Joop

Minister Adema loog Kamer voor, negeerde waarschuwing over overtreden mestregels

  •  
23-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2276 keer bekeken
  •  
adema

Het kabinet wist eind vorig jaar al dat het beleid waarbij boeren meer mest mogen uitrijden dan toegestaan, geen stand zou houden. Een waarschuwing daarover van Eurocommissaris Virginijus Sinkevicius werd echter genegeerd, zo meldt de NOS.

Terwijl melkveehouders elders in de EU jaarlijks maximaal 170 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare land mogen uitrijden, ligt die norm in Nederland tot wel 50 procent hoger. Hoewel al tijden duidelijk is dat er een eind gaat komen aan deze uitzonderingspositie voor Nederland, zette het kabinet het afgelopen jaar alles op alles om de Nederlandse veeboeren te ontzien. Zo wilde minister van Landbouw Piet Adema (ChristenUnie) de boeren ook dit jaar weer ruim baan geven om de regels te overtreden en de natuur te vernietigen.

In een brief van 19 december waarschuwde Eurocommissaris Sinkevicius dat wat Adema de Kamer en de boeren had beloofd, niet kon. Een dag later zei Adema in een Kamerdebat niettemin dat er niets aan de hand was. De gesprekken zouden nog lopen, en er was “geen reden tot grote zorg”. Pas afgelopen vrijdag erkende Adema dat er wel degelijk een probleem is, en dat de boeren zich sneller aan de regels moeten gaan houden.

GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet noemt het “heel ernstig dat de minister blind lijkt te zijn geweest voor de boodschap uit Brussel”. “Halve waarheden beschadigen het vertrouwen in de overheid.”

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (75)

dirk den boer
dirk den boer25 jan. 2023 - 20:55

Stel, je krijgt als minister landbouw, dus hoogste in beleidsvoering van die sector, een brief uit Brussel, niet dat je het als de wiedeweerga beter moet doen, meer voedsel tegen scherpere prijzen moet gaan produceren, maar juist eens fors op de rem moet trappen, want anders.....hoe moet je daar in Godsnaam op reageren? Ben je nou minister of niet, of een politie-agent die bekeuringen uitdeelt... Niet dat ik de situatie waarin een en ander is vast gelopen niet snap, maar leef je eens even in zijn onmogelijke situatie in.....

2 Reacties
LaBou
LaBou 26 jan. 2023 - 16:57

Stel, je maakt afspraken en doet vervolgens jarenlang of je neus bloedt. Ondertussen wijs je ook nog eens naar anderen en eist dat die zich wel aan afspraken dienen te houden. En dan krijg je een brief waarin staat dat je betrapt bent en dat ze je nu streng aan de afspraken gaan houden. Daar sta je dan als jan met de korte achternaam. En terecht!

dirk den boer
dirk den boer26 jan. 2023 - 23:10

Dat is allemaal wel waar, maar leef je eens in in de minister vn de boerenzaak, de instituties, de LTO, agrobusiness. Braks viel 50 jr geleden ook al op zoiets. Hij wist wel dat er gefraudeerd werd door de vissers, maar moffelde dat beetje onder tafel, hield het uit het licht, totdat het uitkwam natuurlijk. Kaart, kaart, kaart, kaart.....kapot!

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 jan. 2023 - 10:18

Er zijn al heel lang 'partijen' in Nederland actief die ervoor zorgen en gezorgd hebben dat we vandaag staan waar we staan. En het kan nog steeds erger!

Ivan61
Ivan6124 jan. 2023 - 19:20

Dankzij Adema en de rest van regering was vandaag "het feest "in binnenstad van Groningen. https://www.oogtv.nl/2023/01/toch-vijftiental-tractoren-op-martinikerkhof-voor-protestactie-update/ De boeren hebben gelijk in deze. Adema liegt tegen eigen volk en lost het probleem niet op. Dat is te triest voor woorden dat wij deze kneusjes in Den Haag nog steeds verdragen. De leugens over Groningen, toeslagenaffaire, verdwenen SMS-jes, informatie verzwijgen voor TK ga zo maar door. De bevolkingsgroepen tegen elkaar zetten is de enige waar zij goed in zijn.

Martin van der Linde
Martin van der Linde24 jan. 2023 - 15:51

Het kabinet laat het weer eens op voldongen feiten aan komen. Alsof het ze allemaal overkomt. En niet alleen dit kabinet, al de kabinetten van de afgelopen 40 jaar. De komst van BBB in de kamer lijkt de ultieme poging van de sector om het onvermijdelijke tegen te houden. Dat gaat niet lukken maar gaat door alle publiciteit rondom die o zo sympathieke van de Plas nog voor veel ellende zorgen. Wat moet je als je met lege handen staat, dan gebruik je de sympathie voor de underdog en daar zijn Nederlanders gevoelig voor. Wie echt denkt dat BBB iets inhoudelijks te melden heeft moet het schitterende interview van Yvonne Hoffs in de Volkskrant van afgelopen weekend lezen. Ze wordt tot op haar klompen afgebroken. Maar of populistisch Nederland daar een boodschap aan heeft, die gaan voor de onderbuik, niet voor de oplossing.

4 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem24 jan. 2023 - 18:25

'Wat moet je als je met lege handen staat, dan gebruik je de sympathie voor de underdog en daar zijn Nederlanders gevoelig voor. Wie echt denkt dat BBB iets inhoudelijks te melden heeft moet het schitterende interview van Yvonne Hoffs in de Volkskrant van afgelopen weekend lezen. Ze wordt tot op haar klompen afgebroken. Oh mijn god, zo'n ongefundeerde onderbuik reactie plaatsen en dan over 'populisme' durven te beginnen....

Martin van der Linde
Martin van der Linde24 jan. 2023 - 19:05

GP, lees het interview en je ziet dat ze niets te melden heeft. Alles wat ze zegt wordt weerlegd. Zelfs vandaag reageren deskundigen op het interview omdat ze vinden dat ze niet nog harder is aangepakt. Ondertussen is ze zeer populair, niet om de inhoud dus maar om de positie die ze inneemt.

Daslief
Daslief25 jan. 2023 - 11:20

Zie ook het commentaar van Inge Stolkenburg https://twitter.com/IngeStolkenburg/status/1616833243726102529 Benieuwd naar het rationele gefundeerde tegengeluid van GP.

Ivan61
Ivan6125 jan. 2023 - 12:48

Martin, Hoog opgeleide ransdtedeling meent altijd dat hij of zij altijd beter weet. BBB stemmers denken anders over maar hoe kom jij er bij dat zij populistisch zijn? Nog een belangrijk ding: Nederlandse politiek en inhoud zijn grote vijanden. Nu is dat zo ver dat elke partij alleen eigen agenda doordrukt en de oplossingen voor het volk worden uitgesteld en vertraagd. GL had kans om mee te regeren, in 2017 en ook na de laatste TK verkiezingen. Nu is dat zo ver dat mevrouw van de Plas opeens gevaarlijk is. Dat betekent dat andere partijen niet echt overtuigend zijn, toch?

Frans Akkermans3
Frans Akkermans324 jan. 2023 - 14:53

In het algemeen zijn de meeste boeren en tuinders voor de EU want die geeft hun vrije toegang tot de Europese markt. Ik voorspel dat die houding gaat veranderen als de EU volhardt in het opleggen van wet-en regelgeving die landbouwkundig moeilijk te verdedigen valt. Wat eerst een zegen was wordt steeds meer ervaren als een vloek. Een voorbeeld hiervan is die 170 kilo regel. Deze houdt totaal geen rekening met de verscheidenheid aan bodemomstandigheden die er in Europa is. Een gevolg van het schrappen van de derogatie is dat het gebruik van kunstmest zal toenemen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 jan. 2023 - 14:25

Boerenknuffelaar! Echter...... liefde gedijt niet bij bedrog!

10 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe25 jan. 2023 - 11:36

Minder dieren minder mest. Al sinds jaren bekend.

dirk den boer
dirk den boer25 jan. 2023 - 13:53

In mijn jeugd had de boer gemiddeld 5 melkkoeien, dat is er door bemoeienis van politiek en agrobusiness (dus heel weinig door de boer zelf) nu ruim 100 geworden, elk jaartje ongeveer 1 koe per bedrijf erbij. Die boeren zitten met torenhoge leningen en zijn allemaal miljonair in vermogen, met toch maar nauwelijks een bescheiden jaarinkomntje, vaak zelfs onder minimum. Sinds afschaffing van melkquotum is dit nog eens in de versnelling geraakt , boeren zagen die afschaffing als bevrijdingsdag. Al met al is het schoolvoorbeeld van the Red Queen , razendsnel voortijlen om gelijkop te blijven stevenen. Treurig, treurig, die wortel die alsmaar verder naar de horizon wijkt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 jan. 2023 - 18:40

In het dorp waar ik mijn eerste levensjaren doorbracht was het nog prettig toeven al hadden de boeren meer dan 5 koeien. Mijn grootvader had er maar eentje maar dat heb ik niet meegemaakt. Hij was landbouwer en eigenaar van een complex van twee boerderijen en een woonhuis (een rijksmonument uit 1861). Vergane glorie. Een en ander was al uit de familie voor ik naar school ging.

dirk den boer
dirk den boer26 jan. 2023 - 22:09

Als 50% van de bevolking in de landbouw zit (zoals in sommige afrikaanse landen), is 1 koe per bedrijfje ook eigenlijk al te veel voor de natie als geheel. Meer dan de helft van alle melkveehouders ter wereld heeft maar 1 koe, meer dan genoeg (niet voor onze maatstaven natuurlijk, maar die zijn globaal gezien ook rijkelijk disproportioneel).

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 jan. 2023 - 10:43

Ook in Afrika zet de verstedelijking door. Waardoor het aantal plattelanders afneemt maar de vraag naar goedkope producten toe. Slecht nieuws voor de koeien en de kippen.

dirk den boer
dirk den boer27 jan. 2023 - 11:28

Koeien worden niet mee genomen naar de stad/slums, kippen wel, en zelfs geiten, die het buiten de moderne stadskernen overal goed doen, en aan het chaotische verkeer gewend raken. Afvalbergen genoeg overal om op te vetten. De ministers van landbouw in afrikaanse landen hebben een totaal andere agenda als bij ons, daar gaat et nog wel gwoon om produktie en om wel of niet importeren van goedkope elementaire zaken als rijst, suiker, tarwe en diepvrieskip. Stikstofproblemen hebben ze daar ook zat, maar dan andersom, er wordt veel te weinig N in de landbouw gebruikt, dus roofbouw op de akkers en weiden. Ook te weinig mest dus.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 jan. 2023 - 11:59

In Oslo zijn zelfs nog tuinsteden van vrij recente datum met ruimte voor een kippen of varkenshok in de achtertuin. Maar de stedelingen (niet allemaal natuurlijk) gaan er in welvaart op vooruit en dat leidt tot meer kippen in grote schuren. Kun je de eieren ook makkelijker vinden dan wanneer die beesten vrij rondlopen.

dirk den boer
dirk den boer27 jan. 2023 - 12:50

Interessant danielle, varkenshok in de tuinstad, dat kennen wij niet( meer, vroeger heel gewoon), in de EU mag dat geloof ik al niet eens meer, want daar hoort de verboden thuisslacht bij. Kippen buiten de commercie worden meest in nachthok met ren gehouden, enkele keer vrij rondscharrelend (want ramp in de tuin), in Afrika had elk huisje in de dorpen of buitenwijken stad wel toom kippen rondrennen, die goedkoop aan eigen kostje kwamen. Dus geringe bron van low input inkomen. Zogauw je het anders wil gaan doen, zit je op hoge kosten voor voer, vaccinatis etc, en die overgang zag je in mijn tijd nog nauwelijks. Nu wel schijnt, door Bill Gates programma daar....

dirk den boer
dirk den boer27 jan. 2023 - 16:36

En aan eendagskuikens van goed type, ongelooflijk maar waar, helemaal uit Europa, de globale marginalisering volgens Wallenstein gaat onverminderd en onverdroten voort.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 jan. 2023 - 18:14

Nederland exporteert levende plofkippen die ze daar vol ijver in hokjes stoppen.

haarklover
haarklover24 jan. 2023 - 11:12

De EU heeft een parlement, maar de landen willen de macht niet aan het parlement afstaan. Dus nu zijn de meeste afspraken het gevolg van onderhandelingen tussen de lidstaten, zodat ieder land invloed heeft. In theorie is dat net zo democratisch, alleen is het erg ondoorzichtig. (we weten niet of de Nederlandse minister in de onderhandelingen hetzelfde zegt als in de Tweede Kamer).

3 Reacties
Zandb
Zandb24 jan. 2023 - 13:44

klover Volgens mij doet het er weinig toe wat u te berde brengt. Als het besloten is, dan is het besloten. En als er geen mogelijkheid is om er onder uit te komen, dan heeft 'men' maar te doen, wat besloten is.

RoepToeter
RoepToeter24 jan. 2023 - 14:20

''Als het besloten is, dan is het besloten. En als er geen mogelijkheid is om er onder uit te komen, dan heeft 'men' maar te doen, wat besloten is.'' Maar tegelijkertijd wel rap dat eerdere foute besluit terugdraaien/aanpassen. Stel je voor dat je als democratie voor eeuwig vast zou zitten aan een foute overeenkomst, wet etc. In dit geval dus de ongekozen EU potentaten in Brussel voor de keus stellen. Of je gaat de regels anders uitleggen/aanpassen of wij (Nederland) zeggen eenzijdig de overeenkomst op.

vdbemt
vdbemt24 jan. 2023 - 16:53

@Roeptoeter. De "ongekozen EU-potentaten' zijn NETzo niet (of wel) gekozen als leden van de 1e en 2e Kamer. Daar zijn ook niet alle leden direct persoonlijk gekozen, maar hebben een plek gekregen op basis van de hoeveelheid stemmen van kiezers. Zo is dat ook bij de EU. Voor het Europese Parlement, dat daar deel van uit maakt, zijn ieder 5 jaar verkiezingen. Daar doe jij dan kennelijk niet aan mee. Maar dat maakt de EU parlementariers niet ongekozen. https://www.europa-nu.nl/id/vg8wpxh23yz5/europese_unie_eu

haarklover
haarklover24 jan. 2023 - 11:09

Nederland wil altijd dat afspraken nagekomen worden. Dan moet je niet verbaasd zijn als de EU dat ook wil.

4 Reacties
dirk den boer
dirk den boer26 jan. 2023 - 23:20

In principe moet jeafspraken nakomen. Maar er is ook nog zoiets als voortschrijdend inzicht. Als het te gek wordt, mag je nog wel eens bij elkaar aan tafel schuiven, of de boel traineren (minder elegant, meest voorkomend).

dirk den boer
dirk den boer26 jan. 2023 - 23:22

Wat die onwrikbare afspraken betreft: Hoe moet het met de beschermde wolf verder in NL? EU regels beschermen het dier, maar zoals het nu op de Veluwe en in Drentse schapenweitjes toegaat, dat loopt binnenkort spaak natuurlijk

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 jan. 2023 - 10:50

Ook hobbyboeren zullen net als tevoren met de vos en roofvogels moeten leren omgaan met de wolf. Verder moet de N224 worden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer en de de Veluwe opkruipende woonbouw worden gestaakt. Ontruim ook meteen de illegaal bewoonde vakantie parken.

dirk den boer
dirk den boer27 jan. 2023 - 16:32

Een leuk vosje die een kippetje steelt, Danielle, is wel iets anders als rampantende wolvenroedels (nog pas het begin hoor) die al de helft van de hele moeflonstand heeft opgeruimd en 100en schapen verorberd (of half aangevreten en zo gelaten voor de eigenaars, ik was er ooit zoeentje van). Ik hou van wild en wild gebieden, heb er geleefd en rond gestruind, maar dit wordt echt te gek, en dat gaan we merken ook.

Pogingtotratio
Pogingtotratio24 jan. 2023 - 10:52

"... weer ruim baan te geven om de regels te overtreden en DE NATUUR TE VERNIETIGEN." Lijkt me toch wel een tikje overdreven. Helaas iets van de laatste tijd, dergelijk inflatoir taalgebruik.

2 Reacties
Zandb
Zandb24 jan. 2023 - 13:47

ratio Bij u is het tegenovergestelde van de natuur beschermen niet dat je de natuur vernietigt?

LaBou
LaBou 24 jan. 2023 - 16:43

Helaas, het blijft inderdaad bij een poging. Van ratio is weinig te bekennen.

MG1968-2
MG1968-224 jan. 2023 - 10:47

Of het nu een proef met pulsvissen is... Of de uitzonderingspositie wat betreft mestbeleid... De Nederlandse Boeren zien dat 'staand beleid'. En onze overheid -bang als ze is voor de toorn van deze electorale groepen- acteren op dezelfde manier. Beetje zoals GB: uitzonderingsposities zijn verworven rechten. En dat zijn zo nou eenmaal niet, ze impliceren acties om niet meer die uitzondering toe hoeven zijn. De gevolgen zijn voorspelbaar: of je zult je moeten terugtrekken in je eigen wereldje (zoals GB maar ook dan kom je tot de conclusie dat het beleid wat een uitzonderingspositie had niet houdbaar blijkt: zeker en vooral niet als je het in je eentje moet doen en niet kunt middelen (leunen op anderen)) óf de sector die je de hand boven het hoofd hebt gehouden zul je moeten vertellen dat het niet meer gelukt is: dat het nu en niet morgen om moet. En de boeren moeten niet zeuren. Die hebben aan de respectievelijke regeringen gevraagd (afgedwongen?) te handelen zoals deze gedaan hebben. Met meer realiteitsbesef binnen de sector was een zachte landing wel degelijk mogelijk geweest. Maar eisen dat er niets veranderd heeft de tijd die daarvoor was (gegeven door de uitzonderingspositie) opgesoupeerd. Eigen schuld. Er is voor gewaarschuwd. En wel ondertussen een oordeel hebben over andere landen die zich 'niet aan de regels houden'. Deze sector heeft een berg boter op de kop. Letterlijk.

1 Reactie
dirk den boer
dirk den boer26 jan. 2023 - 23:14

Die boterberg is van oude datum.

vdbemt
vdbemt24 jan. 2023 - 10:42

Gezien de geschiedenis vande kabinetten Rutte, moet hij gedacht hebben dat liegen en negeren voorwaarde was om er minister te worden.

2 Reacties
MG1968-2
MG1968-224 jan. 2023 - 12:12

"moet hij gedacht hebben dat liegen en negeren voorwaarde was om er minister te worden" Voor de agrarische sector was dat liegen en negeren niet de voorwaarde maar het naar de mond praten.

vdbemt
vdbemt24 jan. 2023 - 16:54

@MG. Dat ligt heel dicht bij elkaar. En is niet zelden synoniem.

RoepToeter
RoepToeter24 jan. 2023 - 10:18

''Een waarschuwing daarover van Eurocommissaris Virginijus Sinkevicius werd echter genegeerd'' En terecht natuurlijk. Nederland is niet vergelijkbaar met landen als Frankrijk die over zeer uitgestrekte landbouwgebieden met miljarden graansubsidie beschikken. https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10897640/frankrijk-brengt-300000-hectare-braak-in-productie Waarom bekijken ze de stikstof uitstoot eigenlijk niet EU breed in Brussel? Neem het gemiddelde over de hele EU als je niet wilt dat de EU uit elkaar valt. Als je er rekening mee moet gaan houden wat ongekozen elite uit Brussel allemaal roeptoetert dan kan je de hele Nederlandse agrarische sector wel opdoeken. Net als de Nederlandse visserij. En door extremisten laten vernielen tot nepcultuurnatuur gesloten voor publiek met plenty wolven, bevers, ratten, exotische koeien, paarden etc. die bijgevoerd moeten worden en dan weer afgeschoten omdat er teveel zijn. https://www.parool.nl/nederland/staatsbosbeheer-moet-1600-herten-schieten-in-oostvaardersplassen~bfaaf765e/ Intussen is de stikstofuitstoot over de jaren heen steeds gedaald. Wat wil een normaal mens nog meer? https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2023/04/stikstofoverschot-landbouw-op-zijn-laagst-sinds-2014#:~:text=Stikstofoverschot%20in%20vijf%20jaar%20tijd,het%20Europese%20plafond%20moesten%20brengen.

11 Reacties
LaBou
LaBou 24 jan. 2023 - 11:06

"Intussen is de stikstofuitstoot over de jaren heen steeds gedaald. Wat wil een normaal mens nog meer? " Als je emmertje inmiddels nokvol is is alles wat er bij komt te veel. Dat betekent dus dat dat geblaat over steeds minder uitstoot in de afgelopen jaren niets zegt want het is nog steeds veel te veel . "Waarom bekijken ze de stikstof uitstoot eigenlijk niet EU breed in Brussel? Neem het gemiddelde over de hele EU als je niet wilt dat de EU uit elkaar valt." De natte droom van de Nederlandse boer: als anderen minder doen kunnen zij gewoon doorgaan met de boel versmeren.

Adaestuo
Adaestuo24 jan. 2023 - 13:22

@RoepToeter 24 jan. 2023 - 11:18 Dat neemt voorlopig nog steeds niet weg dat Nederland koploper is waar het gaat om stikstof uitstoot. Overigens heb ik het vermoeden dat jij bewust hebt bedacht om de derde en de vijfde kolom van je posting niet te fuseren. Je ging er natuurlijk voorbarig vanuit dat alle lezers achterlijk genoeg zijn om niet te doorzien hoe krom je verhaaltje is.

Martin van der Linde
Martin van der Linde24 jan. 2023 - 15:41

Roeptoeter, klopt dat het al jaren daalt. En dat bewijst twee dingen. Dat het wel degelijk de boeren zijn die voor stikstofproblemen zorgen. En dat zij als zij willen er voor kunnen zorgen dat het opgelost wordt. De daling loopt namelijk evenredig met de afname van het aantal dieren met 17%. Die inkrimping betekent dat er ook minder stikstofrijk veevoer nodig is.

vdbemt
vdbemt24 jan. 2023 - 16:57

Jij braakt zoveel onzin uit. Dat vergt heel veel tekst om dat te weerspreken.

RedR00D
RedR00D24 jan. 2023 - 19:51

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

LaBou
LaBou 25 jan. 2023 - 10:02

"De lucht is schoner dan ooit. Dat hoor je weinig." Dat is logisch want het is niet waar. Denk alleen maar eens aan het fijnstof van verkeer en industrie (en in toenemende mate van houtstook). En wat die stikstof betreft: er is op grote schaal gesjoemeld met de mestboekhouding dus kun je je afvragen of die cbs-cijfers wel kloppen. En dan nog: ondanks de daling is de uitstoot nog steeds veel te hoog. Maar sommige reaguurders hier ontbreekt het aan het vermogen dat te begrijpen.

RedR00D
RedR00D25 jan. 2023 - 18:02

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

LaBou
LaBou 25 jan. 2023 - 21:51

Wat ik al zei: sommigen hier blijven onverstoord dezelfde onzin verkondigen. Nooit gehoord van mestfraude, nooit gezien dat Nederland helemaal achteraan hobbelt als het om waterkwaliteit gaat, niet geïnteresseerd in het feit dat Nederland de hand licht met afspraken. Er is een naam voor dat soort mensen maar ook dat gaat deze figuur niet snappen.

LaBou
LaBou 26 jan. 2023 - 8:02

Als aanvulling: "de hoeveelheid fijnstof daalt maar voldoet niet aan de nieuwste normen van de WHO". Blijkbaar leest deze reaguurder alleen maar wat hem uitkomt en de rest vergeet hij. Zijn link stelt dat er nog steeds teveel fijnstof in de lucht zit.

RedR00D
RedR00D26 jan. 2023 - 15:57

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

LaBou
LaBou 26 jan. 2023 - 22:14

Wie een 1 krijgt voor zijn werk heeft een royale onvoldoende. Als dat een jaar later een 2 is heeft hij duidelijk vooruitgang geboekt. Maar het is nog steeds een dikke onvoldoende. Wat valt daar nou niet aan te snappen? En lees je eigen linkjes eens na! Je blijft maar onzin vertellen. Als het zou mogen zou ik zeggen: dom geboren, nooit wat bijgeleerd.

Polarisario
Polarisario24 jan. 2023 - 10:14

Heeft hij de kamer voorgelogen? Ik denk eerder dat hij dacht dat het niet zo’n vaart zou lopen. Duidelijk is in ieder geval dat de EU veel meer macht heeft dan goed voor ons is. Voor mij hoeven we nog niet uit de EU, maar moet ons land wel veel meer de tanden laten zien waar het onze eigen belangen betreft. Of je het nou wel of niet met de stellingname op dit onderwerp eens bent doet wat mij betreft er niet toe. Het kan echter niet zo zijn dat onze bewindslieden ondergeschikten blijken te zijn van ongekozen ambtenaren van de EU.

2 Reacties
LaBou
LaBou 24 jan. 2023 - 11:07

Hij heeft de kamer niet op de hoogte gebracht. Dat is net zo erg als de kamer voorliegen.

Zandb
Zandb24 jan. 2023 - 13:48

Polarisario Verkeerd voorlichten heeft hetzelfde gevolg als de kamer voorliegen.

Joop  den Uil
Joop den Uil24 jan. 2023 - 9:07

Het is dan ook bizar dat de EU, niet gekozen dus ondemocratisch, bestaande uit lobbyisten en niet-onafhankelijken, dik betaald door industrie en vaak opererend als familiebedrijf, eisen kan stellen aan Nederland over de breedte van sloten en opslag van mest. In 2021 was de NL afdracht aan de EU 9,7 miljard euro, en daar kregen we niets (ja, een paar rotondes) voor terug, en nu dreigen met een extra boete ? Lamenielache...

1 Reactie
Zandb
Zandb24 jan. 2023 - 13:52

Joop Met zo'n opvatting over wat democratie kan zijn, valt er ook inderdaad niets te lachen. Alleen maar te huilen om zoveel onbenul. Uw redenering impliceert bijvoorbeeld dat de Eerste kamer buiten de democratie om functioneert. Of, zoals u dat omschrijft, "ondemocratisch is".

Volrin
Volrin24 jan. 2023 - 5:16

Verbaast me niks.

Paul14
Paul1424 jan. 2023 - 4:32

Hij loog dus de kamer voor. Op naar de volgende Papper-en-Nathouder? Er bestaat een spreekwoord over een ezel en een steen, maar mijn hemel, wat doet Rutte IV zijn stinkende (pun intended) best....

Olav Meijer
Olav Meijer24 jan. 2023 - 1:10

Als het om de boeren gaat, wringt het CDA zich in de gekste bochten om bij hen in de gunst te blijven of weer terug te komen. Zeker met verkiezingen in het vooruitzicht. En nog met gedoogsteun van de premier. De gevolgen zijn averechts, zoals nu ook weer blijkt.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin24 jan. 2023 - 8:38

Olav Is hij niet van de CU, dacht het wel. Overigens zelfde laken een pak. Ook maakt het niet uit wat ze wel dan niet per ongeluk/expres niet gelezen hebben, de uitkomst is immer hetzelfde. In de provincies is het niet anders. CDA, CU en boeren, het zijn zes handen op dezelfde buik. Ook onder Carola Schouten is er nauwelijks iets gebeurd. Maar daarom hadden zij haar ook op die post gezet.

vdbemt
vdbemt24 jan. 2023 - 16:58

Hij is inderdaad van de CU. Maar zijn handelen komt meer overeen met CDA en VVD.

PVDB2
PVDB223 jan. 2023 - 22:08

Goh, een minister van onze rechtse vrienden die de boertjes wederom te vriend wil houden kosten wat kost. En dan uiteindelijk rigoreuze maatregelen moet nemen. Waar de boeren verbaast zijn om ondanks dat men al 50 jaar weet dat de enorme veestapel (en kippen en varkens) heel veel mest en stikstof produceert dat weer in grond en natuur terecht komt. Het gedraal van de landbouwinisters de problemen alleen maar erger maakte. Geitenpaadjes, nepoplossingen. Je hebt de derogatie die een keer op zou houden als je de regels overtreed. Wat dat betreft mag je je voorlopig met een persoon als Christiane van de Wal blij zijn Die enigszins haar rug recht houd. En dat eindelijk het probleem word opgelost door minder vee en daardoor wel minder stistof en mest in plaats van "technische oplossingen" die een fabrikant graag wil verkopen. Electoraal kan bij de VVD, CDA of Christen Unie wel eens slecht vallen. BBB zal met dezelfde problematiek en verordeningen/afspraken te maken krijgen. Mocht men in de provincies groot worden dan is het niet onvoorstelbaar dat met hetzelfde lot zal worden als eerder de FVD overkwam. En dat coalities snel zullen vallen en weer de reguliere partijen gevormd zal worden.

1 Reactie
Poeh, poeh
Poeh, poeh24 jan. 2023 - 11:40

@PVDB2 ... een persoon als Christiane van de Wal blij zijn die enigszins haar rug recht houd. Klopt op zich wel , maar zie nog geen signalen dat ze écht van plan is te gaan bukken om het probleem aan te pakken.

TwoTone
TwoTone23 jan. 2023 - 21:42

De brexit is ontstaan door de weigering om UK een maatoplossing inzake (arbeids)migratie te bieden. Brussel heeft niks geleerd, een Nexit kan wel eens het verrassende eindresultaat worden als er geen maatoplossing komt voor de agrarische sector en/of brussen steeds meer eurobonds invoert vermomt als steunfondsen. Het gebrek aan realiteitszin in Brussel is stuitend.

7 Reacties
LaBou
LaBou 24 jan. 2023 - 8:24

Nee, de manier waarmee Nederland keer op keer pro eert de regels te buigen en op te rekken is stuitend. En het is dan ook niet verrassend dat de andere kant dan een keer zegt: "genoeg is genoeg, wie niet horen wil moet maar voelen". Nederland denkt dat gemaakte afspraken bedoeld zijn voor het toilet en dan krijg je een keer het deksel op je neus.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk24 jan. 2023 - 8:52

"De brexit is ontstaan door de weigering om UK een maatoplossing inzake (arbeids)migratie te bieden. Brussel heeft niks geleerd, een Nexit kan wel eens het verrassende eindresultaat worden als er geen maatoplossing komt voor de agrarische sector en/of brussen steeds meer eurobonds invoert vermomt als steunfondsen. Het gebrek aan realiteitszin in Brussel is stuitend." Klopt TwoTone! En een deel van Nederland wil het liefst het loopjongetje van Brussel zijn. Grotere landen als Italië, Frankrijk en Duitsland houden zich ook niet aan alle regeltjes die de EU bedacht heeft en die zitten toch nog steeds in de unie. Waarom moet Nederland zo naïef zijn om het beste jongetje van de klas te moeten spelen? De enige weg voorwaarts zien ze als meer EU en minder Nederland, want als de EU het doet is het goed of zoiets.

Polarisario
Polarisario24 jan. 2023 - 10:23

@2: Het is natuurlijk te gek voor woorden dat gekozen bewindslieden in ons land kennelijk ondergeschikt zijn aan ongekozen ambtenaartjes van de EU.

Adaestuo
Adaestuo24 jan. 2023 - 11:04

@Polarisario 24 jan. 2023 - 11:23 Dat de uitzonderingspositie voor Nederland bij afspraak (dus instemming) een eindige zaak was is je niet bekend?

Polarisario
Polarisario24 jan. 2023 - 14:04

@Ada: Probeer eens te reageren op wat ik schrijf en niet op wat je denkt wat ik wel of niet zou weten. Ik heb het over de verhouding tussen de EU en onze minister, over onze regering die inmiddels lager in de pikorde staat dan wat ambtenaartjes in Brussel. Ja ik vind het ernstig dat wij kennelijk niet meer over ons eigen land gaan.

Adaestuo
Adaestuo24 jan. 2023 - 15:43

@Polarisario 24 jan. 2023 - 15:04 Ga jij nu beweren dat ik pretendeer over telepathische gaven te beschikken? 😏 Er is helemaal geen sprake van die door jou gesuggereerde pikorde, dat jij iets verzint maakt niet dat het ook waar is, vat je dat een beetje? Zoals ik al aangaf, er was een uitzonderingspositie en ze wisten in Den Haag dondersgoed dat deze niet eeuwig was. Ik stelde in mijn voorgaande posting aan jou de vraag of dat je niet bekend is. In plaats van daar ja of nee op zeggen ga jij hysterisch zitten schuimbekken en mij gekke dingen toedichten. Niet dat ik daar wakker van lig hoor. Maar normaal is het in ieder geval niet.

r v b
r v b24 jan. 2023 - 16:39

Dankzij de EU krijgen we juist meer te zeggen over ons land, in plaats van de volledige zeggenschap aan de boeren te gunnen. De EU, dat zijn wij.

oproerkraaier
oproerkraaier23 jan. 2023 - 21:28

Ach ja, de nederlandse boerenlobby.

6 Reacties
Polarisario
Polarisario24 jan. 2023 - 10:27

@kraaier: Ach ja, de macht van ongekozen ambtenaartjes…

Daslief
Daslief24 jan. 2023 - 12:06

Ach ja, de nederlandse grote-geld lobby (in dit geval big agro, veevoer, export)

Adaestuo
Adaestuo24 jan. 2023 - 13:06

Ach ja, het onmachtige amusante gebral van de Nexit fanaten.

Zandb
Zandb24 jan. 2023 - 13:52

Ach ja, al die betweters.....

Polarisario
Polarisario24 jan. 2023 - 14:08

@Ada: Ook hier reageer je alsof je weet wat een ander zou denken. Totaal nergens op gebaseerd. Ik ben nog lang niet voor een Nexit. Ik ben wel voor een grondige herijking van de verhoudingen binnen de EU. Op deze manier maakt de EU zichzelf kapot.

Adaestuo
Adaestuo24 jan. 2023 - 15:52

@Polarisario 24 jan. 2023 - 15:08 Ik dacht niet eens aan jou tijdens het schrijven van die posting, paranoïde schreeuwlelijk. Voor iemand met zo'n nickname ben je nogal snel geprikkeld. If you can't stand the heat get out of the kitchen!