Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Minister Blok legt woningcorporaties aan banden

  •  
28-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
woningcorporatie.jpg
Koophuizen, dure huurwoningen, winkels en kantoren moeten worden afgestoten ... Corporaties mogen zich alleen nog bezig houden met verhuur van sociale huurwoningen
Woningcorporaties moeten in de toekomst stoppen met hun commerciële activiteiten. In een nog vertrouwelijke notitie van minister Blok (Wonen) die de NOS in handen heeft, staat dat woningcorporaties koophuizen, dure huurwoningen, winkels en kantoren moeten gaan afstoten en onderbrengen in een apart bedrijf. Die zogenaamde ‘commerciële overgangs-bv’ kan dan op termijn worden verkocht.
Stef Blok schat de waarde van dit onroerend goed op circa 50 miljard euro. Dat is circa 20 procent van het totale bezit van corporaties van zo’n 260 miljard euro.
NOS schrijft over de plannen van Blok:
Blok wil dat corporaties zich voortaan alleen nog maar bezighouden met het huisvesten van mensen met een smalle beurs, in de eigen regio. Corporaties moeten zich ook minder bezighouden met het leefbaar maken van de wijk. Dat moeten ze veel meer overlaten aan gemeenten en andere maatschappelijke instellingen. Corporaties mogen alleen nog de omgeving van woningen verbeteren, speel- en groenvoorzieningen aanleggen, huurders helpen bij schuldsanering of huismeesters in dienst nemen.
Nu investeren corporaties ieder jaar voor bijna 280 miljoen euro in de leefbaarheid van wijken. Onder oud-minister Vogelaar gingen de corporaties een centrale rol spelen in de wijkaanpak. Dat wordt als het aan Blok ligt nu teruggedraaid. De corporaties vrezen op hun beurt dat het opknappen van achterstandswijken nu tot stilstand komt, doordat ze niet langer verschillende soorten woningen in één wijk mogen bouwen.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

MG1968-2
MG1968-228 mei 2013 - 17:10

De hra is het echte blok dat de woningmarkt aan banden legt. En minister blok blijkt de kraan, niet eens die dweil :(

politiekistuig
politiekistuig28 mei 2013 - 17:10

Er zitten wel een ontzettend stel oelewappers in de regering, of het nu om woningmarkt , Europa, onderwijs gaat ze lijken wel bewust de verkeerde beslissingen te nemen. Maar ja , het domme stemvee , heeft gekregen wat ze wilde, of toch niet?? Misschien de volgende keer toch maar even de moeite nemen om programma's te lezen en een klein beetje nadenken wat de logische coalities zijn als er weer eens een peiling is.

ValsPlat
ValsPlat28 mei 2013 - 17:10

..na de gedwongen verkoop van rendabel onroerend goed op het moment dat de huizenprijzen erg laag zijn steelt het kabinet de reserves...

insignia
insignia28 mei 2013 - 17:10

@de Geus - ik mag dan niet kunnen rekenen, hoewel de praktijk anders uitwijst, jij kan niet lezen. Ik schrijf over huizen van 30-40 jaar oud en dam zijn de stichtingskosten ruim gemeten. Uiteraard zijn er allerlei extra kosten en zou het zo maar kunnen dat het voor huisjesmelkers nooit voordelig geweest is. De gemeenschap echter, zoals je zegt, zorgt voor haar minderbedeelden en accepteert voor de nieuwe woningen een wat lagere huur welke ruimschoots gecompenseerd wordt door de opbrengst uit het oude bestand wat reeds meerdere malen afgeschreven is. Een schande is dat die corporaties de oudere woningen verkopen om winsten in de boeken te maken en daarmee dus hun voorraad huurwoningen verlagen.

JoopSchouten
JoopSchouten28 mei 2013 - 17:10

Het neveneffect: 200.000 tot 300.000 minder sociale huurwoningen. Volgens de woonbond zullen door deze maatregel 200.000 tot 300.000 woningen in de vrije huursector terechtkomen, oftewel 10 procent van het totaal. 'De huur van deze woningen kan onbeperkt stijgen', meent de bond. ' Bron.: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/11698/Kabinet-Rutte-II/article/detail/3449015/2013/05/29/Blok-wil-200-000-minder-sociale-huurwoningen.dhtml Blokhead.

insignia
insignia28 mei 2013 - 17:10

@de Geus - of de huizen van een Werkmansvereniging van 100 jaar oud, waar ik mijn jeugd heb doorgebracht, zijn om niet overgegaan naar de gemeenschap. Brengen nog steeds een goede huur op. Rekenen heb ik o.a. geleerd toen ik H.M. 's wapenrok mocht dragen. In 2 jaar tijd kan je heel wat studeren. Wanneer kun je eens een reactie schrijven zonder iets denigrerends er aan toe te voegen?

robheus2
robheus228 mei 2013 - 17:10

Corporaties voerden deze activiteiten omdat het rijk de object-subsidies had gestopt en corporaties op eigen benen moeten staan. Als ze dat nu moeten afstoten, moet het rijk ook weer de object-subsidies invoeren. Anders gaan de corporaties op termijn failliet. Bovendien moet dan de huurbelasting van tafel.

[verwijderd]
[verwijderd]28 mei 2013 - 17:10

"Corporaties mogen zich alleen nog bezig houden met verhuur van sociale huurwoningen" En ze mogen daar geen rendabele huur voor vragen en ze krijgen ook geen subsidies meer. Wel mogen ze investeren in wijken vol kanslozen en nog wat extra geld afdragen. Wil de laatste corporatiebestuurder voor 2016 het licht uitdoen?

1 Reactie
lembeck
lembeck28 mei 2013 - 17:10

Dat zou nog wel eens sneller kunnen gebeuren dan we nu denken, vrees ik, Piet. Daarbij komen dan wel tienduizenden mensen op straat te staan die de veel te hoge huren niet langer kunnen betalen. De Huurtoeslag wordt gekort, evenals de bijstandsuitkeringen en bij de huurtoeslag zijn meer factoren waardoor de mensen niet langer hun woning kunnen betalen. Binnen die toeslagregels worden bedragen veranderd in negatieve zin voor de huurders. Daarnaast speelt dit ook nog: http://www.woonbond.nl/nieuws/3160 Als de PvdA hier in mee gaat denk ik dat er in de achterban meer mensen moeten wakker worden dan alleen de Werkgroep Huren van de PvdA zelf.

insignia
insignia28 mei 2013 - 17:10

Ik vraag mij af wat een rendabele huur is voor een woningbestand van pakweg 30 -40 jaar oud. Stichtingskosten per woning gem. € 50.000? - F 110.000. Rente 1.8%. Jaarrente. € 900. +. wat erbij komt. Je kunt dusal gauw van een rendabele huur spreken. Of er wat van de actuele huur over blijft is zeer de vraag, daarvoor moet je waarschijnlijk diep graven in boeken van een of andere Stichting, bestuurd door bekwame, goedbetaalde lieden. Dat de minister deze i stellingen terug laat gaan naar de "basics" kan ik alleen maar toejuichen. Met minder projecten waarschijnlijk ook minder dure debacles.

1 Reactie
MrOoijer
MrOoijer28 mei 2013 - 17:10

En zo wordt sluipenderwijs het programma van de VVD uitgevoerd: het ontmantelen van de sociale sector.

[verwijderd]
[verwijderd]28 mei 2013 - 17:10

Woningcorporaties hebben met vastgoed en weet ik veel wat gespeculeerd en veel geld verloren. En daarom zijn ze in grote problemen gekomen en kunnen ze hun kerntaken niet goed meer uitvoeren. Blok wil dit in de toekomst voorkomen. Je zou zeggen : goede maatregel die elke socialist zou verwelkomen. Maar het is een VVD'er die het voorstel doet, dus het wordt afgebrand. Wat een doorzichtige en eigenlijk heel trieste reacties weer. Als de SP hetzelfde zou voorstellen zouden de handjes op elkaar gaan. In de trant van "geen speculatie met huurinkomsten! " Als psycholoog zou je hier je vingers bij aflikken, zo'n casus.

1 Reactie
CliffClavin1993
CliffClavin199328 mei 2013 - 17:10

Klaas - ik heb geen diepgaand begrip van de woningmarkt, en ben sociaal-democraat. Mijn aanvankelijke reactie echter was dezelfde die jij hier noteert. Op gevoel, weliswaar: maar de plannen lijken me niet slecht. Ik meen dat om de misstanden van gisteren en vandaag te elimineren, je eerst de giftige angels uit de woningmarkt moet trekken. Dat levert misschien op de korte termijn geen kapitalen op, maar het dicht wel een aantal levensgevaarlijke lekken (zie: Vestia en meneer Staal). In mijn optiek moet er ook een absoluut verbod komen op: - de mogelijkheid om fondsen, bijeengebracht door huurders, te spenderen aan het kopen van 'complexe, riskante financiële producten' (eufemisme van de eeuw); of aan het speculeren met niet-gerelateerd vastgoed in binnen- en buitenland; - disproprortioneel hoge salarissen en bonussen voor bestuurders in de sociale woningsector; en wat mij betreft krijgen ze een bescheiden dienstauto, i.p.v. een Audi of een Jaguar. Kortom: de sector moet naar een veel meer bescheiden en gelimiteerd en daarom normaal niveau geschaald worden. De gekte en het asociale karakter moet de nek omgedraaid worden. En: laat de nietswaardige ijdeltuiten onder de managers aldaar alsjeblieft snel naar verre buitenlanden gaan, om aldaar hun onkunde te demonstreren. O nee, wat zeg ik nu? Laat hen geen gewone mensen meer bedriegen. Laat hen putjesscheppers worden, of boomchirurgen, weet ik veel. Er zijn, dat weet ik zeker, genoeg idealistisch ingestelde mensen in de sector zelf die hun werk voor veel minder veel beter kunnen doen. (Ach, het kon niet slechter, in een aantal gevallen.)