Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Minister Ploumen verovert de wereld met She Decides

  •  
03-02-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
ploumen
Een van de eerste maatregelen die de Amerikaanse president Donald Trump nam, betrof het inperken van vrouwenrechten. Hij stopte de hulp aan organisaties in veertig ontwikkelingslanden omdat ze vrouwen in staat stellen abortus te plegen. Trump en zijn mannenbroeders zijn van mening dat vrouwen dat recht niet hebben. Minister Lilianne Ploumen (PvdA) van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel kwam direct in actie om de strafmaatregel van 535 miljoen euro ongedaan te maken. Ze startte het internationale initiatief She Decides en kreeg daarvoor veel steun. Cabaretier Arjen Lubach noemt haar SuperPloumen. Aan Matthijs van Nieuwkerk vertelt ze hoe het plan ontstond en wat er moet gebeuren.
Inmiddels steunen dertien landen het initiatief en ook tal van particulieren die inmiddels anderhalve ton hebben gestort voor She Decides.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (31)

Don Quichote
Don Quichote5 feb. 2017 - 18:18

Ik ben een dag bezig geweest ( niets beters te doen...of gewoon zeker van mijn uitspraak willen zijn) om in kaart te brengen hoeveel organisaties en projecten er zijn op alleen al het Afrikaanse continent. Het is niet te doen.... ik lees een 1000 tal verschillende projecten bij ene organisatie, 20 bij een andere, en ga zo maar door , naar de verschillende organisaties die vrijwilligers onderbrengen in Afrikaanse projecten (een bedrijfstak op zich) ik heb het opgegeven. Zoek het zelf op of neem van mij aan dat het er ontelbaar veel zijn, van particuliere initiatieven tot zeer grote organisaties met zeer projecten wereldwijd. Teveel om te vinden teveel om op te noemen. Ik zag onderzoeken voorbij komen (geschreven door deze organisaties die trots hun enorme resultaten showden) tot onderzoeken die de nutteloosheid en zelfs de kwalijke gevolgen van deze hulp bloot legden. (goed water en voedsel geeft geboorteoverschot, geeft kindersterfte etc, etc.) ik kwam ook dit stukje tegen : Neem nou de PvdA, coalitiegenoot in een ongemakkelijke, opportunistische regeringscombinatie met de VVD, een partij die het van oudsher niet zo begrepen heeft op ontwikkelingshulp en eerder aan de eigen portemonnee denkt. Sinds de start van Rutte-II in 2012 duikelde de begroting voor ontwikkelingssamenwerking met enkele miljarden euro’s (!), en verliet Nederland zonder blikken of blozen de internationaal overeengekomen verplichting om 0,7% van het Bruto Nationale Product (BNP) te besteden aan ontwikkelingsshulp. Steun aan naar Nederland gekomen asielzoekers is schaamteloos onder het hulpplafond geschoven. Een PvdA-minister werd bereid gevonden dit afbraakbeleid uit te voeren in combinatie met een beleidswijziging die meer dan voorheen het Nederlandse bedrijfsleven toegang gaf tot de ontwikkelingsgelden. Haar naam: Liliane Ploumen, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Wat is er geworden van de idealen die Nederlandse politici ooit koesterden als het ging om ontwikkelingshulp – zoals het toen nog heette? Dat Superman pak is misschien toch iets te groot ....

1 Reactie
Minoes2
Minoes26 feb. 2017 - 5:59

Ik weet het en het deugt niet. Daarom vind ik haar geen supervrouw. Ik hecht heel veel meer waarde aan mensenrechten in het algemeen, het belang van alle mensen, het recht op een menswaardig bestaan, het recht op eerste levensbehoeften. Die belangen gaan veel verder dan een deelbelang dat niet om leven of dood gaat, alhoewel sommigen, waaronder SGP-ers dat laatste zullen betwisten. Bedankt voor de moeite die jij gedaan hebt en je reactie.

KeesV3
KeesV34 feb. 2017 - 14:05

Beste mensen, De Europese Centrale Bank (ECB) pompt maandelijks (!) 60 miljard euro in de Europese economie. In totaal gaat het om 1.100 miljard euro, de komende jaren. (http://nos.nl/artikel/2014747-1100-miljard-euro-extra-in-economie-eurozone.html) Waarom en waartoe begrijp ik niet. Het heeft o.a. iets met het verhogen van inflatie te maken, geloof ik. En banken kunnen daarna makkelijker geld uitlenen. Wat ik wel weet is dat het weggeven van geld dus geen probleem is. Geld wordt dan minder waard (inflatie), maar in sommige gevallen is dat niet erg, of zelfs gewenst. Dat wij jaarlijks een paar miljard weggeven aan Afrika is dus "pinda's", vergeleken met de 60 miljard die we maandelijks weggeven. Wij zouden er - zonder enkel probleem - ook voor kunnen kiezen om maandelijks 60 miljard euro aan Afrika weg te geven. Echter.... het heeft geen zin om dat geld aan ontwikkelingshulp (m.u.v. noodhulp) te besteden. Met al het geld van de wereld kun je de problemen daar namelijk niet oplossen. Om één simpele reden: geld is niet het probleem! En als geld niet het probleem is, is geld ook niet de oplossing....

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus5 feb. 2017 - 0:36

"Waarom en waartoe begrijp ik niet." Dat is wel duidelijk. "Wat ik wel weet is dat het weggeven van geld dus geen probleem is." Je had je beter kunnen beperken tot "begrijp ik niet" want er wordt helemaal niks weggegeven. Er worden obligaties opgekocht en die kunnen ook weer worden verkocht en anders worden ze aan het eind van de termijn tegen de nominale waarde afgelost. In plaats van geld weg te geven neemt de ECB risico's over van overheden en banken. Uiteindelijk komt dat geld wellicht bij jouw pensioen terecht, omdat je pensioenfonds anders af had moeten schrijven op obligaties.

johannn2
johannn24 feb. 2017 - 12:58

Als haar actie goed van de grond komt: Nobelprijs voor Ploumen. .

Kees Kies
Kees Kies4 feb. 2017 - 10:56

Werkelijk schandalig om te korten op ontwikkelingshulp en het is dan ook prima dat PvdA Ploumen in plaats van te bezuinigen op ontwikkelingshulp nu eens actie onderneemt om er geld bij te krijgen voor de allerarmsten in de wereld. - Alleen zijn de gaten die PvdA Ploumen heeft geslagen met elk jaar weer 750 miljoen bezuinigen op ontwikkelingshulp natuurlijk hiermee nog niet gevuld. Dit jaar zelfs 1 miljard bezuinigen op ontwikkelingshulp. En dan hebben we het nog niet over de kosten van asielopvang die de PvdA betaalt uit het potje ontwikkelingshulp, internationaal klimaatbeleid, gebonden ontwikkelingshulpsubsidie Nederlandse ondernemers/studieclubs etc. http://www.volkskrant.nl/politiek/-blamage-budget-ontwikkelingshulp-daalt-tot-0-52-procent-bnp~a4148495/ http://nos.nl/artikel/492479-akkoord-over-ontwikkelingshulp.html http://www.metronieuws.nl/binnenland/2014/11/bill-gates-spreekt-rutte-aan-op-bezuinigingen-ontwikkelingshulp

1 Reactie
Minoes2
Minoes25 feb. 2017 - 7:57

Over mensenrechten gesproken? Inderdaad in ieder mens zit goed en minder goed.

deprovincie
deprovincie4 feb. 2017 - 10:15

flink doen met ons belastinggeld. Hoeveel miljarden is er gestopt in dit continent sinds Biaffra?

2 Reacties
johannn2
johannn24 feb. 2017 - 20:10

de, Het gaat niet om alle leed van de wereld, het gaat alleen om herfinanciering van een bestaand voorgehoeds- en abortusprogramma. Kalmeer. .

deprovincie
deprovincie5 feb. 2017 - 13:43

600 miljoen?

Joop den Uil
Joop den Uil4 feb. 2017 - 10:07

wat zou rutte ervan vinden als zijn kop op de romp van een baywatch poster werd geplakt voor reclame doeleinden ? Ploumen lacht wel overal om , maar wat is haar dubbele agenda ?

1 Reactie
johannn2
johannn24 feb. 2017 - 20:13

Joop, Ah, het complót! Zolang je het complot erachter niet hebt ontdekt, zolang heb je de waarheid erover niet ontdekt. Immers? .

altijd-beleefd
altijd-beleefd4 feb. 2017 - 9:28

kwam er ook maar iemand in het Nederlandse kabinet zo hard op Groningers bij wie de NAM een betalingsachterstand heeft, voor kinderen die sinds 2008 tijden Koranles met stokken geslagen worden of om een pakkans van boven de 1% creëren bij de politie. het verkoopt vast niet zo hard als anti-trump retoriek tijdens verkiezingstijd.

1 Reactie
johannn2
johannn24 feb. 2017 - 20:17

altijd-, Ik heb oprecht met je te doen. Je hele wereldbeeld éen grote pot kwalijk nat. Het zou mooi zijn geweest, als de actie van Ploumen een lichtpuntje voor je had betekend. Sterkte. .

Phil2
Phil24 feb. 2017 - 8:22

Goed... Nu nog van "TTIP is goed" principe afstappen.

Kaas de Vies
Kaas de Vies4 feb. 2017 - 8:17

Maar wat gaat Liliane doen na 15 maart? Bij de voedselbank hebben ze trouwens nog wel mensen nodig maar dat is pro deo en dat is natuurlijk niet de bedoeling...

Bertien Sour
Bertien Sour4 feb. 2017 - 6:53

Beste mvr Ploumen met alle respect maar u liegt de boel bij mekaar. U zegt dat niet alle miljoenen besteed worden aan de abortusklinieken maar ook aan sexuele voorlichting,gratis condooms etc. Hoeveel jaren zijn we al niet bezig om miljoenen te pompen aan sexsuele voorlichting er zijn genoeg beelden de afgelopen jaren voorbij gekomen waar hulporganisatie trots hun filmpjes de wereld over stuurden kijk eens wat wij doen met u steun,vervolgens zie je wat schaapachtige vrouwen om zich heen kijken en de mannen met hun juist verkregen condoom buiten de hut een klein feestje bouwen en het zo noodzakelijke condoom gebruiken als ballon.. Een abortuskliniek is bedoelt al laatste redmiddel,voor vrouwen die om medische reden het onverantwoord is om een kind te baren oke,voor vrouwen die ongewenst zwanger door verkrachting oke. Maar beste mvr Ploumen een abortuskliniek is niet bedoeld om de zoveelste ongewenste zwangerschap voortijdig af te breken om dat de man in huis het verdomd om een condoom te gebruiken,moeten we ons leven lang voor deze mensen blijven betalen,sorry mvr Ploumen hier wens ik verder niet aan mee te doen.

5 Reacties
Vuurrood
Vuurrood4 feb. 2017 - 9:09

sorry mvr Ploumen hier wens ik verder niet aan mee te doen. Hoezo? Deed jij eerst wel mee en ben jij er mee gestopt? Betaalde jij al of was jij dat van plan? Om dat een man te stom is om te begrijpen waar een condoom voor dient moet een vrouw maar lijden wat haar overkomt? Ik heb meer de indruk, gezien jouw bewering dat mevr.Ploumen liegt, dat jij een uitgebreide smoes zoekt om het plan van mevr.Ploumen in een kwaad daglicht te stellen!

TotCo Ring
TotCo Ring4 feb. 2017 - 10:13

@vuurrood Misschien moet jij wat proberen te doen aan de vrouwen situatie in die landen ipv symtoon bestrijding. ik wens daar ook niet aan mee te doen, en om die wens uit te spreken hoef ik niet eerst wel te hebben meegedaan.

de Haas
de Haas4 feb. 2017 - 12:29

Dat een vrouw i.v.m. goede bewonderenswaardige daden sexy gerepresenteerd zou moeten worden is ook al zoiets. Een voor Ploumen bruikbare nog te bewerken afbeelding zou deze bepaald recht doend aan de actie waar het hier om gaat kunnen zijn. Het is ook nog on topic: http://f1.bcbits.com/img/0002406950_10.jpg

Don Quichote
Don Quichote4 feb. 2017 - 14:19

@vuurrood: " omdat een man te stom is om ....." dat is racisme!!

Vuurrood
Vuurrood5 feb. 2017 - 9:00

TotCo Ring: Waar wens jij dan wel aan mee te doen? Wat mevr.Ploumen wil is iets doen aan de situatie van vrouwen. Waarom wil jij niet meedoen? Omdat het in jouw ogen symptoon bestrijding is? Welk symptoon? Abortus? Voorlichting? Vertel mij wat de reden is van jouw afwijzing van het plan van mevr.Ploumen.

PaPinkelman2
PaPinkelman24 feb. 2017 - 6:13

We hebben natuurlijk na het Marchal plan lekker een aantal descennia achterover kunnen leunen en de USA alle problemen willen laten oplossen. Dat zij naast het (verkeerd) oplossen ook nog eens veel problemen veroorzaakte maakte duidelijk niets uit. Nu de USA zich meer lijkt terug te trekken worden we plotseling gedwongen zelf weer in beweging te komen en blijkt dat binnen een paar weken het de rest van de wereld aardig lukt om snel de gaten weer op te gaan vullen. Iets wat met een vangnet in nog geen jaren mogelijk zou zijn geweest, lukt nu plotseling wel. Ik denk dat het presidentschap van iemand als Trump misschien nog wel eens goed zal gaan uitpakken voor het sociale gedrag van de andere landen. Ik ben er dan ook trots op dat in dit geval het initiatief uit Nederland komt. Dit siert mevrouw Ploumen.

RoBru
RoBru3 feb. 2017 - 21:35

"Een van de eerste maatregelen die de Amerikaanse president Donald Trump nam, betrof het inperken van vrouwenrechten. Hij stopte de hulp aan organisaties in veertig ontwikkelingslanden omdat ze vrouwen in staat stellen abortus te plegen". Je mag natuurlijk vinden dat de Amerikaanse federale regering organisaties die vrouwen in ontwikkelingslanden in staat stellen abortus te plegen moet blijven subsidiëren. Dat de VS op van alles mogen bezuinigen maar niet op dit. Dat de (puriteinse, bekrompen) achtergrond van deze beleidswijziging een en ander extra verwerpelijk maakt. Dat het de zoveelste afgrijselijke actie van Trump is. Maar stellen dat vrouwenrechten geschonden of ingeperkt worden is toch echt een tikkie overdreven. Zijn de VS echt verantwoordelijk voor het garanderen van dit recht in ontwikkelingslanden?

2 Reacties
Vuurrood
Vuurrood4 feb. 2017 - 9:21

Zijn de VS echt verantwoordelijk voor het garanderen van dit recht in ontwikkelingslanden? Nee hoor. Omdat het geen recht is maar een noodzaak.Omdat mensen zoals u denken en uitdragen dat dat geld alleen bestemd was voor het plegen van een abortus want dat is een "vrouwenrecht" dan heeft u er weinig van begrepen. Dan is dit geld hard nodig. Niet alleen voor "vrouwenrechten" maar ook voor een beetje voorlichting en opvoeding van mensen met een mening over "vrouwenrechten" zoals de uwe!

Poging Zoveel
Poging Zoveel4 feb. 2017 - 11:34

Vuurrood, zou je niet eens boos worden op de landen die dit niet zelf verzorgen, waar van wordt verwacht dat de Westerse landen maar weer eens ontwikkelingshulp komen geven? Hoe lang zijn ze al bezig en wt is er bereikt? Moet er niet een verbeterplan komen? Trouwens, ontwikkelingshulp is een foute naam, want dan stimuleer je iemand om beter te worden ipv die zielige negertjes maar een zakje rijst en wat condoomgebruik te geven om ze afhankelijk te blijven houden.

de Haas
de Haas3 feb. 2017 - 21:23

Een vrouw, wanneer ze iets prijzenswaardigs doet, meteen tot op haar hoofd na met een mannenlichaam weergeven. Nou.... Wat een compliment! Dat is wat sommigen doen als een niet-westers persoon die een populaire daad verricht in politiek of sport naar een westers persoon wordt getransformeerd.

4 Reacties
Django3
Django33 feb. 2017 - 21:50

Ja dat is wel wat apart inderdaad.

Erik20
Erik203 feb. 2017 - 22:35

Gewoon slecht bedacht door de redactie. Ze hadden makkelijk Supergirl kunnen gebruiken natuurlijk. Waarschijnlijk weten ze niet eens dat zij ook bestaat naast Superman

TruusB2
TruusB24 feb. 2017 - 3:00

Verdomd je hebt gelijk dat is vreemd.

Piet de Geus
Piet de Geus4 feb. 2017 - 4:45

"Een vrouw, wanneer ze iets prijzenswaardigs doet, meteen tot op haar hoofd na met een mannenlichaam weergeven." Je had Ploumen liever afgebeeld gezien in het geile pakje van catwoman?