Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Minder kans op doodgeboorte na vaccinatie

  •  
10-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1298 keer bekeken
  •  
zwanger

Het coronavaccin is niet alleen veilig voor zwangere vrouwen, de inenting verkleint ook nog eens de kans op doodgeboortes met 15 procent. Dat blijkt uit Brits onderzoek, schrijft The Guardian. De wetenschappers analyseerden 23 onderzoeken waarbij in totaal ruim 117.000 zwangere vrouwen waren betrokken.

Toen de coronavaccins net beschikbaar waren, raadde de overheid zwangere vrouwen nog af om zich te laten inenten. Later veranderde dat: uit nieuwe gegevens bleek dat het vaccin ook voor hen veilig was. Bovendien bleek dat zwangere vrouwen een groter risico liepen bij besmetting met het coronavirus.

De Britse overzichtsstudie bevestigt dat beeld. Vrijwel alle zwangere vrouwen die met corona in het ziekenhuis worden opgenomen, zijn ongevaccineerd. De inenting is veilig en na een vaccinatie lopen zwangere vrouwen geen groter risico op een miskraam of andere zwangerschapscomplicaties.

Nu blijkt dat de baby ook extra beschermd wordt door de inenting. Duidelijk is dat vaccinatie beschermt tegen doodgeboorte. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat ook de kans op vroeggeboorte kleiner is na vaccinatie.

Volgens Edward Morris, voorzitter van de Britse vereniging van verloskundigen en gynaecologen, is de boodschap duidelijk: “We raden alle zwangere vrouwen aan om het vaccin en de booster te nemen. Covid-19 gaat nog altijd rond, en als je wordt besmet als je zwanger bent, loop je een grotere kans op ernstige ziekte.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.