Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Minister Adema loog Kamer voor, negeerde waarschuwing over overtreden mestregels

  •  
23-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2495 keer bekeken
  •  
adema

Het kabinet wist eind vorig jaar al dat het beleid waarbij boeren meer mest mogen uitrijden dan toegestaan, geen stand zou houden. Een waarschuwing daarover van Eurocommissaris Virginijus Sinkevicius werd echter genegeerd, zo meldt de NOS.

Terwijl melkveehouders elders in de EU jaarlijks maximaal 170 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare land mogen uitrijden, ligt die norm in Nederland tot wel 50 procent hoger. Hoewel al tijden duidelijk is dat er een eind gaat komen aan deze uitzonderingspositie voor Nederland, zette het kabinet het afgelopen jaar alles op alles om de Nederlandse veeboeren te ontzien. Zo wilde minister van Landbouw Piet Adema (ChristenUnie) de boeren ook dit jaar weer ruim baan geven om de regels te overtreden en de natuur te vernietigen.

In een brief van 19 december waarschuwde Eurocommissaris Sinkevicius dat wat Adema de Kamer en de boeren had beloofd, niet kon. Een dag later zei Adema in een Kamerdebat niettemin dat er niets aan de hand was. De gesprekken zouden nog lopen, en er was “geen reden tot grote zorg”. Pas afgelopen vrijdag erkende Adema dat er wel degelijk een probleem is, en dat de boeren zich sneller aan de regels moeten gaan houden.

GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet noemt het “heel ernstig dat de minister blind lijkt te zijn geweest voor de boodschap uit Brussel”. “Halve waarheden beschadigen het vertrouwen in de overheid.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.