Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Minister Asscher geeft vluchtelingen ruimte om aan het werk te gaan

  •  
13-08-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-08-13-om-10.04.48
Vluchtelingen in Nederland krijgen de komende jaren meer vrijheid om vrijwilligerswerk te doen. Twee proeven daarmee zijn dusdanig succesvol gebleken, dat minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) nu een miljoen euro uittrekt om de projecten uit te breiden. Dat meldt Trouw zaterdag.
Het gaat om vluchtelingen die nog in de opvang verblijven, ongeacht of ze wel of geen verblijfsstatus hebben. Zij mogen voortaan betrokken worden bij vrijwilligerswerk binnen de gemeente. Tot nu toe gebeurde dat al in Nijmegen en Utrecht, maar daar komen volgend jaar nog eens tien gemeenten bij. Het is de bedoeling dat over tweeëneenhalf jaar 25 gemeenten meedoen.
Minister Asscher heeft laten weten groot voorstander te zijn van het verschaffen van werk aan vluchtelingen:
"Zo maakt hij of zij kennis met onze taal, samenleving en manier van werken. Via vrijwilligerswerk kunnen asielzoekers ook een positieve bijdrage leveren aan de Nederlandse maatschappij. Daarnaast wordt de kans op een betaalde baan groter."
Het vrijwilligerswerk bestaat uit activiteiten die hoe dan ook onbetaald worden uitgevoerd en dus geen betaalde banen verdringen.
D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma laat op Twitter weten het eens te zijn met het plan van de minister, maar vindt wel dat het kabinet ook haast moet maken met het aanbieden van onder meer taallessen voor vluchtelingen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.