Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vuurwerkverbod: minder slachtoffers dan normaal

  •  
01-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
123 keer bekeken
  •  
Vuurwerkresten op straat

© DEN HAAG - Resten van het afsteken van vuurwerk op Nieuwjaarsdag in de Haagse wijk Scheveningen-Dorp. Ondanks het vuurwerkverbod werd er dit jaar in de Hofstad nog veel vuurwerk afgestoken. A

Update: De Nijmeegse burgemeester en voorzitter van het Landelijk Veiligheidsberaad Hubert Bruls pleit na de relatief rustig verlopen viering van Oud en Nieuw voor een algeheel vuurwerkverbod. “Tijdens de jaarwisseling blijft drankgebruik de grootste oorzaak van problemen, maar met het vuurwerk ontneem je mensen wel hun ‘wapens’”, meent Bruls.
Eerder: Hoewel het vuurwerkverbod in vrijwel heel Nederland werd overtreden, zijn er dit jaar minder vuurwerkslachtoffers. Oogarts Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis Rotterdam spreekt tegenover de NOS over de rustigste nieuwjaarsnacht van zijn carrière. Ook bij de spoedeisende hulp kwamen veel minder vuurwerkslachtoffers dan in normale jaren.
In Uithoorn raakte een man ernstig gewond bij het afsteken van vuurwerk. Hij moet waarschijnlijk een hand missen. In Joure sneuvelden bijna alle ramen van een hotel door een carbidbom. Op het moment van de ontploffing stonden de gasten van het hotel naar buiten te kijken, meldt RTL Nieuws. Bij een autobandenbrand in Rijswijk vlogen zeker twee mensen in brand , nadat er iets ontplofte. Het is onduidelijk hoe zij eraan toe zijn.
Voor zover bekend zijn er in Nederland dit jaar geen doden gevallen door het vuurwerk. Een jaar geleden kwamen er in Arnhem nog een vader en zijn zoontje van vier om : zij werden het slachtoffer van een brand die werd veroorzaakt door vuurwerk.
De hulpdiensten hoefden dit jaar minder vaak in actie te komen. Wel waren er volgens Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse politiebond, veel autobranden. In Duindorp werden brandweerlieden met vuurwerk bekogeld. In dezelfde wijk vond op Oudjaarsdag een feest plaats , waar de coronaregels niet werden nageleefd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.