Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

‘Minder ziek door mondkapjes en andere maatregelen’

  •  
09-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
189 keer bekeken
  •  
Recycling: Pfandsystem für Verpackungen // Recyling: Deposit system on packaging

© Die EU-Richtlinie zu Einweg-Plastik sieht vor, dass Flaschen aus Kunststoff bis zum Jahr 2029 zu zumindest 90 Prozent getrennt gesammelt und auch recycelt werden müssen. Im Bild: Mann mit wei

Deskundigen vermoeden dat het ziekteverloop van Covid-19 nu vaak minder ernstig is omdat besmette personen minder virusdeeltjes hebben binnengekregen. Dat is het gevolg van alle coronamaatregelen die de afgelopen maanden zijn genomen, zoals afstand houden en mondkapjes dragen.
“De gemiddeld lagere infectiedosis is naar mijn idee echt een van de redenen waarom we de klinische ernst van de infectie zien verminderen”, zegt viroloog Louis Kroes van het LUMC tegen de Volkskrant. Het zou verklaren waarom de aantallen mensen in de ziekenhuizen en op de intensive cares tot nu toe lager zijn dan bij de eerste golf. Het virus zelf is de afgelopen maanden niet minder schadelijk geworden.
Experts vermoeden al sinds het begin van de pandemie dat lagere dosis van het virus leidt tot een minder ernstig ziekteverloop. Dat is meteen een van de redenen waarom mondkapjes al maanden worden aangeraden. Ook al houden de mondkapjes maar een deel van de virusdeeltjes tegen, dan nog betekent dat dat je minder ziek wordt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (25)

quatsch
quatsch10 okt. 2020 - 21:33

Deskundigen baseren zich op feiten en niet op vermoedens.

Bouwman2
Bouwman210 okt. 2020 - 8:08

De kwestie draait om het gelijk. Iedereen mag van mij zijn gelijk halen. Maar dring elkaar je gelijk niet op. Gun een ander zijn gelijk, dan voorkom je én zinloze discussie en onnodige polarisatie.

Max6
Max610 okt. 2020 - 7:51

"zoals afstand houden en mondkapjes dragen.".... afstand houden dan toch. Mondkapjes zie je echt pas (een beetje) de laatste dagen... dus dat kan echt nu al niet de oorzaak zijn van deze minder zware klachten. (want daar gaat het al weken over).

Bert de Vries
Bert de Vries10 okt. 2020 - 7:24

Amerikaans onderzoek lijkt er op te wijzen dat zeker 10% van de besmette personen, ook zij die geen ziekteverschijnselen hebben gekend, aanzienlijke blijvende schade oplopen. Dat geldt óók voor jongeren. Wat dit betekent, wordt duidelijk als je ziet wat de gevolgen zouden zijn van het afschermen van ouderen en het vrijlaten van de rest, pakweg 13 miljoen. Als 60% van hen besmet zou raken, zouden bijna 800.000 mensen blijvende schade oplopen. Zij die het gebruik van mondkapjes ontraden of afwijzen, zij die de anderhalve meter afwijzen, zij die het verbod op grote samenkomsten afwijzen, zij denken dat ze hooguit een minimaal risico nemen. Maar als die minimale kans dat het mis gaat, werkelijkheid wordt en het gaat mis, kunnen de gevolgen extreem zijn. Niet de kleine kans dat het mis gaat, moet beleid bepalen. De gevolgen àls het misgaat, moeten dat. Door de arrogantie van de deskundigen en het verstoppertje spelen van de eindverantwoordelijken is het de eerste keer misgegaan, zie de gevolgen, en zal het waarschijnlijk ook de tweede keer misgaan. En, naar het zich nu laat aanzien, op nog veel grotere schaal.

Ellen Schoof
Ellen Schoof10 okt. 2020 - 6:51

Ik zal hier nog een link plaatsen, met alles bij elkaar kan de lezer zelf oordelen. Maar dan moet je ook afstand houden! https://www.nature.com/articles/d41586-020-02801-8 Ik gebruik liever wel een mond-/neuskapje dan niet, aangezien ze zeker niet schadelijk zijn. Om een voorbeeld te geven: ik lag mijn hele jeugd diep met mijn hoofd onder de dekens, zonder ventilatie. Men mag zelf oordelen aan mijn stukjes tekst hoe helder ik nu nog ben.

Petra Privacy
Petra Privacy10 okt. 2020 - 6:23

Als bestuurder in een grote stad en actief voor de beweging van sociale en positieve mensen heb ik een voorbeeldfunctie. Dus vanaf het begin (ik draag ook een bril) heb ik wel een mondkapje op in de openbare ruimte als afstandhouden geen optie is. Zoals in winkels. We zijn verantwoordelijk voor een grote stad in dit land. Dus die oeverloze discussie over wel of niet, zo mag ik me niet eens gedragen als ik buiten ben. En dat is logisch en dus geen enkel probleem. We steunen de ondernemers in de stad, we steunen de mensen met een beperking en onze ouderen. En die Nederlandse mentaliteit van wel of niet en helpt het nu wel of niet, belachelijk om zo moeilijk te doen over het dragen van een mondkapje of andere bescherming. Want er zijn mensen die terecht geen mondkapje kunnen verdragen. Dus die moeten bij een instantie of arts vragen wat ze wel vol kunnen houden als ze buiten zijn. Onze zorg verdient meer dan applaus en alleen met elkaar komen we wat sneller van deze ellende af. Niemand die dit nog wil, maar het aantal besmettingen loopt zo snel op, kom op mensen, doe effe sociaal, help elkaar, blijf kalm dan zijn we er wat sneller vanaf. En als onze zorg en schoonmaaksector wel meer verdienen dan applaus, stem dan voor een sociaal en positief beleid volgend jaar. Dan gaan we weer investeren in mensen, middelen en mogelijkheden. Want ook onze jeugd verdient een toekomst.

1 Reactie
RaymondenJoop
RaymondenJoop10 okt. 2020 - 7:41

Als bestuurder in een grote stad vind je ook een demonstratie niet goed, of een voetbalfeestje En voor de rest, baat het niet, schaadt het niet idd

EricDonkaew
EricDonkaew10 okt. 2020 - 3:18

Een heel logisch verhaal. Het pleit ook voor mondkapjes in ieder geval in de publieke binnenruimtes. Dat mag ook best verplicht worden, in elk geval in winkels en andere ruimtes waarvan je niet weet wie er allemaal eventueel besmet zijn. Op het werk speelt dat wat minder, daar kan worden volstaan met goede afspraken tussen collega's (lichte klachten: thuisblijven). Ik begrijp alleen niet waarom het zo lastig is om volledig veilige (chirurgische) mondkapjes te produceren. Als je er duizend kunt vervaardigen, dan moet het ook met een miljoen lukken. Er zitten toch geen zeer zeldzame grondstoffen in die kapjes? Ze zijn ideaal voor kwetsbare mensen die zichzelf voor vrijwel 100% willen beschermen, anderen kunnen wellicht volstaan met de reguliere kapjes. Op dit soort zaken kun je de overheid toch wel aanspreken, vind ik. Net zoals op het tekort aan medicijnen. Er is inmiddels tijd genoeg geweest om een en ander te (laten) produceren.

TheBigLebowski
TheBigLebowski9 okt. 2020 - 21:11

Fauci zei het al zo lang en van Dissel, de nitwit, maar ontkennen. Die heeft een hoop schade aangericht. Ben benieuwd naar de parl. enquete over een tijdje.

2 Reacties
prgrssf
prgrssf10 okt. 2020 - 5:39

Een mondkapje dragen heeft enkel zin als ze goed gedragen worden. Als brildrager denk ik dat dat hem niet wordt. En dan heb ik over die halfwerkende mondkapjes. Die katoenen uitwisbare dingen, dat is gewoon voor de sier, die doen amper iets. Blijf thuis als je moet niezen of hoesten, dat is veel effectiever.

Ellen Schoof
Ellen Schoof10 okt. 2020 - 6:53

@prgrssf, natuurlijk moet je thuisblijven als je klachten hebt en nog geen negatief testresultaat. Maar het punt is dat mensen het meest besmettelijk zijn kort voor ze de eerste klachten krijgen. En dan kan een mond-neuskapje zeker geen kwaad.

JanB2
JanB29 okt. 2020 - 18:47

Hier zijn al heel lang aanwijzingen voor. Heb mijn vermoedens hieromtrent ook al eens geventileerd hier op Joop. Je kon het eigenlijk van meet af aan al zien. Zorgmedewerkers die met veel of zwaar besmette COVID-patiënten in aanraking kwamen werden met enige regelmaat ook zelf zeer ziek bijvoorbeeld. Neem de chinese arts van rond de 30 die het virus als eerste op het spoor kwam: fit en gezond voor zover we weten, niet in een leeftijdscategorie met een verhoogd risico (in tegendeel zou ik zeggen) maar vol blootgesteld aan de eerste Covid-19 patiënten. Hij overleed dus. Er zijn veel meer van dat soort gevallen: hoge blootstelling, ernstig tot fataal beloop van de infectie.

1 Reactie
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden9 okt. 2020 - 22:30

Het zou kunnen, het zou ook kunnen dat een genetische variant die -vooral in het beginstadium- het meest "onder de radar" blijft, het meeste kans op verspreiding heeft, gezien in het licht van de maatregelen die getroffen zijn. Het verloop van de ziekte is misschien wel vooral afhankelijk van de functie van de zwezerik (thymus) van het slachtoffer en die functie wordt ook weer door een groot aantal factoren beïnvloed. Bij kindertjes in India, die in de smerigste troep spelen, zal die functie waarschijnlijk uitstekend ontwikkeld zijn. Het lijkt me nog te vroeg om er iets over te zeggen dat echt zinvol is en dat je dus met meerdere scenario's rekening zult moeten houden.

Roel2
Roel29 okt. 2020 - 17:46

Gekke gedachte misschien, maar kan resistentie ook een factor zijn?

2 Reacties
JanB2
JanB29 okt. 2020 - 18:50

Veel te vroeg om daarover te speculeren lijkt me. Echte resistentie lijkt vooralsnog helemaal niet voor te komen (dus helemaal niet gevoelig voor het virus).

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 okt. 2020 - 8:30

T-cel immuniteit bestaat maar er is niet veel over bekend.

Bouwman2
Bouwman29 okt. 2020 - 17:29

Het staat hier pontificaal, ondkapjes helpen tegen infecties. maar de tekst gaat over vermoedens. Als vermoedens in de rechtsspraak doorslaggevend zouden zijn dat zat de ene helft van de burgers achter de deur en de andere helft er voor.op wacht. Als je maar vaak genoeg roept dat er gevaar dreigt dan wordt je gevolgd,door de massa, zei de voorste lemming tegen de andere. lemmingen.

3 Reacties
Roel2
Roel29 okt. 2020 - 19:24

Ik kan door een hoop van je typos heen lezen, maar wat zijn kondkapjes?

JanB2
JanB210 okt. 2020 - 0:03

@ Roel Geschreven met een t kan ik me er nog iets bij voorstellen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 okt. 2020 - 16:47

Lemmingen praten niet en werpen zich ook niet en-masse in het ravijn in een piekjaar.

Jesse Engel
Jesse Engel9 okt. 2020 - 16:55

Toch een vreemd idee. Een virus vermeerdert zich normaliter in de vruchtbare omgeving waar deze terechtkomt om van daaruit zich in zo een sterke mate vermeerderd te hebben dat deze drager het weer verspreidt. Ik heb toch nog steeds de meer voor de hand liggende idee dat mondkapjes uitgeademde besmette deeltjes tegenhouden, net als bij de voor de hand liggende functie van het niezen in de armholte, d.i. vooral wanneer mensen zelf nog niet weten dat ze besmet zijn en dan nog rondlopen en sociale contacten hebben. De mondkapjes hebben dan dus veel minder een de dragers zelf beschermende functie maar derden.

4 Reacties
JanB2
JanB29 okt. 2020 - 18:53

Hangt van het soort mondkapje af. Je hebt er ook die tevens de drager beschermen. Die zijn inmiddels moeilijk te krijgen trouwens, de zorg gaat voor.

Jesse Engel
Jesse Engel9 okt. 2020 - 20:23

@JanB Klopt. Je bedoelt de professionele medische. Maar voor mij geldt toch dat de logica van het nut van niezen en kuchen in je mouw door te trekken is naar het dragen van een eenvoudige mond- en neusbescherming die zowel als een bandana of shawl dezelfde werking heeft als het tegenhouden van besmette deeltjes vanaf de drager die nog niet weet dat hij of zij dat is.

JanB2
JanB210 okt. 2020 - 0:19

"Je bedoelt de professionele medische" Bijvoorbeeld. Maar ook mondkapjes/ademmaskertjes voor werkzaamheden waarbij veel stof vrijkomt. Heb zelf nog een exemplaar klasse FFP2 hier liggen (waar in maart tbv de zorg óók tekort aan was). Voor de coronacrisis waren die gewoon te koop in de betere verf of doe-het-zelf zaken of winkels voor autobenodigheden. De hoogste kwaliteitsklasse (beste filterwerking) is FFP3 maar ook die waren ook te krijgen. "Maar voor mij geldt toch dat de logica van het nut van niezen en kuchen in je mouw door te trekken is naar het dragen van een eenvoudige mond- en neusbescherming die zowel als een bandana of shawl dezelfde werking heeft als het tegenhouden van besmette deeltjes vanaf de drager die nog niet weet dat hij of zij dat is" Lijkt mij ook. Ook een "slecht" of provisorisch mondkapje houdt altijd wel íets tegen, zeker als het gaat om de wat grotere druppels. Verder komt het ook aan op veilig gebruik van zo'n ding: dus niet aanraken, niet te lang blijven gebruiken en tijdig vervangen, zorgen dat ook de neusgaten bedekt zijn, handen met zeep wassen na afzetten etc.. Volslagen idioot dat ik nog steeds geen 1 instructiefilmpje hierover op TV heb gezien trouwens. Waar is Postbus 51 als het nodig is! Maar goed, het orakel bij het RIVM zegt nog steeds geen wetenschappelijk bewijs te hebben voor de effectiviteit van mondmaskers (volslagen nonsens, dat bewijs is er in overvloed en was er ook al voor de coronacrisis, over filtratie is bijvoorbeeld enorm veel algemeen bekend, en niet voor niets zie je bij elke uitbraak van een besmettelijke ziekte in ontwikkelingslanden meteen mondkapjes opduiken).

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 okt. 2020 - 7:00

Volgens mij werkt het twee kanten op! Het is als een misschien licht poreus, scherm. Probeer maar eens met een mondkapje de druppels ver van je af te deponeren. Draag je er beiden een bescherm je elkaar en jezelf enigszins. Je vangt de grofste druppels, indien anders, enigszins op. Gaan er druppels doorheen dan zijn het niet de grofste, dus sowieso minder. Natuurlijk werkt het het beste als je het allemaal doet. Ze denken nu zelfs dat het juist dat is waarom mensen nu minder ziek worden. Meer gerenommeerde dan Van Dissel strijden af wat van Dissel zegt. Bedenk, wat je zelf zou willen indien iemand besmet was! Ik zou het wel weten.