Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Minderheidskabinet mislukt, kabinetsformatie nog steeds muurvast

  •  
28-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Informateur maakt balans op met fracties formerende partijen

© DEN HAAG - Informateur Johan Remkes met demissionair premier Mark Rutte in het Logement. Remkes wil de balans opmaken in zijn onderzoek naar de mogelijkheden om tot een minderheidskabinet te

Sinds de Tweede Kamerverkiezingen zijn er 195 dagen verstreken en nog altijd lukt het de formerende partijen niet om ook maar in de buurt van een werkbare regeringscoalitie te komen. Dinsdag flopte ook de poging van informateur Johan Remkes om met VVD, D66 en het almaar slinkende CDA een minderheidskabinet te vormen.
De NOS meldt vanachter de schermen waar de sfeer inmiddels tot een nulpunt is gedaald:
"Zo klagen ze bij het CDA dat het met D66 ‘elke dag een ander liedje is‘ en dat Kaag wel zegt dat ze blokkades wil opheffen, maar dat haar eisen onduidelijk zijn. D66’ers richten in gesprekken met journalisten hun pijlen op informateur Remkes, die ‘warrig’ zou zijn geweest bij het leiden van de gesprekken."
Terug naar de tekentafel dus en daarom zijn woensdag de fractievoorzitters van VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, Volt, SGP en Fractie Den Haan uitgenodigd bij Remkes om te spreken over “andere vormen van samenwerking en samenstelling”, zoals een extraparlementair kabinet, oftewel, een kabinet met ministers uit verschillende partijen waarvan de Kamerfracties niet bijvoorbaat steun verlenen aan het regeringsprogramma.
Onder de vorige informateur Mariëtte Hamer waren alle pogingen een meerderheidskabinet te vormen al gestrand, onder meer vanwege de weigering van VVD en CDA om met zowel GroenLinks als de PvdA in zee te gaan en het buitensluiten van de ChristenUnie door D66. Die laatste blokkade is inmiddels opgeheven, maar vooralsnog vruchteloos. Remkes heeft een beroep op de voor woensdag uitgenodigde partijen gedaan om in gesprek te gaan “over de bereidheid, mogelijkheden en vormen van constructieve samenwerking”.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (23)

PVDB2
PVDB229 sep. 2021 - 17:15

Men had natuurlijk al lang een nieuw kabinet kunnen hebben. Men is echter bang voor de achterban; bang voor zetelverlies in de peiling of bij mogelijke nieuwe verkiezingen. Laatste zal voor vele geen optie zijn. Het geeft verlies van de regerende partijen. Maar ja, er zijn ook partijen die nooit écht verantwoordelijkheid zullen nemen. De "oude" populistische partijen, zowel de PVV en FVD alsook nieuwe als JA21 en BBB. De eerste twee zijn eerder de marionetten van Poetin (ik zie Wilders nog trots achter de desk staan in de Doema waar Poetin zijn speeches doet). Men weet dat men alleen een buil kan vallen en punten niet waar kunnen maken aangezien men dan in een coalitie komt te zitten. Komt het dan tot een val dan wordt het moeilijk(er) oppositie voeren. Een doorstart van het vorige kabinet / demissionaire kabinet is een mogelijkheid, alhoewel met een krappe meerderheid (78). Men is angstig voor twee linkse partijen die een mooiere balans zou geven (2 links, 2 liberaal, 2 conservatief/religieus). Je zou in plaats van CU ook Volt kunnen zetten waardoor het meer 2021 wordt (o.a. LHTBQ-rechten). Heb je CDA niet nodig en kan Volt zich gelijk ook bewijzen. De kans is groot dat men voor een doorstart gaat; iets wat waarschijnlijk altijd het idee is geweest van de VVD. En als men allemaal geen meter wil bewegen dan moet er een de volwassenste zijn. Over de eigen schaduw stappen en er na 6 maanden voor zorgen dat er een nieuw kabinet komt. Dat lijkt D66 te zijn. En zo kan het dat Rutte gewoon weer premier wordt. Met de toeslagenaffaire als bekendste voorbeeld van wantrouwen van mensen aan de onderkant van de maatschappij. Je zal er maar één zijn en nu zien dat alles bij het oude blijft aan mensen op dezelfde posities.

Libertain
Libertain29 sep. 2021 - 7:01

De schaterlachende man op de foto boven: - "Konden we maar Sigrid zo tussen onze handen krijgen, he?"

Bert de Vries
Bert de Vries29 sep. 2021 - 6:47

Met dank aan VVD en CDA die elkaar en het land omklemmen in een spijkerharde rechtse wurggreep.

Phantom3
Phantom329 sep. 2021 - 6:36

Gelukkig wordt alles rechts van VVD en CDA nog steeds keihard genegeerd. Zolang dat gebeurt en er nog steeds gesprekken zijn is er hoop. Er moet een en zal een coalitie komen zonder rechts.

Break on through
Break on through29 sep. 2021 - 5:49

Minderheidsoptie is uit beeld. Alle opties die formateur Hamer de revue heeft laten passeren zijn ook van tafel. CDA is helemaal volledig uit elkaar gevallen en is weinig meer dan een splinterpartij. VVD boet in aan populariteit. Jammer, jammer, jammer voor de bange drammerige rechtsstemmer die helemaal niets wil. Word het nieuwe verkiezingen met een veel zwakker rechts blok en ben je nog meer op links aangewezen. We are here en we are here to stay! Of je moet al met extreem rechts in zee willen natuurlijk. Met vooruitzichten op knokploegen in de staart "om de orde te bewaren", iedereen hetzelfde kakibruine uniformpje aan, onvrijwillig chippen van alle inwoners van Nederland, zonder een quasi QR code kom je nergens meer, geloofsoorlog, concentratiekampen (noemen ze bij het CDA "heropvoedingskampen"). Jawel bange drammerige rechtsstemmer dát is waar jullie dan medeverantwoordelijk voor zijn. Kun je nooit meer zeggen dat je het niet Gewusst hebt. We want the wordl and we want it now!

Martin108
Martin10829 sep. 2021 - 5:14

Hoog tijd voor een kiesdrempel voordat dit land permanent onbestuurbaar wordt. Negentien fracties is toch van de zotte.

M2406
M240628 sep. 2021 - 20:36

Het lijkt er wel erg op dat ze met name bij het CDA proberen Kaag als een dwarsligger te framen. Hypocrisie ten top als je kijkt hoe juist zij partijen dwarsbomen, en nogal doorzichtig als je het mij vraagt. Kennelijk zijn ze bij het CDA erg onder de indruk van Kaag en diep van binnen erg (terecht) onzeker over de eigen positie. Misschien menen zij daarom dat Kaag zwart moeten worden gemaakt in de hoop haar en D66 enigszins te destabiliseren, maar ook om met name die CDA kiezers die dreigen te kiezen voor rechtspopulisten bij zich te houden. De teloorgang van het CDA is natuurlijk al jaren aan de gang, en wordt veroorzaakt door het CDA wat teveel de oren laat hangen naar de populisten in plaats van leiderschap te tonen in tijden van de duurzaamheidscrisis. Het CDA zou terug moeten keren naar het idee van rentmeesterschap die zich verantwoordelijk gedraagd ten opzichte van de medemens en de planeet in plaats van te

1 Reactie
M2406
M240628 sep. 2021 - 20:37

proberen de VVD rechts in te halen met rechtspopulistische prietpraat.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout28 sep. 2021 - 20:19

Als D66 werkelijk de verwording van het politieke bedrijf in Nederland wil tegengaan, dan dient Sigrid Kaag morgen in dat ze de stekker er uit haalt. Tenzij ze er vannacht nog in slaagt om een VVD,CDA,D66,GL,PvdA kabinet door de strot van de lakeien van het financieel kapitalisme te wringen.

Tom Lucassen
Tom Lucassen28 sep. 2021 - 19:49

Nieuwe verkiezingen, er is veel gebeurd sinds meer dan een half jaar (!!).

1 Reactie
M2406
M240628 sep. 2021 - 21:01

Ik denk niet dat ze bijvoorbeeld bij het CDA met smart zitten te wachten op nieuwe verkiezingen... Dat maakt de onderhandelingspositie van het CDA bijvoorbeeld zwakker. Op een gegeven moment zullen zij toch eieren voor hun geld moeten kiezen. Verkiezingen voor het CDA betekent op dit moment politiek gezien marginalisering wat voor een "bestuurders partij" als het CDA het einde inhoudt.

adriek
adriek28 sep. 2021 - 19:17

Weten we al wat het belang van Rutte hier is? De ervaring heeft geleerd dat hij weinig doet zonder (al dan niet verborgen) plan. Als onze regelaar niets regelt heeft hij blijkbaar belang bij demissionair doorregeren?

1 Reactie
vdbemt
vdbemt28 sep. 2021 - 19:30

De multinationals. Hij heeft, demissionair als hij is, al een aangenomen motie genegeerd, ten gunste van de multinationals. Ze proberen ook heimelijk vliegveld Lelystad veilig te stellen. Zoiets.

Piet Helmons
Piet Helmons28 sep. 2021 - 18:46

Fractie Den Haan wel uitgenodigd; fractie Omtzigt niet. Gekker moet het niet worden.

4 Reacties
vdbemt
vdbemt28 sep. 2021 - 19:26

Hoezo? Omtzigt is een pain-in-the-ass van Rutte. Die wil hij er echt niet bij. Trouwens, Hoekstra denk ik ook niet.

EUpiet
EUpiet28 sep. 2021 - 19:53

Inderdaad, ik kan er ook niet veel meer van bakken. Overigens zijn er nog een heel zwikkie partijen niet uitgenodigd en de enige scheidslijn die ik zie is pro EU of EU sceptisch. Op de SGP na dan maar die doen altijd met Rutte mee.

Pater
Pater29 sep. 2021 - 4:18

@EU-Piet Dit zijn de fracties die zich eerder constructief hebben opgesteld over mogelijk steunen van een regering (zonder daar deel van uit te maken). Voor/tegen de EU kan daar een reden voor zijn, maar bijv. de SP is niet meer tegen de EU.

EUpiet
EUpiet29 sep. 2021 - 10:25

@Pater, niet tegen maar wel sceptisch. Dat is van de rest niet te zeggen. Op de SGP na. De Haan heeft ook een achtergrond D66/PvdA

Greendutch
Greendutch28 sep. 2021 - 18:15

aangezien we niet aan tafel zitten bij degenen die erover gaan kunnen we beter even wachten met meningen te ventileren totdat we iets meer weten. dit bericht is net zoiets als berichten over komkommers in de zomer: als er geen nieuws is dan maak je het toch.

4 Reacties
vdbemt
vdbemt28 sep. 2021 - 19:26

Goeie reactie.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!28 sep. 2021 - 23:02

Vdbemt, Uw account is gehackt of u heeft een dubbele persoonlijkheid. Op 21:26 schrijft u hier "goeie reactie" op een oproep om niet te speculeren, om vervolgens dezelfde minuut elders te zeggen dat het de schuld van Rutte is en om 21:30 dat Rutte het doet voor de multinationals. Beetje vreemd hè?

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!28 sep. 2021 - 23:08

Vdbemt, Toevoeging, Rutte heeft niet in zijn eentje een aangenomen motie genegeerd. Dat was het demissionaire kabinet bestaande uit VVD/CU/CDA/D'66. Maar Vdbemt brengt liever nepnieuws.

vdbemt
vdbemt29 sep. 2021 - 8:18

@2e kans. Nee hoor. Ik neem volledig de verantwoording. Deze column gaat over de gesprekken olv Remkes NU. Daarin " zou hij..." Dat is behoorlijke roddeltaal. Over wat er echt besproken is, wisten we op het moment van het verschijnen van deze column niets. Mijn andere reactie is het antwoord op de vraag wat het belang van Rutte is om (de hele tijd) de boel te traineren. En ja het hele kabinet (wat er nog van over is, Kaag niet meer) heeft de aangenomen motie genegeerd. Het kabinet onder leiding van Rutte.