Joop

Minister Adema traineert nieuwe wetswijziging die het welzijn van boerderijdieren verbetert

  •  
02-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1088 keer bekeken
  •  
ANP-450472337

Landbouwminister Adema voert een aangenomen wetswijziging van de Partij voor de Dieren over welzijn van boerderijdieren niet uit, omdat deze 'onuitvoerbaar' zou zijn. In de nieuwe wet dieren wordt gevraagd dieren zo natuurlijk mogelijk te houden en niet langer aan te passen aan de stal maar aan de behoeftes van het dier. Bijvoorbeeld door dieren verplicht op stro te houden en een uitloop naar buiten te geven, de staarten van varkens niet meer te couperen en kalfjes bij hun moeder te laten.

Kortom, er wordt gevraagd om op een normale manier met deze dieren om te gaan. Niet alleen onze volksvertegenwoordigers willen dit, ook de Nederlandse burgers willen dit, zoals blijkt uit de inventarisatie van de Raad van Dieraangelegenheden. De minister heeft echter besloten gesprekken met de landbouwsector te organiseren om de nieuw aangenomen wet minimaal zo te vertragen of zelfs proberen te omzeilen. Dit toont de macht en absurditeit van onze veesector.

De gangbare sector voorziet de consument nu van vlees en dierlijke producten afkomstig van dieren die absoluut geen comfort of plezier in hun leven wordt gegund. Sterker nog, dieren houden op beton of gladde roostervloeren, opgesloten in kraamhokken, varkens bedwelmen met het voor hen extreem pijnlijke CO2 gas of kalf en koe (moeder en kind!) van elkaar scheiden kun je dierenmishandeling noemen en zou bij hond of kat strafbaar zijn.

Onbegrijpelijk waarom er ondanks de aangenomen motie door 1e én 2e Kamer nu nog onderhandeld wordt over de manier waarop we met levende wezens met gevoelens en emoties omgaan. Waarbij de partijen die echt verstand hebben van het welzijn van dieren schromelijk zijn ondervertegenwoordigd.

Laten wij dierenartsen daarom op deze manier duidelijk zijn naar de consument en de politiek: De eisen die de nieuwe Wet dieren stelt aan het houden van onze boerderijdieren is het absolute minimum waaronder we deze dieren, die zorgen voor ons vlees, melk en eieren, moeten houden. Daarover nog onderhandelen getuigt van gebrek aan daadkracht, gebrek aan respect en inzicht met betrekking tot dierenleed en de bewustwording daaromtrent in onze maatschappij.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

PVDB2
PVDB23 feb. 2023 - 16:07

Ja, binnenkort GS-verkiezingen. Ook niet onbelangrijk voor de samenstelling van de 1ste kamer. Nu even nog bibberen en beloven wat men niet kan beloven. Het lijkt het CDA wel. Duidelijke opdrachten en wetten ten uitvoer brengen. Het blijft moeilijk. Het geen goed nieuws brengen net voor de GS-verkiezingen. Soms moet je ook wat verantwoordelijkheid nemen en ook onbevallige maar steeds meer noodzakelijke wetten uitvoeren. Zodat we van een crisis/probleem af zijn of het flink verminderd wordt. En het niet nog groter maken. Dat een minister van landbouw weer wil overleggen, geitenpaadjes zoeken, uitstellen tot na de verkiezingen. Terwijl we al in reservetijd spelen. En dan hopen dat er eindelijk iets gedaan wordt aan de 600 miljoen dieren in de veestapel. Met grote kans op ziektes, ruimingen, enorm veel zoet watergebruik, veevoer gebruik, methaan uitstoot, stikstof (ammoniak), kansen op zoönose en landgebruik. En dat voor 1,4% aan toegevoegde waarde in het aandeel aan het BBP. 12% van de totale export. Wat weer een aanzienlijk groter aandeel is te opzichte binnenlands gebruik (76% van totale productie opbrengsten in euro's is voor export). Kortetermijnpolitiek. Anders wordt men boos. Al 50 jaar.

Déjà vu
Déjà vu3 feb. 2023 - 10:56

En dan trekken reageerders hieronder de vergelijking met huisdieren! Hoeveel zieker wil je het hebben?

5 Reacties
LaBou
LaBou 3 feb. 2023 - 11:46

Waarom is dat ziek? Of vindt je dat die koeien, varkens, kippen en wat er nog meer is wel slechter behandeld mogen worden omdat het geen huisdieren zijn. Wat dan te denken van een konijn? Dat kan een huisdier zijn maar evengoed gefokt kan worden voor vlees en bont.

alweertelaat
alweertelaat3 feb. 2023 - 12:07

Zoals oma al liet weten, de wet dieren is er voor alle dieren in gevangenschap dus ook voor huisdieren. Een blinde vlek voor een hoop mensen die wel een uitgesproken mening hebben over opgehokte boerderijdieren. Maar een gecoupeerde Deense dog op een flatje van 45 m2 is prima.

omaoeverloos
omaoeverloos3 feb. 2023 - 13:16

De wet gaat dieren over alle huisdieren, van koe tot gerbil tot goudvis. Wanneer men de huidige wet dierenwelzijn zou handhaven was de bioindustrie ook al eenvoudig aan te pakken. Gebeurt helaas ook niet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 feb. 2023 - 11:25

Adema cs willen de bio-industrie ook helemaal niet aanpakken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 feb. 2023 - 15:01

DanielleDefoe Dat wist ik van tevoren al! CU, dat zijn boerenknuffelaars!

Palipka
Palipka3 feb. 2023 - 10:12

De agressie van de verteeld maffia betaald zich uit in laffe politiek

Juppé🎗
Juppé🎗3 feb. 2023 - 8:42

Randgevallen zijn er om de wetten op te polijsten niet als reden om dan maar weer niets te doen. Overigens zou ik zelf een hond het niet aandoen om op drie hoog boven te zitten. Een parkiet in een kooitje stoppen ook niet.

3 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗3 feb. 2023 - 10:04

Sorry weer eens verkeerd geplaatst, was bedoeld voor O. Oeverloos

omaoeverloos
omaoeverloos3 feb. 2023 - 14:51

Alles staat of valt met handhaving. Volgens artikel 3.10 van de Wet natuurbescherming is het verboden in het wild levende zoogdieren, amfibieën, reptielen, vissen, dagvlinders, libellen en kevers van de soorten, genoemd in de bijlage, onderdeel A, bij deze wet, opzettelijk te doden of te vangen. De praktijk is dat ik wanneer ik voor onderzoek gewone padden, die op de lijst staan, vang daarvoor een vergunning moet hebben, zo niet, dan is de kans zeker aanwezig dat ik een boete krijg. Waneer ik echter tijdens de paddentrek tientallen padden doodgereden heb is de kans null dat ik daarvoor een boete krijg omdat dat niet gecontroleerd wordt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 feb. 2023 - 11:24

Terwij niks makkelijk is dan het afsluiten van die wegen, al dan niet tijdelijk. De N224 moet permanent worden afggesloten. Dat spaart talloze levens, ook van wolven.

omaoeverloos
omaoeverloos3 feb. 2023 - 8:05

De wet dieren is er voor alle dieren in gevangenschap, niet alleen de boerderijdieren. Dit zou betekenen dat ook hondenbezitters hun trouwe viervoeter niet meer op een (boven)woning in de stad mogen houden.

2 Reacties
r v b
r v b3 feb. 2023 - 8:41

Ook voor mij een belangrijke reden om geen hond te hebben. Ik houd van honden, dus heb ik geen hond.

Bert van der Neut
Bert van der Neut3 feb. 2023 - 21:54

Komen we eindelijk van de in mijn tuin schijtende katten af. Die trouwens ook nog eens verantwoordelijk zijn voor het vermoorden van miljoenen vogels.

pahan
pahan3 feb. 2023 - 6:13

Zou het kunnen zijn dat de motie onuitvoerbaar is? Dat deze getuigt van ontbreken van realiteitszin? Dat deze botst met bestaande wet- en regelgeving? De Kamer staat er ondertussen nou niet echt om bekend dat ze zich aan de wet wenst te houden, en dit is er een mooi voorbeeld van.

1 Reactie
LaBou
LaBou 3 feb. 2023 - 7:15

"De Kamer staat er ondertussen nou niet echt om bekend dat ze zich aan de wet wenst te houden, en dit is er een mooi voorbeeld van." Even deze tekst verbeteren: "het kabinet staat er ondertussen nou niet echt om bekend dat ze zich aan de wet wenst te houden, en dit is er een mooi voorbeeld van". Geen dank, het was geen echte moeite.

Juppé🎗
Juppé🎗2 feb. 2023 - 21:03

« De eisen die de nieuwe Wet dieren stelt aan het houden van onze boerderijdieren is het absolute minimum waaronder we deze dieren, die zorgen voor ons vlees, melk en eieren, moeten houden. « ……..duidelijk. Het moet nog veel beter dus een stap terug is onacceptabel.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe3 feb. 2023 - 9:41

Helaas blijft Adema gewoon zitten

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 feb. 2023 - 15:03

Danielle Had je anders verwacht?

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 feb. 2023 - 23:33

Nee.