Joop

Minister Rob Jetten sluit in roebels betalen voor Russisch gas uit

  •  
31-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1214 keer bekeken
  •  
rob-jetten-4

© foto: Rijksoverheid / Martijn Beekman

Minister Rob Jetten van Klimaat en Energie zegt dat Nederland Moskou niet met roebels voor Russisch gas gaat betalen. "Wij gaan niet betalen in roebels, want onderdeel van de sancties is geen zaken doen met Russische banken. Dat blijft zo", aldus zijn woordvoerder.

De Russische president Poetin heeft donderdag een decreet uitgevaardigd waarin is vastgelegd dat het buitenland voortaan met roebels moet betalen voor de fossiele energie. Moskou tracht andere landen zo te dwingen roebels in te kopen. De afnemers moeten daartoe roebelrekeningen openen bij Russische banken. De Russische munt is als gevolg van de sancties ingestort.

Eerder lieten Frankrijk en Duitsland al weten niet in roebels te zullen betalen. De landen wijzen er op dat in de contracten met Rusland is vastgelegd in welke valuta wordt betaald. De roebel zit daar niet bij. Handelaren mogen ook geen roebels kopen van de Russische centrale bank om zo voor gasleveringen te betalen. De valutatransacties vallen onder de sancties die in EU-verband zijn getroffen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout2 apr. 2022 - 13:10

Waar gaat dit over? Europese landen betalen gewoon voor Russisch gas in euro's via speciale accounts bij Gazprombank, die niet onder de sancties valt en die door deze bank worden omgezet in roebels. Overigens kan Rusland er voor kiezen om dat aardgas binnenkort (?) aan Rusland te leveren. Rubles-For-Gas Plan Explains Why Gazprombank Escaped Sanctions https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-03-31/rubles-for-gas-plan-explains-why-gazprombank-escaped-sanctions ‘Power of Siberia 2’ Pipeline Could See Europe, China Compete for Russian Gas https://www.youtube.com/watch?v=gBywKYYaSkI

1 Reactie
Arjan Fernhout
Arjan Fernhout2 apr. 2022 - 15:44

Overigens kan Rusland er voor kiezen om dat aardgas binnenkort (?) aan China te leveren.

Debby Teusink
Debby Teusink1 apr. 2022 - 4:30

Ook de Italianen laten zich niet chanteren. Wij ook niet, de Duitsers en Italianen zijn in grotere mate afhankelijk van russisch gas dan wij, Duitsland voor 40%, wij maar voor 15%.

Arbeider10
Arbeider1031 mrt. 2022 - 19:50

En wat vindt de minister van financien D66 Kaag ervan dat de Russen de prijs in dollars betaald willen hebben in roebels? Waar is D66 Kaag als er duidelijkheid gewenst is. Als D66 Kaag niet wil betalen in roebels dan hebben we mogelijk een probleem vanwege tekort aan aardgas. Minister van energie D66 Jetten laat zich nu gebruiken als loopjongen met gemekker over roebels waar hij niet over gaat. Beter komt hij met plannen hoe het aardgastekort kan worden opgelost als de Russen de kraan dicht draaien omdat ze niet betaald krijgen.

3 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens1 apr. 2022 - 8:54

@ Kees Waarom wil jij het antwoord van Kaag hebben? En waarom wil jij van haar duidelijkheid? Er zijn blijkbaar contracten waarin wordt betaald in euro-s, als Rusland die niet wil hebbes is dat hun probleem. Stel je vraag aan Poetin, gezien je bijdragen ben je daar sympathisant van.

youppie
youppie1 apr. 2022 - 12:48

@Daan: De valuta waarin betaald wordt is het winkeltje van DNB. Daar is minister Kaag de baas van.

DaanOuwens
DaanOuwens3 apr. 2022 - 13:36

@ youppie Jij schrijft: De valuta waarin betaald wordt is het winkeltje van DNB. Nee, de leveringsvoorwaarden en de afrekening zijn een zaak van de inkoper. Dat is zeker niet Kaag en vermoedelijk ook niet Jetten. Well mogelijk de Gasunie en de energiebedrijven. Verder mis je de kern van de discussie. Kees beweert dat Poetin eenzijdig de leveringsvoorwaarden kan veranderen. Dat doet hij vanwege zijn afkeer voor D66 en een open samenleving en vanwege zijn sympathie voor totalitaire staten en rechtse dictators zoals Poetin en Trump. Maar wellicht voel jij je ook thuis bij dat gedachtegoed en steun je daarom de bewering van Kees. Met de werkelijkheid heeft het weinig te maken. Zoals ik het al heb uitgelegd en ook blijkt uit meer recente informatie.

Duralex
Duralex31 mrt. 2022 - 17:36

Ben benieuwd wie er met de arbitragewinst vandoor gaat. Vast een d66Siewert. Ondertussen is zonder gas de onderkant van de samenleving maximaal de sjaak. Niet de d66 consultant. Principieel over de rug van een ander heet opportunisme

Joop  den Uil
Joop den Uil31 mrt. 2022 - 16:45

Heeft Jetten ook een alternatief naast het kordate ''neen''?

1 Reactie
Juppé🎗
Juppé🎗31 mrt. 2022 - 17:32

Had U ja natuurlijk Wladimir als alternatief? Frankrijk en Duitsland hebben al nee gezegd. Voor Frankrijk vrij makkelijk hoewel we de rest moeten helpen. Voor Duitsland een enorm probleem, maar nog niet te vergelijken met de problemen van de Ukrainers. Goed dat Jetten zijn rug recht houdt.