Joop

Minister Bijleveld: Kans op aanslag met biowapen in nabije toekomst

  •    •  
18-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
25392598697_3172f41518_k
De wereld moet rekening houden met een grootschalige aanval met biowapen in de komende tien tot vijftien jaar. Daarvoor waarschuwde minister van Defensie Ank Bijleveld zaterdagavond tijdens de München Security Conference , een van ’s werelds grootste bijeenkomsten van veiligheidsexperts en beleidsmakers op het gebied van defensie.
Volgens Bijleveld (CDA) is de technologie voor het vervaardigen van biologische wapens de laatste jaren significant verbeterd, terwijl de internationale gemeenschap ‘dit risico blijft onderschatten’. Volgens de minister zijn de meeste landen totaal niet voorbereid op zowel terroristische aanslagen met een biowapen, als ook natuurlijke pandemieën. ‘Landen die het minst zijn voorbereid, lopen de grootste kans getroffen te worden,’ zei Bijleveld.
Bijleveld staat niet alleen in haar grimmige visie voor de nabije toekomst. Ook proliferatie-waakhonden als het in de Verenigde Staten gevestigde Nuclear Threat Initiative (NTI) waarschuwen al langere tijd voor het gevaar van aanslagen waarbij terroristen gebruik maken van dodelijke virussen of bacteriën. Bij dergelijke aanvallen kunnen volgens het NTI miljoenen doden vallen en voor verdere onrust zorgen in toch al instabiele regio’s.
De minister kreeg ook tijdens de conferentie bijval, onder meer van Jeremy Farrar, directeur van de in Londen gevestigde biomedische liefdadigheidsinstelling Wellcome Trust. Volgens Farrar zal de kans op biologische catastrofes de komende jaren toenemen als gevolg van een stijging van het aantal reizigers, evenals toenemende handel en verstedelijking. ‘De infecties die ooit waren uitgestorven in landelijke gemeenschappen vormen nu risico’s die ongekend zijn in de enorme stedelijke conglomeraten van Afrika en Azië,’ aldus Farrar.
Bron: Politico / cc-foto: NATO
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

mjansen2
mjansen220 feb. 2018 - 6:31

Na de boodschap die Zijlstra met zijn verdraaide verhaal over "Poetin's wens voor een groot russisch rijk" waarmee hij angst wilde kweken onder zijn eigen partijgenoten, neem ik al die dreigingsverhalen niet zo serieus. Werkelijk verantwoordelijk denkende en handelende politici zorgen ervoor dat hoe dan ook de rust onder het volk bewaard blijft en zijn er niet op uit om angst te zaaien..... Dit lijkt inderdaad meer een kwestie van een marionet van de chemische wapenindustrieverhaal

johannn2
johannn219 feb. 2018 - 14:33

De München Security Conference schijnt verre van onomstreden te zijn. Zie: https://www.toytowngermany.com/wiki/Munich_Security_Conference [citaten uit deze link]:] " During the past three years a group with the catchy name " Munich against the security conference" has organised protest rallies. In 2002 over 35,000 people joined the protest and 3,500 police had to be drafted in to enforce order. See the BBC news reports: Munich Protesters 2002. The protestors say they don't approve of such a "war conference" being held in their city. In 2003 and 2004 more protests took place on Marienplatz, Sonnenstrasse, and Maximilianplatz. The same will probably happen in 2005. " " In recent years the conference has been accompanied by protest marches. In 2002 there were riots on Marienplatz and Tal. More Munich Security Conference - Protest Photos 2002 External links: www.securityconference.de " [einde citaten] .

1 Reactie
johannn2
johannn219 feb. 2018 - 14:34

Aanvulling: Deze link is uit 2004 of 2005 .

Anoniempje5
Anoniempje519 feb. 2018 - 8:13

Wil ze hiermee zeggen dat er na 17 jaar "War on Terror" en het binnenvallen van Afghanistan en Irak en een puinhoop maken van Libië en Syrië met miljoenen doden, waarvan het overgrote deel onschuldige burgers, door o.a. met drones bruiloften, ziekenhuizen en scholen op te blazen er nog steeds terroristen zijn die ons kwaad willen doen? Onze democratie brengende liefdes bommen hebben ze niet op andere gedachten gebracht? Ze zien ons nu niet als de helden die hun komen helpen? Wat ondankbaar zeg. Miljarden aan belasting in de zakken van de militaire industrie en miljoenen vluchtelingen die onze kant op zijn gekomen.

Ryan2
Ryan219 feb. 2018 - 7:40

Tja, als de vos de passie preekt, boer pas op je kippen. Dat Amerikanen zich zorgen maken over bio- en chemische wapens is een gotspe. Wie hebben Vietnam indertijd vol Agent Orange gespoten? Dat soort wapens is trouwens zo onvoorspelbaar, dat het als wapen waardeloos is. Ze hebben het in de twee wereldoorlogen wel geprobeerd, maar het was niet bruikbaar. Overigens is maar de vraag waar het gifgas dat in het Midden Oosten sporadisch gebruikt is vandaan komt. In ieder geval zat er wel een Nederlandse wapenhandelaar mee tussen. Bangmakerij. Tot meerdere eer en glorie van de wapenlobby. Kletskoek dus. Ik kan nog een heel schrijfsel er achter aan poten over de ineffectiviteit van massa vernietigingswapens, maar dat is een kwestie van statistiek. En veel mensen kunnen daar niet goed mee omgaan.

2 Reacties
bob b.
bob b.19 feb. 2018 - 13:21

' Dat Amerikanen zich zorgen maken' Dus alle Amerikanen zijn hetzelfde. Dat klinkt als: alle chinezen lijken op elkaar. Als je de verschillen niet kunt zien, kun je of beter kijken of gewoon je beurt voorbij laten gaan.

Ryan2
Ryan220 feb. 2018 - 18:54

Bob, je weet donders goed wat er bedoeld wordt. Overigens kan ik het aantal capabele Amerikanen op de vingers van mijn hand tellen.

marq
marq18 feb. 2018 - 19:11

De reden voor deze waarschuwing lijkt me duidelijk: er moet weer meer geld vloeien naar een op te richten instantie die ons bange burgers gaat beschermen tegen die enge biowapens. Liefst op EU nivo natuurlijk, dat is wat de betalende burgers willen, ook al weten ze dat zelf niet. Een Europees Ministerie voor Biodefensie moet er komen, tot de nok gevuld met nijvere ambtenaren die onafgebroken de vinger aan de pols van onze Europese Veiligheid houden. We zijn het onze kinderen verplicht. (Maak ze bang en plunder vervolgens hun zakken, een beproefd concept.)

2 Reacties
Inspector Gadget
Inspector Gadget19 feb. 2018 - 6:53

Angst is de makkelijkste manier om mensen te laten doen wat jij wilt.

bob b.
bob b.19 feb. 2018 - 13:22

Jij ziet liever een 'Peace for our time'?'

webmaatje
webmaatje18 feb. 2018 - 17:42

Mevrouw Bijleveld weet schijnbaar niet dat op de bodem van oceanen vaten met gifgas liggen, die na de 2de WO daar gedumpt zijn. Als die vaten gaan roesten, ben je nergens meer veilig. Waarom voert Bijleveld geen actie die vaten op land te brengen en de inhoud te vernietigen? Bovendien sluimeren in de permafrost ziektebacteriën als pest en miltvuur. Als Bijleveld zo bang is voor o.a. pandemieën, zal ze ook moeten ijveren om meer ziekenhuizen open te hebben. Nu worden al door de griep operaties uitgesteld wegens plaatsgebrek. Oorzaak: de sluiting van vele ziekenhuizen. Hoe moet dat dan bij een echte grootschalige ernstige pandemie?

2 Reacties
Anoniempje5
Anoniempje519 feb. 2018 - 8:39

Die vaten liggen toch niet in de oceaan maar een klein stukje uit onze kust in de Noordzee? En in die permafrost zit ook nog eens extreem veel Co2/methaan opgesloten die vrij gaat komen. Naast schijnbaar enorme hoeveelheden aan kwik wat het grond/drinkwater gaat vervuilen. Maar elk nadeel heeft z'n voordeel, het is makkelijker naar olie en gas boren als er geen ijs meer op de Noorpool vormt. En wie weet wat er allemaal onder het ijs van Antarctica zit waar we nu niet bij kunnen.

johannn2
johannn219 feb. 2018 - 14:40

Anoniempje, En een enorme hoeveelheid mercurochroom, las ik laatst. En ongetwijfeld nog veel meer verrassingen, die nu nog keurig vastgehouden worden door de permafrost. .

Pieter Jacobus Civilis
Pieter Jacobus Civilis18 feb. 2018 - 15:16

Ze heeft het over de uitstoot van auto's en industrie. Vergeet ook de schoonmaakmiddelen niet. http://www.independent.co.uk/news/health/cleaning-products-lungs-damage-cigarettes-smoking-20-day-scientists-warning-a8214051.html Een grote, gestaag vorderende, kapitalistische aanslag.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal18 feb. 2018 - 13:50

hoopt ze op een biowapenaanslag? denkt ze dat ? voorspelt ze dat ? gehoord van specialisten, AIVD of glazen bol ? extra budget nodig ? laten zien dat ze visie heeft ? de opvolgster van Zijlstra heeft zich dus al aangemeld...

2 Reacties
bob b.
bob b.18 feb. 2018 - 14:41

Nee, ze leest kranten en praat met mensen die er verstand van hebben. Met andere woorden deze minister is juist geen Zijlstra lookalike.

Cliff Clavin
Cliff Clavin18 feb. 2018 - 15:16

@ Ben Liberaal - yo, dat zijn terechte vragen. Het is iets tussen hoop en verwachting in. Want wanneer de Nederlanders weer een heel nieuw scala aan angsten aangepraat zal zijn, dan gaat de security-, surveillance-, en IT-spionage-industrie opnieuw gouden jaren tegemoet, net zoals onze gemilitariseerde politie. Al geruime tijd is het aantal aanslagen met een IS-signatuur laag. Zó laag, dat onze heel brave maar wat achtergebleven zustersites GS, TPO, en DDS ook al in mensen met suikerziekte, met Alzheimer, en met een alcoholroes levensgevaarlijke terroristen zien - en deze indrukken bevestigen ze vervolgens met krankzinnige taartpuntgrafieken, met videootjes waarop vrijwel niets te ontwaren valt, en met geruchten van insiders bij de politie die toevallig deze sites welgezind zijn, en niemand anders. We hebben een tekort aan aanslagen, en een overschot aan gemoedsrust, zo zit dat. Rechts houdt daar niet van, dat is algemeen bekend. Het gevaar van bio-terreur opent tal van wegen naar nieuwe controle en onderdrukking door de overheid, dat wil je niet weten. Met uiteraard veel nieuwe verdienmodellen. Ik voorspel - flitsteams van mannen in witte pakken, die uit het niets te voorschijn springen in een drukke winkelstraat, en dan zoveel mogelijk mensen met ontsmettende vloeistof besproeien; deze mensen worden daarna ingerekend, en als verdachten van een bio-aanval vastgezet. Justitie zal ze leegplukken, en de losse verkoop van de Telegraaf schiet door het plafond heen; alarmerende berichten over een grootscheeps bio-besmetting in Groningen. Alle Groningers worden voor onbepaalde tijd geëvacueerd. Jarenlang zal die provincie dan afgegrendeld van de buitenwereld zijn, en het hele oppervlak wordt door middel van geavanceerde technische boormethoden op zwaar toxische bacteriestammen gecontroleerd. Toevallig was is nog enig boormateriëel aanwezig, daar, een meevaller voor de schatkist. alle democratisch gelegitimeerde demonstraties worden met onmiddellijke ingang verboden. Daarvoor zal Kajsa Ollengren de nodige wetswijzingen door het parlement jagen. Ze weet zich ondersteund door tal van rigide wetenschappelijke onderzoeken, van onze commerciële universiteiten. Die wijzen eensgezind uit dat demonstranten in significante mate links tot extreem-links zijn, dat die zich veel minder degelijk wassen en scheren, vergeleken met normale burgers, dat ze uit elkaars bekers drinken (solidair maar onhygiënisch), en erger nog: erg losjes zijn in de seksuele omgang met elkaar. Al deze afwijkende gedragingen leiden onherroepelijk tot een sterke groei van het aantal besmettingshaarden en een zeer hoge prevalentie van bacteriële en virale infecties - de nieuwe wetten duiden dit in het vervolg als: bio-terreur. Ja, het leven wordt weer machtig interessant.

Klaas Punt
Klaas Punt18 feb. 2018 - 13:37

Nou die jaarlijkse griepprik is dan een gouden kans voor kwaadwillenden. Moet ik die maar overlaan, beste minister?

1 Reactie
punt2
punt219 feb. 2018 - 8:27

Jij hebt : ik ben Pelgrim gelezen .... ;-)

Cliff Clavin
Cliff Clavin18 feb. 2018 - 12:33

Globalisering maakt meer kapot dan je lief is.

Spamaccount
Spamaccount18 feb. 2018 - 11:43

De kans is er natuurlijk altijd en is er ten alle tijden ook geweest. De prangende vraag is: #HoeGroot?

Rick Hofland
Rick Hofland18 feb. 2018 - 11:34

Nou... lekker dan. Ik heb nu al spijt dat ik dit artikel heb gelezen, eigenlijk leef ik liever wat naïef en onwetend over zaken waar ik voor mijn gevoel toch geen invloed op heb.