Europese overheden investeren volop in autowegen en breken het spoor ondertussen langzaam af. Tussen 1995 en 2020 nam de hoeveelheid asfalt in Europa met 60 procent toe, terwijl het spoor met 6,5 procent werd ingekrompen. Dat blijkt uit onderzoek van het Wuppertal Institut en T3 Transportation.
De meeste Europese overheden geven meer uit aan wegen dan aan rails. De Nederlandse overheid stak in de onderzochte periode ruim twee keer zoveel geld in auto-infrastructuur als in spoor. In de afgelopen jaren waren er maar zeven Europese landen die meer investeerden in spoorwegen dan in asfalt: Luxemburg, België, Oostenrijk, Denemarken, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië. In heel Europa gingen er sinds het midden van de jaren negentig ruim 2.500 stations dicht. Volgens het rapport sloot Nederland 17 stations.
“De meeste landen moedigen autogebruik aan door grote hoeveelheden publiek geld in de aanleg van wegen te investeren”, aldus Giulio Mattioli van de Technische Universiteit Dortmund tegenover The Guardian. Kleine investeringen in fietspaden of spoorverbindingen liggen volgens hem onder een vergrootglas, terwijl er nauwelijks discussie is over de enorme bedragen voor auto-infrastructuur.
Greenpeace noemt de mega-investeringen in autowegen “een politieke keuze”. De milieuorganisatie wijst erop dat deze keuze niet alleen desastreus uitpakt voor het klimaat, maar ook de keuzevrijheid van burgers beperkt. In sommige gebieden zijn mensen aangewezen op een auto omdat het openbaar kapotbezuinigd is.
er valt wat voor te zeggen om de EU te laten opleggen dat vliegmaatschappijen geen routes meer mogen vliegen tussen steden waar al een hogesnelheidslijn tussen rijd. Dat lijkt mij een vrij pijnloze maarregel. Probleem is wel, dat ministers dan ineens niet meer van en naar brussel kunnen vliegen. Dus qua NIMBY zie ik dat niet zo snel gebeuren. Er zijn destijds zelfs Greenpeace hotemetoten op betrapt...
De EU zou zich verdienstelijk kunnen maken door het reizen per trein te bevorderen. Dat zou kunnen door "benchmarking": door goede initiatieven in de landen ten voorbeeld te stellen aan de hele EU. Oostenrijkse slaapwagens, Poolse en Tsjechische eetwagens. Reizen met de trein moet weer leuk worden. Door een soort Stockholmsyndroom wijst de Nederlander alle marktwerking af, zodat de NS als monopolist het rijk alleen heeft. Zitplaats reserveren in een IC? Dat is niet eens mogelijk omdat de stoelen in Nederlandse treinen niet genummerd zijn. In Duitsland heb je de FlixTrain, die je standaard een stoelreservering geeft. Daarbij "Comfort Check-in": met een app geef je je zitplaats op (ook als je niet gereserveerd hebt) en dan weet de conducteur dat hij jou niet meer hoeft te checken. De spoorwegen zijn waar de luchtvaart 30 jaar geleden was: allemaal trotse nationale maatschappijtjes. Daar moet de bezem door. Wist u dat een Europese treinmachinist alleen in eigen land kan rijden, omdat hij in de landstaal moet communiceren met de verkeersleiding?
Klopt allemaal niet helemaal, er gaat behoorlijk wat rijksgeld naar de verbetering van de spoorinfrastructuur, er zijn grote spoorverbeteringen en veel nieuwbouwstations gerealiseerd. Maar in hoofdlijnen wel: de spoorbedrijven moeten het rijk betalen voor de concessies, er gaat veel meer geld naar wegen.
"In heel Europa gingen er sinds het midden van de jaren negentig ruim 2.500 stations dicht. Volgens het rapport sloot Nederland 17 stations." In 35 jaar zijn in Nederland dus 17 van de ongeveer 400 stations gesloten? Dat waren vast geen stations waar enige interesse is om met het vliegtuig naar toe te gaan.
Er zijn in Nederlands sinds 1995 ca 60 stations bijgekomen. Zowel nieuwe als heropende stations. https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_nieuwe_spoorwegstations_in_Nederland#Jaren_'10
Vanaf 1978 zijn een aantal nieuwe spoorlijnen aangelegd en bestaande lijnen heropend: - Schiphollijn - Ringspoorlijn Amsterdam - Flevolijn - Hanzelijn - Veenendaal - Rhenen (heropend) - Zuidbroek - Veendam (heropend) gepland: - Veendam - Stadskanaal - Lelylijn?
Volgens het onderliggende onderzoek zijn de drie gesloten Nederlandse spoorlijnen: Roermond – Herkenbosch; Leeuwarden – Stiens; en Boxtel – Veghel. Maar hier reden al sinds de jaren 50 alleen nog goederentreinen. Het echte probleem lijkt me ook anders. Dit onderzoek kijkt naar rails, maar je moet die rails ook gebruiken. Zo reden er vroeger directe treinen van Amsterdam naar Hamburg, Kopenhagen, en Milaan. Nu niet meer. En waarom is geen dagelijkse trein naar bv Zuid-Frankrijk of Barcelona?
Ik reis vaak met de trein naar Noord Italië. Nederland is er een drama, vanaf Duitsland is het prima te doen. Nederland wil ook niet anders, zolang ze uitgerangeerde politici als topbestuurder bij de NS neerzetten.
…En tegelijkertijd de automobilist uit zijn auto pesten. Moet de gewone mens dan weer net als vroeger met de pet in de hand per benenwagen of per fiets alles doen, terwijl de boven ons gestelden voorbij zoeven In hun electrische koetsen? Dit is natuurlijk een hyperbool. Ik (als automobilist, fietser, ov-gebruiker en voetganger) zou juist veel meer en fijnmaziger ov willen zien, wat wat mij betreft zwaar gesubsidieerd mag worden. Dan wordt het ook rustiger op de weg voor die mensen die hun auto nodig hebben voor werk of bijvoorbeeld door beperking. En hoe beter het ov, hoe minder aantrekkelijk de auto.
Ik kan mij nog heugen hoe enthousiast de burger reageerde toen Nederland de hogesnelheidslijn en de betuweroute aanlegde. Alles, maar dan ook echt ALLES werd uit de kast gehaald. Om te voorkomen dat die nieuwe trajecten er zouden komen. NIMBY regeert dit soort plannen. Je hoeft je dan ook geen illusies te maken dat Nederland een schijn van kans maakt om meer treinen aan te leggen in dit landje. Dat is de harde realiteit.
Totaal onbegrijpelijk. De leefbaarheid op sommige plekken rent achteruit door de hoeveelheid blik die bezit neemt van de openbare ruimte,
Inderdaad juist op die plekken moet er ov zijn. Op de plekken waar er het blik niet in de weg staat is ov minder hard nodig
Tja, dat ga je krijgen als men openbaar vervoer niet meer ziet als een nutsvoorziening maar als een speelveld waar de tucht van de markt ongelimiteerd zijn gang kan gaan. In ons land zijn het de vervoersregio's die prachtige eisen stellen aan de nieuwe concessie houders, altijd beginnende met nieuw materieel, terwijl het oude nog lang niet versleten is. Daarnaast heb je de landelijke spoorwegmaatschappijen die maar beperkt wensen samen te werken met elkaar. Ooit hadden we de TEE, een prachtig concept. Doodgebloed door onwil van diverse spoorwegmaatschappijen, waar politieke benoemingen usance zijn. En aangezien Schiphol onze nationale melkkoe is, zetten we daar alle muntjes op in en niet op het spoor. Zo wordt het dus nooit wat.
Het is nog erger. Zeeland is al een aantal dagen onbereikbaar per spoor. NS zou bussen inzetten tussen Roosendaal en Vlissingen. U raad het al. Geen bussen. En als er een bus komt is het een Poolse bus met Poolse chauffeurs/ses! Welke met hun mobieltje proberen de juiste weg te vinden!
@Vuurrood, Inderdaad. Ik woon in Zeeland, en het OV hier is diep diep triest. Er zit veel ruimte tussen de leefgebieden dus OV zou gewoon uit de kunst moeten zijn. Dat er bijna geen Nederlandse chauffeur meer rijd is ook een behoorlijke schaamvlek.
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
Wat heb je aan hogesnelheidstreinen als in je regio niet eens een normale trein op geregelde tijden komt?
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
"net als dat er lijnen zijn die om andere redenen overbodig geworden " Ja, en die andere reden is geld, en na het opheffen van lijn 1 is volgend jaar lijn 2 en 3 aan de beurt, en het jaar erop lijn 4, 5 en 6. En dat gaat door tot er niets meer over is. Dat geld overigens niet alleen voor het OV maar gaat door tot in de diepste krochten van de markt.
"Greenpeace noemt de mega-investeringen in autowegen “een politieke keuze”." En dat is het natuurlijk ook. Op het platteland zal de auto nog wel lang de voorkeur genieten gezien het gebrek aan alternatieven, maar dat het totale oppervlakte aan spoor krimpt wist ik niet. Wel dat er stations sluiten, in mijn geboortedorp heb je ook nog een oud stationsgebouw dat een beetje staat te verpieteren. Het heeft wel iets treurigs. De foto is trouwens van een spoorlijn in Thessalië, Griekenland, nadat storm Daniël er huisgehouden had: https://epaimages.com/search.pp?pictureid=11718413