Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Minister Bijleveld: Kans op aanslag met biowapen in nabije toekomst

  •  
18-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
115 keer bekeken
  •  
25392598697_3172f41518_k
De wereld moet rekening houden met een grootschalige aanval met biowapen in de komende tien tot vijftien jaar. Daarvoor waarschuwde minister van Defensie Ank Bijleveld zaterdagavond tijdens de München Security Conference , een van ’s werelds grootste bijeenkomsten van veiligheidsexperts en beleidsmakers op het gebied van defensie.
Volgens Bijleveld (CDA) is de technologie voor het vervaardigen van biologische wapens de laatste jaren significant verbeterd, terwijl de internationale gemeenschap ‘dit risico blijft onderschatten’. Volgens de minister zijn de meeste landen totaal niet voorbereid op zowel terroristische aanslagen met een biowapen, als ook natuurlijke pandemieën. ‘Landen die het minst zijn voorbereid, lopen de grootste kans getroffen te worden,’ zei Bijleveld.
Bijleveld staat niet alleen in haar grimmige visie voor de nabije toekomst. Ook proliferatie-waakhonden als het in de Verenigde Staten gevestigde Nuclear Threat Initiative (NTI) waarschuwen al langere tijd voor het gevaar van aanslagen waarbij terroristen gebruik maken van dodelijke virussen of bacteriën. Bij dergelijke aanvallen kunnen volgens het NTI miljoenen doden vallen en voor verdere onrust zorgen in toch al instabiele regio’s.
De minister kreeg ook tijdens de conferentie bijval, onder meer van Jeremy Farrar, directeur van de in Londen gevestigde biomedische liefdadigheidsinstelling Wellcome Trust. Volgens Farrar zal de kans op biologische catastrofes de komende jaren toenemen als gevolg van een stijging van het aantal reizigers, evenals toenemende handel en verstedelijking. ‘De infecties die ooit waren uitgestorven in landelijke gemeenschappen vormen nu risico’s die ongekend zijn in de enorme stedelijke conglomeraten van Afrika en Azië,’ aldus Farrar.
Bron: Politico / cc-foto: NATO
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.