Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Minder schaatsen want ijsbanen kunnen energiekosten niet bevriezen

  •  
10-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
675 keer bekeken
  •  
22754185268_e11a6e1833_3k

© cc-foto: Hernan Pinera

Het is een ongekend dilemma: iedereen hoopt op een zachte winter omdat anders de energiekosten tot problemen leiden maar schaatsliefhebbers zien daardoor juist hun hobby gevaar lopen. Niet alleen vanwege gebrek aan natuurijs maar ook omdat kunstijsbanen de energieprijzen niet kunnen bevriezen.

RTV Oost bericht over de zorgen bij kunstijsbanen in Deventer en Enschede. Anders dan particulieren hebben de ijspaleizen geen recht op een energieplafond. Terwijl ze bij een zachte winter extra veel energie nodig hebben om de banen te koelen. 

Met een prijsstijging van 25 tot 50 cent hopen ze dat de schaatsbaan voor iedereen toegankelijk blijft. "Helaas moeten we iets doen, maar we proberen dat wel zo minimaal mogelijk te doen", benadrukt Romme. "Vanuit ons gevoel van maatschappelijke verantwoordelijkheid zeggen we: het kan niet zo zijn dat schaatsen onbetaalbaar wordt."Voor de schaatsbanen is één scenario onbespreekbaar: de deuren sluiten. "We willen gewoon een goed seizoen draaien en daarom zijn we ook in gesprek met het ministerie van VWS. Voor de particulieren is al een prijsplafond ingesteld, nu moet er ook iets voor ondernemers komen. Want het kan gewoon niet anders."

Volgens Dennis van Rijswijk, voorzitter van Vereniging Kunstijsbanen Nederland (VKN) en exploitant van Sportboulevard Dordrecht, komen de extra kosten dit jaar uit op 5 tot 8 miljoen euro. "Als er niets gebeurt, dan zul je zien dat er al vanaf januari banen moeten sluiten", zegt hij. "Normaal gesproken ging 8 tot 10 procent van onze kosten naar energie, maar nu schiet dat door naar ongeveer de helft." Niet alleen ijsbanen, ook zwembaden hebben enorm veel last van hogere kosten.

cc-foto: Hernan Pinera 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

dirk den boer
dirk den boer10 okt. 2022 - 15:55

Ik ben een verwoed tourschaatser, en word helemaal wild als het gaat vriezen. Maar wat een grootse onzin is dat kunstmatige ijs en die ijsbanen, waarbij godweet wat aan fossiel er weer doorheen gaat? Waarom? Wanneer kan zulke onzin eindelijk eens stoppen? Vindt de jeugd van tegenwoordig dat ook al allemaal heel normaal? Hoe ver kan het komen? Niet zover meer, denk ik toch....

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe11 okt. 2022 - 22:57

Ooit was schaatsen geen sport maar volksvermaak. Maar dat komt niet meer terug ..

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk10 okt. 2022 - 14:34

IJsbanen zijn altijd al verliesgevend geweest omdat ze hoge (energie)kosten hebben en lage opbrengsten. Dat heeft ook te maken met het publiek dat naar een ijsbaan toe gaan. Die geven meestal minder uit aan horeca, dan bij andere sporten. IJsbanen zullen niet de eerste vorm van sport zijn die hiermee te maken krijgen. Voor de één is het leedvermaak dat schaatsen nu niet meer kan, maar voor de ander is het een liefhebberij. Bijvoorbeeld zwembaden krijgen hier ook mee te maken. Of wat dacht men van de sauna of andere wellnessgelegenheden. Nee, dit is zeker niet de eerste sector die met dit fenomeen te maken krijgt.

1 Reactie
JasDon
JasDon10 okt. 2022 - 14:59

Ik sprak recent nog met iemand die dicht op beleid zat en ik begreep dat sauna's en welnessgelegenheden wel gecompenseerd werden. Bijzonder genoeg.

Greendutch
Greendutch10 okt. 2022 - 13:16

nu nog de auto’s van de weg en dan slaat heel Nederland af in een andere richting van sporten, werk en vrijetijdsbesteding. iedereen kan op de fiets sporten, naar het werk, op bezoek. we hebben ook kritiek dat de winterspelen in Saudi Arabië gehouden gaan worden dus moeten we zelf ook conclusies trekken in andere tijden. als bijv. o.a. de tijd, portemonnee of het weer het niet toelaat dan moet er iets aangepast worden. ik wens ouders energie om creatief en met aandacht de situatie uit te leggen aan kinderen (al denk ik dat kinderen zich makkelijker aanpassen dan volwassenen)

1 Reactie
Vervatte
Vervatte10 okt. 2022 - 16:01

Alles boven je dagelijks minimaal benodigde calorieën en vocht, is luxe. M.a.w. we kunnen nog een hele hoop missen. Hoeveel luxe permitteert Greendutch zich nog wat we hem/haar kunnen wegnemen?

JasDon
JasDon10 okt. 2022 - 12:01

Je kan ook een jaartje niet schaatsen, op een enkele locatie voor topsport na. Schaatsen is niet bijzonder belangrijk en Gianni Romme met zijn "ons gevoel van maatschappelijke verantwoordelijkheid" heeft volgens mij niet goed gedacht hoe andere mensen maatschappelijke verantwoordelijkheid kunnen invullen.

1 Reactie
r v b
r v b10 okt. 2022 - 16:07

Schaatsen is sport, en goed voor de gezondheid. Dat is belangrijk.