Joop

Mindfulness en het stemmetje in je hoofd

  •  
03-01-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Hoe maak je 2013 tot een beter jaar?
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Bij mijn zoektocht naar interessante nieuwtjes over hoe we 2013 tot een beter jaar kunnen maken kwam ik de blog tegen van Lisa Firestone. Ze is deskundige op het gebied van relaties, opvoeden, destructieve gedachten en zelfmoord. Wat betreft deskundologie is dat wel zo ongeveer de absolute top. Het zijn zo’n beetje de moeilijkste dingen in het leven. Welke leeftijd moet je bereikt hebben om dat allemaal een beetje te begrijpen? Ze heeft 5 tips voor het komende jaar
We moeten van Lisa in de eerste plaats aan ‘mindfulness’ gaan doen en meer gaan mediteren. Ik ben wat allergische voor oude wijn in nieuwe zakken en voorkom zelf het woord mindfulness. Je bewust worden dat je niet in je herinneringen moet blijven hangen en niet moet dagdromen over wat er misschien ooit gebeuren zal of bang zijn voor wat mogelijk mis kan gaan lijkt me een mooi uitgangspunt voor het oplossen van veel dingen, maar mag het zonder dat Amerikanisme? Dat Lisa dat woord gebruikt is al erg genoeg, maar in Nederland kan het gewoon met het begrip klompen in de klei en er het beste van maken.
Goed slapen adviseert Lisa. Kom daar eens om in een 24-uurseconomie. En wanneer moet je al die goede Scandinavische televisieseries – The Killing deel 3, The Bridge – bekijken? Dat doe je tussen 11 en 2 uur. Maar de wekker gaat om zeven uur. Bovendien wil ze dat je ook nog eens meer aan beweging gaat doen.
Advies nummer vier is afstand nemen van wat er in het verleden gebeurd is. In januari ben je gewoon weer een nieuw persoon. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, want het zal je verrassen te ontdekken dat je nog steeds naast dezelfde partner wakker wordt, je nog altijd hetzelfde in de spiegel tegenkomt, je nog steeds verslaafd bent aan nicotine, je nog steeds uit hetzelfde reservoir met oude grappen moet putten, de afstand van je huis naar je werk niet is veranderd.
Kortom, de omstandigheden helpen nu niet bepaald je ineens anders te gedragen of anders te gaan denken. Als je een nieuw persoon wilt zijn zal je je omstandigheden moeten veranderen: scheiden van die partner, spiegel de deur uit, een andere baan kiezen en weet ik wat nog meer.
Nummer 5? Leg je inwendige criticus het zwijgen op. Schiet het stemmetje in je hoofd dat elke mislukte poging iets te veranderen begeleidt, dood. Ik begrijp wel waarom Lisa Firestone ook deskundig is op het gebied van zelfmoord. Ze heeft echter wel gelijk, want als je echt iets wilt veranderen dan kan je om zulke adviezen niet heen. Zelf zeg ik zulke dingen ook wel eens als mensen me vragen hoe ze moeten afvallen. Je leven veranderen en in je hoofd een slanker mens worden.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige weetje:  Waarom lopen mannen vaker onder een auto dan vrouwen?
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods3 jan. 2013 - 13:43

++ Dat Lisa dat woord [mindfulness] gebruikt is al erg genoeg, maar in Nederland kan het gewoon met het begrip klompen in de klei en er het beste van maken. ++ >> Duh. Het is eerder het tegenovergestelde. Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Mindfulness .

CliffClavin1993
CliffClavin19933 jan. 2013 - 13:43

Rake column, Ivan. Het lijkt me alsof het blog van mw. Firestone qua nieuwswaarde ergens rond de nul op de naar boven open Richter-schaal bungelt. Oude Amerikaanse traditie: jezelf helemaal innoveren door middel van 'self-help', anders gaan denken, enzovoort. Denk aan Emile Ratelband, die uiteindelijk zijn eigen huis in de fik liet zetten, ook een vorm van 'self-help', trouwens. Ook: 'How To Win Friends And Influence People', geschreven door Dale Carnegie. Een klassieker. Allemaal flauwe kul. Volgens mij is 'mindfulness' de zoveelste inhoudsloze mode op dit gebied. Waarom? Omdat er veel geld te verdienen valt met het wijsmaken van mensen dat ze met een makkelijke herprogrammering van hun eigen brein er heel wat op vooruit kunnen gaan.

Machosofty
Machosofty3 jan. 2013 - 13:43

Beste Iwan, Misschien moet je eens het boek 'Uit je hoofd in het leven' van Steven Hayes lezen. Toch echt iets anders dan 'er met de klompen in de klei het beste ervan maken'. Met deze tamelijk populistische kreet doe je trouwens ook veel patiënten tekort. Veel van hen moeten al zo vaak van anderen horen dat ze zich niet moeten aanstellen en 'ze gewoon wat flinker moeten zijn'. Jammer.