Joop

Minder! Minder! Minder!

  •  
21-03-2014
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
wilders300_11.jpg
Raadslid Den Haag Chris van der Helm stapt op ... Ook Joram van Klaveren stapt uit PVV-fractie ... Aangiftes tegen Wilders niet te tellen 
Vice-premier Asscher vindt de uitspraken van PVV-leider Wilders over Marokkanen “een triest hoofdstuk in de politieke geschiedenis”. Na de ministerraad noemde hij het de ondubbelzinnige boodschap van het voltallige kabinet dat politici als taak hebben problemen op te lossen en niet om de samenleving te vergiftigen door op dit soort manieren mensen tegen elkaar op te zetten.
Dit artikel wordt aangevuld. Updates leest u onderaan
Onze minister-president staat niet bekend als de snelste. Het heeft dan ook even geduurd voordat Mark Rutte zich in iets fellere bewoording tegen de racistische haatzaaierij van PVV-leider Geert Wilders heeft uitgesproken. Nu zelfs de krant van Wakker Nederland het niet kon laten om de uitspraken van Wilders te veroordelen kon Rutte eigenlijk ook niet achterblijven. Na afloop van de Europese top in Brussel zei de premier dat hij niet wil samenwerken met Geert Wilders, zolang hij bij zijn Marokkanen-uitspraken blijft.
Eerder weigerde de premier nog pertinent samenwerking met een partij die hele bevolkingsgroepen uitsluit, uit te sluiten. Hij zei een vies smaakje van de uitspraken in de mond te hebben gekregen. Niet meer, niet minder. Om daar de woorden van Correspondent-schrijver Rob Wijnberg aan toe te voegen:
Een ‘vieze smaak in je mond’ krijg je van bedorven zuurkool. Van een collega-politicus die op verkiezingsavond, ten overstaan van een zaal vol aanhangers en een paar gekooide journalisten, belooft te regelen dat er wat minder exemplaren van een specifieke bevolkingsgroep in het land zullen vertoeven, krijg je schuim op je bek, een waas voor de ogen en een onstuitbare behoefte om die collega verbaal op z’n muil te kletsen. Niet meer, maar zeker ook niet minder.
Wel, hier is Ruttes schuim op de bek. Hou je vast:
We sluiten geen partijen uit, ook de PVV niet. Maar het moge duidelijk zijn, ook dat heb ik gisteren aangegeven, ook Halbe Zijlstra vandaag, dat zolang deze standpunten de standpunten van de PVV zijn, samenwerking niet mogelijk is.”
CDA-leider Buma had eerder op de avond in Nieuwsuur laten weten dat er een moment moet zijn waarop de premier zich uitspreekt over eventuele toekomstige samenwerking. Buma: “Is er voor hem zo langzamerhand niet ook een grens dat hij zegt: hier ga ik niet meer mee samenwerken?”
GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik wil een debat over de uitspraken van Geert Wilders in de Tweede Kamer. Met zoveel mogelijk andere partijen wil hij het debat aanvragen. Dat blijkt uit een mail die Van Ojik aan de andere fractievoorzitters heeft verstuurd. Hij schrijft onder meer dat de koude rillingen hem over de rug liepen bij het zien van de beelden. Van Ojik:
Ik denk dat dit voor jullie niet anders was. De manier waarop Geert Wilders Nederlanders van Marokkaanse afkomst wegzet, is ronduit walgelijk.”
De SP en de PvdA hebben al laten weten het voorstel van Van Ojik te steunen.
Bij Pauw & Witteman zaten donderdagavond ‘meer’ Marokkanen aan tafel. Onder meer Aicha Marghadi (oud-Sportjournaal presentatrice) en Tofik Dibi (oud-Kamerlid GroenLinks) schoven daar aan om te vertellen wat de uitspraken met hen hebben gedaan, maar ook om duidelijk te maken dat, hoewel nu een grens overschreden lijkt te zijn, dit eigenlijk niets nieuws is.
Ook burgemeester Eberhard van der Laan zat aan tafel. Volgens hem is er voldoende aanleiding voor rechtszaak tegen Geert Wilders. De burgervader, die 25 jaar advocaat is geweest, zei in de uitzending:
Wat shockerend was, is dat hij de zaal erin betrok. Dat is haatzaaien. Datgene wat altijd de vraag is, of er sprake is van haatzaaierij, heeft iedereen voor z’n ogen zien gebeuren. Dit lijkt me een makkie voor een officier van justitie.”
Van der Laan vermoedt dat Wilders niet wegkomt met de uitspraken. “Hij zegt nu dat het om criminele Marokkanen gaat, maar dat zei hij woensdag niet”, aldus de burgemeester.
Volgens het Openbaar Ministerie hebben donderdag meer dan honderd mensen aangifte gedaan tegen de PVV-leider. Het OM zegt tevens dat de vraag of Wilders’ uitlatingen juridisch strafbaar zijn, complex is.
Update 09.00 ‘Hetze’ Alles-verbieder Wilders heeft inmiddels gereageerd op de commotie over zijn haatzaaierij. Volgens hem zou er een ‘hetze’ aan de gang zijn tegen zijn partij. “Wat politiek en media nu doen in al hun collectieve gretigheid: dat is pas haatzaaien en ophitsen, maar dan tegen de PVV”, aldus Wilders tegenover het ANP.
Upda te 14.00 Protest tegen Wilders zwelt aan
De lijst met mensen die hun afkeer over Wilders’ uitlatingen uitspreken of anderszins kenbaar maken, wordt steeds langer. Met de aangiften tegen de PVV-voorman gaat het zo hard dat het Openbaar Ministerie de tel niet kan bijhouden, meldt de NOS. “De toestroom is enorm”, zegt het OM, maar exacte cijfers kan het nog niet geven. Wel is duidelijk dat duizenden mensen een melding hebben gedaan op de site politie.nl. 
In Almere en Den Haag volgen de afdelingen van de VVD de lijn van premier Rutte. De VVD-lijsttrekkers willen dat de PVV in hun stad afstand neemt van het optreden van Geert Wilders op de verkiezingsavond. Anders willen zij niet met deze partij samenwerken, aldus de NOS.
VVD-minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) vindt dat PVV-leider Geert Wilders zijn uitspraken over Marokkanen terug moet nemen, meldt de Volkskrant. “Dit zijn uitspraken die echt niet kunnen, walgelijk. Dit past niet in een land als Nederland. Intrekken, dat moet hij doen”, zei Opstelten vandaag voor het begin van de wekelijkse ministerraad.
Website Nieuws.nl bericht dat ook de Nederlandse kerken een statement willen maken tegen racisme en ‘de haatzaaierij rond de verkiezingen’. De kerken doen dit zondag in een speciale dienst, heeft de Raad van Kerken bekendgemaakt.
De kerken werden donderdag naar eigen zeggen overspoeld door reacties. De achterban wil dat de kerken ‘krachtig’ reageren. De kerken kregen daarbij steun uit zowel islamitische als joodse hoek.
Voor de dienst wordt door de omroepen EO en IKON zendtijd vrijgemaakt. De dienst begint om 11.30 uur. De plaats en het programma wordt later bekendgemaakt.
Update 14.30 Kabinet neemt afstand van Wilders
Vicepremier Lodewijk Asscher zei vrijdag na de ministerraad dat hij woensdag met walging naar de beelden van de PVV-bijeenkomst in Den Haag heeft gekeken:
Met het uitlokken van zijn aanhang om ‘minder, minder’ te scanderen wordt willens en wetens een groep Nederlanders weggezet en tegen elkaar opgezet
De vicepremier benadrukte dat mensen die bang van de uitspraken zijn geworden, beschermd worden door de rechtsstaat, zo meldt de NOS. Asscher zei dat mensen door de overheid nooit als lid van een groep zullen worden behandeld. “Dit soort taferelen mag niet leiden tot gewenning.”
Weer een minder De Volkskrant meldt dat ook Joram van Klaveren de Tweede Kamerfractie van de PVV verlaat. De omstreden uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over ‘minder Marokkanen’ zijn mede-aanleiding voor zijn besluit.
Donderdag maakte Kamerlid Ronald van Vliet om dezelfde reden zijn vertrek uit de PVV-fractie bekend.
Nóg een minder Het Haagse raadslid Chris van der Helm stapt ook op uit de PVV. En neemt zijn zetel mee. Van der Helm legt uit:
Er is met deze uitspraken een grens overgegaan die ik persoonlijk niet en wil passeren. Als deze opstelling de koers van de partij typeert, kan ik mijzelf daar niet mee vereenzelvigen. Ik ben sinds 2006 actief voor de PVV om Nederland en Den Haag ten positieve te veranderen. Deze uitspraken maken van Nederland geen beter land en van Den Haag geen betere stad.
Lees ook op Joop:

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (161)

traichop
traichop21 mrt. 2014 - 6:27

Voor velen is Wilders een achilleshiel vanwege zijn aanhang, maar vooral vanwege zijn bijna-aanhang. De VVD was bang kiezers te verliezen als ze Wilders zouden uitsluiten. Maar nu komt het moment dat ze bang worden om kiezers te verliezen als ze Wilders niet uitsluiten. Wilders heeft zijn hand overspeeld. De VVD is een gewone partij in de Nederlandse traditie. Rutte is het gezicht, maar niet de baas.

Uilenspiegel
Uilenspiegel21 mrt. 2014 - 6:27

Met een cordon sanitaire rondom de PVV zijn we er niet. De inlanderwet die binnenkort in behandeling komt is een staaltje rascisme van de PVVDA regering van de bovenste plank. Van het humaner beleid tav van asielzoekers komt niets terecht. Bij sollicitaties is je afkomst belangrijker dan je vaardigheden. Heb je een kleur dan wordt je eerder aangehouden. Kortom de PVVDA heeft natuurlijk ook een berg boter op het hoofd. Ik ben benieuwd of ook bij hen een frisse wind gaat waaien.

Bernie2
Bernie221 mrt. 2014 - 6:27

Rutte reageert inderdaad, maar het blijft erg slappe hap Joop. Rutte neemt met zijn gewauwel allesbehalve afstand van Wilders' racistische gedachtegoed. Hooguit van de manier waarop Wilders zijn laatste spuitpoeperij heeft geformuleerd. Dát is wat-ie zegt. Dus als de haatzaaier dat een beetje aanpast is hij gewoon weer die "...fijne partner van een doodgewone partij waarmee het zo prettig samenwerken is." En reken maar dat precies is wat straks gaat gebeuren.

msj_meijerink
msj_meijerink21 mrt. 2014 - 6:27

Schijnbaar moest eerst heel Europa over hem heen vallen voor Rutte zich realiseerde dat hij woensdagavond niet meteen, met zijn halfslachtige en nogal laffe reactie, de juiste toon zette. Weglachen durfde hij toen al niet meer, maar krachtdadig optreden was ook weer te veel voor deze sissie!

JoopSchouten2014
JoopSchouten201421 mrt. 2014 - 6:27

Een opinie uit België: http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2014/03/20/wat-als-een-marokkaan-belooft-dat-hij-voor-minder-wilders-zal-zorgen

seniorg
seniorg21 mrt. 2014 - 6:27

Dit is wat ze in Marks geliefde Engeland noemen 'too little, too late'. Fluim van alle Nederlanders.

BakkerGerard
BakkerGerard21 mrt. 2014 - 6:27

Mooi dat de VVD zich nu wat scherper afzet tegen Wilders. Juridisch valt er denk ik weinig tegen te doen (Wilders kan altijd zeggen dat hij alleen criminele Marokkanen bedoelde of dat 'minder' geldt voor minder immigratie, dus minder buitenlanders, dus minder Duitsers, Turken, Marokkanen). Maar moreel is het natuurlijk niet goed en daarom is het prima dat Rutte nu ook eens zijn stem tegen Wilders verheft.

ziekin2013
ziekin201321 mrt. 2014 - 6:27

Ik moet denken aan mijn vele leerlingen van Marokkaanse afkomst, die me lief waren zoals elke leerling me lief was. Ook als ze eens iets deden wat niet geoorloofd was. Maar vooral om hun enthousiasme op school, hun humor, hun gezelligheid, hun vertrouwen. Het was de school waar ik met het meeste plezier gewerkt heb, juist omdat je het verschil kon maken. In positieve zin natuurlijk. Hamza, Farida, Samira, Aisha, Mohamed en alle anderen: Jullie mogen er zijn!

MichelReiziger
MichelReiziger21 mrt. 2014 - 6:27

@Huub Geluk, vr 21 maart 2014 07:56 Ik kreeg van een collega te horen dat het maar goed is dat er in Volendam geen PVV is.

Brauswasser
Brauswasser21 mrt. 2014 - 6:27

Wij maken zelf van die Wilders een MEDIA MELKKOE, goed voor de kijkcijfers en de leescijfers. De uitspraak van Wilders heb ik inmiddels wel 15x gezien. Ik had gisteravond een vergadering en vroeg daar wat vinden jullie van Wilders. Antwoord : Kan niet, mag niet, maar menig persoon vond het ook wel geinig. Nu vraagt Bram (GL) weer een kamerdebat. Dus gaat de Wilders-show weer verder. Alle partijen lullen zich weer de blaren op de tong voor de eigen hoop, glorie en zetels. Wilders maakt weer een paar klote opmerkingen en er is weer een nieuwe MEDIA MELKKOE. KIJKCIJFERS ! Zo blijft de visuele MEDIA MELKKOE draaien bij Nieuwsuur, DWDD, P&W, Joop, Telegraaf, NRC, etc., tot de EU-verkiezingen. 5% = PRO Wilders. 5% = ANTI Wilders. 90% vind het wel geinig of heeft geen interesse. 20% van NL stemt blijkbaar op Wilders. 15% stemt daarvan stemt uit wanhoop. Geen werk en vanuit armoede, als protest tegen de Haagse kliek. Kijk maar naar de regio's waar zijn stemmers zitten. Dat zijn geen Marokkane-haters maar bezoekers van de voedselbanken.

IJsbrant
IJsbrant21 mrt. 2014 - 6:27

[[Gelukkig kom ik nooit in dat dorp van heulers]] Daar ligt de grootste schuld. De achterban. Zonder aanmoedigingen stopt de clown met zijn kunstjes

Rode druppel
Rode druppel21 mrt. 2014 - 6:27

Toch maar een reactie geven. Hoewel ik liever zie dat Wilders dood gezwegen wordt. Het valt niet te ontkennen dat een klein deel van de Marokkanen overlast bezorgd. Waar zijn de oplossingen ? Waarom kan men dit niet anders benaderen. Geef deze probleemgevallen begeleiding, scholing etc. Dan heeft Wilders geen argumenten meer. En wat Rutte en de VVD betreft, alle beloften en uitspraken van deze man, zijn ongeloofwaardig. Als hij Wilders nodig heeft om aan de macht te blijven vergeet hij zijn uitspraken.

Michiel Online
Michiel Online21 mrt. 2014 - 6:27

Beste kamertrut, het is ook geen standpunt. Rutte moet echt hard aangepakt worden, en dat meen ik!

ErikDoes
ErikDoes21 mrt. 2014 - 6:27

Allemaal leuk en aardig van die dappere VVD'ers nu. Maar je weet gewoon dat als na volgende Tweede Kamer verkiezingen de PVV weer groot is en misschien wel de grootste, Rutte uiteindelijk gewoon weer met Wilders gaat samenwerken. "... zolang deze standpunten de standpunten van de PVV zijn, samenwerking niet mogelijk is." Vraag 1 is, over welke standpunten hebben we het dan eigenlijk? Zoals Kustav Bessems (soweiso een zeer scherpe observator) al schreef: het "criminele Marokkanen het land uit zetten" is al het "genuanceerde" standpunt. Daar komen Wilders en Rute dus wel uit. Dat is wat grote delen van de Nederlandse politiek zo ongeloofwaardig maakt. De ene dag een dapper standpunt, de volgende dag redeneren we ons daar wel weer onderuit. Dus ik vind het oprecht prachtig om te zien dat er deze week werkelijk een tegenreactie is gekomen, ook van mensen die zich normaal de afgelopen jaren op de vlakte hebben gehouden. Maar je weet gewoon dat hier weer mee gemarchandeerd gaat worden, over een of twee jaar. En dat terwijl Wilders' Algemene Beschouwingen toespraak van 2009 waarin hij met de kopvoddentax op de proppen kwam al bol stond van Goebbels achtige statements over straatvervuiling etc. Kortom, mooi die verontwaardiging, maar ik heb er weinig vertrouwen in dat dit stand houdt.

Pyvon2
Pyvon221 mrt. 2014 - 6:27

Verschrikkelijk veel dappere taal van de VVD en inmiddels heeft Ivo ook het onaanvaardbaar uitgesproken.

Patrick Faas
Patrick Faas21 mrt. 2014 - 6:27

“….dat is pas haatzaaien en ophitsen, maar dan tegen de PVV." Haat komt voort uit angst dus de grootste haat die Wilders losmaakt met zijn Hitlerimitaties is inderdaad jegens hemzelf en, helaas, jegens de zijnen. Net als Hitler de Duitse cultuur gehaat maakte, maakt Wilders ook alles lelijk wat aan hem doet denken. Zijn accent doet steeds meer mensen pijn aan de oren, tegenwoordig, wat nadelig is voor onschuldigen die met dat accent spreken. We moeten Wilders beschermen tegen zichzelf, omdat hij alle PVV’ers in gevaar brengt en, hoe onterecht ook, de hele Limburgse cultuur in een kwaad daglicht zet. Alle PVV’ers een lijfwacht geven is niet te betalen en hoeveel van Wilders cultuur als Moffisch verafschuwd gaat worden is helemaal onbeheersbaar, zolang we Wilders zijn destructieve gang laten gaan. Albert Verlinden weet het totale onbegrip van Wilders over ons volk aan zijn lijfwacht. Door die lijfwacht zou Wilders contactgestoord zijn geworden. Een interessante theorie. Duidelijk is wel dat Wilders niet begrijpt dat een dure lijfwacht op onze kosten hem de morele verplichting geeft aanslagen niet langer uit te lokken. Hij neemt echter zijn deel van de verantwoording niet, integendeel, de lijfwacht maakt hem nog tactlozer. Laten we nu eindelijk een motie indienen Wilders zijn lijfwacht af te nemen. Ten eerste heeft het duidelijk niet gewerkt en ten tweede werkt het averechts, doordat Wilders schaamteloos zoveel anderen in gevaar brengt, zolang hij zelf veilig waant achter zijn lictoren. Door de lijfwacht van Wilders nog langer te subsidiëren faciliteert de overheid haat zaaien en destabiliseert ons land. Daar mag de overheid zich niet voor inzetten, want het is ongrondwettelijk. Twee aparte acties moeten we dus ondernemen, gezien de scheiding der machten: één juridisch en één politiek. Laten we juridisch proberen de grondwet te eerbiedigen en Wilders achter slot en tralies te krijgen, om de maatschappij tegen hem te beschermen. Maar laten we politiek het tegenovergestelde doen. Geef Wilders zijn vrijheid terug, door hem zijn lijfwacht af te nemen.

freaky33
freaky3321 mrt. 2014 - 6:27

Slappe hap van Rutte. Had niet anders verwacht. Als puntje bij paaltje komt houden ze allemaal een hand boven elkaars hoofd. Corupte Jan boel.

frankie50
frankie5021 mrt. 2014 - 6:27

Zou het vanaf vandaag als slachtoffer van de politiek mogelijk kunnen zijn om tegen iedereen in de politiek aangifte te gaan doen als die politieke partij ook voor ‘minder’, ‘minder’, ‘minder’ gaat/ging en dat in een toespraak of partijprogramma of misschien wel stiekem aan een groot bedrijf of multinational belooft heeft?

peterh2
peterh221 mrt. 2014 - 6:27

En weer een PVV kamerlid opgestapt... Gaat lekker met Geert. Hahaha....

jaapvos
jaapvos21 mrt. 2014 - 6:27

Zelfs de telegraaf die jarenlang hem beschermt heeft doet nu deze nep-blonde fascist in de ban........

hphilippens
hphilippens21 mrt. 2014 - 6:27

En toen waren er nog maar twaalf kleine negertjes. Straks blijft de ridder van de droevige figuur eenzaam en alleen over om tegen de Marokkaanse windmolens te strijden die hij in zijn koortsdromen aanziet als Reuzen. Maar ach, een enkele Sancho Panza als Dion Graus zal toch wel aan zijn zijde blijven?

Bernie2
Bernie221 mrt. 2014 - 6:27

Nu ook kopvoddenrukker Van Klaveren eruit. Ik snap het. Het is voorjaarsschoonmaak en dan ruim je overbodige troep op. Maar Joram van Klaveren nog wel. Is dit niet de lievelingshaatzaaier van Geert die hoog op de lijst stond om in Almere burgemeester (!!) te worden? Gisteren haatzaaier Roland van Vliet ook al. Het gaat nu wel heel snel. "They don't give no mortgages on castles in the air.." Pompidom. En oh ja, wil de laatste (Hero is de beroerdste niet) straks het valse licht wel even uit doen? Maar eerst nog even tot drie tellen he? Nee niet zeuren dat tot twee al moeilijk is. Tot drie zei ik nondedju..!

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin21 mrt. 2014 - 6:27

Volgens mij was het een wraakactie op de Hitler vergelijking die Sidali maakte, die is klaarblijkelijk van de pvda, dus was het minder pvda en als klap op de vuurpijl minder marokkanen, en hoewel Sidali die uitspraak heeft teruggetrokken is mijn inschatting dat Wilders zijn uitspraak terug gaat nemen 0,0, hij moet immers het beeld in stand houden zijn rug recht te houden en onbuigzaam te zijn als Krupp Stahl, om een toepasselijke term in de strijd te gooien, of in meer geëigende Wilders termen, geen miljoenste van een millimeter, al met al lijkt er toch een kentering te zijn gekomen in het gedogen van de wilde uitspraken van Wilders en als dat de uitkomst is van de tweet of wat het ook was van Sidali is hij effectiever dan wie of wat dan ook als Wildersbuster, aan het vertrek van een kamerlid heeft Wilders een slechte dag over gehouden dus zeg ik andermaal, volgens mij is die Sidali best goed bezig. Als Rutte denkt weg te komen met een opmerking dat de vvd geen partijen uitsluit moet hij toch weer eens in z’n geschiedenisboekjes duiken om te zien dat hij als geschiedkundige uit z’n nek leutert.

traichop
traichop21 mrt. 2014 - 6:27

Imploderen toch?

msj_meijerink
msj_meijerink21 mrt. 2014 - 6:27

Is er een dierenarts bereid om (bij) dit zieke beest euthanasie te plegen/in te laten slapen?

WilWortel
WilWortel21 mrt. 2014 - 6:27

Nederland Nederland, wat ben ik trots! Ook de ex-PVV-ers, mooi! Joram, Ronald, Chris, ondanks dat ik niet geloof, geloof ik wel in vergeving. Welkom terug in de Nederlandse samenleving! Waar een anti "I have a dream" al niet toe kan leiden. Geert legt zijn nekslagader bloot en happen maar! Een divers volk, meerdere leiders, 1 grens! Nooit meer, niet weer! En dan nu over tot de orde van de dag. We zijn er nog niet, genoeg problemen op te lossen. Maar dat doen we SAMEN!

Voice
Voice21 mrt. 2014 - 6:27

Ik heb zo'n vermoeden, dat Wilders ermee op wil houden. De zaken die hij zei, zijn zo extreem en ik ben ervan overtuigt, dat ie zonder deze uitspraken nr.1 had kunnen worden in Den Haag en Almere. Vanwaar dan deze uitspraken? 1. Geen verantwoordelijkheid willen nemen voor politieke verantwoordelijkheid en 2. willen stoppen met zijn beweging. Ik geloof niet, dat Wilders nog verder wil gaan en dat dit de manier is zichzelf op te blazen. Anders had ie zijn woorden wel terug genomen. Ik vind het prima, ik heb liever een soort van Pim Fortuijn die daarvoor terug komt en die werkt met gegevens en met oplossingen, die in dialoog met anderen wil gaan. Maar dan nog zou ik niet stemmen, want het politieke systeem laat het niet toe, eerlijk en oprecht te zijn.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin21 mrt. 2014 - 6:27

Nou zeg, het moet niet nog gekker worden, ik lees net dat ook van Klaveren zijn pvv kamerlidschap aan de wilgen hangt, straks krijgen Wilders en Bosma slaande ruzie, dat het toch niet zo’n briljant idee was om het publiek te laten scanderen marokkanen raus.

Brauswasser
Brauswasser21 mrt. 2014 - 6:27

† in MEMORIAM † een kruik gaat net zolang te water tot hij breekt. Geert er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan. Geert wij Joop-ers zullen je missen, maar gelukkig hebben wij Fred nog.

Platon
Platon21 mrt. 2014 - 6:27

Ik begin me ernstig zorgen te maken over de beveiliging rond G. Wilders. Blijken ze toch weg te kunnen lopen.

hphilippens
hphilippens21 mrt. 2014 - 6:27

Het kwam als een totale verrassing. Wilders treedt uit de PVV-fractie. Op maandag 24 maart levert hij zijn sleutel in bij de kamervoorzitter. Hij gaat nu verder als "de groep Wilders". Zijn kleine nieuwe onderkomen, een zoldertje bovenin het tweedekamergebouw, staat nu vol met kleerkasten. Hij kan zijn kont niet keren.

rbakels
rbakels21 mrt. 2014 - 6:27

Er zit voor Wilders niets anders meer op dan een staatsgreep te plegen. Wat je noemt een vluch voorwaarts. In het geheim is hij al in gesprek met Poetin, die graag een bruggenhoofd wil in West-Europa.

eeweew
eeweew21 mrt. 2014 - 6:27

Is dit het begin van het einde van de PVV? Wie zal er volgen? Natuurlijk kan wilders met gemak nieuwe idioten vinden voor de volgende verkiezingen. Maar als iedereen weg loopt kan hij weinig bereiken tot dat het kabinet valt.

Brauswasser
Brauswasser21 mrt. 2014 - 6:27

Die Limburgers beginnen gewoon de Liberale Volkspartij Nederland (LVN). Hoofdkwartier = Roermond.

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch21 mrt. 2014 - 6:27

Als ik zo de fora afstruin en de reacties vaan pvv-stemmers zo lees komen ze niet verder dan: Opgeruimd staat netjes Overlopers Landverraders NSB-ers [kennelijk mag een Godwin dan wel] Lijkt mij dat onze autistische Hofnar zijn hand heeft overspeelt.

traichop
traichop21 mrt. 2014 - 6:27

Hij zou naar Israël kunnen gaan, hij heeft wettelijk recht op een verblijfsvergunning, en daar een baan zoeken als administrateur bij een verzekeringsbedrijf. Daar is hij voor opgeleid. Komt hij toch nog terecht op wat zijn oorspronkelijke professionele bestemming was. Ik ben benieuwd of Lieberman dan nog graag een borrel met hem drinkt, want ja, een administrateur, en dan ook nog chagrijnig, daar heeft Lieberman niet zoveel aan in zijn netwerk.

Nooitteoud2
Nooitteoud221 mrt. 2014 - 6:27

Ik meen gehoord te hebben dat ook Lilian Helder zich opmaakt voor vertrek. Zou zij zich wellicht bij Van Klaveren voegen?

Brauswasser
Brauswasser21 mrt. 2014 - 6:27

Meer emotie in zo'n korte periode is gewoon te veel voor mij. VVD krijgt klappen. PVDA valt om. PVV ontploft. Ik neem nog een pilletje. Pechold proost. Het is je gelukt.

meijerlahn
meijerlahn21 mrt. 2014 - 6:27

Het zou ook kunnen dat er iets zieks in zijn psychisch gestoorde brein ontsproten is: Wetende dat zijn beweging en zijn fractie in de Tweede Kamer dreigde een zootje te worden, heeft hij dit moment aangegrepen om zijn "finest hour" te vieren.

MeneTekeI
MeneTekeI21 mrt. 2014 - 6:27

Vrijheid van menisguiting is het grootste goed wat we hebben... Als we dat aan banden gaan leggen door te vallen over het gebrek aan 1 woordje,in dit geval ' criminele' ..is dat pure onzin. Al roept mr Spong of van der Laan nog zo hard als ze kunnen dat dat dan gezegd had mogen worden. Ook dat is niets meer noch minder dat het inspelen op emoties en onderbuik gevoelens. Ook criminelen, met een Nederlands en eventueel tweede paspoort, hebben dezelfde rechten als alle anderen en mogen net zo min worden uitgezet op grond van hun eventuele roofgedrag. Vandaar dat deze hele hetze stemmingmakerij is, Wilders wordt door twee zinnen...weggezet als de nieuwe Hitler en de zogenaamde moreel hoogwaardige rechtskundigen doen zich voor als de nieuwe generatie verzetstrijders, bij voorbaat goed volk. Maar deze verzetstrijders willen wel de vrijheid van meningsuiting aan banden leggen over de rug van mensen met een strafblad. Zo zuiver zijn ze dus ook niet. Ze zijn er blijkbaar alleen op gereicht hun eigen ideale samenleving bij een ander door de strot te duwen , zodat deze zich minder vrij kan uitdrukken, met de veronderstelde 'superieure' moraal van Spong en de zijnen nog in de trachea.

holstein7
holstein721 mrt. 2014 - 6:27

huh wat een verontwaardiging over wilders, het onderwerp wordt enorm gehyped door de pers, gefundenes fressen zeggen de duitsers in zo'n geval. natuurlijk heeft wilders het over criminelen in dezelfde trant als rob oudkerk het destijds over die kud marokkanen... de burgemeester van rotjeknor, marcouch en arib, amhali, ali b. en kader binali ect, wie kent ze niet, prima lui en dat vind iedereen, alleen misschien zouden deze celebs hun ernstig ontspoorde kikkers in de kruiwagens kunnen proberen te houden. opsporing verzocht zit soms voor 80% vol met 'licht getinten' de hype die nu ontstaat is dan ook de opleving van de 'oude politiek: kent u die uitdrukking!!

Michiel Online
Michiel Online21 mrt. 2014 - 6:27

Moge het duidelijk zijn dat Widlers genoeg kansen heeft gehad en dat het OM echt moet beslissen dat hij simpelweg zijn taak niet meer mag uitvoeren. Geen tijdelijke gevangenisstraf of tijdelijke straf, maar hem dus echt uit zijn ambt zetten en ook die kneus die nu leuk met de EU meedoet terugfluiten.

GingerTed
GingerTed21 mrt. 2014 - 6:27

Goede zaak. Zo eindigt Wilders PVV. De aanpak van de zeer serieuze problematiek van een relatief grote minderheid van overlast gevende Marokkanen (en Antillianen) dient niet gehinderd te worden door een doorgedraaide egotripper die de gehele Marokkaans Nederlandse bevolkingsgroep belastert. Het is volstrekt idioot dat Wilders deze noodzaak door zijn idiote houding dit frustreert. Een nieuwe partij met fatsoenlijke en serieuze mensen als die van Eerdmans Rotterdamse Leefbaren zal het veel beter doen. Exit Wilders.

Eric Minnens
Eric Minnens21 mrt. 2014 - 6:27

Het FD had vandaag trouwens zijn hoofdartikel aan Wilders gewijd. Strekking: actie van GW slecht voor het image van Nederland en dus voor onze economie. Citaat: == Toptalenten van over de hele wereld zullen zich twee keer bedenken voordat ze hiernaartoe komen als ze kennis nemen van wat Wilders zegt. Ze willen niet naar een land dat zo bekrompen is... == etc.

RaymondenJoop
RaymondenJoop21 mrt. 2014 - 6:27

Racisme, onuitroeibaar en overal http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1825048/2014/03/21/Marokko-wil-dat-migranten-integreren.dhtml?show=react (Lees ook eens de reacties) De enige oplossing is welvaart voor iedereen op deze aardbol en laat dat nu net niet mogelijk zijn.

WilWortel
WilWortel21 mrt. 2014 - 6:27

Minder, minder, minder! http://www.nu.nl/geert-wilders/3732813/acht-pvv-raadsleden-en-vier-statenleden-stappen-partij.html

Patrick Faas
Patrick Faas21 mrt. 2014 - 6:27

Kant en klare aangifte formulieren tegen Wilders had de politie niet, in tegenstelling wat de politie gisteren zei aan de telefoon, maar toch is het heel gemakkelijk aangifte te doen. Doe het allen.

[verwijderd]
[verwijderd]21 mrt. 2014 - 6:27

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman21 mrt. 2014 - 6:27

[Grote kans dat je dan een stem op de fascisten hebt uitgebracht] Dan is je kennelijk ontgaan dat de PVV flink heeft verloren, zowel in den Haag als in Almere. Dat mag ook wel gezegd worden: veel voormalige PVV-stemmers hebben al vóór deze uitspraak gezien dat de PVV hun stem niet waard is.

phoosterhuis
phoosterhuis21 mrt. 2014 - 6:27

Inderdaad, als fatsoenlijk mens wil je toch niet tussen dat gespuis wonen. Dus fatsoenlijken: ga verhuizen, maar niet naar Roermond, want dat is van de regen in de drup.

traichop
traichop21 mrt. 2014 - 6:27

Er wonen hele fatsoenlijke mensen in Almere.

Beisser
Beisser21 mrt. 2014 - 6:27

In 2010 ruim 21% PVV-stemmers, voornamelijk tokkies uit de oude Amsterdamse saneringswijken. (9 zetels van de 39) In 2014 ±20 % (nog steeds 9 zetels helaas) dus ook in Almere beginnen sommigen hun gezonde verstand terug te krijgen. Overigens is Almere met bijna 200.000 inwoners en wereldwijd spraakmakende en vernieuwende architectuur en stedenbouw wel wat meer dan een dorp. Ik zou zeggen: kom eens langs en ik help je te genezen van je vooroordelen.

Uilenspiegel
Uilenspiegel21 mrt. 2014 - 6:27

Met de VVD er bij (maar ook zonder was dit al het geval) is nu eindelijk een cordon sanitaire een feit. Een stem op de PVV is nu een stem op een partij die is uitgesloten van regeringsdeelname, een verloren stem, en een stem op racisten. Sommige PVV-ers zal dit een worst wezen, verwacht mag echter worden dat de aanhang zal verschrompelen.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen21 mrt. 2014 - 6:27

[Sommige PVV-ers zal dit een worst wezen, verwacht mag echter worden dat de aanhang zal verschrompelen.] Ik vermoed van niet. Daarvoor zouden intelligentiepillen uitgevonden moeten worden, anders zal de aanhang van de PVV blijven bestaan.

[verwijderd]
[verwijderd]21 mrt. 2014 - 6:27

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
ElChe
ElChe21 mrt. 2014 - 6:27

" Bovendien genieten politici meer ruimte voor het vrije woord omdat het hoort bij hun ambt, zoals ik heb begrepen uit het vorige proces tegen Wilders." Het minste wat je van een volksvertegenwoordiger mag vragen is algemeen beschaafd fatsoen. Hij heeft tenslotte een voorbeeld functie en moet daar ten alle tijden bewust van zijn. En dat elementaire fatsoen ontbreekt bij hem volledig. Dus zo'n banaal figuur dient het passief kiesrecht ontnomen te worden.

Cinema2
Cinema221 mrt. 2014 - 6:27

"Vermoedelijk is Rutte op de vingers getikt door zijn Europese collega's, want Rutte zal niet snel zelf scherp afstand doen van de PVV uit electorale overwegingen." -------------------------------------------------------------------------------------------------- Onzin eerste reactie Rutte; "Ik heb een vieze smaak in de mond", dit alles gericht tegen de PVV...

johanw2
johanw221 mrt. 2014 - 6:27

Wilders heeft inderdaad een oude rethorische truc toegepast ja. Zijn grote voorbeeld deed het in 1943 ook al zo: http://en.wikipedia.org/wiki/Sportpalast_speech

pietdeg2
pietdeg221 mrt. 2014 - 6:27

"Het OM zal vermoedelijk oordelen dat Wilders zelf niet heeft opgeroepen tot minder minder minder Marokkanen, maar een retorische truc heeft toegepast." Zo dom zal het OM niet zijn. Wilders heeft namelijk helemaal geen retorische truc toegepast. Hij heeft een retorische vraag gesteld. En daarin ligt het antwoord erop al besloten. Dat hij het zelf niet gaf is dus niet relevant. Bovendien bevestigde hij ook nog eens dat hij dat zou regelen.

peterh2
peterh221 mrt. 2014 - 6:27

Het echt zorgelijke vind ik niet eens zozeer de woorden van Wilders, zo verrassend zijn die op zich niet, maar wel de reactie van een substantieel deel van het 'volk'. Wilders is een doorgedraaide mafketel waar ik echt niet meer van snap wat zijn 'politieke doel' is. Dat zelfs de VVD hem nu impliciet uitsluit is veelzeggend. Wat wil Geert nu dan nog bereiken? Echt eng vond ik pas dat publiek dat 'minder, minder' stond te schreeuwen. Blijkbaar zijn er toch grote groepen met het historisch en ethisch besef van een pingpongbal? Mensen die diep van binnen het wel fijn vinden als de treinen weer gaan rijden. Brrr...

1 Reactie
Gogol
Gogol21 mrt. 2014 - 6:27

" Blijkbaar zijn er toch grote groepen met het historisch en ethisch besef van een pingpongbal? Mensen die diep van binnen het wel fijn vinden als de treinen weer gaan rijden. Brrr... " Ik raad je aan de website www.kafka.nl eens goed te bestuderen. Kafka heeft eerder een aantal onderzoeken gedaan naar een zeer hardnekkig deel van de achterban van Blonde Oppersmurf. Er zijn een aantal figuren aanwezig in zijn achterban, die ook al prominent aanwezig waren bij fortuyn, bij de cd van janmaat en bij neo-nazibewegingen als stormfront, etc.

[verwijderd]
[verwijderd]21 mrt. 2014 - 6:27

Jammer van al die aandacht voor Wilders is dat er helemaal niet meer wordt gesproken over de problemen met Marokkanen die er wel degelijk zijn.

4 Reacties
Marsman2
Marsman221 mrt. 2014 - 6:27

"dat er helemaal niet meer wordt gesproken over de problemen met Marokkanen" Wat raar, ik hoor inmiddels toch al zo'n twaalf jaar lang elke dag niets anders! Zélfs onze premier ALLER Nederlanders moest er gisteren in zijn reactie toch óók nog even op wijzen dat er natuurlijk wél een Marokkanenprobleem is. Over gebrek aan 'benoemen' kan moeilijk geklaagd worden.

harryo2
harryo221 mrt. 2014 - 6:27

Dat is een ander onderwerp, Dikkie.

Brauswasser
Brauswasser21 mrt. 2014 - 6:27

Dat er problemen zijn met/door Marokkanen dat kunnen wij niet ontkennen. Om dat probleem op te lossen zal in eerste instantie de wil om deze problemen op te lossen met name toch vanuit de Marokkaanse groep zelf moeten komen. De politiek lost dat probleem niet op. Hierin geef ik Burgemeester van de Laan gelijk. In de Turkse gemeenschap speelt dat probleem niet, bijna niet c.q. minimaal en mensen generaliseren toch op positieve- c.q. negatieve informatie van/over doelgroepen. De Rotterdamse PVDA-wethouder geeft privileges aan zijn doelgroep, wordt door de kiezers afgestraft en geen woord daarover van Wilders. Dat alles heeft toch meer te maken met persoonlijke preventie (lijfsbehoud) dan met discriminatie. Toen ik nog in een grote stad woonde, leefde bij ons ook het idee van om die en die wijken rijden wij omheen. Bewoners uit die wijken werden bij voorkeur gemeden en dat waren toen autonome Nederlanders. Alleen heeft het woord discriminatie nu een kleurpotlood gekregen en wordt nu als MEDIA MELKOE fors VERGROOT. Toen was er geen P&W, etc. en ook geen Wilders. Wel een Jan Maat, maar die werd niet serieus genomen. Mogelijk zijn het toch o.a. die TV-beelden die het verschil maken. Had Hitler het gered zonder al die films die van/over zijn openbare optredens zijn gemaakt ?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen21 mrt. 2014 - 6:27

Dat wil wilders ook helemaal niet, die wil alleen meer en ernstiger problemen, dat levert hem stemmen op, en dat is de reden dat ie ze veroorzaakt.

MichelReiziger
MichelReiziger21 mrt. 2014 - 6:27

Juridisch gezien denk ik trouwens dat het nog een moeilijk verhaal kan worden. Het beste is om Wilders zowel politiek alsook in de media dood te verklaren. Geen media aandacht, maar vooral geen politieke samenwerking. Als de politiek zich eenduidig uitspreekt dat ze niet minder Wilders willen, maar helemaal geen Wilders, dan zijn we al veel verder. Een juridisch proces, positief of negatief uitvallend zal voor Wilders een showproces worden.

1 Reactie
feitenchecker
feitenchecker21 mrt. 2014 - 6:27

Geem media-aandacht? We leven in een democratie, dus iedere politieke partij die zetels heeft in het Parlement, verdient aandacht. Ook al ben je het niet eens met de ideeën van deze partij.

pietdeg2
pietdeg221 mrt. 2014 - 6:27

Wat een mal verwijt dat Rutte het schuim niet op de bek heeft staan. Alsof dat geen zwaktepunt is, een middel dat alleen domme populisten gebruiken: machteloze emoties in de strijd gooien. Eberhard van der Laan heeft ook alles behalve het schuim op de bek staan, terwijl hij de ene verstandige opmerking na de andere maakt. Sterker nog: ik heb werkelijk geen zinnig woord gehoord van mensen die het schuim standaard op de bek staat. Dat is ook meer de afdeling van mensen die het hoofd koel houden.

1 Reactie
hannogroen
hannogroen21 mrt. 2014 - 6:27

'Eberhard van der Laan heeft ook alles behalve het schuim op de bek staan' Ik zou willen dat er veel meer van dat soort types in de politiek zitten.

meijerlahn
meijerlahn21 mrt. 2014 - 6:27

Hoogste tijd dat de PVV geïsoleerd wordt. Dus tijd voor een cordon sanitaire.

1 Reactie
Brauswasser
Brauswasser21 mrt. 2014 - 6:27

Een cordon sanitaire vind ik niet democraties. Als de Kamer Wilders gewoon laat lullen en de media het niet als sensatie uitzend, bloed het vanzelf dood. De sensatie ontstaat vanuit de reacties. Als Wilders in de Kamer loopt te bleren, moeten de Kamerleden gewoon blijven zitten. Ze pakken hun iPad of IPhone en doen dan maar een spelletje of handelen hun post af. GEWOON NIET REAGEREN. Wilders gewoon voor de kat zijn ... laten lullen.

TheBigLebowski
TheBigLebowski21 mrt. 2014 - 6:27

Naieve man die Rutte. De PVV was in 2010 echt niet anders.

1 Reactie
Gogol
Gogol21 mrt. 2014 - 6:27

Dit heeft niets met naïviteit te maken, wel alles met PR.

[verwijderd]
[verwijderd]21 mrt. 2014 - 6:27

Het negeren en uitsluiten van bevolkingsgroep is triester en meer ondemocratisch dan bevolkingsgroep kleiner wensen. Politieke hypocrisie zet Nederland op de kop. Hoe dan ook, ik stem op 22 mei a.s. principieel anti-EU, dus PVV.

9 Reacties
msj_meijerink
msj_meijerink21 mrt. 2014 - 6:27

Wim, je gaat je gang maar. Je wordt al enige tijd niet meer serieus genomen!

WilWortel
WilWortel21 mrt. 2014 - 6:27

Reageert iedereen massaal op die gek, is het weer niet goed. En dat terwijl wij enkel zijn gevolg kleiner wensten... Zien we trouwens al gebeuren in Den Haag en Almere! Weet je wat hypocriet is? Zeggen dat je iets gaat regelen terwijl je jezelf zsm buiten spel probeert te zetten zodat je uiteindelijk niks regelt. Schreeuwen ja, verantwoordelijkheid nemen nee!

Uilenspiegel
Uilenspiegel21 mrt. 2014 - 6:27

Ik hoop van ganser harte dat uw aanvoerder de boel lekker blijft schofferen en dat u uw stem op deze club van onderbuikers blijft uitbrengen. Daarmee is uw woede gekanaliseerd. Nu niemand meer met de grote smurf wil, is de PVV dood. Andere partijen zullen en kunnen nu verder regeren. De PVVDA zal en kan haar doelen nu bijstellen. Ze hoeven zich niet meer tov van de fascisten te profileren, dat is winst. Valt dat kwartje?

ElChe
ElChe21 mrt. 2014 - 6:27

"Hoe dan ook, ik stem op 22 mei a.s. principieel anti-EU, dus PVV." Sinds wanneer heeft een racist en fascist principes?

peterh2
peterh221 mrt. 2014 - 6:27

Misschien is een minimaal IQ en EQ om te mogen stemmen inderdaad helemaal niet zo'n slecht idee. Nu nog volhouden dat het allemaal wel meevalt laat toch zien dat er iets niet helemaal spoort in je hoofd... Begrijp me goed: er zijn veel problemen met Marokkanen maar niet elke Marokkaan is een criminele sissende jongere. Zelfs al zou (hypothetisch) 90% crimineel is dan moet je nog steeds die overige 10% gewoon respecteren...

edgarmat
edgarmat21 mrt. 2014 - 6:27

@Wim: "Het negeren en uitsluiten van bevolkingsgroep is triester en meer ondemocratisch dan bevolkingsgroep kleiner wensen." Er worden altijd stemmers uitgesloten... PvdD-stemmers bijvoorbeeld. Dus dat is geen probleem. Het is ook geen probleem om een bevolkingsgroep kleiner te *wensen*. Zolang het bij wensen blijft... En ja we weten dat je PVV stemt omdat de democratie je geen bal interesseert.

pietdeg2
pietdeg221 mrt. 2014 - 6:27

"Het negeren en uitsluiten van bevolkingsgroep" De ene bevolkingsgroep is de andere niet. Je kunt moordenaars ook wel een bevolkingsgroep noemen en je erover beklagen dat die worden uitgesloten. Waar het natuurlijk om draait zijn bevolkingsgroepen op basis van irrelevante kenmerken, waar de mensen uit die groep niet voor gekozen hebben maar die ze van huis uit hebben meegekregen: of dat nu de kleur van hun ogen is of het land waar zij of hun ouders geboren zijn. Dat is principieel iets anders dan een groep mensen die zich collectief misdraagt of zich een raar kapsel aanmeet. Blonde mensen mag je niet discrimineren, van mensen die zo dom zijn dat ze zich haast wel moeten blonderen mag je zeggen wat je wilt.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen21 mrt. 2014 - 6:27

[Het negeren en uitsluiten van bevolkingsgroep is triester en meer ondemocratisch dan bevolkingsgroep kleiner wensen.] Ik heb toch liever dat mijn groep mensen uitgesloten wordt dan dat ik ze 1 voor 1 zie verdwijnen.

JandeBoer2
JandeBoer221 mrt. 2014 - 6:27

"Het negeren en uitsluiten van bevolkingsgroep is triester en meer ondemocratisch dan bevolkingsgroep kleiner wensen." Inderdaad hoog tijd om dit soort schrijfsels van PVV-aanhangsels te negeren. Dat is geen uitsluiting, minder triest en meer democratisch dan 'even regelen' dat een bevolkinggroep kleiner wordt.

[verwijderd]
[verwijderd]21 mrt. 2014 - 6:27

De verliezers van de gemeenteraadsverkiezingen zullen maar wat blij zijn met deze bliksemafleider.

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman21 mrt. 2014 - 6:27

Wilders is één van die verliezers. Dit was inderdaad beslist *ook* een bliksemafleider van hem om dat te verhullen. Hij schiet er alleen mee in z'n eigen been.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort21 mrt. 2014 - 6:27

Kunnen we in ieder geval zorgen dat Enait en het circus dat de boel vorige keer opgetuigd heeft wegblijft bij een eventuele rechtsgang? Spong kan er wel wat mee. Hoewel ik me nog steeds afvraag of dat zoden aan de dijk gaat zetten.

2 Reacties
pietdeg2
pietdeg221 mrt. 2014 - 6:27

"Kunnen we in ieder geval zorgen dat Enait en het circus dat de boel vorige keer opgetuigd heeft wegblijft bij een eventuele rechtsgang?" Dat zou de kans van slagen inderdaad enorm vergroten. Ik heb zelfs de indruk dat het vorige proces heel anders zou zijn afgelopen als het door serieuzer partijen was gevoerd.

lembeck
lembeck21 mrt. 2014 - 6:27

Waar Wilders destijds door BRAM verdedigd werd, zou hij nu zomaar aangeklaagd kunnen worden door YEHUDI http://www.bnr.nl/nieuws/politiek/gemeenteraadsverkiezingen-2014/729408-1403/jongerenpartij-groenlinks-overweegt-aanklacht-tegen-wilders

Sarah45
Sarah4521 mrt. 2014 - 6:27

Het OM liet donderdag al weten dat het nog niet te zeggen valt wanneer het een beslissing neemt óf de PVV-leider wordt vervolgd. Dat heeft te maken met de complexe juridische motivering rond de vrijheid van meningsuiting. http://www.telegraaf.nl/binnenland/22413930/__Aangiften_tegen_Wilders_groeit__.html Hierbij wat goed advies voor het OM: 1. Een groot deel van het Nederlandse volk wil dat de rechter zich hierover uitspreekt. Denk dus niet vanuit het perspectief van de SLAGINGSKANS maar denk vanuit het perspectief van het RECHT, de RECHTSORDE en het PUBLIEKE BELANG en het belang van het kennisnemen van de mening en visie van de RECHTER, wat ook de uitspraak is. Dan is het sommetje plotseling een stuk minder ingewikkeld en beseffen jullie dat het niet alleen gaat om een notering op het scorebord. 2. Als jullie dit "rocket science" vinden dan moeten jullie terug naar de schoolbanken. De slome houding van het OM spreekt boekdelen. Er moet eerst nog overlegd worden met het Ministerie van Justitie. Niks autonome beslissingsbevoegdheid, niks onderdeel van de staande magistratuur. Het Openbaar Ministerie kan zo langzamerhand omgedoopt worden in het Ministerie van Opsporing en Vervolging.

1 Reactie
Beisser
Beisser21 mrt. 2014 - 6:27

Het is wel een dilemma: Komt het niet tot vervolging dan lacht Wilders zich rot en gaat de volgende grens over.. en de volgende. Komt het wel tot een vervolging en eventueel tot een veroordeling lacht hij zich weer rot en zijn discipelen ook, want dan hebben ze een martelaar. Volgens mij is het beter dat de samenleving nu luid en duidelijk een tegengeluid laat horen. Een geluid van open staan voor ‘de ander’, een geluid van hartelijk welkom. En in de eerste plaats: Overheid, politie, media, werkgevers! Laat je vooroordelen, je sensatiezucht, je afkeer varen. En laat dat zien! En Marokkanen: Ook jullie kunnen laten zien dat Wilders het hartgrondig mis heeft. Geef de slachtofferrol op. Houd op te vluchten in traditie en geloof. Stel je open voor de Nederlandse ‘cultuur’ (wat dat ook mag zijn). Het beste wapen tegen het racisme van Wilders en zijn epigonen is ophouden met het wij-zij-denken (door alle partijen) en dat goed zichtbaar maken.

Beisser
Beisser21 mrt. 2014 - 6:27

De reactie van Rutte is natuurlijk slappe hap. Zijn VVD is niet meer dan een PVV-light en hijzelf te laf of te bang om kiezers te verliezen om keihard afstand te nemen. Van der Laan had gelijk toen hij zei dat het afstand nemen nu uit de samenleving moet komen. Ik heb geen facebook- of twitteraccount, anders zou ik een oproep doen aan alle welwillende mensen in Nederland: Mensen kom op. Stap op elke Marokkaan of andere ‘allochtoon’ die je op straat, in de winkel of waar dan ook tegenkomt af, geef hem of haar een hand (voorzichtig vanwege eventuele geloofsbeperkingen) en heet hem hartelijk welkom in ons land, met de nadruk op ONS, van mij èn van jou. Zomaar een gebaar van goede wil, als compensatie voor het vermaledijde ‘minder minder’ van de PVV-racisten. Ik ben al begonnen

4 Reacties
Gogol
Gogol21 mrt. 2014 - 6:27

"Mensen kom op. Stap op elke Marokkaan of andere ‘allochtoon’ die je op straat, in de winkel of waar dan ook tegenkomt af, geef hem of haar een hand (voorzichtig vanwege eventuele geloofsbeperkingen) en heet hem hartelijk welkom in ons land, met de nadruk op ONS, van mij èn van jou." Goed bedoeld, maar... Verplaats je eens in de persoon die je wilt benaderen. Als ik in zijn of haar schoenen zou staan en jij kwam op mij af met een 'hartelijk welkom in ons land' zou ik 1) me enorm betutteld / gepaternaliseerd voelen, en 2) het idee hebben dat ik er toch niet helemaal bijhoor, ondanks dat ik als 'Marokkaanse Nederlander' toch echt al een aantal generaties in Nederland woon. Zo zou ik me voelen als iemand me benaderde op de manier die je voorstelt, niet een onderdeel van 'ons'. Beter is het, in mijn ogen, om een persoon met welke achtergrond dan ook, te behandelen als iedereen ongeacht wat de etnische achtergrond, leeftijd, seksuele voorkeur, etc. is. Zo zou ik behandeld willen worden, in mijn thuisland of in het buitenland. De achtergrond doet er in de meeste dagelijkse-gang-van-zaken situaties en gesprekken namelijk helemaal niet toe en het is dan ook vreemd om die achtergrond er bij het minste of geringste bij te betrekken. Bijvoorbeeld als je boodschappen aan het doen bent, door een vreemdeling die op je afstapt en je welkom heet in het land waar je al je hele leven woont.

JannesJ2
JannesJ221 mrt. 2014 - 6:27

"en heet hem hartelijk welkom in ons land" Nederlanders welkom heten in hun eigen land. Zie je niet in hoe bespottelijk dat is, Beisser?

Jantje68
Jantje6821 mrt. 2014 - 6:27

Verschrikkelijk, krijg hier werkelijk kromme tenen van je voorstel en bovendien verschrikkelijk denigrerend. Alsof je eigen man/vrouw/kinderen je welkom heten in je eigen huis. Het zijn al Nederlanders, dat is juist de essentie.

pietdeg2
pietdeg221 mrt. 2014 - 6:27

"heet hem hartelijk welkom in ons land" Ik zie het al helemaal voor me: - Hartelijk welkom in ons land! - Hoezo welkom? Ik ben hier geboren. - Goh, wat spreek je de taal goed. - Ik ben hier geboren! - Nou, je hebt je goed aangepast. - @#%$$@^&*! - Complementen, je scheldt ook als als een echte Nederlander. - WHAM!

Frank Straathoff
Frank Straathoff21 mrt. 2014 - 6:27

De man doet in 0,5% van de gemeentes mee (2 van de 400) maar trekt 95% van de media aandacht naar zich toe. Wie is hier nou stom? Gewoon negeren die man.

1 Reactie
JandeBoer2
JandeBoer221 mrt. 2014 - 6:27

"De man doet in 0,5% van de gemeentes mee (2 van de 400) maar trekt 95% van de media aandacht naar zich toe. Wie is hier nou stom?" Jij, want in de peilingen voor de Tweede Kamer staat een racist op 27 zetels.

toshiba
toshiba21 mrt. 2014 - 6:27

ongelooflijk zwakke reactie van Rutte. Zo van: Nu even niet. Maar morgen als de storm geluwd is, dan gaat de VVD gewoon weer mt de PVV in zee. Die man is een schande voor ons land

3 Reacties
kindval
kindval21 mrt. 2014 - 6:27

" Die man is een schande voor ons land" Stel je niet zo aan...wat mij betreft is de reaktie van Rutte een verstandige. Kan je anders over denken, maar "schande voor ons land"..kom nou toch!

lembeck
lembeck21 mrt. 2014 - 6:27

Ben het helemaal met je eens, Hans. Maar ik vind dat al wat langer... vanaf 2004 om juist te zijn.

Brauswasser
Brauswasser21 mrt. 2014 - 6:27

Bram Van Ojik wil debat over Wilders. Dat is een oplossing voor dit land. Bram geeft Geert weer een nieuw podium.

Gerardsz
Gerardsz21 mrt. 2014 - 6:27

De autochtone Nederlanders die deze criminele Marokkanen in bescherming nemen benauwd mij meer dan de woorden van Dhr. Wilders. Wat zijn dat voor een lui? Gebleekte Marokkanen soms?

6 Reacties
ElChe
ElChe21 mrt. 2014 - 6:27

Niemand hier neemt criminelen, ongeacht hun afkomst in bescherming. Dat is in deze discussie ook niet het issue. Het op een onbeschofte wijze wegzetten, vernederen en kleineren van een bevolkingsgroep, dat is de smeerlapperij van wilders waar hij op geattaqueerd wordt.

edgarmat
edgarmat21 mrt. 2014 - 6:27

@Gerard: "De autochtone Nederlanders die deze criminele Marokkanen in bescherming nemen benauwd mij meer dan de woorden van Dhr. Wilders." Wilders had het niet over criminele Marokkanen, maar over Marokkanen. En die moeten, net als iedereen, beschermd worden tegen racistische types. Dat het jou benauwd zegt meer over jou dan de rest van de Nederlanders...

dino_radja
dino_radja21 mrt. 2014 - 6:27

Ik ken heel wat Marokkanen. Stuk voor stuk aardige mensen waar ik nooit problemen mee heb of had, al meer dan 40 jaar niet. Graag meer marokkanen!

JandeBoer2
JandeBoer221 mrt. 2014 - 6:27

Ja, ook criminele Nederlanders van Marokkaanse afkomst moeten beschermt worden, tegen de fascistische oprispingen van Wilders en zijn kiezers. En zelfs criminele Marokkanen zónder Nederlands paspoort moeten daartegen beschermd worden. Gelukkig hebben we daar een rechtsstaat voor. Overigens had Wilders het niet hier - en eerder vorige week - niet over criminele Marokkanen, maar over Marokkanen.

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch21 mrt. 2014 - 6:27

In ieder geval heb je nog het fatsoen om Marokkanen met een hoofdletter te schrijven. Voor de rest ben je natuurlijk net zo n fascist als wilders[ niet een hoofdletter, want dat verdiend deze clown niet]

denmol
denmol21 mrt. 2014 - 6:27

"De autochtone Nederlanders die deze criminele Marokkanen in bescherming nemen benauwd mij meer dan de woorden van Dhr. Wilders." Welke autochtoon of zelf allochtone Nederlander heb jij criminele Marokkanen zien verdedigen? Het lijkt wel alsof je een propje in je oor hebt als je naar de leider van jouw beging luistert want hij heeft het in niet mis te verstane woorden gehad over Marokkanen. Opvallend is dat je deze racistische narcist aanspreekt men de heer Wilders wat veel zegt over het ontzag dat je hebt voor iemand die zoveel vuiligheid uitspuwt in zijn kwalificatie van een deel van de Nederlandse bevolking en dat geeft te denken. "Wat zijn dat voor een lui? Gebleekte Marokkanen soms?" Bedoel je hiermee dat alleen Nederlanders van Marokkaanse origine het mogen opnemen voor mensen waar marginaliserend en generaliserend over gesproken wordt? Ik dacht het niet want wat mij betreft dient een ieder in dit land met een beetje fatsoen zich van de PVV die Wilders in eigen persoon is want zijn fractie heeft totaal niets in te brengen en wordt zoals sommige leden zeggen steeds voor voldongen feiten geplaatst worden door acties van hun leider.

[verwijderd]
[verwijderd]21 mrt. 2014 - 6:27

Ernstige ontwikkeling. Mij benauwt meest in deze discussie dat zogenaamd 'politiek correct' Nederland het natuurlijke, gezonde en demografische onderscheid niet maakt tussen Nederlanders en Marokkanen. Alsof beide volkeren geen eigen thuisland hebben..

7 Reacties
dino_radja
dino_radja21 mrt. 2014 - 6:27

Thuislanden hadden ze in zuid-afrika, destijds een voorbeeld voor racisten.

PieterPan69
PieterPan6921 mrt. 2014 - 6:27

Als je hier bent geboren is dit land je thuisland Wim. Je terminologie doet me denken aan de jaren twintig van de vorige eeuw. Eigen volk eerst is dan de volgende stap in de gedachtegang. Dat lijkt me een stap terug, die volgende stap van je.. En inderdaad een ernstige ontwikkeling.

Uilenspiegel
Uilenspiegel21 mrt. 2014 - 6:27

Het thuisland Nederland behoorde ooit voor een groot deel aan de vissen, mondjesmaat kwamen er mensen, mensen vanuit allerlei rassen en culturen, die vermengden zich met elkaar en dat gebeurt nog steeds, overal. Uw achternaam: van Delft had kortom geheel anders kunnen zijn en zegt niets over het recht op dit stukje aardkloot.

lembeck
lembeck21 mrt. 2014 - 6:27

Wim - het enige verschil dat er nooit IS : het gaat om MENSEN. Als je gaat selecteren op uiterlijk, religie of afkomst dan ben je aan het discrimineren. Artikel 1 van de Grondwet. Of je dat nu leuk vindt, of niet. Daarbij wonen er heel mensen van diverse nationaliteit afkomstig al tientallen jaren in ons land en ze zijn dus gewone Nederlanders. Stel je voor, dan zou mijnschoonzus opeens allochtoon zijn... Idioot toch als je 50 jaar getrouwd bent en bijna 60 jaar in Nederland woont?

JandeBoer2
JandeBoer221 mrt. 2014 - 6:27

"het demografische onderscheid [...] tussen Nederlanders en Marokkanen. Alsof beide volkeren geen eigen thuisland hebben" ??? Het over- overgrote deel van de Marokkanen in Nederland heeft Nederland als thuisland. Dat zijn nl. Nederlanders. Het benauwt mij dat jij dat natuurlijke, gezonde en demografische onderscheid niet kunt maakt.

hannogroen
hannogroen21 mrt. 2014 - 6:27

'zogenaamd 'politiek correct' Nederland' Laat dat 'zogenaamd politiek correct' maar weg. Het is wel duidelijk dat zelfs De Telegraaf het inmiddels met Wilders heeft gehad. De wereld verandert, dus wen er maar aan. Jouw standpunten zijn zelfs in landen als Z-Afrika al lang en breed achterhaald.

msj_meijerink
msj_meijerink21 mrt. 2014 - 6:27

Nou Wim, wanneer kondig jij je afscheid van dit forum aan? Of doe jij straks bij de pvv het licht uit?

politiekistuig
politiekistuig21 mrt. 2014 - 6:27

Het beste wat ik tot nu over het incident heb gelezen http://www.metronieuws.nl/columns/meer-nederlanders/SrZnct!2iPx5zuyX0c/

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens21 mrt. 2014 - 6:27

Bedankt voor de link, stemt tot nadenken. Ebru Umar: == Het wordt tijd dat doordringt dat die Marokkanen Nederlanders zijn. En die Turken ook. En al die anderen met een rare naam ook. Geen allochtonen. Alle politieke partijen zouden, in plaats van af te geven op Wilders, eens in de spiegel moeten kijken. Wilders’ achterban zegt ronduit dat 'ie minder Marokkanen wil. Nou, newsflash: iedereen in Nederland wil minder Marokkanen. En minder Turken, Polen, Europeanen, Afrikanen, Antillianen, Surinamers. Iedereen wil meer Nederlanders. En al die mensen die hun paspoort twitteren zijn keihard Nederlanders. En het wordt eens FOKKING tijd dat PvdA, VVD, GroenLinks, D66, CDA en al die andere partijen die mensen omarmen als Nederlanders. Maar die ballen hebben ze niet. Nee, voor PvdA en VVD zijn #bornhere-twitteraars Marokkanen == Helemaal mee eens. Nouja... helemaal..? Natuurlijk moeten wij al die groepen die Ebru noemt omarmen als Nederlanders. Echter, het heeft ook zin ze te benoemen, dat doet Ebru trouwens zelf ook. Ze gebruikt zelfs een nieuwe term: Nedermarokkanen. Je ontkomt er immers niet aan de zaken (of bevokingsgroepen) op een of andere manier bij de naam te noemen. Zolang maar duidelijk is dat discriminatie het laatste (en zelfs dat niet) is wat je bedoelt. Net als het woord 'allochtoon'. Je kunt wel weer een nieuw woord verzinnen, maar dat lost het probleem van benoemen niet op. En hoe moet je, zonder die benoeming, laten zien dat 'allochtonen' (of Surinamers, of Turken etc. ) het steeds beter doen in het onderwijs? Hoe moet je beleid zetten op bepaalde groepen als je die groepen niet benoemt? Natuurlijk loop je daarbij het risico van negatieve stigmatisering, maar elk voordeel heb ze nadeel. En als Wilders Marokkanen racistisch bejegent, heb je er niks aan om te zeggen: Het zijn geen Marokkanen, het zijn Nederlanders! Dat zal deze racist namelijk worst wezen en zijn gedrag in het geheel niet veranderen. En dat zal de overige (niet-racistische) Nederlanders er (hoop ik!) niet van weerhouden de Marokkanen in bescherming te nemen. Handen af van 'onze' Marokkanen! Maar wel ben ik het Ebru Umar eens dat alle progressieve, liberale en christelijke partijen duidelijker in hun programma's en beleid uit zouden moeten dragen (neem ik tenminste aan, ik heb de programma's hierop niet gecheckt) dat bijna iedereen uit die groepen IN DE EERSTE PLAATS Nederlander is!

[verwijderd]
[verwijderd]21 mrt. 2014 - 6:27

nou wat een afstand. Een afstand van niks. Even bestraffend kijken en dat was het dan. Over twee jaar is iedereen dit vergeten en als Woebbels 25 zetels haalt dan gaat de VVD gewoon mee in de schuit. Wedden?

2 Reacties
Wobbel2
Wobbel221 mrt. 2014 - 6:27

Ik wed niet als ik weet dat ik grote kans heb om te verliezen :)

toshiba
toshiba21 mrt. 2014 - 6:27

Inderdaad. de VVD is zo opportunistisch als wat. Ze sluiten de PVV 'nu' even uit. Vooral vanwege de maatschappelijke storm, maar zodra die luwt wordt de VVD gewoon weer dikke vrinden met Wilders. Bah!

zundapp-racer
zundapp-racer21 mrt. 2014 - 6:27

Beste mensen , wat maakt 1 woord uit ? Dhr. Wilders wil gewoon dat doen , waar hij het steeds over heeft , de grenzen dicht , dan komen er toch steeds minder , in dit voorbeeld Marokkanen , naar dit land ? ( of welke nationaliteit dan ook ) dus MINDER , ik snap niet dat er zoveel mensen van alles gaan denken . Wil het nog anders stellen , Als alle mensen die zo ontzettend sociaal zijn en alle buitenlanders hier in Nederland willen hebben , ook de kosten daarvoor opbrengen , en ook voor de criminele mensen met 2 paspoorten , dan zeg ik , laat maar komen . ( of blijven ) Nog een stomme opmerking van mij ( iemand met een goede opleiding) Er zijn hier een heleboel mensen in Nederland , die hier DOOD nog niet willen liggen , en dan terug moeten naar hun heilige gronden , Maak van een mug maar een olifant , en gelukkig hebben ze weer gelijk , en kunnen ze weer roepen : we worden gediscrimineerd . wens u allen wijsheid toe en een prettig weekend Willie

3 Reacties
JandeBoer2
JandeBoer221 mrt. 2014 - 6:27

"Dhr. Wilders wil gewoon dat doen , waar hij het steeds over heeft , de grenzen dicht , dan komen er toch steeds minder , in dit voorbeeld Marokkanen , naar dit land ? ( of welke nationaliteit dan ook ) dus MINDER , ik snap niet dat er zoveel mensen van alles gaan denken"." Ja, je hebt eigenlijk wel gelijk; Wilders doet niets anders dan Fortuin al veel eerder deed, nl. "Als ik het voor het zeggen had kwam er geen islamiet meer het land in" (Elsevier, 28 januari 1998, herhaald in de Volkskrant d.d. 9 februari 2002). Of hebben we ook tóén al met z'n allen zitten slapen?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen21 mrt. 2014 - 6:27

[Dhr. Wilders wil gewoon dat doen , waar hij het steeds over heeft , de grenzen dicht , dan komen er toch steeds minder , in dit voorbeeld Marokkanen , naar dit land ? ( of welke nationaliteit dan ook )] Kijk nog eens naar zijn toespraak. wilders vraagt toch echt of men minder marokkanen in Den Haag wil, en zegt vervolgens dat ie dat gaat regelen. Het gaat dus niet over een vermindering van het aantal nieuw te arriveren marokkanen, maar het verminderen van het aantal marokkanen dat nu in den haag woont. Je vraagt waarom mensen er van alles bij gaan denken. Welnu dat is simpel, voor het gestalte doen van zijn belofte komt ie er niet met de grenzen dichtgooien, want dat verminderd het aantal marokkane in den haag met nul, er is meer voor nodig. Je zou kunnen denken aan verplichte sterilisatie en dan wachten op natuurlijk verloop. Je zou kunnen denken aan deportatie, of aan nog andere opties. Maar zonder 1 of meer van dat type maatregelen gaat wilders zijn belofte breken...

pietdeg2
pietdeg221 mrt. 2014 - 6:27

"Als alle mensen die zo ontzettend sociaal zijn en alle buitenlanders hier in Nederland willen hebben , ook de kosten daarvoor opbrengen" Als je had opgelet had je geweten dat het niet de xenofoben zijn die de kosten opbrengen in Nederland. Sterker nog: ook zij moeten doorgaans onderhouden worden door mensen die iets ruimer denken.

JandeBoer2
JandeBoer221 mrt. 2014 - 6:27

Ik vind dat de goede PVV-ers niet onder de kwade moeten lijden. Daarom zou het goed zijn als Wilders uit de PVV stapt.

1 Reactie
GerardLauwman
GerardLauwman21 mrt. 2014 - 6:27

"Ik vind dat de goede PVV-ers niet onder de kwade moeten lijden." In mijn ogen ben je nooit "goed" als je op zulk een partij stemt. Ook niet als protest.

MarkHuisman
MarkHuisman21 mrt. 2014 - 6:27

Hieruit blijkt dat het dus wel uitmaakt om de druk op te voeren. Al 2 kamerleden en een raadslid opgestapt in 2 dagen tijd. Mensen die op straat zeggen spijt te hebben van hun stem op de PVV. Al die politici en media die Wilders altijd met fluwelen handschoenen aangepakt hebben hebben enkel bijgedragen aan de groei van zijn beweging. De VVD en het CDA zijn medeverantwoordelijk omdat ze Wilders salonfähig hebben gemaakt in de gedoogconstructie. Een paar dagen voor de verkiezingen zei onze minister-president nog dat samenwerking met PVV denkbaar was. Nu -na de Goebbels speech- houdt hij nog steeds een slag om de arm. Gelukkig wordt de druk vanuit andere geledingen groter. Zelfs de Telegraaf spreekt van 'onttakeling'. Want laat het duidelijk zijn: de kamerleden die opstappen doen dat niet omdat ze plotseling tot inkeer zijn gekomen maar omdat ze de maatschappelijke druk te groot vinden. Nu doorbeuken! Weg met de haatzaaiers!

2 Reacties
traichop
traichop21 mrt. 2014 - 6:27

"Een paar dagen voor de verkiezingen zei onze minister-president nog dat samenwerking met PVV denkbaar was. " Hij zei dat hij niemand uitsloot. Woorden verdraaien, dat is precies wat Wilders graag deed.

kindval
kindval21 mrt. 2014 - 6:27

"Nu doorbeuken! Weg met de haatzaaiers!" En wat zullen we doen met die paar PVV stemmers?

JandeBoer2
JandeBoer221 mrt. 2014 - 6:27

=== "Als alle mensen die zo ontzettend sociaal zijn en alle buitenlanders hier in Nederland willen hebben , ook de kosten daarvoor opbrengen , en ook voor de criminele mensen met 2 paspoorten , dan zeg ik , laat maar komen . ( of blijven )" === Uhhh, het gaat hier niet om buitenlanders maar om Nederlanders en het gaat hier niet om criminele mensen met 2 paspoorten, maar om Nederlanders met 2 paspoorten. === "Nog een stomme opmerking van mij ( iemand met een goede opleiding) Er zijn hier een heleboel mensen in Nederland , die hier DOOD nog niet willen liggen , en dan terug moeten naar hun heilige gronden " === Inderdaad nogal een stomme opmerking. Ben je van de Partij van de Vrijheid (kuch) niet eens vrij om zelf te bepalen waar je begraven wilt worden? - zelfs Pim Fortuyn wilde hier DOOD nog niet liggen! - Of *moet* je van de Partij van de Vrijheid (kuch) zelfs nú al naar het land waar je als je DOOD bent, begraven wilt worden? Here, verlos ons van de domme.

1 Reactie
zundapp-racer
zundapp-racer21 mrt. 2014 - 6:27

=== "Als alle mensen die zo ontzettend sociaal zijn en alle buitenlanders hier in Nederland willen hebben , ook de kosten daarvoor opbrengen , en ook voor de criminele mensen met 2 paspoorten , dan zeg ik , laat maar komen . ( of blijven )" === >> Uhhh, het gaat hier niet om buitenlanders maar om Nederlanders >> en het gaat hier niet om criminele mensen met 2 paspoorten, maar >>om Nederlanders met 2 paspoorten. ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Beste Jan , jij geeft een mening over mij , moet je gewoon lekker doen , je eindigt hieronder met : Here, verlos ons van de domme. Dan moet de Here ( of allah) maar bij jou beginnen ....... Ja kan niet eens lezen man ........ =Als alle mensen die zo ontzettend sociaal zijn en alle buitenlanders =hier in Nederland willen hebben ....... Kijk nou ff wat ik schreef Ik schreef alle BUITENLANDERS , die wonen hier niet , die wonen in het Buitenland . En het gaat wel degelijk over de criminele mensen met 2 paspoorten , Deze mensen hebben 2 nationaliteiten , die ze te pas en te onpas gebruiken , want na meneer Wilders zijn opmerkingen , zijn het ineens allemaal weer Marokkanen ? en voor alle voordelen van Nederland zijn ze ineens weer Nederlander ? Maar de Marokkanen hebben het wel weer voor mekaar , ze kunnen zich weer lekker zielig voordoen als zijnde gediscrimineerd . ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ === "Nog een stomme opmerking van mij ( iemand met een goede opleiding) Er zijn hier een heleboel mensen in Nederland , die hier DOOD nog niet willen liggen , en dan terug moeten naar hun heilige gronden " === Inderdaad nogal een stomme opmerking. Ben je van de Partij van de Vrijheid (kuch) niet eens vrij om zelf te bepalen waar je begraven wilt worden? - zelfs Pim Fortuyn wilde hier DOOD nog niet liggen! - Of *moet* je van de Partij van de Vrijheid (kuch) zelfs nú al naar het land waar je als je DOOD bent, begraven wilt worden? ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ >>>> Weer een opmerking die kant nog wal raak ,,,, en ( Kuch ) er achter aan ? ben je ziek ofzo ,????? Jij wilt hier ff je menig kwijt over de PVV , maar heb jij dat OOIT gehoord dat als mensen gestorven zijn terug MOETEN , wat een Lariekoek . En heel toevallig staat hieronder iets wat jezelf hier neer gezet hebt : Here, verlos ons van de domme.

PimmetjeforAlways
PimmetjeforAlways21 mrt. 2014 - 6:27

Joram van Klaveren wordt de nieuwe leider van RNL, Rechts Nederland. Joram is al een jaar bezig om een nieuwe partij op te richten, omdat hij de PVV te links vindt. Geert Wilders is bij Joram van Klaveren een mak lammetje. Ik denk dat links Nederland te vroeg juicht. http://www.youtube.com/watch?v=YHiAg-lLYzs

1 Reactie
wvdstraat
wvdstraat21 mrt. 2014 - 6:27

Wellicht is daar een plekje voor Rita Verdonk; zij is immers een garantie voor succes....... Nou nee hoor. Met vvcda66sgp is de rest van de rechtse vijver in Nederland verder geheel leeggevist.

JandeBoer2
JandeBoer221 mrt. 2014 - 6:27

Het vergelijken van de PVV met de NSB is walgelijk en ongepast, omdat er ook goede NSB'ers waren. Bovendien kon je lid worden van de NSB, dus hou daar allemaal eens over op! (met dank aan wakkerpedia)

2 Reacties
Patrick Faas
Patrick Faas21 mrt. 2014 - 6:27

Goede NSB‘ers? Kan dat wel in de Nederlandse taal? Had de indruk dat de scheidslijn tussen goed en fout in het Nederlands zo verbonden is aan de oorlog, als ruimte aan tijd. Een NSB’er is per definitie fout, al heeft hij nooit “minder minder” gescandeerd.

Patrick Faas
Patrick Faas21 mrt. 2014 - 6:27

In een betoog dat niet helemaal uit de verf kwam, maar toch ontroerde, vroeg Tofik Dibi gisteren om stil te staan bij hoe kinderen het “minder minder” verwerken. Heel terecht. Tofik Dibi zelf is hoogopgeleid. Hij heeft op het gymnasium gehoord dat hij tot de elite van het land zal behoren. Hij kan zich verweren, maar velen niet. Velen gaan gebukt onder dit soort pesterij. Met regelmaat nemen Marokkaanse jongeren me in vertrouwen, waardoor ik hoor wat de vernederingen en beledigingen met hen doen. Mijn hart bloedt voor hen en de aangerichte schade is echt niet met een paar complimentjes weg te nemen. Zelfs als Wilders er vandaag mee ophoudt, heeft deze donkere periode van onze geschiedenis ons volk al langdurige psychische schade toegebracht. Bij de dood van Hitler kwam er ook niet meteen een einde aan de trauma’s die de nazi's hadden veroorzaakt, verwerking kon daarna pas beginnen en veel trauma’s bleven voor het leven. Ook als we Wilders nu opsluiten, moeten we de nazorg voor zijn slachtoffers niet vergeten. Vandaag merkte ik trouwens dat in opvallend veel Marokkaanse gezinnen over “minder minder” gesproken is, omdat de kinderen er vragen over stelden. Tofik Dibi sprak namens bijna iedereen toen hij aandacht voor de kinderen vroeg.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman21 mrt. 2014 - 6:27

Het is niet meer bij te houden, het aantal PVV-ers dat er uit stapt. De PVV klapt in elkaar. Heerlijk heerlijk!

1 Reactie
Nico de Mus
Nico de Mus21 mrt. 2014 - 6:27

@@Heerlijk heerlijk@@ om dat te kunnen volgen ver weg wonend van de probleemwijken

Peter van Leusden
Peter van Leusden21 mrt. 2014 - 6:27

Dat Wilders niet deugde was allang duidelijk, maar nu zakkenr ook een aantal VVD prominenten verschrikkelijk door het ijs. De trage en halfslachtige reactie van Rutte is diep triest. Maar de reactie van minister Schippers is nog erger. Ze komt niet verder dan de uitspraak dat ze zich "niet thuis voelt" bij de uitspraken van Wilders, maar gewoon met hem in discussie blijft. Dramatisch. Onlangs beweerde iemand in de landelijke pers dat de VVD-kopstukken geen moreel besef meer hebben. Ik vond dat wel erg ver gaan. Maar als ik dit circus zie, dan kan ik nu niet anders dan het eens zijn met deze mening. Na het zeer magere commentaar van Rutte "geen samenwerking met PVV, zolang hij zijn uitspraken over Marokkanen niet terugneemt", neemt het kabinet dan maar via worden van vice-premier Asscher scherp afstand van de uitlatingen van Wilders (jammer dat Asscher zich voor dit taakje laat gebruiken). Rutte en Schippers gaan jullie je maar eens een potje ongelofelijk lopen te schamen, alsjeblieft.... Tjonge jonge....

1 Reactie
steppewolf
steppewolf21 mrt. 2014 - 6:27

Tis de principiele amorele grondhouding van de vvd. Diezelfde grondhouding zie je ook naar de belastingontduikende gelegaliseerde dieven oplichters, bankiers en ander gespuis; Alle communicatiekanalen moeten openblijven, als er tenminste iets aan te verdienen valt. Ook bij de Oekraine crisis zie je hetzelfde: handelsbelangen eerst en dat mag rustig wat levens kosten tenzij het voor de PR echt niet kan. Alles is verworden tot handel bij de vvd. Een morele innerlijke aansturing kennnen ze eenvoudigweg niet. Integriteit stellen ze gelijk met de wet volgen, ook al is het voor een ieder met enig moreel besef vaak overduidelijk dat het toch echt diefstal, roof en oplichting blijft ook al noem je het legaal volgens de wet. Die gelijkstelling is ook hun verbeten houvast om hun geweten op afstand te kunnen houden. Het is wat ze overeind houdt.

[verwijderd]
[verwijderd]21 mrt. 2014 - 6:27

Of de PVV implodeert is nog afwachten. Indien ja raapt iemand anders dat zetel potentieel op. Als Jos van Klaveren, Lilian Held, Robert van Vliet samengaan tot een PVV Light een nieuwe rechts liberale partij mogen Pechtold en Ojik hun borst nat maken. Redelijk jonge en getalenteerde politici die willen leveren en veranderen dus besturen i.p.v. kiezers verzamelen als populisten als Wilders en Roemer. Minder, minder, minder PvdA in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen en het hele land is een feit en een zegen. Rechtse PvdAers kunnen naar D66 of PVV light, linkse naar de SP. De houdbaarheidsdatum van de PvdA is voorbij.

1 Reactie
FransF2
FransF221 mrt. 2014 - 6:27

Wishful Thinking.

JandeBoer2
JandeBoer221 mrt. 2014 - 6:27

Toch blijft het vreemd dat mensen pas nú wakker worden, want wie zag dit niet aankomen, nadat Wilders eerder al twitterde: "Vanmiddag in Wenen FPO-leider Strache ontmoet. Erg indrukwekkende man. Anti-EU coalitie komt steeds dichterbij." pic.twitter.com/vjcHLbggNh Geert Wilders 4:24 PM Aug 20th 2013 via Twitter "Geweldige ontmoeting in Milaan met Lega Nord-leider en gouverneur van Lombardije, euroscepticus Roberto Maroni " pic.twitter.com/NWgLe0MTyT Geert Wilders 3:58 PM Jul 9th 2013 via Twitter "Fantastische ontmoeting gehad met Filip Dewinter en Gerolf Annemans van VB. Kijk uit naar intensievere samenwerking!" pic.twitter.com/yJiLpzMvkj Geert Wilders 2:28 PM Jun 21st 2013 via Twitter

1 Reactie
Jantje68
Jantje6821 mrt. 2014 - 6:27

Och hou toch op met die onzin over dat 'wakker worden'. Wilders is niet gevaarlijk en nooit geweest, en zal dat ook nooit worden. Het is een aandachtsorgel, troll, die het allang niet meer om de inhoud gaat. Aanvankelijk waren zijn intenties wellicht nog om echt inhoudelijk iets te bereiken, maar dat is allang voorbij. Zijn uitspaken waren grof en onfatsoelijk. Nu is hij echt een grens over gegaan en daarom reageren mensen daar nu op. Die grens was hij in het verleden nog niet over gegaan. Wie weet welke grens jij morgen over gaat? Moeten we daar vandaag al op vooruit lopen?

JerryGreen
JerryGreen21 mrt. 2014 - 6:27

Kun je als Nederlander ook aangifte doen?

2 Reacties
denmol
denmol21 mrt. 2014 - 6:27

Wat denk je zelf?

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa21 mrt. 2014 - 6:27

Ja, als je in de gevangenis zit wordt een beetje lastig voor je. Loop je vrij als vogel, mag je overal fluitjes laten!

Voice
Voice21 mrt. 2014 - 6:27

Ik heb niets met Wilders of PVV, ik stem niet eens. MAAR ik zou Wilders graag behouden. Waarom? Hij is imo geen gevaar voor NL, in die zin, dat ie invloed kan gaan uitoefenen, doordat andere partijen hem uitsluiten. Dan hebben mensen toch een uitlaatklep om hun ongenoegen over van alles en nog wat te ventileren en zo de-escaleer je een bep. gedeelte van de bevolking. Wat hebben we eraan als Wilders weg is en er komt een charismatischere en slimmere politicus alla Fortuijn op de proppen met meer of minder dezelfde intenties als Wilders? Dan kun je toch veel beter hebben dat Wilders blijft zitten? We weten hoe dit vogeltje nu gebekt is en hoe hij functioneert. Daarom ben ik er een voorstander van hem te behouden en niet zoals vele hier euforisch roepen; Weg ermee en laten we de gehele PVV weg vagen. Lijkt mij ontzettend stom en uit irrationaliteit geboren. Er wordt niet met verstand gedacht, maar met emotie en dat is imo een hele slechte raadgever.

2 Reacties
Patrick Faas
Patrick Faas21 mrt. 2014 - 6:27

En geen medelijden voor zijn slachtoffers?

Patrick Faas
Patrick Faas21 mrt. 2014 - 6:27

"Kun je als Nederlander ook aangifte doen?" vraagt Jerry Skuy. Ja, sterker nog: het loopt zo storm dat de politie inmiddels kant en klare aangifteformulieren tegen Wilders heeft klaarliggen. Niet uit bemoeizucht met de politiek, maar vanuit praktische overwegingen. Allemaal aangifte doen dus!

Verwoerd2014
Verwoerd201421 mrt. 2014 - 6:27

Luisteren! Hij zei, minder! Hij zei niet, allemaal. Wilders heeft het over het afpakken van het paspoort van criminelen en het voortzetten van remigratieregelingen die nu reeds bestaan. Met 'minder' is de meerderheid van de Nederlanders het eens.

2 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen21 mrt. 2014 - 6:27

[Met 'minder' is de meerderheid van de Nederlanders het eens.] Ik geloof er niets van.

hphilippens
hphilippens21 mrt. 2014 - 6:27

Naïeveling! Met zijn volksmennende vorm wil hij een discriminerende aanpak voor het voetlicht brengen. Wat hij er naderhand (soms) bij zegt, doet er dan niet toe. Verschillende PVVers beginnen dat nu zelf door te krijgen, maar je hebt simpele geesten die het maar niet willen begrijpen.

EricDonkaew
EricDonkaew21 mrt. 2014 - 6:27

Er is mij, al langere tijd overigens, een wetmatigheid opgevallen. En die is: De leider van een extreme beweging is vrijwel zonder uitzondering ook de meest extreme van die extreme beweging. Dat geldt voor Wilders, maar het gold bijvoorbeeld ook voor Pim Fortuijn bij Leefbaar Nederland en in iets mindere mate bij zijn LPF. Nu ga ik even diep ademhalen en weer uitblazen, omdat ik mensen niet in een adem wil noemen (dat zou ik ook overdreven vinden): Adolf Hitler was ook de meest radicale exponent van zijn NSDAP. Misschien waren Himmler en Freissler nog erger, maar dan houdt het toch wel zo'n beetje op. En zo zijn er veel meer voorbeelden te bedenken. Het is wel iets om even bij stil te staan, ook met het oog op het tegengas geven aan die extreme bewegingen. Gematigde stromingen kennen dit verschijnsel niet. Logisch ook, want dat zou een contradictio in terminis zijn.

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens21 mrt. 2014 - 6:27

== De leider van een extreme beweging is vrijwel zonder uitzondering ook de meest extreme van die extreme beweging. == Leuke waarneming. Maar eigenlijk niks bijzonders. De leider van een straatbende is meestal ook de sterkste, de slimste, de durfalste, de etterigste, de brutaalste, de egocentrischte, de narcistischte, etc. etc., van allemaal. Maar... het kan verkeren!

[verwijderd]
[verwijderd]21 mrt. 2014 - 6:27

Wilder gebruikt eigenlijk dezelfde retoriek als criminele etnische groepen gebruiken. Ze halen iets uit en gedragen zich even later als het slachtoffer. Wat het is met Wilders is dat hij een probleem aankaart die hij echt serieus neemt en niet alleen hij, maar blijkbaar ook vele anderen. Wat gebeurd er nu met een mens die in een volle ruimte graag zijn mening uit. Hij vraagt eerst rustig om de aandacht en om gehoord te worden. Dit gebeurd niet. Elke keer probeert hij dan wat harder te praten. De mensen die hem dan horen slaan de discussie dood met non-argumenten. Diegene die dan gehoord wil worden zal steeds harder praten en uiteindelijk gaan schreeuwen. Wat gebeurd er daarna als deze persoon nog niet gehoord wordt of dat de discussie nog steeds met non-argumenten doodgeslagen wordt? Wordt daarmee het probleem dan ook opgelost? Momenteel denkt de Nederlandse politiek van wel. Echter ben ik bang dat er iemand zal op staan die nog harder kan schreeuwen dan dat nu al gebeurd. Mijn angst is niet ongegrond aangezien dit al gebeurd is. Ik denk dat Pim Fortuijn een verademing was vergeleken met Geert Wilders en dat Geert Wilders ook geen kans zou hebben als Pim Fortuijn er nog zou zijn geweest. Geert Wilders heeft dan ook zijn carriere te danken aan Volkert van der G. Laten we dan ook de problemen op gaan lossen. Marokkanen gedragen zich nu alleen maar als slachtoffer en het overgrote merendeel is dat ook zeker en kan mij ook erg voorstellen dat het nu vooral voor de jongeren nog moeilijker is om je best te doen als je nu al door je naam geen kans meer maakt. Ik ga zeker niet pretenderen de oplossing hiervoor te hebben, ik ben geen politicus, ik ben een ICTer. Als ik het probleem probeer te vertalen naar ICT taal zou de oplossing wel simpel zijn. De computer heeft een virus, deze virus manipuleert een aantal bestanden. Door deze besmette bestanden gaat mijn computer trager draaien, maar het zijn er nog steeds heel erg weinig waardoor ik er weinig van merk. Probleem is dat er steeds meer bestanden bijkomen. Op ten duur zullen andere computers die in het netwerk zitten er ook last van krijgen dus wordt mijn computer afgesloten van het netwerk. Ondankt dat 99,999999999% van de bestanden in mijn computer geen last hebben van het virus en hun werk goed doen, wordt wel mijn hele computer afgesloten. De enige manier waarop ik mijn computer weer in het netwerk krijg is door het virus of geheel van mijn computer te halen of de geinfecteerde bestanden die nog over zijn af te sluiten van de rest van mijn computer en er strenger op toe zien dat de kans nihil is dat het nog een keer gebeurd. De netwekbeheerder zal daarna beslissen of mijn computer weer mee mag doen. Ik heb hier geen zin in en blijf maar zeggen tegen de netwerkbeheerder dat het een eikel is en dat het helemaal niet zo erg is als dat hij denkt en dat hij persoonlijk iets tegen mij heeft. Lost de laatste alinea iets op? Het lijkt er op dat Geert Wilders voor de meest extreme manier wil zorgen dat de hele computer wordt afgesloten. Hij wil dus de gehele Nederlands/Marokkaanse bevolking apart zetten terwijl misschien wel 99,9999999% geen problemen levert. Wat nu als we er strenger op toe gaan zien en de uitwassen idd harder aanpakken (dat heeft geen zin om dit alleen maar bij Marokkanen te doen, maar dat moet je over het geheel doen). Verder moeten we dan ook niet de overige 99,99999999% behandelen als criminelen maar met een schone lei beginnen. Anders heeft het nog geen zin.

3 Reacties
Lejoo
Lejoo21 mrt. 2014 - 6:27

1) Wat is een criminele etnische groep? 2) Op JOOP! wordt al jarenlang gezegd: beoordeel mensen individueel op hun gedrag. Veroordeel mensen niet op grond van etniciteit voor de misdaden van anderen. 3) Met jouw analogie kom jij nu ook tot die laatste conclusie. Misschien valt het kwartje bij meer mensen nu de PVV lijkt te desintegreren. Wie weet maken we het nog mee en inspireer jij Peet Van Velzen en Wim van Delft.

Eric Minnens
Eric Minnens21 mrt. 2014 - 6:27

== terwijl misschien wel 99,9999999% geen problemen levert == Er zijn 360.000 Nedermarokkanen. 99,9999999% van 360.000 = 3599999,964. Verschil: 0,036. Dat is dus wel een hééél klein Marokkaantje..., dat voor al die problemen zorgt. Zegmaar een Marokkanaantje in statu nascendi..., zegmaar een kutmarokkaantje dat nog in de baarmoeder zit! :-) Sorry, flauw hè, maar ik kon het even niet laten... ;-) Je vergelijking van een maatschappelijk probleem met een ICT-probleem is overigens interessant genoeg.

pietdeg2
pietdeg221 mrt. 2014 - 6:27

"Marokkanen gedragen zich nu alleen maar als slachtoffer" Je blik is nogal troebel en je volgt de actualiteiten kennelijk ook al niet. Grote groepen Marokkaanse Nederlanders hebben D66 gestemd, juist omdat ze het helemaal beu zijn om als slachtoffer gezien te worden en ze eindelijk eens serieus genomen willen worden. Mensen die zich als slachtoffer gedragen zijn op een heel andere manier verdeeld over de bevolking: in de gebieden waar SP en PVV wordt gestemd. Van de week stond daarover in de Volkskrant een helder verhaal met kaartjes van de makers van de verkiezingsatlas. Als er een tweedeling is in Nederland dan is dat er een tussen de optimistische doeners en de pessimistische onderbuikers die het slachtofferschap cultiveren. Onderling zijn die groepen overigens uiterst divers. De doeners vind je in de bible belt en in de groene gordel die van Haarlem via Amsterdam, het Gooi en Utrecht richting Wageningen loopt. De zelfverklaarde slachtoffers in de rest van het land, waaronder zeer veel witte gebieden.