Joop

Minister Kaag (D66) overtreedt eigen regels om belastingontduiking en witwassen tegen te gaan

  •  
05-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8683 keer bekeken
  •  
ANP-455232517

Minister Sigrid Kaag (Financiën, D66) blijkt nieuwe regels te overtreden die bedoeld zijn om witwassen en belastingontwijking tegen te gaan. Dat meldt RTL Z. Voor haar aantreden als minister heeft Kaag, zoals verplicht is, haar zakelijke en financiële belangen ondergebracht in een stichting waar ze geen zeggenschap over heeft. Daarbij heeft Kaag verzuimd zich te registreren als de uiteindelijk belanghebbende.

Dat laatste is sinds dit jaar verplicht. Dat moet voorkomen dat banken en toezichthouders in het geval van onderzoek naar belastingontduiking en witwassen niet kunnen achterhalen wie de werkelijke eigenaar is. Hoewel Kaag de belanghebbende is (UBO, ultimatie beneficial owner), zijn op papier drie onafhankelijke bestuurders dat. De stichting St Jude beheert de beleggingsportefeuille van Kaag en een tweede woning in Zwitserland die wordt verhuurd.

RTL Z meldt:

En dat is niet volgens de regels. Iemand die direct of indirect een eigendomsbelang heeft van meer dan 25 procent moet opgegeven worden als belanghebbende. De wet schrijft duidelijk voor dat iemand die recht heeft op het geld van een stichting na opheffing, wat gebeurt als Kaag geen minister meer is, eigenaar is.

Dat Kaag er zelf voortdurend op hamert dat bij dit soort constructies volledige transparantie essentieel is, maakt het extra pijnlijk dat zijzelf nu in gebreke blijft. Overtreders van de wet kunnen een boete krijgen die oploopt tot 22.500 euro. Het ministerie heeft laten weten dat overtreders wel eerst de kans krijgen om de opgave te corrigeren. Volgens een woordvoerder is overlegd met de stichting en zal Kaag alsnog als UBO worden geregistreerd.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (37)

Nicotientje
Nicotientje6 okt. 2022 - 14:51

Nejras. Als niet bekend is dat jouw geld en eigendom in een fonds is ondergebracht kun je de belasting ontduiken. Het gaat in dit geval om de beleggingsportefeuille en verhuur van een huis in Zwitserland. Het gaat over kapitaal van S. Kaag. Kapitaal wat zich vermeerdert. De nieuwe regels hieromtrent zijn door S.Kaag persoonlijk ingevoerd in het belastingstelsel. Vergeet u ook zaken die betrekking hebben op uw financiën! Financiën die niet over kleingeld gaan.

stokkickhuysen
stokkickhuysen6 okt. 2022 - 11:19

Van de website van de belastingdienst: 'Bureau Economische Handhaving (BEH) is een onderdeel van de Belastingdienst. BEH controleert onder meer of organisaties hun uiteindelijk belanghebbenden (Ultimate Beneficial Owners of UBO’s) op tijd en op de juiste manier inschrijven in het UBO-register van KVK.' Kaag staat dus los van de inschrijving lijkt het. Het is de beheerder van de stichting die even aan zijn haa' zat.

stokkickhuysen
stokkickhuysen6 okt. 2022 - 11:17

Beetje vreemd dit. Dus ze houdt bepaalde bezittingen prive, dan gaat ze de politiek in en moet ze die bezittingen door iemand anders laten beheren, brengt die bezittingen onder in een stichting en dan gaat er een journalist wrijven dat mevr. Kaag een soort constructie heeft terwijl ze tegen 'dit soort constructies' is? Matig. Mag mevrouw Kaag eigenlijk wel iets indienen namens die stichting, of had dat door de beheerder moeten gebeuren? Dat is namelijk de rechtspersoon die moet aangeven wie de UBO is. Mevr. Kaag moet het recht op die bezittingen wel in haar vermogen meenemen, als dat gedaan is dan is dit nogal een nothingburger

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman5 okt. 2022 - 17:54

Kaag, Rutte, Hoekstra en de rest van die kliek, als ze morgen allemaal omvallen, dan laat er niemand een traan, buiten hun eigen familie. En aan dat laatste twijfel ik nog.

PGS
PGS5 okt. 2022 - 17:32

Hoe je het went of keert, iemand in haar positie heeft geen excuus om te rechtvaardigen. Zij is weer een typische politicus met de boodschap: "doe wat ik zeg. Niet wat ik doet.".

Peace ....
Peace ....5 okt. 2022 - 17:04

Niveau Rijdende Rechter; evenals het gekibbel tussen Arib en Bergkamp. Meantime ... schijnt energieplafond 30 miljard (+) te gaan kosten. Waar wordt dat geld vandaan gehaald ? Ik heb wel wat suggesties ... die pijn gaan doen buiten de NL grenzen. En dat allemaal omdat ''we'' zo stoer gingen doen -met de grote mensen EU- met sancties ....

Ivan61
Ivan615 okt. 2022 - 15:36

Niks aan de hand. Namens haar is een fout gemaakt. Mevrouw Kaag heb ik net zo laag zitten als Rutte maar hier gaat nergens over.

Nicotientje
Nicotientje5 okt. 2022 - 14:53

Of het nou Kaag Rutte of Hoekstra betreft. Ze weten drommels goed wat wel en niet is toegestaan in hun functie als minister in een kabinet. Ze zijn ook bijzonder goed in het negeren van deze regels naar gelang het het beste uitkomt. Superieur zijn ze in ontkennen. Niet weten en vooral geen noemenswaardige herinneringen hebben aan voorvallen. De afgelopen 12 jaar waren een lange blunder waardoor minister na minister moest aftreden. Mijn vertrouwen in deze lieden is reeds lang verdwenen. Het ergste is hun immuniteit waardoor er helemaal geen trigger is om eerlijk te zijn. Je kunt toch nooit op iets afgerekend worden. Best handig.

1 Reactie
Nejras
Nejras5 okt. 2022 - 19:36

Welk voordeel geniet Kaag van het niet juist (laten) aangeven dat ze de uiteindelijke belanghebbende is? Ik vul het vast even in: helemaal niks. Dom foutje, sorry zeggen, aanpassen en weer door… Zolang iedereen die een fout maakt aan de, spreekwoordelijke, hoogst mogelijke boom geknoopt moet worden: gaat het in dit land nooit meer wat worden met openheid, eerlijkheid en vertrouwen.

Bert van der Neut
Bert van der Neut5 okt. 2022 - 14:37

Mug - Olifant. Dat hele UBO register is een papieren tijger. Als iemand dat wil omzeilen is dat geen enkel probleem. Witwassen houdt het niet tegen. Met belastingontwijking heeft het weinig te maken. Dat is namelijk gewoon legaal.

Marcus A.2
Marcus A.25 okt. 2022 - 14:26

Het is typisch d66. Veel geblaat, weinig wol.

HenryHansen
HenryHansen5 okt. 2022 - 14:00

OK dit kan gebeuren, op z'n mist gezegd "niet handig". Als Kaag normaal had gereageerd in de Kamer op een verzoek tot helderheid hierover middels een brief, was deze storm ook wel weer overgewaaid. Maar nee..... Nu gaat de halve (riool)pers nog verder zoeken en er zal vast nog wel wat gevonden worden mbt haar diverse huizen, BVs etc.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine5 okt. 2022 - 13:35

Lijkt me meer een foutje van de boekhouder of de notaris. Is niet iets wat je normaal zelf gaat regelen.

12 Reacties
Sonic2
Sonic25 okt. 2022 - 14:03

Mooie en objectieve reactie. Het lijkt mij inderdaad ook een foutje van de boekhouder of notaris, maar de onderbuik kan door een aantal weer volop geleegd worden, want het is Kaag en het is D66. Dat was ook met van Drimmelen zo. Die moest perse hangen, terwijl dezelfde vaak vinden dat je onschuldig bent tot het tegendeel is bewezen en dat je in dit land niets meer mag. Ik vind het terecht dat D66 kritiek krijgt op het beleid, maar ik vind dat er vaak ook van alles bij wordt gesleept om D66 maar te bashen

KritischKijken
KritischKijken5 okt. 2022 - 14:28

@Sonic Datzelfde D66 is dan weer zelf onhandig richting Arib....

Ejoth
Ejoth5 okt. 2022 - 15:19

NounSonic, als mijn boekhouder een foutje maakt ben ik zelf ook de sjaak hoor. De onderbuik wordt geleegd want D66 en Kaag. Natuurlijk, moraalridders. Do what you preach !

Mokker
Mokker5 okt. 2022 - 15:31

Dat zou prima waar kunnen zijn, maar hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind.

LaBou
LaBou 5 okt. 2022 - 16:43

De schuld aan de boekhouder geven bij een fout in de belastingaangifte gaat niet op. En dat is hier ook zo.

Wie o Wie
Wie o Wie5 okt. 2022 - 19:09

Labou, wie zegt dat er een fout in de belastingaangifte zit? Waar haal je dat vandaan. Zomaar een kreet?

Sonic2
Sonic25 okt. 2022 - 20:02

@ Kritisch kijken Waarom eigenlijk? Er lagen meldingen over het gedrag van Arib. Hadden ze hetzelfde moeten doen met van Drimmelen? Het is juist wat ik bedoel. Als Bergkamp er niets mee had gedaan dan had ze hier niets goed kunnen doen. Nu ze het wel doet is het een mes in de rug. Bashen om het bashen @ Ejoth Geen idee waar dit over gaat. Ik vind het maar een onsamenhangend verhaal. U neemt me iets kwalijks. Kaag zal vast de sjaak zijn, maar ik geef aan dat ik het met scribent boven mij eens ben. Geen idee waarom u over mij weer heen valt. Het zal wel de obsessie van velen hier zijn met mij

LaBou
LaBou 5 okt. 2022 - 21:11

Misschien kan wie uitleggen waar hij zijn gekwaak op baseert. Want blijkbaar slaat hij als rechtgeaarde trol aan op een naam, niet op de reactie.

Wie o Wie
Wie o Wie6 okt. 2022 - 7:24

Labou, waar haal jij vandaan dat een onjuiste belasting aangifte is ingediend? Daar gaat het helemaal niet over.

LaBou
LaBou 6 okt. 2022 - 11:27

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

LaBou
LaBou 6 okt. 2022 - 17:11

"Labou, waar haal jij vandaan dat een onjuiste belasting aangifte is ingediend? Daar gaat het helemaal niet over. " Dat staat er dus ook helemaal niet, dat maakt wie ervan. De vraag moet dus zijn: waarom wil wie ergens iets lezen dat er helemaal niet staat. Kan wie eigenlijk wel lezen.

Wie o Wie
Wie o Wie6 okt. 2022 - 20:15

Labou, jij schrijft “ De schuld aan de boekhouder geven bij een fout in de belastingaangifte gaat niet op. ” Welke persoon heeft het over een belastingaangifte.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa5 okt. 2022 - 12:21

typerend

Sam V
Sam V5 okt. 2022 - 11:44

Lijkt mij niet belangrijk. Zoals het toen ook niet bij haar voorganger was.

Gio Servas
Gio Servas5 okt. 2022 - 11:16

Ik zou zeggen, dikke boete a ongeveer een jaarinkomen en kinderen afnemen. Beetje standaard belastingdienst werkwijze dus....

2 Reacties
Zandb
Zandb5 okt. 2022 - 13:22

Gio Sinds wanneer neemt de belastingdienst kinderen af? En verder is het helaas zo geregeld dat de boete vaak voor rijke mensen net zo laag is als die voor arme mensen hoog is. Dat heeft ondermeer als oorzaak dat wij een volksvertegenwoordiging hebben, die daarvoor kiest. Hoezeer ik het ook met u eens ben, dat Kaag een zware sigaar dient te roken, we kunnen geen loopje met het (belasting)recht en de democratie nemen.

Gio Servas
Gio Servas6 okt. 2022 - 7:31

@Zandb [Sinds wanneer neemt de belastingdienst kinderen af?] Kwestie van aktie en gevolg. Verder heeft de belastingdienst zoals deze is ingericht in Nederland niets met democratie te maken, erger nog zij is een gevaar voor de rechtstaat. Er zijn geen consequenties aan haar falen, zowel op financieel gebied als op menselijk gebied.

TeeJee2
TeeJee25 okt. 2022 - 10:45

In het stuk van RTL Z staat duidelijk dat haar notariskantoor dit gedaan heeft, in haar naam. Foutje bedankt, reeds gecorrigeerd, en in dit geval dus ophef om niks.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk5 okt. 2022 - 10:31

Hadden we dit niet kunnen zien aankomen?

4 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier5 okt. 2022 - 10:46

Nee, natuurlijk niet.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk5 okt. 2022 - 13:14

En waar is dit op gebaseerd dat we dit niet zagen aankomen?

Zandb
Zandb5 okt. 2022 - 13:27

Gelijk U zult dat vast al wel ergens precies zo voorspeld hebben. Als u dat nog even boven water kunt halen - met de nodige getuigen en/of bewijzen, dan geloof ik u graag.

oproerkraaier
oproerkraaier5 okt. 2022 - 14:51

Niemand kon weten dat haar notariskantoor deze fout zou maken. U wilt alleen maar Kaag bashen., daarom komt u met deze suggestieve vraag.

Joop  den Uil
Joop den Uil5 okt. 2022 - 10:23

Och... Baudet deed precies hetzelfde en kwam er met een lichte berisping vanaf. Zal hier ook wel met een mea culpa opgelost worden. Overigens: ze is naast Minister ook Vice Minister President.

2 Reacties
MG1968-2
MG1968-25 okt. 2022 - 11:45

Zonder de fout van kaag goed te praten: je vergelijk gaat niet op. Baudet wil en gaat niet corrigeren. Zou dat ook voor kaag zo zijn? "Overigens: ze is naast Minister ook Vice Minister President." En vrouw. En nederlander. En weggebruiker.

Mokker
Mokker5 okt. 2022 - 12:15

Baudet is de malle pietje van een marginale oppositiepartij. Kaag zit in de regering die verantwoordelijk is voor het beleid, en heeft dus een veel grotere macht en verantwoordelijkheid. Dat is een goede reden om dit toch wat ernstiger op te nemen.

Flix
Flix5 okt. 2022 - 10:11

Dan hoop ik voor mevr. Kaag dat als het een vergissing of onwetendheid van haar was, de belastingdienst geleerd heeft van zijn fouten en haar met iets meer mededogen behandeld dan de slachtoffers van de toeslagen affaire . Neem aan dat de lijntjes van het ministerie van financiën naar de belastingdienst korter zijn dan voor de normale sterveling.