Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Minister Plasterk: Eerste en Tweede Kamer-stelsel moet veranderen

  •  
23-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
In het TV-programma Buitenhof schoof minister Plasterk aan tafel. Daarin pleit hij voor een verandering van het politieke stelsel. De Eerste en Tweede Kamer werken niet meer zoals ze zijn bedoeld. In de Tweede Kamer worden wetsvoorstellen gemaakt, in de Eerste Kamer zou reflectie moeten plaatsvinden. Doordat de politieke samenstelling van beide Kamers niet hetzelfde is, is het resultaat dat in de Tweede Kamer al naar een meerderheid voor in de Eerste kamer wordt gezocht bij politieke partijen. Dat terwijl in de Eerste Kamer eigenlijk geen politiek bedreven zou moeten worden.
Volgens Plasterk zou een gezamenlijke vergadering kunnen werken. Om dat mogelijk te maken zal Plasterk nog voor de verkiezingen een staatscommissie instellen die voorstellen zal doen voor verbetering van de werking van het parlementaire stelsel. Die staatscommissie wordt overigens op voorstel van de Eerste Kamer ingesteld.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.