Ach ja, 'Nederland kennisland' en dan het verschil tussen academisch onderzoek en productontwikkeling niet weten.... 'tuurlijk, joh....
Betaald door de corporaties, wetenschappers worden nu echt vazallen van destructieve corporaties.
Iemand die zich al een tijd inzet om het tij van de stijgende invloed van het bedrijfsleven op het (universitaire) onderwijs en onderzoek te keren, is de Belgische wetenschapsfilosofe Isabelle Stengers. Haar waarschuwende woorden waren kennelijk niet aan de Nederlandse beslissers besteed, misschien omdat haar laatste boek daarover in het Frans is geschreven. Ik maakte er een ruime bespreking van; zie: http://libertaireorde.wordpress.com/2013/02/10/isabelle-stengers-slow-science-weg-uit-de-perversie-van-de-kenniseconomie/
Ik zag een tijdje geleden iemand hier zeggen dat dit een gevolg zou kunnen zijn van de modellen van het CBS. Als deze modellen niet in staat zijn de waarde van wetenschappelijk onderzoek te zien, dan zullen politici die blind deze modellen volgen er dus totaal geen rekening mee houden. Als we niets veranderen is het budget over een aantal jaar dus nul. Ik weet nog niet waar ik heen verhuis.
Ik droom af en toe dat Nederland uit CERN stapt, en dat niemand mij wil helpen een demonstratie op te zetten daartegen.
Bedrijfslobbyisten zullen tevreden zijn. Eigen suggestief onderzoek propageren en gif aansmeren. Neoliberale klootzakken !
Dat heeft niets met het probleem het de financiering van fundamenteel onderzoek te maken.
Waarom verdommen de wetenschappers het eigenlijk niet om nog langer mee te doen? En dan heb ik het natuurlijk niet over de omhoog-gestudeerde specialisten die alles wel eventjes zullen besturen e/o van uitzonderingspositie komen voorzien. Volgens mij had ik al iets in die geest zien aankomen...eenmaal, andermaal......verkocht aan de appeltjes van oranje! De angel van het 'sociale' 'akkoord' is de doodsteek (of Bayernet zoals U dat wenst) voor ieder bijenvolk. Vroegah had je nog een imker die dat in de rode haan kwam uitleggen.
@Evert van Vliet, vr 12 april 2013 19:20, “Waarom verdommen de wetenschappers het eigenlijk niet om nog langer mee te doen?” Omdat ook kennis corrupt is. Dat verbaast je toch niet, als ik zo je opinies lees? Woeki Hypo.
Nederland kennisland. Maar even los van de onderbuik, het is wel goed dat niet alles meer onderzocht wordt. De helft van wat onderzocht wordt heb je niks aan.
"Wathebbiederan?" De enige bijdrage van ongeschoold nederland-kruideniersland.....
Kan je overigens ook serieuze voorbeelden noemen van wat je nutteloos onderzoek vind, en dan het liefst zo fundamenteel mogelijk. Linkshandige ijsberen is natuurlijk een raar zeer specifiek voorbeeld. Maar mag onderzoek naar zwaartekrachtgolven of neutrino's wel. En wat te denken van de LHC?
Goed dat die hobbieisten met hun nutteloze onderzoeken een flink gekort worden.
Het is ongelooflijk belangrijk dat er ook nog fundamenteel onderzoek plaats vindt. Bedrijven doen dat niet omdat het vaak pas op de heel lange termijn resultaat heeft, maar tegelijk is het als fundament onmisbaar voor toekomstige generaties. Een directeur van onze zeer succesvolle chipmachinefabrikant ASML vertelde laatst op TV dat hun bedrijf leunt op tachtig jaar oude fundamentele wetenschap. Als wij geen fundamenteel onderzoek meer doen maken we ook geen deel meer uit van van internationale wetenschappelijke netwerken. En dan is er nog het heel fundamentele probleem dat er - als ze zo doorgaan - straks helemaal geen onafhankelijke deskundigen meer over zijn. Die bijvoorbeeld de commerciële praatjes van geneesmiddelenfabrikanten kunnen doorprikken. Helaas heb ik bij mijn eigen werk op universiteiten gemerkt dat de drang om geld te verdienen zo sterk is geworden dat menigmaal miserabel werk wordt afgeleverd aan commerciële opdrachtgevers - omdat het enige criterium nog is of de rekening wordt betaald! En het is me ook overkomen dat we een mening op bestelling moesten leveren: ons instituut had een opdracht gekregen omdat de opdrachtgever wist dat dit instituut "gewenste" opvattingen koestert.
De R&D afdelingen van het Nederlandse bedrijfsleven vertrekt naar het (goedkopere) buitenland. De universitaire onderzoekers zullen volgen. Hiep hoi, een land vol Donald Ducks!
Dit soort elitaire reacties triggeren mijn elitarisme. Zoals hieronder gesteld een 'land vol Donald Ducks' is terug naar de middeleeuwen. Uw boterham kan beter gratis worden gemaakt door onderzoek dan 'goedkoper' door 'marktwerking'. Maar goed, de onderbuik heeft het begrip langetermijn verbannen uit hun vocabulaire, omdat dat nog eens wat nadenken zou vereisen.
Een zorgwekkende ontwikkeling die helaas in lijn ligt met de situatie van de afgelopen 20 jaar. Nederland geeft te weinig uit aan onderzoek en ontwikkeling om zich staande te kunnen houden als kenniseconomie. Het feit dat de huidige crisis zo hard toeslaat in Nederland is mede te wijten dat Nederland hoofdzakelijk slap gelul exporteert en te weinig harde productiegoederen, om over innovatieve industriele producten nog maar te zwijgen. Onderzoek en ontwikkeling staan aan de basis van de moderne industrie. En we leven nog steeds in het industriele tijdperk. Meer dan ooit zelfs, in weerwil van wat lieden uitkramen die het continu over de diensteneconomie lopen te raaskallen (de enige dienstensector die door enige mate van duurzaamheid en crisisbestendigheid wordt gekenmerkt is de prostitutie (niet voor niets de oudste bedrijftak)). Ik zie het dan ook zeer somber in voor Nederland.
Ik kom omdat ik met een project bezig ben regelmatig (we bouwen een water cherenkov detector met oude pmt's die volgens mijn uit ZEUS komen, en verder een budget van 500 euro), ik de elektronica opslag van het NIKHEF. Wat daar staat, je houd het werkelijk niet voor mogelijk, dat het NIKHEF zulke oude zooi heeft. Van veel van de spullen die we moeten gebruiken is de handleiding zoek en staat hij nergens op internet, soms bevatten ze stickers die duidelijk uit de jaren 70 komen. Een oscilloscoop hebben we uit een andere ruimte gepakt, waar er twee in de hoek stonden, maar deze is te traag voor ons uiteindelijke doel. Alles ziet eruit als vergane glorie, nou is dat voor een studentenproject natuurlijk niet zo een groot probleem (al zijn we het eerste kapotte noodzakelijke ding al tegen gekomen), en ik weet niet hoe erg het in het echte onderzoek is. Ik vind het zeer opmerkelijk dat alles op een aantal dingen na uit de jaren 70 lijkt te komen.