Joop

Omstreden muur van NSB-leider Mussert wordt rijksmonument

  •    •  
27-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
110 keer bekeken
  •  
Kamer op de bres voor Muur van Mussert

© 2017-11-25 10:32:26 LUNTEREN - De zogenoemde Muur van Mussert. De Tweede Kamer wil dat de muur gered wordt van de sloop. De restanten van een plaats van samenkomst van de NSB moeten bewaard b

De omstreden Muur van Mussert wordt na jaren van discussie alsnog een rijksmonument. Dat heeft minister van cultuur Ingrid van Engelshoven besloten. De Muur van Mussert is het enige overgebleven bouwwerk van de NSB. Van Engelshoven heeft nu besloten de procedure in gang te zetten om de muur een beschermde status te geven, nadat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed haar daartoe had geadviseerd. Van Engelshoven:
De Muur van Mussert herinnert ons aan een donkere tijd die deel uit maakt van onze geschiedenis. We kunnen van deze zwarte bladzijde uit het verleden veel leren. De Muur is een overblijfsel van een tijdperk waarmee aan volgende generaties het verhaal van de oorlogsjaren verteld kan worden.
De Muur is vernoemd naar NSB-leider Anton Mussert, die er van 1936 tot 1940 toespraken hield. Duizenden NSB-leden kwamen er jaarlijks bijeen.
De eigenaar van het terrein waar de muur op staat wilde de restanten slopen. Op het terrein staat zijn camping, die hij graag wilde opknappen. Omdat Nederland ook de minder fraaie kanten van het verleden moet blijven herinneren, steekt de minister daar nu een stokje voor.

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (52)

Muxjes
Muxjes1 mrt. 2018 - 23:42

Rost van Tonningen heeft regelmatig op drukke partijbijeenkomsten gesproken voor de muur. Rost van Tonningen heeft een heldenstatus bij neo nazi's

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin2 mrt. 2018 - 11:52

Maar als jij op die plaats staat heeft het alles te maken met aan wie jij denkt op dat ogenblik, In mijn geval zou dat juist zijn aan de slachtoffers. Historische grond op zich zegt niets over hoe jij daarmee omgaat wel, dat heeft nl. alles te maken met hoe diegene die daar denkt en waar die dus voor hem/haar voor staat betekent. Dat kunnen dus evenzogoed de slachtoffers zijn van deze man, deze oorlog. Juist daarom blijf ik het belangrijk vinden dat deze een monument blijft, het laat je meer voeling krijgen met die geschiedenis.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 mrt. 2018 - 12:00

Corr. sorry knippen en plakken.. nog maar eens. In mijn geval zou dat juist zijn aan de slachtoffers. Historische grond op zich zegt niets over hoe jij daarmee omgaat , zegt wel alles over jouzelf., Dat heeft nl. alles te maken met hoe jij denkt en waar die voor jou persoonlijk voor staat. Dat kunnen dus evenzogoed de slachtoffers zijn van deze man, deze oorlog. Juist daarom blijf ik het belangrijk vinden dat deze muur een monument blijft, het laat je meer en telkens weer voeling krijgen met die geschiedenis.

omaoeverloos
omaoeverloos1 mrt. 2018 - 9:57

Als ze hem maar niet gaan restaureren, dat natuurlijk verval past is een mooie symboliek.

JanB2
JanB21 mrt. 2018 - 0:12

Ik bespeur in veel reactie's een twijfelachtige neiging om een donkere vlek in de nederlandse geschiedenis te willen wegpoetsen. En wel door de fysieke relicten van "fout Nederland" op te ruimen. Welnu, geschiedenis laat zich niet wegpoetsen. En al helemaal niet door symbolische actie's als het slopen van zo'n muur. Ook dit soort objecten horen erbij. Hier stond rechts Nederland namelijk met gestrekte arm te hunkeren naar de verwezenlijking van hun Blut und Boden idealen. En we hebben het daarbij over een groep die veel groter was dan men na '45 wilde weten. Net zoals het Verzet ongetwijfeld veel kleiner was. Het is (zeker nu!) tijd om deze onaangename waarheid opnieuw onder ogen te zien. En zo'n muur helpt daarbij.

3 Reacties
Onruststoker
Onruststoker1 mrt. 2018 - 10:43

"Welnu, geschiedenis laat zich niet wegpoetsen. En al helemaal niet door symbolische actie’s als het slopen van zo’n muur. " Ik geloof niet dat iemand de geschiedenis wil wegpoetsen. Ik heb dat in niemands woorden kunnen lezen. Misschien kun je even citeren uit een reactie die dat wil.

JanB2
JanB22 mrt. 2018 - 2:47

Lees je eigen reactie's er maar eens op na.

L.Brusselman
L.Brusselman2 mrt. 2018 - 10:24

Idd Jan

Thuiszitter
Thuiszitter28 feb. 2018 - 21:35

Juppe - schuift dat ?

1 Reactie
Juppé🎗
Juppé🎗1 mrt. 2018 - 7:56

Eeuwige dank van een campinghouder en de inwoners van Lunteren.....

Bouwman2
Bouwman228 feb. 2018 - 16:49

Van Engelshoven heeft het goed gezien: die muur moet blijven staan en Anton Mussert heeft terecht na zijn proces de tijdelijk weer ingevoerde doodstraf gekregen. Deze muur is geen bedevaartplaats maar een plaats waar herinnerd wordt dat deze categorie misdadigers gestopt worden.

1 Reactie
Onruststoker
Onruststoker1 mrt. 2018 - 10:45

"Deze muur is geen bedevaartplaats" Daar ga jij niet over, als mensen hem gebruiken als bedevaartplaats, dan is het een bedevaartplaats.

Ryan2
Ryan228 feb. 2018 - 15:14

Er waren weinig mensen van dat ding op de hoogte. Nu is het dus toch weer opgerakeld. De reden is duidelijk. Sensatie maakt de media interessant voor veel mensen, en dat levert dus geld op. Het ware beter het wanstaltige ding met de grond gelijk te maken. Dan is er in ieder geval geen ultra rechts bedevaartsoord van te maken. Iedereen weet toch van de IJzerbedevaart in België waar alle smoezelige Flaminganten op af komen. Een bedevaartsoord van de leugen.

5 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗28 feb. 2018 - 16:55

Exactement Ryan...de doelstelling is wsl ondergeschikt geworden aan een mediadoelstelling. Twee vragen zijn wsl niet gesteld: 1. Wat is de potentiele doelhroep van dit alleenstaande "monument "? 2. Hoe past het in zijn omgeving en bredere context? Die muur wordt voor het dorp een sta-in-de-weg die ongezonde types aantrekt.

JanB2
JanB21 mrt. 2018 - 0:00

Die muur wordt voor het dorp een sta-in-de-weg die ongezonde types aantrekt. Valt mee denk ik. De muur staat op privéterrein.

KnorretjeBig
KnorretjeBig1 mrt. 2018 - 6:28

@Juppé “Wat is de potentiele doelhroep van dit alleenstaande “monument “? een sta-in-de-weg die ongezonde types aantrekt.” Die anderhalve man en een paardekop van de NVU? Ik denk dat zelfs zij een plaatsvervangende schaamte hebben voor deze loser en zijn beweging .

Juppé🎗
Juppé🎗1 mrt. 2018 - 10:15

Kan zo zijn Knorretje en Jan....zelf heb ik geen idee wat er in die groepen speelt. Een sta-in-de- weg voor de « eigenaar is het igg wel.

Onruststoker
Onruststoker1 mrt. 2018 - 10:50

"Die anderhalve man en een paardekop van de NVU?" Jij denkt dat je daarmee de potentiële nazi-aanhang van Nederland hebt benoemt?

Thuiszitter
Thuiszitter28 feb. 2018 - 14:35

Stuk muur plaatsen in oorlogsmuseum Arnhem , filmpje erbij van die galbak en documentatie , lijkt mij een beter plan. Gedenkteken terplaatse .

3 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗28 feb. 2018 - 16:37

Thuiszitter , U bent de ambtenaar die het ministerie van Cultuur node mist.....

Onruststoker
Onruststoker1 mrt. 2018 - 10:51

Ach, zelfs dat gedenkteken hoeft niet. Waarom nog een gedenkteken voor Mussert oprichten?

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 mrt. 2018 - 15:27

De moeite van het overwegen waard.

Juppé🎗
Juppé🎗28 feb. 2018 - 11:48

Ik ben hier naast mijn echtgenote heel actief voor de departementale Sauvegarde, een vereniging die historische en culturele monumenten helpt te redden. Dit als aanvulling op het vele dat de diverse overheden al doen. Wij werken op basis van vrijwilligerswerk en giften van veelal grote bedrijven. Toch zet ik wel mijn vraagtekens bij deze muur als monument. Moet je dan ook niet het weitje waar boer Koekoek zijn dieren verwaarloosde als momument zien......Het gaat te ver om een vacantiepark hiervoor blijvend te belemmeren om een rendabelere schaalgrootte te bereiken en de gevolgen daarvan voor de locale economie

5 Reacties
Bouwman2
Bouwman228 feb. 2018 - 16:55

Je denkt, Juppé, principes zijn best maar handel is beter? Als dat zo is dan heeft het niet zo veel zin je te afficheren als Franse burger, dan ben je gewoon een volbloed Nederlander gebleven.

Juppé🎗
Juppé🎗28 feb. 2018 - 18:03

Die muur is niet kortgeleden opgegraven Bouman, die was altijd al bekend... Nu ineens moet die campinghouder na 80 jaar wijken voor een mediavlucht. Dat is voor mij nu juist een principe en dat heet het recht van het individu. Van welk principe gaat U uit dat dit ineens een monument moet worden?

Juppé🎗
Juppé🎗28 feb. 2018 - 18:26

Excuses BouWman....verder bereikt een Franse archeoloog natuurlijk niet veel als hij niet snapt dat dat een winkelcentrum, wijngoed of camping, waar iets kan zijn voor die mensen geen "handel" is.....

Haastig
Haastig1 mrt. 2018 - 11:39

@Juppe “Nu ineens moet die campinghouder na 80 jaar wijken voor een mediavlucht.” Wat bedoel je met “wijken”? Er veranderd niets, hij mag alleen de muur niet slopen. Voor onderhoud kan hij subsidie aanvragen, belastingvoordeel krijgen en een rijksmonument-schildje aanvragen als hij dat wil.

marq
marq1 mrt. 2018 - 18:19

De campinghouder kan er wellicht met wat glas en lichte materialen een kampwinkel van maken. 'Sounds about right' zouden Engelsen zeggen, en iedereen blij.

Nuchter Rotterdams
Nuchter Rotterdams28 feb. 2018 - 11:42

We hebben toch ook VOC replica's als pronkstukken staan? Terwijl die periode tegenwoordig ook als donker wordt bestempeld. Dan dit ook. Dit is historie en dus moet het bewaard blijven. Emotie mag hier niet prevaleren.

1 Reactie
Onruststoker
Onruststoker1 mrt. 2018 - 10:53

"Emotie mag hier niet prevaleren." Waarom niet? Straks ga je ook nog een schilderij van Hitler in het gemeentehuis ophangen, dat hing er destijds ook, en kan dienen als monument.

Nanno Zeegers
Nanno Zeegers28 feb. 2018 - 10:22

Dit is as autentie obect dus zeer terecht een rijksmonument als belangrijke nagedadachtenis van de realitieit van een niet te vergeten episode van onze nationale geschiedenis. Net als dat er in diverse voormalige landen in Europa waar ná het nazisme, voor velen ook nog eens het vaak niet minder kwalijke socialisme/communisme haar terreur uitoefende en er daarom nog standbeelden, bustes, reliëfs, gebouwen, straten, en pleinen zijn die daaraan om dezelfde reden herinneren als een "Nie Wieder". Dat ondanks dat er ook bij deze objecten en Mussert's Muur er zeker een paar zullen zijn die er bewondering aan ontlenen mag waar zijn. Een dergelijke desondanks belanrijke herinnering voor de meesten van ons wordt dan echter bepaald nog niet als positief beschouwd en vindt daarin een belanrijkere functie.

Onruststoker
Onruststoker28 feb. 2018 - 9:56

De muur moet weg, naar mijn mening. Het kan makkelijk een bedevaartsoord worden. En gezien het toenemend antisemitisme en andere vormen van rassenhaat is dat het laatste waar we op zitten te wachten. Ik vind het jammer dat ook in Nederland velen niet de goede lessen kunnen trekken uit WO2 en het antisemitisme dat miljoenen doden op zijn geweten heeft. Dus die muur moet weg, en dat is jammer, want het is een mooie muur, fotogeniek. Maar Nederlanders kunnen er niet mee omgaan. Er moet maar een nieuwe muur gebouwd worden op een andere locatie die dan minder historisch beladen zal zijn.

3 Reacties
Smit3
Smit328 feb. 2018 - 11:41

Die muur heeft juist zeer veel historische betekenis. Laat 'm staan zodat we kunnen blijven nadenken over deze periode. Bovendien is de muur tot dusver nog geen bedevaartsoord geworden, dus waarom zou dat nu opeens anders worden?

Vliet2
Vliet228 feb. 2018 - 21:58

Ik geloof niet dat neonazi's veel met Mussert op hebben, dus een bedevaartsoord zal het niet worden. Van mij mag hij blijven staan, en wel om de reden die je noemt:: het is een mooie muur. Mocht hij daadwerkelijk een bedevaartsoord worden, dan kan hij altijd nog gesloopt worden. Een gedenkplaats hoeft de muur ook niet te worden, daar begint een wildgroei in te komen. Gewoon anoniem laten staan.

Muxjes
Muxjes1 mrt. 2018 - 23:40

"Ik geloof niet dat neonazi’s veel met Mussert op hebben" Wel met Rost van Tonningen, en plaatsvervangend, met zijn vrouw. Rost van Tonningen was prominent lid van de NSB, waar Mussert de leiding had. Hij was oprichter van de Mussert Garde, een paramilitaire club. Tijdens deze druk bezochte partijbijeenkomsten spraken onder anderen Anton Mussert, Cornelis van Geelkerken, Evert Roskam en Meinoud Rost van Tonningen bij de muur. Waarom zouden neo nazi's bewondering voor Rost van Tonningen hebben, maar niet met Mussert?

Eric Minnens
Eric Minnens28 feb. 2018 - 9:02

Armando zou het terrein van de Muur een 'schuldig landschap' noemen. Misschien kan dit aspect bij de oprichting als monument worden meegenomen? Het zet je fantasie des te meer aan het werk.

L.Brusselman
L.Brusselman28 feb. 2018 - 7:31

Als kind nog bij dat muurtje gespeeld tijdens onze eerste campeervakantie op de Goudsberg,fantastische camping was dat overigens indertijd.

1 Reactie
L.Brusselman
L.Brusselman28 feb. 2018 - 7:38

Heel goed dat dit muurtje aandacht krijgt,herinneringen aan het slechte in de mens moeten niet onder het tapijt worden geveegd. Men moet zich bewust zijn dat dit gemakkelijk de overhand kan krijgen. De mensheid lijdt aan amnesie.

Joop den Uil
Joop den Uil28 feb. 2018 - 7:27

wel ''foute'' schilderijen, beelden, straatnamen, monumenten verwijderen die aan de geschiedenis refereren , maar dan weer niet een muur ? maak er dan een bossage van met diervriendelijke onderkomens, van De Muur Berlijn is ook vrijwel niets meer over...

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin28 feb. 2018 - 9:03

Je zegt het goed, vrijwel... maar deze muur laat mensen gewoon eromheen lopen...een niet te verwaarlozen verschil!

JannesJ2
JannesJ228 feb. 2018 - 10:42

Pssst.. "Berlijn geeft een recent teruggevonden deel van de Berlijnse Muur een beschermde status. Zo moet voorkomen worden dat dagjesmensen de bakstenen muur van 80 meter lang beschadigen." https://nos.nl/artikel/2215488-herontdekt-deel-berlijnse-muur-krijgt-bescherming.html Persoonlijk hoop ik dat de muur van Mussert geen -zoveelste- bedevaartsoord wordt voor nazis (Nationaalsocialisten) en verdere fascisten.

MG1968
MG19681 mrt. 2018 - 0:03

Bedevaartsoord... Als de ratten bovengronds komen, leg je daar het rattegif... Ehm.. ik bedoel natuurlijk dan zet je daar de schijnwerpers op.

Eric Minnens
Eric Minnens28 feb. 2018 - 2:06

Wie Wikipedia leest over het Nationaal Tehuis, waar de Muur van Mussert onderdeel van was, komt tegen dat de laatste toespraak (hagespraak) (nota bene een ode aan de 'bevrijding' van Nederland) plaatsvond op 22 juni 1940. Want "De Duitse bezetter verbood politiek getinte massabijeenkomsten." O ironie. Het zat echt niet lekker tussen Mussert en Hitler. Onvoorstelbaar die tijd, waar mijn ouders, pas getrouwd, middenin leefden en getuige van waren.

quatsch
quatsch28 feb. 2018 - 1:01

Herdenken van het negatieve, heeft nooit een positief effect.

3 Reacties
Verwijdert
Verwijdert28 feb. 2018 - 6:46

Waarom niet? "De Muur van Mussert herinnert ons aan een donkere tijd die deel uit maakt van onze geschiedenis. We kunnen van deze zwarte bladzijde uit het verleden veel leren. De Muur is een overblijfsel van een tijdperk waarmee aan volgende generaties het verhaal van de oorlogsjaren verteld kan worden." Lijkt mij toch positief!

quatsch
quatsch28 feb. 2018 - 12:36

#. We kunnen van deze zwarte bladzijde uit het verleden veel leren. # Sinds wanneer leert de mensheid van de zwarte bladzijden uit haar geschiedenis! Keer op keer blijken die zwarte bladzijden herbeleeft te worden! # De Muur is een overblijfsel van een tijdperk waarmee aan volgende generaties het verhaal van de oorlogsjaren verteld kan worden.”# Racisme, discriminatie, genocide los je niet op met een dergelijk monument. Welk oorlogsjaren verhaal wilt u eigenlijk vertellen? Zijn daar niet genoeg boeken over geschreven?

MG1968
MG19681 mrt. 2018 - 0:07

"Herdenken van het negatieve, heeft nooit een positief effect" Want je mag niet leren van fouten, die moet je wegstoppen? Sta je ook zo in je persoonlijke leven?

henk-alexander
henk-alexander27 feb. 2018 - 23:51

Beelden van een donker Nederlands verleden worden van hun sokkels getrokken, althans verplaatst naar depots, en deze muur die een zwart verleden symboliseert moet de status van rijksmonument krijgen? Nu net na de herdenking van de Februaristaking? Terwijl muren en hekken door fascistoïde regiems worden opgetrokken, ontfermt de pseudo progressieve Ingrid van Engelshoven zich nog even over een muurtje, dat refereert aan een man die met de deportatie en moord van vele landgenoten heeft ingestemd. Het verraad van Mussert c.s. staat opgetekend en is voor iedereen toegankelijk. Een muur is niet nodig.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij27 feb. 2018 - 22:31

We behouden concentratiekampen om te herdenken. We behouden de muur van Mussert om te herdenken. Standbeelden van Hitler of Mussert hebben we (terecht) verwijderd. Wat moet je nu met het standbeeld van J.P. Coen? Verwijderen, of behouden en aanpassen om te herdenken? Er is immers geen muur of concentratiekamp die aan de daden van J.P. Coen herinnert.

Henri Zwols
Henri Zwols27 feb. 2018 - 20:55

Vervelend, een monument op je terrein. Ook niet iets waar je reclame mee gaat maken in je folder: "Kom bij ons Anton Mussert de laatste eer bewijzen" Misschien kan de campingeigenaar aan de achterkant van de muur de grond tweeënhalve meter ophogen; dan maak je er een mooi terras van.

chwiedijk
chwiedijk27 feb. 2018 - 20:32

Het is een omstreden muur. Waarom niet een klein stukje ervan bewaard als herinnering, met uitleg.

msj_meijerink
msj_meijerink27 feb. 2018 - 20:11

Terecht dat deze representatie van een zwarte periode uit onze geschiedenis niet wordt 'weggemoffeld'.