Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Minder geld naar wetenschap

  •  
12-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_wetenschapper_DefenceImages_300
Overheid reserveert wel geld voor bedrijven die aan research en development doen ... Onderzoeksinstituten worden steeds meer afhankelijk van markt
Het Rijk gaat de komende jaren minder rechtstreeks uitgeven aan wetenschappelijk onderzoek. Dat blijkt uit cijfers die het Rathenau Instituut vandaag publiceert, in het Overzicht Totale Onderzoek Financiering 2011-2017. Er gaat meer naar bedrijven en minder naar universiteiten en naar onderzoeksinstituten. Vooral de instituten worden daardoor afhankelijker van de inkomsten uit de markt.
Het bedrag dat rechtstreeks naar de wetenschap gaat daalt van 4,9 miljard in 2012, naar 4,8 dit jaar, naar 4,3 miljard euro in 2017. Dit is een optelsom van bedragen die ministeries uitgeven aan onderzoek, zo is te lezen in een persbericht van het Rathenau Instituut.
Daarnaast reserveert de overheid geld om bedrijven belastingvoordeel te geven voor hun research and development. Die belastingvoordelen compenseren de daling van rechtstreekse uitgaven niet helemaal.
Grootste dalers De sterkste dalingen vinden plaats bij het Ministerie van Economische Zaken, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Bij Economische Zaken gaat het om een teruggang van 1 miljard dit jaar naar 609 miljoen in 2017. Dat komt naast bezuinigingen ook door het wegvallen van geld uit de aardgasbaten (de FES-gelden) en door het afbouwen van innovatieprogramma’s. Bij I&M gaat de begroting van bijna 100 miljoen in 2013 naar 53 miljoen in 2017. Bij VWS gaat het om een daling van 161 miljoen dit jaar naar 137 miljoen over vier jaar.
Rathenau Het Rathenau Instituut brengt elk voorjaar het Overzicht Totale Onderzoek Financiering uit, om een overzicht te bieden van de uitgaven voor onderzoek door het Rijk.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (20)

wvdstraat
wvdstraat12 apr. 2013 - 15:00

Ach ja, 'Nederland kennisland' en dan het verschil tussen academisch onderzoek en productontwikkeling niet weten.... 'tuurlijk, joh....

Zjenny
Zjenny12 apr. 2013 - 15:00

Betaald door de corporaties, wetenschappers worden nu echt vazallen van destructieve corporaties.

Thom Holterman
Thom Holterman12 apr. 2013 - 15:00

Iemand die zich al een tijd inzet om het tij van de stijgende invloed van het bedrijfsleven op het (universitaire) onderwijs en onderzoek te keren, is de Belgische wetenschapsfilosofe Isabelle Stengers. Haar waarschuwende woorden waren kennelijk niet aan de Nederlandse beslissers besteed, misschien omdat haar laatste boek daarover in het Frans is geschreven. Ik maakte er een ruime bespreking van; zie: http://libertaireorde.wordpress.com/2013/02/10/isabelle-stengers-slow-science-weg-uit-de-perversie-van-de-kenniseconomie/

DitBenIk2
DitBenIk212 apr. 2013 - 15:00

Lekker, vanaf nu alleen maar wc eend onderzoeken.

eeweew
eeweew12 apr. 2013 - 15:00

Ik zag een tijdje geleden iemand hier zeggen dat dit een gevolg zou kunnen zijn van de modellen van het CBS. Als deze modellen niet in staat zijn de waarde van wetenschappelijk onderzoek te zien, dan zullen politici die blind deze modellen volgen er dus totaal geen rekening mee houden. Als we niets veranderen is het budget over een aantal jaar dus nul. Ik weet nog niet waar ik heen verhuis.

eeweew
eeweew12 apr. 2013 - 15:00

Ik droom af en toe dat Nederland uit CERN stapt, en dat niemand mij wil helpen een demonstratie op te zetten daartegen.

JoopSchouten
JoopSchouten12 apr. 2013 - 15:00

Bedrijfslobbyisten zullen tevreden zijn. Eigen suggestief onderzoek propageren en gif aansmeren. Neoliberale klootzakken !

1 Reactie
eeweew
eeweew12 apr. 2013 - 15:00

Dat heeft niets met het probleem het de financiering van fundamenteel onderzoek te maken.

[verwijderd]
[verwijderd]12 apr. 2013 - 15:00

Waarom verdommen de wetenschappers het eigenlijk niet om nog langer mee te doen? En dan heb ik het natuurlijk niet over de omhoog-gestudeerde specialisten die alles wel eventjes zullen besturen e/o van uitzonderingspositie komen voorzien. Volgens mij had ik al iets in die geest zien aankomen...eenmaal, andermaal......verkocht aan de appeltjes van oranje! De angel van het 'sociale' 'akkoord' is de doodsteek (of Bayernet zoals U dat wenst) voor ieder bijenvolk. Vroegah had je nog een imker die dat in de rode haan kwam uitleggen.

1 Reactie
Woeki Hypo
Woeki Hypo12 apr. 2013 - 15:00

@Evert van Vliet, vr 12 april 2013 19:20, “Waarom verdommen de wetenschappers het eigenlijk niet om nog langer mee te doen?” Omdat ook kennis corrupt is. Dat verbaast je toch niet, als ik zo je opinies lees? Woeki Hypo.

KoningPruts
KoningPruts12 apr. 2013 - 15:00

Nederland kennisland. Maar even los van de onderbuik, het is wel goed dat niet alles meer onderzocht wordt. De helft van wat onderzocht wordt heb je niks aan.

2 Reacties
wvdstraat
wvdstraat12 apr. 2013 - 15:00

"Wathebbiederan?" De enige bijdrage van ongeschoold nederland-kruideniersland.....

eeweew
eeweew12 apr. 2013 - 15:00

Kan je overigens ook serieuze voorbeelden noemen van wat je nutteloos onderzoek vind, en dan het liefst zo fundamenteel mogelijk. Linkshandige ijsberen is natuurlijk een raar zeer specifiek voorbeeld. Maar mag onderzoek naar zwaartekrachtgolven of neutrino's wel. En wat te denken van de LHC?

[verwijderd]
[verwijderd]12 apr. 2013 - 15:00

Goed dat die hobbieisten met hun nutteloze onderzoeken een flink gekort worden.

4 Reacties
rbakels
rbakels12 apr. 2013 - 15:00

Het is ongelooflijk belangrijk dat er ook nog fundamenteel onderzoek plaats vindt. Bedrijven doen dat niet omdat het vaak pas op de heel lange termijn resultaat heeft, maar tegelijk is het als fundament onmisbaar voor toekomstige generaties. Een directeur van onze zeer succesvolle chipmachinefabrikant ASML vertelde laatst op TV dat hun bedrijf leunt op tachtig jaar oude fundamentele wetenschap. Als wij geen fundamenteel onderzoek meer doen maken we ook geen deel meer uit van van internationale wetenschappelijke netwerken. En dan is er nog het heel fundamentele probleem dat er - als ze zo doorgaan - straks helemaal geen onafhankelijke deskundigen meer over zijn. Die bijvoorbeeld de commerciële praatjes van geneesmiddelenfabrikanten kunnen doorprikken. Helaas heb ik bij mijn eigen werk op universiteiten gemerkt dat de drang om geld te verdienen zo sterk is geworden dat menigmaal miserabel werk wordt afgeleverd aan commerciële opdrachtgevers - omdat het enige criterium nog is of de rekening wordt betaald! En het is me ook overkomen dat we een mening op bestelling moesten leveren: ons instituut had een opdracht gekregen omdat de opdrachtgever wist dat dit instituut "gewenste" opvattingen koestert.

techneutje2
techneutje212 apr. 2013 - 15:00

De R&D afdelingen van het Nederlandse bedrijfsleven vertrekt naar het (goedkopere) buitenland. De universitaire onderzoekers zullen volgen. Hiep hoi, een land vol Donald Ducks!

ThomasWagenaar
ThomasWagenaar12 apr. 2013 - 15:00

Dit soort elitaire reacties triggeren mijn elitarisme. Zoals hieronder gesteld een 'land vol Donald Ducks' is terug naar de middeleeuwen. Uw boterham kan beter gratis worden gemaakt door onderzoek dan 'goedkoper' door 'marktwerking'. Maar goed, de onderbuik heeft het begrip langetermijn verbannen uit hun vocabulaire, omdat dat nog eens wat nadenken zou vereisen.

eeweew
eeweew12 apr. 2013 - 15:00

Noem eens voorbeelden?

JanB2
JanB212 apr. 2013 - 15:00

Een zorgwekkende ontwikkeling die helaas in lijn ligt met de situatie van de afgelopen 20 jaar. Nederland geeft te weinig uit aan onderzoek en ontwikkeling om zich staande te kunnen houden als kenniseconomie. Het feit dat de huidige crisis zo hard toeslaat in Nederland is mede te wijten dat Nederland hoofdzakelijk slap gelul exporteert en te weinig harde productiegoederen, om over innovatieve industriele producten nog maar te zwijgen. Onderzoek en ontwikkeling staan aan de basis van de moderne industrie. En we leven nog steeds in het industriele tijdperk. Meer dan ooit zelfs, in weerwil van wat lieden uitkramen die het continu over de diensteneconomie lopen te raaskallen (de enige dienstensector die door enige mate van duurzaamheid en crisisbestendigheid wordt gekenmerkt is de prostitutie (niet voor niets de oudste bedrijftak)). Ik zie het dan ook zeer somber in voor Nederland.

1 Reactie
eeweew
eeweew12 apr. 2013 - 15:00

Ik kom omdat ik met een project bezig ben regelmatig (we bouwen een water cherenkov detector met oude pmt's die volgens mijn uit ZEUS komen, en verder een budget van 500 euro), ik de elektronica opslag van het NIKHEF. Wat daar staat, je houd het werkelijk niet voor mogelijk, dat het NIKHEF zulke oude zooi heeft. Van veel van de spullen die we moeten gebruiken is de handleiding zoek en staat hij nergens op internet, soms bevatten ze stickers die duidelijk uit de jaren 70 komen. Een oscilloscoop hebben we uit een andere ruimte gepakt, waar er twee in de hoek stonden, maar deze is te traag voor ons uiteindelijke doel. Alles ziet eruit als vergane glorie, nou is dat voor een studentenproject natuurlijk niet zo een groot probleem (al zijn we het eerste kapotte noodzakelijke ding al tegen gekomen), en ik weet niet hoe erg het in het echte onderzoek is. Ik vind het zeer opmerkelijk dat alles op een aantal dingen na uit de jaren 70 lijkt te komen.