Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Minister Adema traineert nieuwe wetswijziging die het welzijn van boerderijdieren verbetert

  •  
02-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1287 keer bekeken
  •  
ANP-450472337

Landbouwminister Adema voert een aangenomen wetswijziging van de Partij voor de Dieren over welzijn van boerderijdieren niet uit, omdat deze 'onuitvoerbaar' zou zijn. In de nieuwe wet dieren wordt gevraagd dieren zo natuurlijk mogelijk te houden en niet langer aan te passen aan de stal maar aan de behoeftes van het dier. Bijvoorbeeld door dieren verplicht op stro te houden en een uitloop naar buiten te geven, de staarten van varkens niet meer te couperen en kalfjes bij hun moeder te laten.

Kortom, er wordt gevraagd om op een normale manier met deze dieren om te gaan. Niet alleen onze volksvertegenwoordigers willen dit, ook de Nederlandse burgers willen dit, zoals blijkt uit de inventarisatie van de Raad van Dieraangelegenheden. De minister heeft echter besloten gesprekken met de landbouwsector te organiseren om de nieuw aangenomen wet minimaal zo te vertragen of zelfs proberen te omzeilen. Dit toont de macht en absurditeit van onze veesector.

De gangbare sector voorziet de consument nu van vlees en dierlijke producten afkomstig van dieren die absoluut geen comfort of plezier in hun leven wordt gegund. Sterker nog, dieren houden op beton of gladde roostervloeren, opgesloten in kraamhokken, varkens bedwelmen met het voor hen extreem pijnlijke CO2 gas of kalf en koe (moeder en kind!) van elkaar scheiden kun je dierenmishandeling noemen en zou bij hond of kat strafbaar zijn.

Onbegrijpelijk waarom er ondanks de aangenomen motie door 1e én 2e Kamer nu nog onderhandeld wordt over de manier waarop we met levende wezens met gevoelens en emoties omgaan. Waarbij de partijen die echt verstand hebben van het welzijn van dieren schromelijk zijn ondervertegenwoordigd.

Laten wij dierenartsen daarom op deze manier duidelijk zijn naar de consument en de politiek: De eisen die de nieuwe Wet dieren stelt aan het houden van onze boerderijdieren is het absolute minimum waaronder we deze dieren, die zorgen voor ons vlees, melk en eieren, moeten houden. Daarover nog onderhandelen getuigt van gebrek aan daadkracht, gebrek aan respect en inzicht met betrekking tot dierenleed en de bewustwording daaromtrent in onze maatschappij.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.