze beschuldigen van niet integer gedrag. Wat zou je ervan vinden als jezelf dat zou overkomen. @Minoes Omdat de man van Schippers een bedrijf heeft dat ook zijdelings actief is in de zorg is volgens jou belangenverstrelling bewezen? Wat leven we in een vreselijk land met zulke omgangsvormen.

Ron Halkes
Ron Halkes13 okt. 2016 - 14:13

@ArjanZH "Niet integer gedrag" is nogal zwak uitgedrukt; gecorrumpeerd-heid is van een heel andere orde. En het is ook geen "beschuldiging" maar een constatering van een feit......

arjenZH
arjenZH13 okt. 2016 - 19:22

"En het is ook geen “beschuldiging” maar een constatering van een feit……" Kom dan met het bewijs graag.

Minoes2
Minoes214 okt. 2016 - 21:44

Ron Halkes inderdaad. Zoals een minister van gezondheid die belangen heeft in de tabaksindustrie.

Uilenspiegel
Uilenspiegel12 okt. 2016 - 13:35

Als dit aan haar geweten knaagt moet mevrouw Schippers meteen deze perverse prikkel uit het vergoedingen systeem halen en advies bureautjes als die van haar man verbieden. Doet ze dat? Neen, ze zegt dat haar man alert moet zijn! Fout mevrouw Schippers, hij moet het niet doen en de mogelijkheid die u hem biedt niet hebben!

Puin Ruimer
Puin Ruimer12 okt. 2016 - 13:34

Mevrouw E. Schippers had zo te zien zendtijd gevorderd bij de publieke omroep om haar man vrij te pleiten van het promoten van misbruik van zorggelden. Ze beschuldigde tegelijkertijd een journalist van het niet goed uitoefenen van zijn beroep. De van slechte journalistiek beschuldigde, mocht zich echter niet verdedigen tegen deze aantijgingen. Jammer, want dat had leuke televisie opgeleverd. Waar rook is, is vuur, denkt de gemiddelde Nederlander en daarom moet je in een vlek niet wrijven, zegt een communicatiedeskundige. Pauw keek er naar en dacht: als die Edith maar lang genoeg doorpraat, raakt ze vanzelf verstrikt in alle ontkenningen en heb ik een scoop. Ik zelf dacht: wat een ordinair stuk vreten, bij deze dame is de zorg bepaald niet in goede handen. Leuk baantje bij een grote zorgverzekeraar ligt in het verschiet. En haar man dacht: ze kan ook nooit haar kop houden, want nu zit ik zonder werk thuis achter de geraniums en wie wil me nou nog hebben.

Earl Johnson
Earl Johnson12 okt. 2016 - 11:02

Wooow Het was slimmer geweest om er niets over te zeggen. Dit bewijst maar weer eens dat zij geen capabele minister is en direct moet worden afgezet. Corruptie bij de VVD is niets nieuws.

1 Reactie
arjenZH
arjenZH13 okt. 2016 - 11:50

Heb je ook de mogelijkheid overwogen dat ze vindt dat haar man ten onrechte wordt beschuldigd en dat ze daarom oprecht boos is?

Charlie Hebdon't
Charlie Hebdon't12 okt. 2016 - 9:33

"Minister Schippers: Mijn man verdiende geen tonnen aan mijn zorgbeleid" Wat een flutconsultant eigenlijk als hij daar géén tonnen mee kon binnenharken? Is ie niet gewoon ontslagen wegens het niet halen van zijn targets?

truusbeek2
truusbeek212 okt. 2016 - 9:30

Zou graag willen weten welke experts de redactie heeft gesproken. Ziekenhuizen bouwen reserves op om tegenslagen af te dekken. Mijden van zorg hoe verklaart men dan de stijging van productie bij veel ziekehuizen dit jaar , een productie stijging die, gezien de productie afspraken, niet wordt afgedekt door de verzekeraars en dus de ziekenhuizen hun reserves ( winst??) moeten aanspreken.