Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Minister Economische Zaken & Klimaat Van 't Wout naar huis vanwege burn out

  •  
24-05-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
87 keer bekeken
  •  
Catshuisberaad over versoepelingen

© DEN HAAG - Demissionair minister Bas van 't Wout van Economische Zaken komt aan bij het Catshuis voor een overleg over de coronamaatregelen. Een deel van het demissionaire kabinet praat met d

Economie en Klimaat-minister Bas van ‘t Wout (VVD), die begin dit jaar de vanwege het toeslagenschandaal opgestapte Eric Wiebes opvolgde, zit voor een periode van minstens drie maanden ziek thuis vanwege een burn out. Van ’t Wout, voormalig assistent van Mark Rutte, werd in 2012 Kamerlid voor de VVD. In 2020 verhuisde hij naar het kabinet als opvolger van Tamara van der Ark die doorschoof naar de ministerspost van Medische Zorg.
Het AD meldt dat minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok de functie van Van ’t Wout overneemt en dat Sigrid Kaag, nu Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, de portefeuille van Blok erbij doet:
"Vanwege de omvang van de portefeuille van de minister van Economische Zaken en Klimaat zal worden gezocht naar een extra staatssecretaris op dit ministerie. Die zal zich voor de rest van de demissionaire periode over de portefeuille klimaat en energie buigen. De naam van deze nieuwe staatssecretaris, iemand afkomstig uit de kring van de VVD, zal zo spoedig mogelijk bekend worden gemaakt."
In maart moest minister van Medische Zorg Bruno Bruins (VVD) zijn functie opgeven omdat hij wegens oververmoeidheid instortte tijdens een debat in de Tweede Kamer.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (26)

hermanvanderhelm
hermanvanderhelm25 mei 2021 - 9:06

Grappig dat de ministers die zich hun werk aantrekken en dus ook mee naar huis nemen omvallen met burn out. Hoe makkelijker alles van je afglijdt, dus hoe minder je je van je werk en de gevolgen voor mensen aantrekt, hoe minder last je van overspannenheid en burn out hebt. Bruno ken ik als een heel betrokken mens, en de laatste digitale conferentie met Bas kwam die ook zeer betrokken over. En Pieter Omtzigt, onze toekomstige minister van sociale zaken niet vergeten.

sAt0Ri...
sAt0Ri...25 mei 2021 - 7:17

Ik blijf me verbazen over de koppeling Echt nomische zaken en klimaat. Iedereen weet dat die elkaar bijten, en dat de bedrijven vaak de veroorzaker zijn die zélf met oplossingen komen van de problemen die zij zélf veroorzaken

1 Reactie
Jozias2
Jozias225 mei 2021 - 7:58

@Satori, Als de economie het probleem is voor klimaat verandering dan ligt daar ook de oplossing. Dus hoe kun je de economie veranderen zodanig dat het niet langer een probleem meer is. Als je het uit elkaar trekt ben je op twee borden aan het schaken, je zou kunnen stellen dat door het samenbrengen in 1 ministerie het juist kansen bied om in de economie het klimaat centraler te stellen. Denk aan de energie transitie, initiatieven om de mobiliteit te verbeteren op een duurzame manier, ICT ontwikkelingen om de klimaat belasting indirect te beperken, circulariteit in het bouwen en andere innovaties uit het bedrijfsleven die ook bijdragen aan het beperken van negatieve consequenties. .

Paul Spijkers
Paul Spijkers25 mei 2021 - 4:03

Handig voor Kaag, dat voor-formeren.

WeesGeenKees
WeesGeenKees24 mei 2021 - 18:44

Besturen is echt niet zo moeilijk. 1. Alle overbodige bullshitregels schrappen 2. Alle incapabele, incompetente, corrupte en criminele topambtenaren van de toeslagen-affaire ontslaan 3. Alle overbodige mailtjes gewoon blokkeren 4. Geen smartphone maar een gewone Nokia 3310 nemen zoals ik 5. Buiten werktijd gewoon onbereikbaar zijn = rust 6. Nooit vergaderen over iets wat al beklonken = achterkamertjespolitiek Politiek kan zo simpel zijn, ze maken het zichzelf willens en wetens moeilijk hoe DOM ben je dan???

3 Reacties
EenMening
EenMening24 mei 2021 - 23:31

"Alle incapabele, incompetente, corrupte en criminele topambtenaren van de toeslagen-affaire ontslaan" Dat zijn er nogal wat.

Joe Speedboot
Joe Speedboot25 mei 2021 - 7:57

Managen op papier is gemakkelijk. Krijg niet de indruk dat je veel praktijkervaring hebt.

gimli55
gimli5525 mei 2021 - 9:40

@Joe Nederland en de burgers moeten bestuurd worden en niet gemanaged. Nederland en de burgers zijn geen bedrijf met winst en verlies cijfers. Nu worden de winsten uitgekeerd aan de rijken en multinationals met vette subsidies. en de kosten of verliezen afgewenteld op diezelfde burger. Kosten socialiseren en minimaliseren, baten privatiseren en optimaliseren. De modale burger is tot pinautomaat verheven en de kwetsbaren worden uitgeknepen. De oplossing is niet zo moeilijk, maar met dit falende systeem onmogelijk. Er is in de afgelopen 10 jaar meer afgebroken op zorg, onderwijs en veiligheid, wat niet een twee drie weer wordt opgebouwd. Daar is visie voor nodig en een punt op de horizon. De beginpunten van het neoliberalisme zijn fout, de uitvoering is fout en de oplossingen zijn nog meer van hetzelfde en principieel fout. De toeslagaffaire en de falende belastingdienst en de UWV zijn geen incidenten maar een systeem fout. Gezamenlijk met het globalisme vormt het een toxisch bestuur, waarbij ongekend onrecht en institutioneel racisme en discriminatie is ontstaan. Ik krijg niet de indruk dat je erg veel inzicht hebt in het falende beleid van dit systeem.

Phil2
Phil224 mei 2021 - 18:05

De jongleur zit er nog, onvermoeibaar.

Uw Psychiator
Uw Psychiator24 mei 2021 - 14:59

Mocht Ingrid van Engelshoven ook te maken krijgen met ernstige oververmoeidheid (dat gunt niemand haar, uiteraard), dan zou ik kunnen voorspellen wie haar remplaçant gaat worden: Halbe Zijlstra - met Pieter Duisenberg als gelijkgezind secondant, dat laat zich raden. Ach, de VVD is niet voor een kleintje vervaard. Het Grote Karwei, de Nieuwe Planeconomie volgens Hayek en de Chicago School, op maat herschreven door Frits Bolkestein, die revolutie moet afgemaakt worden, een voldongen feit zijn. Pas dan is de totale verpauperisering, verdozing, en versjofeling van het Koninkrijk der Nederlanden bereikt. Omdat de VVD en de simpele zielen die haar door dik en dun steunen niets van betekenis aan alle milieu- en klimaatproblemen willen doen (geestelijk gestagneerd en ook regressief als deze lieden zijn), wordt deze ideologische zege, deze historische piek aan politieke sociale criminaliteit, bekroond met het geheel onder water lopen van ons land, over schattingsgewijs één tot anderhalve eeuw.

6 Reacties
korheiden2
korheiden224 mei 2021 - 16:12

@UwPsychiator : Een wellicht schrale troost : dat ligt dan slechts voor 0,5% aan Nederland. We zullen onze bijdrage moeten leveren, zeker. Maar de inspanningen van grote landen zijn van veel meer belang.

Pater
Pater24 mei 2021 - 16:31

Ach Psychiator, het zullen de torren in uw hoofd zijn die uw zicht op de werkelijkheid belemmeren. Het neoliberalisme is failliet en voorbij, met of zonder VVD.

EenMening
EenMening24 mei 2021 - 20:07

@korheiden De CO2-uitstoot van Nederland bedraagt 0,5% van van het totaal, die van de EU-landen minder dan 10%. China en de VS zijn de grote boosdoeners.

gimli55
gimli5525 mei 2021 - 7:32

@Pater Dat het neoliberalisme failliet is en voorbij, blijkt nergens uit. Dezelfde partijen van de laatste 40 jaar zijn weer aan het formatie plan bezig. De radicale ideeën van Rutte stelden niets voor en er gaat niets inhoudelijks veranderen. Iedere dag is er weer een nieuw schandaal in de maak en Rutte vindt nog steeds dat hij het goed heeft gedaan de laatste 10 jaar. Het begint met accepteren en iets anders doen. Nu blijft het vrijblijvend leuteren bij Nieuwsuur. Zelfs de NPO doet nog steeds alle moeite om consumenten rechten af te breken en ik zie Dekker ook niets ondernemen om de burgerrechten te versterken. Wie heeft hier een belemmerend zicht op de werkelijkheid?

Uw Psychiator
Uw Psychiator25 mei 2021 - 9:37

@ Gimli (09:32u) - je hebt als wel vaker gelijk. Het trieste van wat je hier beschrijft is dat zoveel mensen blijkens hun stemgedrag de toestand zoals die al zo lang bestaat lijdzaam zijn gaan accepteren. Alsof er een 'nieuw' mensbeeld aanvaard is; een waarin onze soort nu eenmaal vooral tot het kwade geneigd is; waarin leugens, fraude, en onrechtmatig verkregen winsten bij de normaliteit van alledag horen, overal en altijd, dus ook in de politiek. Weerstand, verstandige kritiek, en vreedzaam verzet zijn zeldzame houdingen geworden. En zo veroorzaakt het Eurovisie Songfestival een mediaheisa zonder weerga, ook in v/h onze kwaliteitskranten. Menig Nederlander lijkt echter schouderophalend te reageren op sociaal onrecht, bijvoorbeeld de voortgaande afbraak van de toegang tot rechtsbijstand. Anderzijds weer gaan 'gewone' burgers gevechten aan vanwege het fenomeen Zwarte Piet; maar misstanden bij de overheid, daar zullen ze nooit wakker van liggen. Het is een maatschappelijk drama dat jonge mensen, zeg de tieners en twintigers van nu, niet eens beter meer weten. Ze zijn temidden van deze bestuurlijke en economische ellende opgegroeid. Deze conditionering zou ons grote zorgen moeten baren, maar doet ze dat ook?

gimli55
gimli5525 mei 2021 - 22:22

@UwPsychiator Vlak voor de ineenstorting van het Romeinse Rijk waren brood en spelen ook erg belangrijk. Het is de oppervlakkigheid en het gebrek aan inzicht wat bij sommige jongeren, en niet alleen bij jongeren speelt. We mogen niet generaliseren, en er is hoop. Er zullen altijd andersdenkenden zijn, en die zullen mekaar vinden. Ik ben bijna klaar met het lezen van het boek van Philip Blom - Het grote wereld toneel. Een eye opener en zet mij zelfs aan het denken over mijn overtuigingen, het is maar 105 pagina's. Ik zal het vast nog een paar keer lezen, het is geen makkelijke kost.

Thuiszitter
Thuiszitter24 mei 2021 - 14:05

Zijn net mensen onze politici, lullig zat voor de man . Hij zal niet de laatste zijn. Ze maken een hoop uren , op een gegeven moment houdt het op voor sommigen. In de tijd van de treinkaping heb ik menig nachtje bij Hans Wiegel in huis gezeten , voor bewaking. De man kwam dikwijls na twaalven thuis en vertrok weer in alle vroegte. Hij kon er goed tegen dat is niet voor een ieder weggelegd.

vdbemt
vdbemt24 mei 2021 - 13:04

Het is al wel duidelijk dat de tijdelijke (ze zijn immers demissionair) opvolger een VVDer wordt. Dan weten ze in iedere geval zeker dat er voorlopig geen geld naar klimaatmaatregelen gaat.

korheiden2
korheiden224 mei 2021 - 12:52

Erg vermoeiend, dat klimaat en de energietransitie. Er wordt eindeloos vergaderd met klimaattafels en NGO's. Ik wens Van ''t Wout veel sterkte.

2 Reacties
Ragnar Lothbrok
Ragnar Lothbrok24 mei 2021 - 19:20

Waar ik woon wordt niet vergaderd maar alleen maar gewerkt aan de transitie. Windmolens tot zover de horizon reikt en honderden hectares met zonneparken en nog zeker net zoveel in de planning. Alleen jammer dat enkele mega-datacentra deze stroom voor het grootste deel opsouperen die eigenlijk bestemd waren voor de huishoudens.

korheiden2
korheiden225 mei 2021 - 2:03

@Ragnar : En dan nog schijnen we veel te weinig aan de energietransitie te doen. Huizen moeten van het gas af, bedrijven vergroenen of wegwezen, autorijden elektrisch enzovoort.

Aurora01
Aurora0124 mei 2021 - 12:14

Het zal de VVD sieren om niet ieder weggevallen post op te vullen met beschikbare kandidaten. Beschikbaar is heel anders dan geschikt (baar). Zal ik wat suggesties doen voor een volgend kabinet? Marcel Levi, Marjolein Moorman, Martin van Rijn. Dit zijn geen liberalen maar wel mensen met kennis van zaken.

2 Reacties
EenMening
EenMening24 mei 2021 - 23:27

@Aurora01 Marcel Levi, Marjolein Moorman, Martin van Rijn. Alle 3 PvdA, alle 3 bevlogen mensen. Op 21 april gaf Marcel Levi een interview aan het Parool; hij is erg positief over Nederland: "In Engeland zien de ziekenhuizen er sowieso vaak uit als bouwvallen. In Nederland zijn het bijna kathedralen. Je gaat het pas zien als je weg bent geweest: wij leven in een sociaal en prettig land. Hier is alles netjes en goed geregeld. De straten, de fietspaden zonder kuilen, Nederland is een paradijs. Ik ben nu net een paar weken terug in Amsterdam en ik vind het geweldig.” https://www.parool.nl/nederland/marcel-levi-wie-adviseert-onze-minister-eigenlijk~bc86c8d9/

gimli55
gimli5525 mei 2021 - 7:36

@Eenmening Je kunt kathedralen als ziekenhuizen hebben, als je geen of te weinig personeel hebt, is het nog steeds een puinhoop. Er zijn altijd wel mooie verhaaltjes te vinden om de regering een veer in de r**t te steken. Daar is echt geen reden meer voor, kijk om je heen en zie de afbraak en fundamentele betonrot in de samenleving door gebrek aan investeringen en overschot aan bezuinigingen.

Bouwman2
Bouwman224 mei 2021 - 12:07

Geen wonder dat Pieter en Renske en al die andere Kamerleden met hen nooit of te nimmer die baan op EZ o.a. begeren. Besturen doet zeer, Wat een mimister moet doorstaan, wat em allemaal wordt aangedaan.... Je moet toch wel buitengewoon met altruïsme zijn behept. Of buitengewoon ambitieus zijn.

1 Reactie
WeesGeenKees
WeesGeenKees24 mei 2021 - 18:45

Of buitengewoon DOM dat kan natuurlijk ook nog.