Joop

Onderzoek wijst uit: Italiaanse zanger gebruikte geen drugs tijdens songfestival

  •  
24-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
160 keer bekeken
  •  
pravi
Update 19:00
Het Eurovisie Songfestival heeft na een test bekendgemaakt dat er geen sporen van drugsgebruik zijn aangetroffen bij zanger Damiano David van de Italiaanse rockband Måneskin. De organisatie heeft ook nog al het beschikbare beeldmateriaal onderzocht en nergens een greintje bewijs voor de beschuldiging aangetroffen. De zanger heeft de test vrijwillig ondergaan.
Volgens het festival is de zaak daarmee gesloten. Wel toont de organisatie zich verontrust door het feit dat onjuiste speculatie heeft geleid tot de verspreiding van fake news en dat daardoor de spirit van het evenement is overschaduwd en de band oneerlijk behandeld. “We willen Måneskin nogmaals feliciteren en hen veel succes wensen. We kijken er naar uit volgend jaar samen met de Rai een spectaculair songfestival te organiseren.”
Eerder:
Geen video? Klik hier.
De Franse minister van Europese Zaken, Clément Beaune, die zaterdag in Rotterdam het Eurovisie Songfestival bijwoonde, stelt dat de Italiaanse inzending gediskwalificeerd moet worden als zanger Damiano David positief op drugs wordt getest. De Italiaan werd er op sociale media van beschuldigd dat hij live op tv cocaïne snoof tijdens de bekendmaking van de winnaar.
Anderen wijzen er nog eens op dat videobeelden, in tegenstelling tot wat ze suggereren, vaak niet de ware toedracht duidelijk maken.
De zanger van de rockband Måneskin ontkent bij hoog en laag de beschuldiging, die gebaseerd is op een videobeeld waarop alleen te zien is dat hij zijn hoofd naar een tafelblad buigt. David stelt dat hij enkel scherven opraapte van een glas dat in de commotie was stukgevallen. Hij zegt zelfs in het geheel geen drugs te gebruiken en toonde zich bereid een drugstest te ondergaan om zijn onschuld te bewijzen.
Minister Beaune meent dat het niet zonder gevolgen kan blijven als die test positief uitvalt. “Ik denk dat er geen enkele twijfel mag blijven bestaan en dat totale transparantie noodzakelijk is. Als er een probleem is, dan volgen er sancties, waaronder mogelijk diskwalificatie. Ik wil geen slechte verliezer zijn maar voor wat betreft het beeld van de competitie kunnen we dergelijk gedrag niet toestaan.”
De Franse Barbara Pravi werd met haar chanson Voilà tweede met 499 punten tegen 524 punten voor Måneskin. De Italianen wonnen op het nippertje dankzij publieksstemmen. Het is 44 jaar geleden dat Frankrijk het songfestival won.
Pravi zelf voelt er niks voor om zo alsnog de titel in handen te krijgen. “Zij kregen zowel van de vakjury als het publiek de stemmen. Of ze drugs gebruiken of hun ondergoed binnenstebuiten dragen of wat dan ook, dat is niet mijn probleem.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (53)

Ch0k3r
Ch0k3r25 mei 2021 - 5:49

De grootste hits zijn onder invloed van drugs geschreven, of dat nu alcohol, wiet, coke of whatever zijn. Mss moeten die Songfestival deelnemers maar eens aan de drugs gaan. Misschien krijgen we dan nog leuke muziek.

1 Reactie
Frans Kwakman
Frans Kwakman25 mei 2021 - 13:12

Ik heb geen Songfestival gezien maar als mensen zich hier druk om maken dan is het tenminste niet om iets serieus. Want dat zouden we niet willen, toch? We hebben nog steeds geen regering. Wel brood en spelen.

De Lieve Heer
De Lieve Heer25 mei 2021 - 5:01

Maar goed dat hij negatief getest is, want dit zou zomaar tot een conflict tussen Italië en Frankrijk hebben kunnen leiden, met een groot risico dat Nederland daar ook in betrokken geraakt zou zijn. Dat kunnen we niet hebben.

1 Reactie
ton14024
ton1402425 mei 2021 - 9:54

Daar heb je hem weer, de onrustzaaier.

Ozan83
Ozan8324 mei 2021 - 22:03

In hoeverre kan je ervan uitgaan dat die onderzoek objectief is. De organisatie heeft er toch alle belang bij dat die zanger niet zat te snuiven. De beelden lijken overigens niet op een glas beker die omvalt.

1 Reactie
JoostV52
JoostV5225 mei 2021 - 8:50

Het houdt niet op! Weer een nieuw complot geboren.

Mohawk2
Mohawk224 mei 2021 - 21:33

Drugs? Who cares? Leven we nou in een liberaal tijdperk, waarin ik zelf wel bepaal wat ik in mijn lijf stop, of niet? En voor we het het over (recreatie)drugs als coke, speed, xtc, LSD en/of cannabis (etc) gaan hebben, mag dan eerst de grote olifant in de kamer, de volkomen legale alom geaccepteerde en de maatschappij veel schade berokkende harddrug genaamd alcohol, waar we als samenleving geen enkel probleem mee hebben, onder de aandacht gebracht worden? Als alcohol geaccepteerd is waarom de rest dan niet? Volstrekte willekeur,,, Legaliseer, decriminaliseer en reguleer drugs! Dat gaat een ontzettende hele hoop (politie)manuren en miljarden belastinggeld vrijmaken en tegelijkertijd opbrengen. Een klassieke (neo)liberale win-winsituatie! (zeg ik als inmiddels al sinds de ideologische veren van Kok dakloos zwevende links ontheemde sociaal-democraat in hart en nieren, met een halve baan in de psychiatrie met verslaafden als cliënten)

JasDon
JasDon24 mei 2021 - 19:23

Maar hoe zit het met de Franse deelneemster? Heeft zij wel drugs gebruikt?

1 Reactie
ton14024
ton1402425 mei 2021 - 9:51

En jij J? En ja, antidepressiva tellen mee.

korheiden2
korheiden224 mei 2021 - 17:06

Intussen is de zanger Damiano David getest op drugs negatief getest op drugs. Het ging om een gebroken glas. Hij zette zelf een post op Instagram met de tekst 'voilà' . De EBU heeft Italië nogmaals gefeliciteerd met de overwinning en zegt uit te kijken naar volgend jaar. Tot zover deze Franse kinnesinne.

2 Reacties
Molly Veenstra
Molly Veenstra24 mei 2021 - 18:31

Ik neem aan dat Clément Beaune onmiddellijk zijn nederige excuses heeft aangeboden voor zijn ongepaste bemoeienis.

korheiden2
korheiden225 mei 2021 - 8:40

Oeps, twee keer ' getest op drugs'. Iets te haastig geweest.

Ivan61
Ivan6124 mei 2021 - 17:01

Drugs test negatief , gezeik om niks. Sociale media zijn geen rechtbank . Gelukkig maar

4 Reacties
Zandb
Zandb24 mei 2021 - 17:29

Sarajlijla De sociale media zijn geen rechtbank. Behalve dan natuurlijk als het om de heer Smeets gaat.

Ragnar Lothbrok
Ragnar Lothbrok24 mei 2021 - 17:37

@ Zandb Wat heeft die er nu weer mee te maken?

Ivan61
Ivan6125 mei 2021 - 8:58

@ Zandb, Waar heb jij over? Bedoel jij dat ik iemand veroordeeld heb?

Zandb
Zandb25 mei 2021 - 9:19

Ragnar Sarajlijla kan dat beter uitleggen. Hij vond dat hij via dit medium Smeets mocht veroordelen tot het plegen van pedofilie.

Mokker
Mokker24 mei 2021 - 16:42

Songfestivals hebben weinig met muziek, nationalistische songfestivals zijn daarnaast ook nog politiek beladen.

Eric Minnens
Eric Minnens24 mei 2021 - 16:24

Ik weet zeker dat het niet om een gebroken glas, maar wel om 'iets ondeugends' ging. Kijk maar naar de stiekem geamuseerde blik van de dame die rechts (voor de kijkers links) van de zanger staat, en het ellebeoogje dat zij hem geeft, zo van "Niet doen joh!". Spreekt boekdelen. Echter. Damiano David een drugstest? Dan iedereen een drugstest. Maar natuurlijk... Beter niémand een drugstest.

4 Reacties
ton14024
ton1402424 mei 2021 - 17:05

De test is negatief, net als jij.

Eric Minnens
Eric Minnens24 mei 2021 - 19:18

@Spuit14024 Ik negatief? Ja, wel als het om jou gaat ja.

Jozias2
Jozias224 mei 2021 - 19:57

Die dame rechts (voor de kijkers rechts) is volgens mij een man.

Eric Minnens
Eric Minnens24 mei 2021 - 21:49

@Jozias "een man" Zou kunnen, ik heb het festival verder niet gevolgd, weet verder niks van die groep, hoorde ook pas (vlak) na mijn post dat de zanger negatief getest is. Toch blijft mij dat elleboogje intrigeren.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -24 mei 2021 - 16:00

wat een impact heeft een dergelijk liedfestival ! Ons koninklijk huis, ministers en nu zelfs een Franse interventie in de uitkomst.... Uiteraard wordt er drugs residu gevonden en uiteraard wordt dat ontkent en uiteraard is het overspannen. Krijgt D66 toch nog gelijk via een mediaspektakel omweg dat drugs gewoon vrij beschikbaar en ongestraft moet zijn. Dat de misdaad exponentieel toeneemt , nemen we op de koop toe. Moonshinen heet dat dan voortaan. En volgend jaar gewoon het Kerkkoor (Vaticaan... soixante six points).

HappyBuddha
HappyBuddha24 mei 2021 - 15:55

Heb die beelden over and over bekeken. Ik mis het 100 dollar biljet. Hij heeft dus echt niet gesnoven

Hemk
Hemk24 mei 2021 - 15:52

Minister Beaune is onder invloed van een ergere drug dan cocaine, hij ruikt geld en macht. Komt hem natuurlijk ideaal uit als de winnaar gediskwalificieerd wordt en het songfestival volgend jaar naar Frankrijk komt.

Winterdepressie
Winterdepressie24 mei 2021 - 15:24

Wat een inhoudsloos geneuzel in de marge. Who the fuck cares? Mocht ik aanwezig zijn geweest in die tempel van de wansmaak, dan had ik dat lijntje ook nodig gehad.

Uw Psychiator
Uw Psychiator24 mei 2021 - 15:23

Dit moet wel hogere humor zijn, humor die ik niet kan bevatten - wat staat ons nog te wachten? De verwijdering van alle werken van Vincent van Gogh uit gerenommeerde musea? Zodat deze schilderijen voor de liefhebbers gratis op Marktplaats geplaatst worden? Een verbod op het uitvoeren van muziek van de Beatles, de Stones, de Beach Boys, en ook Leonard Bernstein, om maar enkele grootheden te noemen? Ja, in het verlengde hiervan zou ook de aankoop van hun werk strafbaar gesteld kunnen worden. Ach, als het dan toch moet, dan zouden ook alle politici die ooit te diep in het glaasje keken alvorens hun belangrijke werk op te vatten, uit het ambt gezet dienen te worden. En dit geldt al helemaal voor diegenen onder hen die publicitaire munt sloegen uit het aanklagen van, laat ik zeggen, collega-gebruikers. Wij leven in interessante tijden, en dat is geen aanbeveling.

Thuiszitter
Thuiszitter24 mei 2021 - 15:20

Maar goed dat de toppers niet hadden gewonnen in dat jaar dat zij meededen.

EricDonkaew
EricDonkaew24 mei 2021 - 15:18

Het Italiaanse 'lied' had wat mij betreft met nul punten onderaan mogen eindigen, maar wat de Franse minister oppert, kan natuurlijk niet. De uitslag is vastgesteld en daar had eventueel drugsgebruik echt geen invloed op. Een beetje bananenrepubliekmentaliteit van die Beaune. Ze zeggen wel eens dat de derde wereld onder Parijs begint, maar Parijs kan er nu wel bij wat mij betreft ook wel bij.

2 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew24 mei 2021 - 15:19

Eerste 'wel bij' natuurlijk weg.

korheiden2
korheiden225 mei 2021 - 8:42

@Eric : Je klinkt een beetje als mijn vader die vroeger de muziek van Beatles en Stones betitelde als 'hotsie-knotsie-muziek'. Elke generatie heeft haar eigen helden.

ZonderNaam2
ZonderNaam224 mei 2021 - 15:17

"Ik wil geen slechte verliezer zijn maar" Na dat laatste woord kan je ophouden met luisteren want je hebt alle informatie al in het eerste deel van de zin ontvangen. Het begrip "slechte verliezer" kan je ook door een willekeurige andere term vervangen en dan blijft de formule hetzelfde.

Berend22
Berend2224 mei 2021 - 15:13

Wat een hypocriet gedrag er werd toch zeker ook wel alcohol gedronken zonder dat dat consequenties had?

2 Reacties
HappyBuddha
HappyBuddha24 mei 2021 - 15:52

Alcohol snuiven is wat lastiger

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 mei 2021 - 9:22

Volgens mijn leraar scheikunde kan het wel maar hij raadde het af

Molly Veenstra
Molly Veenstra24 mei 2021 - 14:56

Is die man helemaal gek geworden? Met dat soort zaken moet een politicus zich helemaal niet gaan bemoeien.

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew24 mei 2021 - 15:46

Hij doet een Trumpje.

Grietje Genot
Grietje Genot24 mei 2021 - 14:54

Ik wil me er verder niet mee bemoeien - en het gaat me ook geen bliksem aan (maar dat weerhoudt me er natuurlijk niet van om mee te bakkeleien) - maar wie dit truttige, kleinburgelijke festival weet te winnen met kilo's cocaïne achter de kiezen - in plaats van botox in de lippen - verdient het, wat mij betreft, om de komende 10 jaar tot winnaar te worden uitgeroepen. (Dat scheelt ook een behoorlijke slok op een borrel. Voor echte, zielsverwarmende kunst is er geen spie, maar voor dit festival van de platgetreden paden, de drumcomputer, de wiegende heupen en de afgezaagde deuntjes worden miljoenen uit de la gehaald. Dus eens in de 10 jaar zo'n 'feestje' lijkt me meer dan voldoende).

Juppé🎗
Juppé🎗24 mei 2021 - 14:35

Geen idee of je van cocaïne mooier of beter gaat zingen. Zelf ga ik na wat wijn wel wat eerder meezingen. Onze minister laadt de verdenking op zich om een FC-Utrechtje te willen doen. Ik denk dat Pravi het niet zou aanvaarden. Haar mening is veel franser dan die van de minister.

9 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe24 mei 2021 - 15:30

doping is vaak onwerkzaam!

HappyBuddha
HappyBuddha24 mei 2021 - 15:53

@Juppé???? 24 mei 2021 at 16:35 Geen idee of je van cocaïne mooier of beter gaat zingen Wel sneller

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 mei 2021 - 23:37

Behalve dat hij negatief werd bevonden is hij ook al niet gay. Doodsaai.

Eric Minnens
Eric Minnens25 mei 2021 - 8:06

@Danielle Fan van de gay pride?

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 mei 2021 - 9:19

Eric Minnens 25 mei 2021 at 10:06 Nee. Geen fan van optochten en massabijeenkomsten.

Eric Minnens
Eric Minnens25 mei 2021 - 10:15

@DD, Ik wist het wel. 'Doodsaai' is natuurlijk ook relatief. In het Concertgebouw zitten, stilletjes luisterend naar Schubert of Shostakovich is immers allesbehalve doodsaai. Voor mij is het Songfestival juist doodsaai.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 mei 2021 - 10:52

Het Songfestival is vooral een kijkgebeuren denk ik. De muziek is secundair.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 mei 2021 - 10:54

PS toch even naar de IJslandertjes gekeken op Youtube. Wat een schatjes!

Eric Minnens
Eric Minnens25 mei 2021 - 11:00

Oké, om het even rond te maken. Ook het kijkgebeuren is doodsaai. (In mijn ogen althans.) Maar goed, iedereen kijkt anders, ik gun iedereen zijn eigen rose bril.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman24 mei 2021 - 14:31

"Ik wil geen slechte verliezer zijn maar voor wat betreft het beeld van de competitie kunnen we dergelijk gedrag niet toestaan." ???? Waar staat dat het songfestival drugsvrij zal zijn. Muziek is kunst, hoeveel kunst ontstaat gedurende drugsgebruik, we betallen er nu nog miljoenen voor, hypocrisie. Legaliseer en accepteer.

3 Reacties
Doomsdayshaman
Doomsdayshaman24 mei 2021 - 14:31

Betallen = betalen uiteraard.

Jonkheer
Jonkheer 24 mei 2021 - 15:02

@Ook een mening - Drugs legaliseren? Nooit. Ik heb van zéééér dichtbij gezien hoe drugs het leven van mensen kan vernietigen en hoe wiet, pillen, poeders en aanverwante zaken een gezin uit elkaar kunnen scheuren. Voor mij mogen ze iedereen die in drugs handelt een overdosis toedienen.

Berend22
Berend2224 mei 2021 - 17:34

@jonkheer mijn vader is overleden aan alcohol, mijn hele jeugd staat in het teken van die zuiplap. Kun je nagaan hoe ik me voel dat die troep gewoon overal verkocht mag worden.