Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Minister doet niets aan tekort orgaandonoren

  •  
08-02-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Edith Schippers laat het orgaandonorsysteem ongemoeid
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) heeft aangekondigd het donorregistratiesysteem niet te zullen wijzigen. In een brief aan de Tweede Kamer verklaart ze dat ze van mening is dat een ander systeem niet tot fundamenteel meer donoren zal leiden.
Eén van de onderzochte systemen is de zogeheten actieve donorregistratie. Mensen worden daarbij automatisch geregistreerd, tenzij ze hiertegen bezwaar maken. Schippers wil dit systeem niet invoeren omdat ze meent dat het inbreuk maakt op het zelfbeschikkingsrecht. De toename van het aantal donoren is volgens haar niet voldoende om de inbreuk te rechtvaardigen:
Die inbreuk is alleen te rechtvaardigen als het een ontegenzeggelijke en aanzienlijke toename van het aantal donoren oplevert.
Nog geen donorregistratie? Vul hier in wat jouw wensen zijn.
cc-foto: Mika Marttila

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Hendricus2
Hendricus28 feb. 2011 - 11:04

Ik zie niet in hoe actieve registratie meer inbreuk maakt op het zelfbeschikkingsrecht dan de vrijwillige registratie. Zolang nog steeds de voorlichting gegeven wordt zoals nu (brief op 18-jarige leeftijd met de vraag, ja of nee). In beide gevallen kies ik toch zelf wat ik met mijn lichaam doe en behoud ik net zo goed het recht op zelfbeschikking? Bovendien ben ik van mening dat veel mensen geen donor zijn omdat ze gewoon geen zin hebben, een beetje vergelijkbaar met mensen die thuis blijven ipv te stemmen omdat het regent. Ze zien het belang, maar ze hebben geen zin. Als echter onderzocht is dat het veranderen van het systeem daadwerkelijk geen verhoogd aantal donoren oplevert, en het niet slechts de mening van mevr. Schippers is, lijkt het mij ook niet nodig veranderingen aan te brengen.

Dehnus
Dehnus8 feb. 2011 - 11:04

Ach maakt niet uit de Belgen hebben toch genoeg! (Grapje... maar jammer genoeg komt het dichtbij)

cengiz66
cengiz668 feb. 2011 - 11:04

Zou niet weten waarover ik nog zelf zou moeten beschikken als ik de pijp uit ben. Al zou de actieve donorregistratie maar twee extra organen opleveren, dan worden er wellicht al weer twee levens gered.

ErnsTT2
ErnsTT28 feb. 2011 - 11:04

Is er dan een minister die *wel* wat doet, want Leers doet niks omdat ie niets mag van de rechter, Rosenthal doet niks omdat ie steeds te laat is, en zo kunnen we het hele rijtje af, alles wat ze voorstelden bij de verkiezingen blijkt niet te lukken. Het is geen Gedoog Kabinet, het is een Incompetentie Kabinet...

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa8 feb. 2011 - 11:04

Orgaandonoren-lobbys zijn hard en zweetend aan het werken. ''Wie redt een leven redt de hele mensheid'' een bekende woord in de koran, heel leuk vind ik het altijd om te lezen. Maar wie wat gaat met mijn orgaan iets doen? Het gaat niet om geven, maar aan wie moet je het geven of bespreken? Het is geen handel in lekker Pomodorie-tomaatjes hoor.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort8 feb. 2011 - 11:04

Zelfbeschikking past dus ook niet in de sociaaldemocratie. Helaas.

[verwijderd]
[verwijderd]8 feb. 2011 - 11:04

Groot gelijk Edith. Ik doe hierbij meteen een oproep aan iedereen om zich vrijwillig aan te melden als donor. Kleine moeite, groot gebaar. Daar hebben we de staat helemaal niet voor nodig.

2 Reacties
nikita72
nikita728 feb. 2011 - 11:04

Aert, blijkbaar zijn de oproepen om donor te worden niet voldoende. Inzet van de staat lijkt dus wel nuttig. De staat zou natuurlijk ook donors kunnen werven door gerichte publiciteit (motorrijders zijn goede donors, want zij hebben een grotere kans jong te sterven).

Kale3Kip
Kale3Kip8 feb. 2011 - 11:04

willem, De staat investeert veel geld in donorregistratie-systeem (100 miljoen gulden in 1998 en jaarlijks nog steeds een mij onbekend bedrag) en dan ook nog in propaganda voor orgaandonatie (via NIGZ). ‘Jouw’ Edith de minister zal als liberaal wel meer geneigd zijn tot zelfbeschikking (en donatie bij leven), maar ze is in haar argumentatie niet zo principieel. Ze zegt namelijk ook dat het 'ja automatisch donor - tenzij '-systeem te weinig oplevert om zelfbeschikkingsprincipe op te offeren : "Die inbreuk is alleen te rechtvaardigen als het een ontegenzeggelijke en aanzienlijke toename van het aantal donoren oplevert." Angst van de transplantatie-lobby is wellicht dat veel mensen (op den duur) NEE gaan registreren als ze automatisch 'donor' zijn gemaakt door de staat.

objectivist
objectivist8 feb. 2011 - 11:04

Laat de staat zich niet met deze kwestie bemoeien. Dat opdringerige gedoe stuit me tegen de borst. Ik bepaal het graag zelf. Er is elk jaar wel weer een hype dus het heeft aandacht genoeg (en gehad). Mensen willen klaarblijkelijk niet. Het is niet anders.

2 Reacties
eeweew
eeweew8 feb. 2011 - 11:04

In het geval van passieve donoregistratie kunt u het net zo goed zelf bepalen als dat nu het geval is.

sociaaltje
sociaaltje8 feb. 2011 - 11:04

Dat kan toch ook, je kunt nog steeds aangeven dat je geen donor wenst te zijn. Ik zie jou probleem dus ook niet. Je doet nu net alsof de staat jou iets opdringt dat is niet zo, ook niet bij aktieve donorregistratie. Dat je dit afdoet als een hype is schokkend. Ik zou dan ook weleens willen zien, hoe je zou reageren als je ooit zelf in de situatie terecht zou komen, dat je een donororgaan zou moeten ontvangen. Ben je dan nog zo principieel?

ratio2
ratio28 feb. 2011 - 11:04

Ik zou het koppelen aan het recht op donororganen te ontvangen. Geen donor, prima, maar dan ook geen organen krijgen. Lost het probleem vanzelf op en is volgens mij ook fair. Ik ben allang geregistreerd als donor, maar ik zou graag de uitzondering maken dat mijn organen alleen gebruikt mogen worden voor mensen die zelf ook donor zijn.

1 Reactie
Hendricus2
Hendricus28 feb. 2011 - 11:04

Ik hoop dat je een uitzondering maakt voor hen, die nooit hebben kunnen kiezen donor te worden. Stel dat er een kind moet sterven omdat hij/zij zelf geen donor is

Bernie2
Bernie28 feb. 2011 - 11:04

Ik ben ook fel tegenstander van actieve donorregistratie qua pathologische bemoeizucht van de overheid, het recht op zelfbeschikking etc. Wel zie ik goede kansen ten burele van bijvoorbeeld de huisdokter, waar de gemiddelde Nederlander jaarlijks haar/zijn gezicht en meer laat zien. De persoon bij uitstek die zijn klanten tijdens een visite ook nog even (met goede argumenten) een handtekening qua donorregistratie kan ontfutselen. Los van eigen initiatieven is dit ook de enige plek waar het thuis hoort lijkt me.

1 Reactie
nikita72
nikita728 feb. 2011 - 11:04

Bernie, ik denk dat je gelijk hebt (al weet ik niet of huisartsen prettig vinden om hieraan tijd te besteden).

Doemaargewo
Doemaargewo8 feb. 2011 - 11:04

Het is erg simpel: Geen donor, dan gaan alle donor geregistreerden voor op de wachtlijst. (indien je geen donor kúnt zijn, door wat voor fysieke reden danook, dan heb je dezelfde rechten als iemand die wel donor is)

1 Reactie
hannogroen
hannogroen8 feb. 2011 - 11:04

Ik ben het helemaal met je eens.

Florian2
Florian28 feb. 2011 - 11:04

Het is inderdaad erg simpel: mensen hebben zelfbeschikkingsrecht over hun eigen lichaam. Nog even en mijn lichaam is OOK nog eigendom van de staat? Verder vind ik het niet relevant of iemand een donorcodicil heeft v.w.b het in aanmerking komen voor een donor orgaan. Iedereen moet gewoon vrije keuze hebben te bepalen wat er met zijn lichaam gebeurd. En dus niet: Ja tenzij.....(zoals het verdoemde EPD)

1 Reactie
ratio2
ratio28 feb. 2011 - 11:04

Mag ik dan ook beslissen dat mijn organen alleen naar iemand met een donorcodicil mogen gaan?