Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Minimumtarieven voor zzp'ers

  •  
13-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Zelfstandigen zonder personeel moeten minimaal 150 procent van het minimumloon krijgen
Door het instellen van minimumtarieven heeft een zzp’er altijd de financiële ruimte zich te verzekeren tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid en een pensioenregeling af te sluiten.
In Nederland werken steeds meer zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). De meerderheid van de zzp’ers werkt op basis van een overeenkomst van opdracht (OvO). Voor hoogopgeleiden met een hoog inkomen biedt dit veel vrijheid en kansen, maar de PvdA ziet dat er op een steeds groter gedeelte van de arbeidsmarkt problemen ontstaan. De Ovo biedt werkgevers de mogelijkheid onder het minimumloon te betalen en geeft zelfstandigen vaak onvoldoende financiële ruimte zich te verzekeren tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid of een pensioen op te bouwen. Omdat vooral zzp’ers uit Bulgarije en Roemenië zich aanbieden voor dumptarieven, ontstaat er een neerwaartse prijsspiraal.
De PvdA vindt dat de OvO onder het wettelijke minimumloon moet gaan vallen. De tarieven voor zzp’ers die op basis van een OvO werken moeten minimaal 150% van het wettelijk minimumloon zijn. Zo wordt oneerlijke concurrentie op minimumloonwerk tussen de arbeidsovereenkomst en zelfstandigen verhinderd. De arbeidsovereenkomst betaalt wel minstens het minimumloon uit, verzekert tegen arbeidsongeschiktheid en ziekte, en geeft de mogelijkheid voor pensioenopbouw. Zelfstandigen met hoogste inkomens zullen van dit voorstel niks merken. Lagere inkomens krijgen meer bescherming en zekerheid.
Door het instellen van minimumtarieven heeft een zzp’er altijd de financiële ruimte zich te verzekeren tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid en een pensioenregeling af te sluiten. De PvdA pleit al langer voor verplichte verzekeringen voor zzp’ers tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid tegen een redelijke premie. Om het voorstel voor minimumtarieven te laten slagen zijn een extra maatregelen nodig. De opdrachtgever moet worden verplicht tot een urenregistratie en de Arbeidsinspectie moet de bevoegdheid krijgen te controleren, te handhaven en te beboeten.
De PvdA zal bij de begrotingsbehandeling van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de regering verzoeken minimumtarieven voor zzp’ers in te stellen.
Dit artikel verscheen eerder op de website van de PvdA

Meer over:

opinie, economie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.