Joop

Minister Kaag buigt voor CIDI: kritische joden geweigerd bij lezing

  •  
08-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
241 keer bekeken
  •  
Wekelijkse ministerraad
Onder druk van Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) mochten zondag vier andersdenkenden niet aanwezig zijn bij een lezing van minister Sigrid Kaag. Dat melden The Rights Forum en NRC Handelsblad.
Het gaat directeur Gerard Jonkman en eindredacteur Martijn de Rooi van The Rights Forum, voorzitter Jaap Hamburger van Een Ander Joods Geluid en blogger Maarten-Jan Heijmans. Drie van hen zijn joods. De vier waren door Sigrid Kaag uitgenodigd voor een bijeenkomst met het CIDI in het Mauritshuis, maar nadat het CIDI bezwaar had gemaakt, heeft het ministerie de uitnodigingen ingetrokken. The Rights Forum, dat is opgezet door oud-premier Dries van Agt, is teleurgesteld.
"The Rights Forum is van mening dat het weren van mensen met onwelgevallige opvattingen haaks staat op het principe van vrije en open uitwisseling van standpunten en meningen, een wezenskenmerk van de democratie. Directeur Jonkman spreekt van ‘een enorm teken van zwakte’: “Kennelijk is het CIDI zo bevreesd voor onze opvattingen dat het ons met deze maatregel nu letterlijk buiten het debat probeert te houden.”"
Tegenover NRC Handelsblad laat het ministerie weten de gang van zaken te betreuren.
"Dat mensen worden uitgesloten „op basis van hun standpunten” noemt het ministerie „vanzelfsprekend principieel onjuist en onwenselijk voor een volwaardige discussie”. Kaag heeft nog overwogen om de bijeenkomst af te zeggen, staat in de verklaring. Maar ze wil „de gang van zaken” met het CIDI gaan bespreken."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (86)

Sachs
Sachs10 sep. 2019 - 17:46

[The Rights Forum, Een ander Joods Geluid, en de blog van Maarten Jan Hijmans (van het blog Abu Pessoptimist) zijn in Joods Nederland niet populair, om een volstrekt understatement te gebruiken.] Merkwaardige uitspraak. Met name de eerste twee zijn zeer geliefd binnen de joodse gemeenschap. [De meeste Joden zijn ongeacht hun politieke richting nauw met Israel verbonden.] Die tijd ligt gelukkig ver achter ons. In mijn wijde joodse omgeving is niemand 'nauw met Israël verbonden'. Sterker, de afkeer onder joodse Nederlanders groeit razendsnel. Als je bekijkt wat Israël uit naam van 'alle joden' uitvreet is die afkeer niet alleen begrijpelijk, maar ook noodzakelijk. [Vanuit het besef dat Joden weer meer in de verdomhoek komen, ziet men Israël ook als een soort veiligheidsgarantie.] Nee, men ziet Israël juist als een risico. [Het Centraal Joods Overleg en het CIDI worden in Nederland terecht gezien als de spreekbuizen van georganiseerd Joods Nederland.] Hoeveel procent van de Nederlandse joodse gemeenschap heeft nog enig vertrouwen in het CIDI en CJO, schat u? Meer dan één procent? Dat zou me verbazen. Beide clubs hebben zich volledig in dienst van Israëls misdaden gesteld en behandelen Nederlandse joden die daar niet in willen meegaan op schandalige wijze. Daar is niets 'terecht' aan. [Het CIDI had in deze context geen zin in een traditioneel rondje kooivechten tussen het CIDI en haar uit Joodse kring komende tegenstanders. En de club van van Agt wordt diep gehaat en geminacht. Daar wil niemand een woord mee wisselen.] Het is het CIDI dat onder joden massaal geminacht wordt, niet 'de club van Van Agt', i.c. The Rights Forum. Alleen verstokte zionisten hangen het CIDI nog aan. Overigens is het niet voor niets dat het CIDI uitnodigingen voor open debat binnen de joodse gemeenschap nooit heeft durven aannemen. [Aangezien er bij veel Joden geen vanzelfsprekend vertrouwen is in Minister Kaag is een gesprek met onder meer het CIDI een zinnige zaak.] 'Veel joden'? Kom nou. De Israël-lobby is beducht voor elke minister of politicus die oog heeft voor het internationaal recht. Om die reden startte het CIDI destijds een lastercampagne tegen Kaag, in de hoop haar uit Den Haag weg te houden. Dat gebeurde niet op grond van joodse belangen, maar op grond van Israëlische belangen. https://rightsforum.org/nieuws/oud-medewerker-cidi-lastercampagne-minister-kaag/

1 Reactie
Sachs
Sachs10 sep. 2019 - 17:47

Bovenstaande is een reactie @MartinSijes.

MartinSijes
MartinSijes10 sep. 2019 - 10:49

The Rights Forum, Een ander Joods Geluid, en de blog van Maarten Jan Hijmans (van het blog Abu Pessoptimist) zijn in Joods Nederland niet populair, om een volstrekt understatement te gebruiken. Nederlandse Joden denken al jaren onderling verschillend over de Israëlische politiek. De opvattingen variëren van links tot rechts, van ultra orthodox tot volkomen seculier, van sterk zionistisch tot niet zionistisch (met zelfs een zeer kleine groep van actieve pro BDS anti zionisten. De meeste Joden zijn ongeacht hun politieke richting nauw met Israel verbonden. Vanuit het besef dat Joden weer meer in de verdomhoek komen, ziet men Israël ook als een soort veiligheidsgarantie. De opvattingen van Een Ander Joods Geluid en Maarten Jan Hijmans liggen echter ver buiten wat in Joods Nederland als acceptabele kritiek door Joden op Israël wordt gezien. Voor mij persoonlijk geldt dat ook. Het Centraal Joods Overleg en het CIDI worden in Nederland terecht gezien als de spreekbuizen van georganiseerd Joods Nederland. Aangezien er bij veel Joden geen vanzelfsprekend vertrouwen is in Minister Kaag is een gesprek met onder meer het CIDI een zinnige zaak. Communicatiekanalen tussen vertegenwoordigende Joodse organisaties en de Nederlandse regering moeten openblijven. Er zijn immers lastige agendapunten genoeg. Het CIDI had in deze context geen zin in een traditioneel rondje kooivechten tussen het CIDI en haar uit Joodse kring komende tegenstanders. En de club van van Agt wordt diep gehaat en geminacht. Daar wil niemand een woord mee wisselen. Het CIDI heeft het volste recht om te zeggen dat zij geen zin had om onder die omstandigheden van een vrij kooigevecht met minister Kaag te overleggen. Een gesprek onder die omstandigheden had alleen maar ruzie opgeleverd en niet de gewenste constructieve uitwisseling van standpunten. Minister Kaag is niet naief; zij wist dit. Zij heeft met de uitnodiging even haar tanden laten zien en haar positie aangegeven. En het CIDI - ook niet gek- heeft terecht een compenserende identieke beweging gemaakt. Zo is het spel. Waarna business as usual plaats kon vinden. En zo hoort het te gaan.

3 Reacties
Arjan Fernhout
Arjan Fernhout10 sep. 2019 - 14:44

Wat een ongelooflijk lange ... ad populum. Probeer eens te argumenteren over 'the real issues at stake.' DAT is namelijk de reden waarom het CIDI groepen als The Rights Forum en EAJG mijdt. Probeer eens van Israël een land te maken i.p.v. een Orwelliaanse nachtmerrie. Zie mijn reactie 14:49 hieronder.

Frans Kwakman
Frans Kwakman10 sep. 2019 - 18:49

En ik denk toch dat mevr. Kaag namens ons allen een fout heeft gemaakt. Zo hoort het niet te gaan.

Katootje2
Katootje211 sep. 2019 - 2:06

MartinSijes - Hoe verzin je het? Gewoon de werkelijkheid op zijn kop zetten?

Katootje2
Katootje210 sep. 2019 - 8:26

Al dat gelul heeft geen zin: boycot het apartheidsregime in Israel.

stokkickhuysen
stokkickhuysen9 sep. 2019 - 19:02

Jammer dat al die guurrechtsen die te vuur en te zwaard de bijna onbeperkte vrijheid van meningsuiting verdedigen te druk zijn om hun visie te geven nu het gaat om Trumpfans die niet willen praten.

stokkickhuysen
stokkickhuysen9 sep. 2019 - 18:57

Ik denk dat ik begrijp wat Kaag denkt hierzo Wat ik niet begrijp is dat ze in de context van de Brexit een geluid laat horen van niet eindeloos blijven vooruitschuiven, terwijl in haar handelingswijze ten aanzien van CIDI een aanzienlijk minder voortvarende houding aanneemt als het gaat op geduld dat op is. Ik vraag me ook af of die vereenzelviging van 'Joden' met 'Israel', zelf niet antisemitisch is. Heel veel joden wensen niet met Israel geassocieerd te worden?

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen9 sep. 2019 - 19:05

De vereenzelviging door CIDI. Als Trump tegen Amerikaanse Joden begint over Israel als 'your country' dan is dat wat mij betreft ver erover (lees bijvoorbeeld reacties op NYT onder artikelen over dit onderwerp). Waarom mag het CIDI dat wel dan?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin10 sep. 2019 - 10:08

Zo is het, een prominente anti zionistische joodse organisatie is de Naturei Karta, zijn pro Palestina, zwaaien ook met die vlaggen en worden in Israël gediscrimineerd. https://nl.wikipedia.org/wiki/Neturei_Karta

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout9 sep. 2019 - 15:27

Vroeger waren er in Nederland top-politci die waarschuwden tegen Netanyahu en stelden dat 'we' van Israël zaken pikten die we van geen enkel andere democratie pikten. Tegenwoordig is Nederland een eng rechts landje dat niet eens meer aantekeningen plaatst tegen een bezetting.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin9 sep. 2019 - 19:46

Arjan Fernhout Helaas, hoe erg ik het ook vind, je hebt gelijk. Maar laten we eerlijk zijn, het is al heel lang zo en eerder was er al een halfslachtige houding en idem dito beleid.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 sep. 2019 - 10:39

Er gebeurde toch niks met die aantekeningen. Al zo'n 40 jaar niet schat ik. Zo links was Nederland toen ook niet.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout12 sep. 2019 - 16:47

@DanielleDefoe Genoemde kritiek kwam niet van links maar van twee Ministers van Staat t.w. Hans van Mierlo en Hans van den Broek.

Eric Minnens
Eric Minnens9 sep. 2019 - 13:08

Wat mij zeer geruststelt in dit verhaal over Kaag is het volgende citaat uit het hieronder reeds gelinkte artikel uit het AD: "Vier mensen die Kaag zelf mee had willen nemen naar de middag, waren volgens het CIDI ‘niet welkom’. ,,Omdat ze het CIDI voortdurend aanvallen en zwart maken.’’ Zo had Kaag twee leden van The Rights Forum (dat opkomt voor Palestijnen) uitgenodigd. Net als iemand van het Israël-kritische Een Ander Joods Geluid." Kaag laat haar oor dus bepaald, en misschien wel in het geheel, niet hangen naar het CIDI! Maar eerder naar die andere Joodse geluiden. Ze wilde met steun van die andere geluiden een discussie op gang brengen. Dit werd geblokkeerd door dat kwalijke Centrum voor Desinformatie. Kaag verdient eerder lof dan kritiek.

4 Reacties
Arjan Fernhout
Arjan Fernhout9 sep. 2019 - 15:35

Cynischer dan Bert de Vries 9 september 2019 at 07:31 kan ik hier niet op reageren: "Mevrouw Kaag, D66, kwam, zag en overwon." En lees het geciteerde.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout9 sep. 2019 - 15:48

Het is spijtig en verontrustend tegelijk dat zo'n CIDI een dèrmate lange arm heeft gekregen dat opiniemakers, media en politiek buigen als een knipmes voor wie Israël durft te bekritiseren en vooral wie openlijk de opkomt voor Palestijnse rechten. Het A-S woord waarvan men beticht vreest te worden blijkt steeds meer de effectieve knuppel waarmede men gekastijd denkt worden door Zionisten, wat ook al niet meer als duidingsterm mag worden gebruikt. Als deze reactie blijft staan zou me dat nog meevallen van red. Joop.

OlavM
OlavM9 sep. 2019 - 22:59

@ Erik Minnens: [Ze wilde met steun van die andere geluiden een discussie op gang brengen. Dit werd geblokkeerd door dat kwalijke Centrum voor Desinformatie. Kaag verdient eerder lof dan kritiek.] Helemaal geen lof. Ze verdient pas lof als ze voet bij stuk had gehouden. Nu toonde ze zich juist zwak door aan de eisen van het CIDI toe te geven.

Eric Minnens
Eric Minnens10 sep. 2019 - 1:17

Haar toespraak ging als volgt: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/toespraken/2019/09/08/speech-minister-kaag-bij-het-cidi-8-september-2019 Een tamelijk algemeen D66-verhaal, zonder scherpe randjes. Alleen aan het eind, in de laatste 6 alinea's, gaat ze in op de ins en outs van de uitnodiging, die globaal al in het nieuws zijn samengevat. Kaag is een minister die eerst verbinding zoekt, om vanuit die positie eventueel kritiek te kunnen uiten. Zij zag deze uitnodiging als een kans daartoe. Een minister moet ook met zoveel mogelijk organisaties in gesprek. Dat zij bepaalde 'vrienden' niet mocht meenemen, vond zij minder belangrijk dan dat gesprek. Dat is haar goed recht, al mag je daar vraagtekens bij plaatsen. De toespraak zonder scherpe randjes stelt mij enigszins teleur, maar ik weet niet wat er in de aansluitende discussie aan de orde kwam. Al vermoed ik geen hoogoplopend, oververhit debat. Kritiek op Kaag prima, heb ik ook. De 'lof' die ik haar toeken, slaat op de gezellen die zij wilde meenemen. Nogmaals, dat maakt duidelijk dat Kaag zich mbt Israël zeker niet alleen laat inspireren door het CIDI. PS Toen ik het AD nog niet gelezen had, was mijn primaire reactie als die van zovelen hier: schandalig! (dat Kaag toch op de uitnodiging inging.) Na lezing van het AD kreeg ik meer begrip voor de hele situatie, en dacht ik dat Kaag haar kritiek op het CIDI ook wel zonder die andere Joodse geluiden zou spuien. Nu ik de toespraak heb gelezen, heb ik daar toch zo mijn twijfels over. De kritiek is in wel heel algemene bewoordingen geuit, en waarschijnlijk was dat in de discussie niet anders. Uiteindelijk toch een beetje een storm in een glas water. (Hoe zullen we hem noemen Olav: Thierry? ????) Kaag is gewoon een rechtse minister, die doet wat rechtse ministers doen.

BigKnor
BigKnor9 sep. 2019 - 10:50

Het hangt er vanaf wie de bijeenkomst heeft georganiseerd en de kosten hiervoor draagt. Daarbij teken ik aan dat ik het mij niet kan voorstellen dat een culturele instelling als het Mauritshuis, die net als iedere instelling zijn eigen broek moet ophouden voor gratis en niets ruimte aan het CIDI en/of het ministerie van Buitenlandse Zaken ter beschikking stelt. Indien het ministerie alles en regelt en betaald dan heeft het CIDI de keuze om wel of niet te komen (mogelijkheid I). Indien het CIDI alles regelt en betaalt dan mag zij eisen bepalen wie er toegang heeft. Dan is het nogal onbeschoft om ongenode gasten mee te nemen waarvan je van te voren op je vingers kan natellen dat zij niet welkom zijn (mogelijkheid II). Gezien het feit dat minister Kaag ervoor gekozen heeft om de joods critici niet mee te nemen lijkt mij mogelijkheid II mij het waarschijnlijkst. Deze gedachte wordt bevestigd door het AD: “Dus stond Kaag wel even te kijken toen er een uitnodiging van het CIDI op de mat viel. Daar was bovendien in te lezen dat een ‘deel van de CIDI-achterban’ een ‘zeker wantrouwen’ zou hebben ‘jegens haar persoon en haar ministerschap’. Kaag: ,,Een betere uitnodiging kun je natuurlijk niet ontvangen. Want daar wil ik wel over spreken’’.” https://www.ad.nl/politiek/kou-lijkt-uit-de-lucht-tussen-kaag-en-joodse-organisatie~a83cf494/?referre In deze bijeenkomst heeft ze een aantal dingen duidelijk kunnen maken: “En over haar wereldbeeld: ,,Ik zag ook berichten op Twitter dat ik moest bewijzen dat ik geen moslim ben. Nou, ik ben geen moslim. En mijn man is in de islam geboren, maar hij is al vele jaren atheïstisch.’’ Op de begrafenis van diens vader was zijn Israëlische jeugdvriend ‘de belangrijkste gast’. ,,Dat is mijn wereldbeeld: als mensen elkaar niet meer als mens zien, maar als de ander, krijg je verwijdering. Maar mijn streven is dialoog.” Ondanks de wrevel over de gastenlijst en de eerdere argwaan, lijkt de missie tot verzoening geslaagd, wat het CIDI betreft. Er klinkt luid applaus. ,,U heeft het wantrouwen weggenomen,’’ concludeert een medewerker tot slot. Kaag knikt behoedzaam.” En nu is er na deze bijeenkomst misschien iets meer ruimte voor Kaag om beide partijen aan één tafel te krijgen.

5 Reacties
LaBou
LaBou 9 sep. 2019 - 12:39

Lees OlavM om 9 sept 00:20 nog eens even mbt het Mauritshuis. En realiseer je dan gelijk even dat Kaag de uitnodiging heeft geaccepteerd op voorwaarde dat ze zelf ook gasten mocht inviteren. Dan blijkt er gewoon nog een mogelijkheid III te zijn die je bent vergeten: het CIDI wenst geen enkele vorm van kritiek op de staat Israel en probeert dus opponenten monddood te maken.

Katootje2
Katootje29 sep. 2019 - 12:46

"Gezien het feit dat minister Kaag ervoor gekozen heeft om de joods critici niet mee te nemen lijkt mij mogelijkheid II mij het waarschijnlijkst." Wat te bewijzen is wordt zo tot bewijs verheven. Minister Kaag had ervoor gekozen om de joods critici wel mee te nemen, maar werd door het CIDI gedwongen om daar van af te zien.

Frans Kwakman
Frans Kwakman9 sep. 2019 - 13:44

?..de minister werd gedwongen daarvan afte zien..." het meebrengen van de genoemde personen. Als dit in het kader van haar ministerschap gebeurde is er alle reden om haar ontslag te vragen, wij, Nederland laten ons niet besturen door Netanyahu club. Denk ik. Doet ze dit uit op persoonlijke basis, geen enkel probleem. Mocht zij evenwel op persoonlijke basis een bijeenkomst van Palestina Komitee bezoeken dan verwacht ik ook geen commentaar van Israel/CIDI.

stokkickhuysen
stokkickhuysen9 sep. 2019 - 18:48

kom er maar weer in Grote Knor,

OlavM
OlavM9 sep. 2019 - 23:27

@ Big Knor: Nogal naïef. Je kent kennelijk de ware aard van het CIDI niet. Een en al "hasbara" binnen Likoed-kaders. Kaag krijgt nu een applausje omdat ze aan het CIDI heeft toegegeven. Dit baart juist zorg. Zodra ze niet meer precies binnen die uitgestippelde lijntjes gaat lopen wordt ze weer even verdacht gemaakt door het CIDI als tevoren. Het komt mij allemaal ruggengraatloos over, en is daarom zo teleurstellend.

JasDon
JasDon9 sep. 2019 - 9:08

Kaag is zowel impopulair bij het de pro-Israel lobby als Een ander Joods geluid. Ze moet dus wel iets goeds doen.

7 Reacties
Katootje2
Katootje29 sep. 2019 - 10:45

Domrechts ziet natuurlijk over het hoofd dat iemand ook alles fout kan doen.

JasDon
JasDon9 sep. 2019 - 12:03

"Domrechts ziet natuurlijk over het hoofd dat iemand ook alles fout kan doen." Natuurlijk, of Kaag kiest voor de middenweg die in deze gepolariseerde situatie niet erg populair is. En weer een persoonlijke aanval van jouw kant, beetje hypocriet niet?

Katootje2
Katootje29 sep. 2019 - 14:37

"Ze moet dus wel iets goeds doen." is een drogreden en mensen die bewust drogredenen gebruiken kun je het beste zo aanpakken dat ze zich een volgende keer wel 2x zullen bedenken.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout9 sep. 2019 - 15:18

Een middenweg? Door zich door het CIDI de wet te laten voorschrijven? Dat is wel een heel merkwaardige voorstelling van zaken. Electoraal is D66 op weg naar een pak slaag. Net als daarvoor de PvdA. Een soort masochisme uit landsbelang. Elke keer schijnt de VVD erin te slagen om andere partijen in precaire situaties te brengen. Kaag kon kiezen: óf het CIDI óf scheve gezichten bij de coalitiepartners.

JasDon
JasDon10 sep. 2019 - 7:06

"“Ze moet dus wel iets goeds doen.” is een drogreden" En dus legde ik het uit. En goed nadenken omdat ik het risico loop op een poging tot beledigen van jouw kant? Mwah, ik heb betere dingen te doen. @Arjan, Blijkbaar is Kaag zowel in staat om met partijen in het MO als met het CIDI te werken. Verschrikkelijk natuurlijk als je een BDS-movement of hardline Israel supporter bent.

Katootje2
Katootje210 sep. 2019 - 8:24

JasDon - Drogredenen kun je niet uitleggen. Je kunt op zijn best toegeven dat het om misleiding gaat.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout10 sep. 2019 - 12:49

@Jasdon Diplomatie 'tot court' in een coalitie met een amorele partij (VVD) en met christenen die menen dat God een plan heeft met Israël, werkt averechts. De meeste Israëliërs leven in een Orwelliaanse wereld *) i.t.t. 60% van de joden in de VS die niets hebben met Netanyahu. De steun van de Amerikanen voor het Israël van Netanyahu komt van evangelicals. 40% van de Amerikanen gelooft in de 'second coming' van Christus gedurende hun leven. Een van hun leidsmannen is vice-president Mike Pence. *) BZ van Israël wordt door liberale joden in de VS ''The Ministry of Truth Inversion" genoemd. Je kunt het CIDI als een dependance van dit ministerie beschouwen. Men houdt vast aan de officiële zionistische historiografie die inmiddels door een joods leger van historici, analisten, biografen t/m ex-ministers en voormalige directeuren van de militaire academie in Israël zo ongeveer van A t/m Z is weerlegd. Ik denk niet eens meer BDS of pro/contra Israël. Ik denk aan het voorkomen van een catastrofe. Het CIDI staat aan de verkeerde kant van de geschiedenis, wat ook blijkt aan het meedoen aan de hetze tegen Jeremy Corbyn waarvan ik zondag nog schreef dat dit gevaarlijk kan zijn voor joden: https://joop.bnnvara.nl/cartoons/winston-johnson

de Boer2
de Boer29 sep. 2019 - 8:50

De Staat Israël vormt een dilemma. Israël verschilt aanzienlijk van de Nederlandse Staat in haar verhouding tot haar burgers. Israël is een Staat die haar burgers discrimineert op het criterium afstamming. Dat is de in de wet is vastgelegde traditie. . Dat doet Nederland niet, hier ontbreekt die geformaliseerde afstamming, net als in de hele EU. De VS tendeert in de richting van het model van de Joodse Staat: men dient daar Amerikaans staatsburger te zijn. Wie dat niet is worden beperkingen opgelegd. In de EU krijgen burgers van een lidstaat vrij verkeer van burgers binnen het hele EU gebied. Een voorbeeld. Een Nederlands staatsburger mag zich vrij in Spanje vestigen en als die burger gehuwd is - een formele familiaire verbintenis heeft - met iemand uit Nicaragua dan krijgen beiden een verblijfsvergunning, en de familie van de Nicaraguaanse partner ook . Hoe dat verder afloopt horen we in het vervolg. van de interessante serie, maar ook hier in Nederland zijn zijn familiebanden van belang. De Boer gaat u niet zeggen welk model, het model van Israël of dat van de EU zijn voorkeur heeft. Hij kijkt wel uit, want die keuze ligt gevoelig. Hij neemt slechts de vrijheid te wijzen op verschil en overeenkomst tuisen beide opvattingen. En hij wijst het Centrum voor Informatie & Documentatie Israël daar ook op. Tot slot: Men mag als het CIDI Israël volledig zijn toegedaan, maar houdt rekening met de verschillen van andersdenkenden. Met het boerenverstand. Maar dat is een platitude, en dus overbodig. Desgewenst lak je die laatste regel dus maar zwart. De Boer wil zijn mening -zoals gezegd - volstrekt niet opdringen. guaraanse partner

4 Reacties
LaBou
LaBou 9 sep. 2019 - 12:34

Niet om het een of ander maar wil je je "bijdragen" niet belangrijk laten lijken door ze te isoleren met een hele reeks witregels? Zo interessant is het allemaal niet, die memoires van je.

Eric Minnens
Eric Minnens9 sep. 2019 - 13:46

@LaBou Maar de bijdragen van de Boer ZIJN toch belangrijk?! Hij spreekt niet voor niets in de 'singularis majestatis' ('Hij-vorm'). Of in de agriculturele derde persoon (de 'de Boer-vorm'). ????

LaBou
LaBou 9 sep. 2019 - 16:10

"Hij spreekt niet voor niets in de ‘singularis majestatis" Dat op zich vind ik al erg genoeg maar als je dan ook nog naar een wit scherm moet kijken dat hij gekaapt heeft zonder daar wat te vermelden, dat gaat me toch te ver.

Qizilbash2
Qizilbash29 sep. 2019 - 19:39

@ LaBou Ik denk dat hij de reactie gewoon onzorgvuldig heeft geschreven en te vlug de reactie heeft geplaatst. Niet met de intentie om het belangrijker te laten lijken met de lege, witte regels ertussen. Waarom zou hij bijvoorbeeld de nadruk willen leggen op enkel de woorden 'guaraanse partner'? Ik irriteer me ook een beetje om de 'de boer' vorm waarin hij spreekt maar dat is heel wat minder erg dan de reacties van vele anderen. Een beetje pompeus alsof hij de mening van alle boeren of 'het volk' vertegenwoordigd.

Bert de Vries
Bert de Vries9 sep. 2019 - 5:31

Mevrouw Kaag, D66, kwam, zag en overwon. Citaat uit het AD d.d. 8-9-2019: 'Ondanks de wrevel over de gastenlijst en de eerdere argwaan, lijkt de missie tot verzoening geslaagd, wat het CIDI betreft. Er klinkt luid applaus. ,,U heeft het wantrouwen weggenomen,’’ concludeert een medewerker tot slot. Kaag knikt behoedzaam.'

2 Reacties
OlavM
OlavM9 sep. 2019 - 23:18

@ Bert de Vries: Ja, nu ze aan het CIDI heeft toegegeven krijgt ze applaus. Maar o jee, als ze niet meer precies binnen die lijntjes loopt…..Niet iets om vrolijk van te worden. En dit terwijl zij zelf eerder door het CIDI verdacht werd gemaakt, en dat zal wel weer gaan gebeuren.

Sachs
Sachs10 sep. 2019 - 19:37

@ Bert de Vries, OlavM, De vraag is of we op weg zijn naar Amerikaanse toestanden, waarbij elke politicus moet buigen voor de Israël-lobby om zijn carrière kans te geven. Overigens vind ik dat uitgesproken 'wantrouwen' volstrekt krankzinnig. Het is niet Kaag die een dubbele agenda heeft, maar juist het CIDI en haar volgelingen.

Edwin Dielessen
Edwin Dielessen9 sep. 2019 - 5:10

Er zijn mensen binnen het CIDI die tegen deze minister zijn. Is het om wat zij zegt, denkt of doet? Nee, ze zijn tegen haar omdat ze met een Palestijn getrouwd is, dat is toch geen reden? En nu worden er mensen geweigerd die kritisch zijn? Daarmee diskwalificeert dit clubje zichzelf toch? Nooit meer mee praten.

quatsch
quatsch9 sep. 2019 - 0:00

Mvr. Kaag -lid van een 'democratische partij' die in 1966 is opgericht- heeft meer dan 50 jaar na oprichting van die partij, nog steeds niet door wat de essentie van democratie is. Wat heb je dan te zoeken bij een dergelijke partij! Of.....?

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen9 sep. 2019 - 19:10

Je hebt ook wel eens een rechtsbuiten van Ajax die overschiet, ondanks dat Ajax al meer dan 100 jaar bestaat en altijd aan voetbal heeft gedaan. Weet die rechtsbuiten na 100 jaar nou nog steeds niet dat die bal erin moet?

Lilian Emma
Lilian Emma8 sep. 2019 - 23:23

Ik vind dit toch een zeer verontrustende gang van zaken! Er is meer aan te merken op deze club. Een gedegen onderzoek naar de standpunten van dit CIDI lijkt me op zijn/haar plaats.

OlavM
OlavM8 sep. 2019 - 22:24

[De vier waren door Sigrid Kaag uitgenodigd voor een bijeenkomst met het CIDI in het Mauritshuis, maar nadat het CIDI bezwaar had gemaakt, heeft het ministerie de uitnodigingen ingetrokken.] Het ging om een bijeenkomt MET (niet: van) het CIDI in het Mauritshuis, dat een overheidskunstcollectie bevat en staatseigendom is. Als het ministerie van buitenlandse zaken daarbij gasten uitnodigt, mag het CIDI daarop geen soort vetorecht uitoefenen. Minister Kaag had nooit mogen zwichten voor die uiterst rechtse Israëllobby. Ze heeft zich nu door het CIDI laten ringeloren en gezichtsverlies geleden ten opzichte van de uitgenodigde gasten . Als het CIDI zou hebben geweigerd ermee door te gaan als die gasten zouden komen, dan is dat de eigen verantwoordelijkheid van die organisatie en zou de ware aard daarvan des te meer zijn gebleken. Juist van déze minister is dit zeer teleurstellend.

4 Reacties
quatsch
quatsch9 sep. 2019 - 0:19

Kaag vindt het CIDI dé vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap in Nederland. Anderen doen er volgens haar niet toe.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 sep. 2019 - 8:10

OlavM Helemaal mee eens!

Katootje2
Katootje29 sep. 2019 - 8:23

"Het ging om een bijeenkomt MET (niet: van) het CIDI in het Mauritshuis," Juist, -het volstrekt absurd.

Frans Kwakman
Frans Kwakman9 sep. 2019 - 10:36

Olac, ik ben het met je eens. Het bewijst eens te meer dat dat CIDI niets anders is dan de speciale vertegenwoordiging van Israel in ons land.

Brent Dysta
Brent Dysta8 sep. 2019 - 21:52

Niet vreemd van het CIDI. Dat is het propagandakanaal van de rechtse Israëlische politiek in Nederland. Zij volgen de de lijn van Netanyahu, die inmiddels ook een grote lijst van mensen en organisaties kan overleggen die de toegang tot Israel wordt geweigerd vanwege hun opvattingen. Het CIDI doet dat dus ook, zoals het hoort. Notabene wel in Nederland! Dat mevrouw Kaag als minister hierin mee gaat is stuitend en volstrekt onaanvaardbaar. Ook van haar valt dus niets te verwachten wat betreft de Nederlandse opstelling t.o.v. Israëls politiek van bezetting van Palestijnse gebieden, het nederzettingenbeleid, het onrecht, de mensenrechtenschendingen, schending van het internationaal recht, het negeren van vele vele VN resoluties, de politiek die een tweestatenoplossing onmogelijk maakt en leidt tot een apartheidsstaat. Bezorgd wegkijken zal de diplomatieke lijn wel blijven en dus medeverantwoordelijk zijn voor bovenstaande. Dan is akkoord gaan met het weigeren van andersdenkenden een logische volgende stap in het wegkijken. Nou vooruit, dan doen we voor de bühne nog een gesprekje met het CIDI over de gang van zaken en gaan over tot de orde van de dag.

Frits Jansen
Frits Jansen8 sep. 2019 - 20:46

De superslimme Kaag laat nu pijnlijk duidelijk het probleem zien - en dat is absoluut wat waard. Daar is het CIDI dus met beide benen in getrapt. Laat in elk geval duidelijk zijn dat kritiek op Israël geen antisemitisme is. Wie dat roept pleegt heel doorzichtige chantage. Alleen al het bestaan van een club als "een ander joods geluid" (waar ook Dieuwertje Blok in zit) laat het probleem zien. Het Palestijnenprobleem is heel ingewikkeld, maar wie de muren ziet drie keer zo hoog als de vroegere Berlijnse muur begrijpt dat er iets niet deugt.

JaapBo
JaapBo8 sep. 2019 - 18:15

Kaag had beter wel haar optreden af kunnen zeggen! En het CIDI is kennelijk bang dat ze geen tegenargumenten heeft tegen kritiek op Israël.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde8 sep. 2019 - 18:13

Kaag wilde de zaak afblazen maar koos om niet bekende redenen, waarschijnlijk druk van het ministerie, het door te laten gaan. Ik denk dat het cidi een zwaar gesprek gaat krijgen.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin8 sep. 2019 - 17:49

Ik weet niet goed wat ik van mw. Kaag moet denken, ze geeft mooie speeches en lezingen maar wat ze nou uitvoert, geen idee, tekenend voor de onverdraagzaamheid van het CIDI is het dictaat uit te maken wie erbij mag zijn en wie niet, dat de minister hieraan gehoor heeft gegeven valt me tegen.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen11 sep. 2019 - 15:38

Van welke ander persoon buiten jouw directe familie weet jij wat ze nu precies aan het uitvoeren zijn? Waarom zou Kaag een uitzondering moeten vormen op die regel?

Ben  Liberaal
Ben Liberaal8 sep. 2019 - 17:45

- Kaag tracht zich te ontworstelen aan haar pro-Palestijnse vooroordelen … dan kiest ze toch echt voor een verkeerde strategie om met het Cidi nauwere contacten aan te binden. Een statement tegen of voor de ambassade verplichtingen en jurisprudenties zou meer in haar lijn liggen. Waarschijnlijk durft ze daar niet aan.

1 Reactie
LaBou
LaBou 9 sep. 2019 - 12:42

Pro-palestijnse vooroordelen? Zoals bijv dat Israel de Palestijnse gebieden bezet houdt en de niet-joodse bevolking discrimineert?

No Line
No Line8 sep. 2019 - 17:25

Het lijkt mij dat CIDI zelf mag weten wie ze uitnodigen. We leven tenslotte in een vrij land. Als de Rightsforum nu ook een lezing doet met Kaag en dan zelf beslist of ze CIDI willen, dan is de zaak weer rechtgetrokken. Ruzie op de vierkante millimeter, typisch Nederlands. Het gaat helemaal nergens over. De Rightsforum zou ook trots kunnen zijn dat ze niet bij dat Zionistische clubje op de shortlist staan.

1 Reactie
Katootje2
Katootje29 sep. 2019 - 10:41

Het ging om een bijeenkomt MET (niet: van) het CIDI in het Mauritshuis. (kopie)

Sachs
Sachs8 sep. 2019 - 16:52

Stuitend. Een nieuwe bevestiging dat het CIDI niet de belangen van de joodse gemeenschap voorstaat. Dat werd recent ook duidelijk uit de samenwerking van het CIDI met het Vlaams Belang: https://rightsforum.org/nieuws/extreemrechtse-vlamingen-met-cidi-naar-israel-gesubsidieerd-met-joodse-gelden/ Eerder werd Kaag door het CIDI c.s. tot op het bot belasterd: https://rightsforum.org/nieuws/oud-medewerker-cidi-lastercampagne-minister-kaag/

Rechtse Bal4
Rechtse Bal48 sep. 2019 - 16:12

deze D66 hoogvlieger kan een plek als MP nu wel vergeten (ook als ze -naar verwachting- overstapt naar een Kabinetspartij zoals VVD)

Katootje2
Katootje28 sep. 2019 - 16:06

Weet iemand het email-adres van dat ministerie, zodat we zelf onze verontrusting kunnen uitdrukken over de gang van zaken bij de bevoegde instantie?

3 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens9 sep. 2019 - 11:55

@Katootje https://www.rijksoverheid.nl/contact Maar lees voor de noodzakelijke relativering eerst het AD van vanmorgen nog even. Hierboven is ergens reeds de link aangegeven. Maar nogmaals: https://www.ad.nl/politiek/kou-lijkt-uit-de-lucht-tussen-kaag-en-joodse-organisatie~a83cf494/?referre

Eric Minnens
Eric Minnens9 sep. 2019 - 12:01

PS Ook ik ben verontrust trouwens. Het CIDI is een verderfelijke organisatie met teveel invloed.

OlavM
OlavM9 sep. 2019 - 23:12

@ Eric Minnens: Uit het door jou gelinkte AD-artikel blijkt hoe defensief Kaag zich heeft opgesteld ten opzichte van het CIDI. Dit terwijl zij zelf eerder door het CIDI verdacht werd gemaakt, en dat zal wel weer gaan gebeuren. Citaat: "Ondanks de wrevel over de gastenlijst en de eerdere argwaan, lijkt de missie tot verzoening geslaagd, wat het CIDI betreft. Er klinkt luid applaus. ,,U heeft het wantrouwen weggenomen,’’ concludeert een medewerker tot slot." Ja, nu ze aan het CIDI heeft toegegeven krijgt ze applaus. Maar o jee, als ze niet meer precies binnen die lijntjes loopt.....Niet iets om vrolijk van te worden.

Frans Kwakman
Frans Kwakman8 sep. 2019 - 15:55

Eerlijk gezegd vind ik dat deze minister dus niet naar die bijeenkomst had moeten gaan. Als zij acheraf nog met dat CIDI gaqt spreken, dat lijkt mij verloren moeite.

Bert de Vries
Bert de Vries8 sep. 2019 - 15:39

Diplomatie is opportunisme in extremis. Ik maak er verder geen woorden aan vuil. Niet omdat de kwestie niet interessant is, maar omdat ik niet de minste behoefte heb aan de sneren uit het pro-Israëlkamp.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin9 sep. 2019 - 19:49

Die kun je heklaas wel dromen!

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 sep. 2019 - 19:50

Die kun je helaas wel dromen!

JohnVKR
JohnVKR8 sep. 2019 - 15:35

Het CIDI nodigt wel leden van het racistische Vlaams Belang uit maar Ander Joods Geluid wordt geweigerd. Het zegt alles over de huidige rechts-extremistische koers van het CIDI en CIDI's gelijkgestemden als Netanyahu, Orban, Bolsonaro, Baudet en heel veel anderen. De vrijheid van meningsuiting en het CIDI gaan duidelijk niet meer samen.

5 Reacties
Gefaald
Gefaald8 sep. 2019 - 15:48

In die zin is het CIDI helaas aan het leren van de universiteiten waar tegengeluiden in toenemende mate worden geweerd. Een hele slechte beurt van het CIDI dus ! Zijn hun eigen argumenten dan zo zwak dat ze om op de been te blijven tegen de bende van Kaag ? Treurig, heel treurig dit.

Imperialist
Imperialist8 sep. 2019 - 20:29

Hoe krijg je het uit je pen om Bolsonaro een gelijkgestemde van het CIDI te noemen? Die vergelijking slaat nou werkelijk helemaal nergens op.

Frits Jansen
Frits Jansen8 sep. 2019 - 20:47

Wie iets wil verkopen wil geen debat. Dat de citroenen later knollen blijken te zijn is dan jammer.

Katootje2
Katootje29 sep. 2019 - 10:38

"Hoe krijg je het uit je pen om Bolsonaro een gelijkgestemde van het CIDI te noemen?" Bolsonaro wil het liefst -in navolging van Trump- de Braziliaanse ambassade verplaatsen naar Jeruzalem, dus zo vreemd lijkt me dat niet. Overigens heeft Bolsonaro ook steeds problemen met de bezette gebieden en probeert hij het land van de oorspronkelijke bewoners te ontvreemden. Bolsonaro laat zich dopen in de Jordaan - https://www.youtube.com/watch?v=Yl2nBsPvuyg

JohnVKR
JohnVKR9 sep. 2019 - 16:52

@Imperialist. "Hoe krijg je het uit je pen om Bolsonaro een gelijkgestemde van het CIDI te noemen?" Tja, als je de huidige koers van het CIDI een beetje volgt, weet je dat de vrienden van Netanyahu, ook als ze expliciet of impliciet racistisch en anti-semitisch zijn, niet op negatieve commentaren van het CIDI hoeven te rekenen, maar de niet anti-semitische critici van de racistische politiek van de regering Netanyahu wel. Wie had het ooit voor mogelijk gehouden dat het CIDI leden van het anti-semitische Vlaams Belang mee zou nemen met hun Israël-reis. Zelfs ik had nooit kunnen vermoeden dat het CIDI zo diep zou zinken.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland8 sep. 2019 - 15:29

Kan iemand me uitleggen waarom een rechts extremistische groepering als het CIDI zoveel invloed mag/kan hebben ?

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland10 sep. 2019 - 9:11

hier dan een beetje een antwoord op mijn vraag?>\ https://abu-pessoptimist.blogspot.com/2019/09/van-voorlichter-tot-pitbull-hoe-het.html

Bernie2
Bernie28 sep. 2019 - 15:28

Kaag had, los van het aangehaalde incident, zonder omhaal weg moeten blijven bij deze ultrarechtse vertegenwoordigers van apartheidsregime Israël. Een zeer beschamende vertoning en dat valt me hard van Kaag tegen. Nooit gedacht dat ze bij politieke witwas operaties van een vuil en fout regime betrokken wilde raken. Slechte beurt Sigrid, een zeer slechte beurt.

6 Reacties
Jabuka
Jabuka8 sep. 2019 - 15:34

Natuurlijk niet Bernie. Omdat jij Israel een apartheidsstaat noemt wil dat nog niet zeggen dat dit zo is. Dat noemen ze framing. Slechte beurt Bernie

wegmetons
wegmetons8 sep. 2019 - 16:08

Als het toch van 1 iemand sterk is dat ze er juist wél heen gaat dan is het wel van mevrouw Kaag gezien haar achtergrond. Sowieso werkt praten met iemand beter als praten tegen of helemaal niet praten.

Mat C.H. Visser
Mat C.H. Visser8 sep. 2019 - 19:54

Snap het ook niet, Kaag haar partner is zelfs een Palestijn. Afzeggen was het beste geweest.

Edwin Dielessen
Edwin Dielessen9 sep. 2019 - 5:12

Ben ik niet met je eens. Juist door op deze uitnodiging in te gaan heeft dit clubje nu hun ware gezicht getoond. Ik vind het wel getuigen van het hebben van ballen van deze minister, ze loopt niet weg.

Bernie2
Bernie29 sep. 2019 - 10:59

@Jabuka, ik ben niet de enige die Israël onder de huidige- en recente regimes als apartheidsstaat kenmerkt. Check dit artikel op The Rights Forum maar eens. bit.ly/2lEYub8 @Wegmetons en @Dielessen, Het gaat mij er feitelijk om dat Kaag hier de Nederlandse regering vertegenwoordigt. Rutte's zeer rechtse regering die Israël en haar vuige en moorddadige daden letterlijk geen strobreed in de weg legt. Bovendien ondersteund wordt door 's werelds meest invloedrijke land ter wereld. Met dergelijke regimes en uithangborden als het CIDI praat je niet langer. Je stigmatiseert ze en roept boycots uit. Als Rutte en de zijnen hiervan niet de grootste afstand nemen had Kaag dat met alle fatsoen wél moeten doen. Ik neem haar dat zeer kwalijk.

MountEverest
MountEverest9 sep. 2019 - 18:25

@Bernie Als ik jouw extreme stukjes lees, denk ik soms: "Als Bernie in 1920 geboren was, had hij een bij hem passende baan in A. kunnen krijgen.".