Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Minister Kamp maakt einde aan export kinderbijslag

  •  
22-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De minister van Sociale Zaken is bereid verdragen met de landen op te zeggen om dit te bewerkstelligen
Minister Henk Kamp (VVD) begint komend jaar met onderhandelingen met landen om de export van kinderbijslag en het kindgebonden budget stop te zetten. Hij zal onderhandelen met landen waarmee in verdragen afspraken zijn gemaakt over de financiering. Kamp heeft aangekondigd bereid te zijn de verdragen op te zeggen ‘als de onderhandelingen niet het gewenste resultaat opleveren’, meldt Trouw.
De kinderbijslag en het kindgebonden budget zijn volgens Kamp niet bestemd voor kinderen die niet in Nederland wonen. “We hebben een regeling voor de kinderen in Nederland, andere landen kunnen dat voor de kinderen die bij hen opgroeien regelen”, aldus de minister. Kamp wil dat de export van de gelden per 1 januari 2014 stop wordt gezet.
Het kabinet is ook van plan om de export van uitkeringen naar landen buiten de EU aan banden te leggen. Per 1 januari 2012 moet de hoogte van de uitkeringen op grond van de algemene nabestaandenwet en de arbeidsongeschiktheidsuitkering afgestemd worden op het kostenniveau van het land waar de ontvanger woonachtig is.

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (41)

robheus2
robheus222 dec. 2010 - 20:33

Kan minister Kampf ook een einde maken aan de export van dividenten over bedrijfswinsten die in Nederland zijn geboekt?

DikkieDik3
DikkieDik322 dec. 2010 - 20:33

Strak plan dit, en dit is nog maar het begin! Mensen beginnen te beseffen dat geld niet gratis is. Ben trouwens benieuwd hoe je die export van kinderbijslag kunt verdedigen...

Hanvander Horst
Hanvander Horst22 dec. 2010 - 20:33

Elke coalitie- en gedoogpartij laat zich bllj maken met een eigen dode mus.

Latok
Latok22 dec. 2010 - 20:33

Wat een geraaskal hier (Han is de enige die een beetje zinnige dingen zegt in dit draadje). Dit is weer zo'n typisch dom-populistisch modieus-nationalistisch vinger aflik PVV paaiend niemandallerig flut aankondigingetje. 1. Kinderbijslag. Dat is een aanvulling op inkomen van in Nederland wonende en consumerende ouders die kinderen te onderhouden hebben. Het doet er niet toe waar die kinderen zich bevinden. Die ouders geven die aanvulling op dat inkomen gewoon in Nederland uit. Dat zouden ze niet doen als ze die aanvulling niet hadden. In de geest van de wet is kinderbijslag dus niet iets wat rechtstreeks naar een buitenland wordt gesluist. Dat ze prive geld naar de kinderen in het buitenland sturen om hen bij te staan doet er niet toe, kinderbijslag geeft ze ruimte om in Nederland geld uit te geven, dus aan de economie deel te nemen. Kinderbijslag is dus een economie-stimulerend gegeven. In alle gevallen. 2. Premies. Ik woon en werk al meer dan tien jaar niet in Nederland, betaal geen belasting/premies daar maar toch heb ik me 'bijverzekerd' bij de Sociale Verzekeringsbank (ja dat kan, zelfs als je bent uitgeschreven uit het bevolkingsregister) en moet ik jaarlijks een bedragje (zo'n 1000 Euro) storten om AOW te kunnen ontvangen na m'n 65/67e. Dat is me het waard, want van die AOW (wat het nu is tenminste) kun je hier in Thailand meer dan goed leven. Ik bedoel ik stuur dus al jaren geld naar Nederland, dus heb ik alle recht op die uitkering, ook al leef ik niet in Nederland.

Bouwman2
Bouwman222 dec. 2010 - 20:33

Dit is weer een van die verhalen waarover nu enige ophef ontstaat maar waar later niets meer wordt vernomen. Dit kabinet doet er alles aan om de mensen nog dommer te houden dan ze al zijn.

UitDeDroom
UitDeDroom22 dec. 2010 - 20:33

Lijkt me een goed idee. Zou mijn eigen zelfexportplan (mag dit, scrabble jury?) op een lager pitje zetten.

matrix2
matrix222 dec. 2010 - 20:33

Deze maatregel valt volgens de PVV onder het kopje de-islamiseren. Hoe noemt de VVD deze maatregel?

JoopSchouten
JoopSchouten22 dec. 2010 - 20:33

Gezien het aantal reacties die ik heb mogen ontvangen op mijn stelling dat Henk Kamp een dief moet zijn zal ik - mits de tijd het toestaat - vanavond uitgebreider reageren op de reaguurders. Ik heb er nu al zin in....

JAWEH
JAWEH22 dec. 2010 - 20:33

Het vervelende aan deze manier van denken is dat het ongunstig kan uitpakken voor Nederland. Als er meer kinderen van Expats, die vanuit het buitenland naar Nederland zijn gekomen, in Nederland wonen dan dat er Nederlandse kinderen van expats uit Nederland in het buitenland wonen, zal deze maatregel tot gevolg hebben dat Nederland meer geld kwijt is dan bij de huidige situatie. Het is helaas onmogelijk om cijfers hierover op het net te vinden. Dat maakt deze discussie extra moeilijk.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai22 dec. 2010 - 20:33

Kinderbijslag heeft bepaald geen remmende factor op het aantal kinderen wat je neemt. http://www.svb.nl/int/nl/kinderbijslag/betaling/hoeveel_kinderbijslag_krijgt_u/ De overbevolking en daarmee uitbuiting van deze aarde maakt kinderbijslag een domme regeling. Denk persoonlijk meer aan een limitering van het aantal kinderen. Door beboetten, of andere regulering door belasting's regelingen.

eeweew
eeweew22 dec. 2010 - 20:33

Ik ben benieuwd wat het kabinet bereid is hiervoor op te offeren. Zal het hem echt alles waard zijn, zijn internationale relaties minder belangrijk dan (een waarschijnlijk geringe) hoeveelheid geld? Ik weet niet hoeveel geld hier in zit, en in hoeverre er gevallen zijn waarin mensen in het buitenland in de problemen komen hierdoor, laat daar de experts maar over oordelen. Maar wat ik me vooral afvraag is hoe ver de minister wil gaan met het kapotmaken van relaties voor een beetje geld. Alleen al bij het feit dat hij onderhandelingen in gaat met een dreiging is al geen goed teken.

1 Reactie
grolschje2
grolschje222 dec. 2010 - 20:33

Relaties met Marokko en Suriname wellicht nog Turkije. Ach tja. Denk dat die landen dol blij zijn dat Nederland iets met ze te maken wil hebben (behlave Suriname dan).

[verwijderd]
[verwijderd]22 dec. 2010 - 20:33

Stort hij dan ook de premies terug die door deze mensen hier in Nederland zijn betaald?

4 Reacties
grolschje2
grolschje222 dec. 2010 - 20:33

Premie voor kinderbijslag?

RonaldNijssen
RonaldNijssen22 dec. 2010 - 20:33

Welke premies, je betaald geen premie voor kinderbijslag

DikkieDik3
DikkieDik322 dec. 2010 - 20:33

Netto wordt er vast uitgegeven, dus dat zou mooi zijn, dan krijgen we gigantische bedragen terug.

Joeri2
Joeri222 dec. 2010 - 20:33

Nee, daar zijn straaljagers van gekocht. Belasting betalen is geen spaarplan.

[verwijderd]
[verwijderd]22 dec. 2010 - 20:33

Eindelijk! Dit is een maatregel die tientallen jaren geleden al ingevoedr had moeten zijn. Beter laat dan nooit. Zegt precies waarom dit onder een rechts kabinet wel mogelijk is, en voor die tijd onbespreekbaar.

1 Reactie
Harmen2
Harmen222 dec. 2010 - 20:33

Daar kom je achter, veel stemmers op de VVD zitten in het buitenland en die hebben ook recht op kinderbijslag. Wedden dat de eigen fractie van Kamp stennis gaat maken?

Hanvander Horst
Hanvander Horst22 dec. 2010 - 20:33

"We hebben een regeling voor de kinderen in Nederland, andere landen kunnen dat voor de kinderen die bij hen opgroeien regelen", zegt de minister. Waarom moeten Nederlanders die zich buiten onze grenzen vestigen worden gediscrimineerd? Want dat is het, Zij krijgen minder rechten dan de Nederlanders die binnen onze grenzen wonen. Niet valt in te zien, waarom zulks rechtvaardig of eerlijk zou zijn. Op het moment bestaat die discriminatie al, want je krijgt alleen maar kinderbijslag als je gaat wonen in een land dat met het onze een zogenaamd handhavingsverdrag gesloten heeft. Dat heeft met controle te maken en het voorkomen van fraude. In Uruguay wel, in Afghanistan niet, bijvoorbeeld. Kijk op de site van de Sociale Verzekeringsbank voor de feiten. Nu heb jij wellicht visioenen voor je van 80.000 Marokkanen die elk voor zich in de Rif kinderbijslag ontvangen voor 185 telgen per persoon, zodat zij er een grote harem op na houden, steeds aangevuld door de slachtoffers van loverboys uit Flevoland. Zo ligt dat niet. Wanneer krijg je in het buitenland kinderbijslag? Dit zegt de officië informatie van de Sociale Verzekeringsbank: Maar als u ook in het buitenland gaat werken, krijgt u alleen nog Nederlandse kinderbijslag als u: tijdelijk buiten Nederland werkt en een detacheringsverklaring heeft, of als Nederlander in het buitenland in dienst van een Nederlandse overheidsinstelling werkt. Gaat u buiten de Europese Unie (EU) of EER wonen, terwijl u wel in Nederland werkt, dan krijgt u alleen kinderbijslag als u in een land woont waarmee Nederland een 'handhavingsverdrag' heeft gesloten. Dit is een verdrag waarin afspraken staan over de controle op uitkerin­gen, zoals de kinderbijslag. Dus: je moet Nederlander zijn en een detacheringsverklaring hebben of werkzaam zijn voor een Nederlandse instelling. Hiermee worden mensen getroffen die in het buitenland, vaak onder moeilijke omstandigheden, het Nederlandse belang dienen. Maar dat doet er niet toe. Het is veel belangrijker dat de anderhalf miljoen met hun hersenschimmen gestreeld worden. Dat we 40 landen gaan schofferen en daar onze exportbelangen schaden, dat doet er ook niet toe. Alleen die stemmetjes voor de Provinciale Staten zijn belangrijk. Wat het ook kosten moge. Blijven over de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen en de nabestaandenuitkeringen. Dat gaat ook maar straffeloos naar het buitenland om niet meer terug te keren! . Als het het beleid van de Nederlandse regering is om remigratie tegen te gaan en de terugkeer naar het moederland van oudere immigranten te frustreren, dan is dit inderdaad de weg: je moet het duur en onaantrekkelijk maken om je oude dag in je geboortedorp door te brengen. Ja!.

3 Reacties
DikkieDik3
DikkieDik322 dec. 2010 - 20:33

Niemand houdt u tegen deze lieden, in mogelijk benarde positie, in hoogsteigen persoon te ondersteunen door middel van een maandelijkse overdracht van uw eigen liquide middelen.

Joeri2
Joeri222 dec. 2010 - 20:33

--- Waarom moeten Nederlanders die zich buiten onze grenzen vestigen worden gediscrimineerd? --- Omdat het belasting ontduikers zijn. Veel Nederlanders die in het buitenland gaan wonen doen dit om minder belasting te betalen. Niet zeuren als er dan ook minder voordeeltjes te halen zijn. Voor Nederlanders die voor Shell ofzo in het buitenland gehuisvest zijn moeten net als U2 misschien een postadres in Nederland houden, misschien op het hoofdkantoor ofzo...

eeweew
eeweew22 dec. 2010 - 20:33

Bedankt voor dit duidelijke verhaal.

karuna2
karuna222 dec. 2010 - 20:33

Dit betekent ook dat jongeren die in de VS willen studeren geen kinderbijslag meer krijgen, of een jongere die in Afrika, India of China zijn stage wil doen. Nou zal dat een rijke VVD'er een zorg zijn, maar een ouder op een lerarensalaris natuurlijk wel. Dit betekent ook voor een WAO'er dat hij niets meer mag doen om zijn financiële positie te verbeteren door in een goedkoper land te gaan wonen. Hoe gaan ze dit alles controleren? Moet iedereen vanaf nu aan de heer Kamp laten weten waar hij/zij is als kind of WAO'er? Dit vraagt om fraude. Groter en groter wordt het verschil tussen het hebben van gezondheid en geld. Het geluk aan degene die al geluk hebben. En de PVV'ers maar juichen.

1 Reactie
Joeri2
Joeri222 dec. 2010 - 20:33

Een kind krijgt niet de bijslag, de ouders krijgen de bijslag. Als zij in Nederland blijven wonen kan het kind doen wat het wil. Mensen die in het buitenland gaan wonen om Nederlandse belasting te ontduiken moeten niet klagen als de belasting hen gaat ontduiken.

Rokvok
Rokvok22 dec. 2010 - 20:33

Het zou dapper van Kamp zijn wanneer hij ook de export van andere uitkeringen, bijvoorbeeld de AOW, zou verhinderen. Dat doet hij niet.

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst22 dec. 2010 - 20:33

Waarom zou hij dat doen? Wat is er tegen als mensen met AOW in het buitenland gaan wonen? Mag iemand na een leven hard werken niet terug naar zijn geboortedorp in verre landen? Of aan de Costa del Sol gaan wonen?

Pjotrs
Pjotrs22 dec. 2010 - 20:33

"Het zou dapper van Kamp zijn wanneer hij ook de export van andere uitkeringen, bijvoorbeeld de AOW, zou verhinderen." Wat is er zo dapper aan het treiteren van bejaarden? Een buurman van mij is op zo'n manier jarenlang gegijzeld, anders kan ik het niet noemen. Hij had zich letterlijk kapot gewerkt op Schiphol en kwam in de WAO terecht met een rug waar hij niks meer mee kon. Hij liep dan ook met een enorm korset onder zijn jurk en het was volstrekt duidelijk dat hij nooit meer in staat zou zijn om te werken. Dankzij die "dappere" politiek mocht hij niet vaker dan twee keer per jaar een paar weken naar zijn gezin, dat hij als gastarbeider niet uit Marokko over had laten komen. En zelfs dat vereiste al een enorme papierwinkel. Hij moest tot zijn pensioen wachten voordat hij terug mocht, want anders raakte hij zijn uitkering kwijt en moest hij zijn kinderen van school halen. Dat hij gedwongen in Nederland bleef was extra wrang omdat het klimaat hier niet bepaald goed was voor zijn rug: in de warmte van Marokko had hij daar beduidend minder last van. Zo heeft hij tien jaar op een halve woning in Amsterdam moeten wachten tot hij zich met zijn gezin kon herenigen. Ik heb daar heel andere kwalificaties voor dan dapper.

objectivist
objectivist22 dec. 2010 - 20:33

Daar zou iedereen het mee eens moeten. AOW is een heel andere zaak natuurlijk.

1 Reactie
arieroos
arieroos22 dec. 2010 - 20:33

[Daar zou iedereen het mee eens moeten] Tsja, maar niet iedereen loopt, zoals jij, blind achter rechtse propaganda aan. Er zijn ook mensen die zelf willen en kunnen nadenken. Waarom zouden deze mensen het hiermee eens moeten zijn ?

JoopSchouten
JoopSchouten22 dec. 2010 - 20:33

Dit is diefstal dus Kamp is een crimineel.

1 Reactie
x.x
x.x22 dec. 2010 - 20:33

Dit gelezen Joop? http://www.joop.nl/statische_paginas/huisregels/ # -op de man spelen in plaats van op de argumenten ingaan, zie ‘Argumentum ad hominem’ # -beschuldigingen bevatten zonder bewijzen

omaoeverloos
omaoeverloos22 dec. 2010 - 20:33

Afgezien van het feit dan mensen hun kinderschaar in mijn ogen zelf zou moeten onderhouden, lijkt me dit vooral een maatregel om de onderbuik der samenleving tevreden te stellen. Waarom de kinderbijslag niet gewoon afschaffen en de vrijkomende gelden aan onderwijs besteden?

1 Reactie
Klaas2
Klaas222 dec. 2010 - 20:33

---[Waarom de kinderbijslag niet gewoon afschaffen en de vrijkomende gelden aan onderwijs besteden?]--- Het is natuurlijk zo dat kinderbijslag een manier is om de inkomens (vooral de lagere) afhankelijk te maken van het aantal kinderen dat iemand heeft. Iemand met vijf kinderen en een minimumloon komt in de problemen als de kinderbijslag wordt afgeschaft, en de minimumlonen optrekken om deze mensen te helpen is slecht voor onze internationale concurrentie-positie.

JAWEH
JAWEH22 dec. 2010 - 20:33

Is het nou niet handiger om eerst eens de kinderbijslag inkomensafhankelijk te maken ? Nu heeft iedereen met kinderen recht op kinderbijslag. Ook de hoogste inkomensgroepen. Als je die uitsluit van kinderbijslag ben je al een eind op weg. Dan is deze domme maatregel overbodig.

2 Reacties
Alexanderr2
Alexanderr222 dec. 2010 - 20:33

Juist ja... sluit ze uit van iets maar laat ze voor datzelfde wel lekker mee betalen, en ook nog eens meer mee laten betalen dan de mensen die wel datgene krijgen.

Pjotrs
Pjotrs22 dec. 2010 - 20:33

"Is het nou niet handiger om eerst eens de kinderbijslag inkomensafhankelijk te maken ?" Daar zit zeker iets redelijks in. De hoogste inkomensgroepen betalen de meeste belasting, terwijl ze ook meer geld uitgeven aan hun kinderen. Dus waarom zou de kinderbijslag voor hen niet hoger zijn dan voor iemand die voordeliger uit is?

[verwijderd]
[verwijderd]22 dec. 2010 - 20:33

Dit is gewoon het tegengaan van fraude. Sommige landen hebben een zeer slecht functionerende burgerlijke stand, en daar werd misbruik van gemaakt.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten22 dec. 2010 - 20:33

Wat is er frauduleus aan verkregen rechten Peet?

[verwijderd]
[verwijderd]22 dec. 2010 - 20:33

Op zich wel logisch. Op het moment dat ik een duitser zou zijn ( hetgeen niet zo is) en ik in Nederland zou werken ( hetgeen wel zo is) en wonen (idem) kreeg ik kinderbijslag voor mijn in Duitsland wonende kinderen ( daar ben ik niet helemaal zeker van,,). De in Duitsland wonende moeder van die kinderen kreeg dan een ruime Duitse kindertoeslag... het wordt hoog tijd dat aan deze fraude een eind komt....

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst22 dec. 2010 - 20:33

Die fraude kan niet voorkomen, daarover heeft Nederland met Duitsland afspraken gemaakt en met nog 40 andere landen ook. Kijk op de site van de Sociale Verzekeringsbank voor je allerlei beschuldigingen en verdachtmakingen de wereld in slingert.