Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Miltvuuruitbraak Siberië door klimaatverandering bedreigt mens en dier

  •  
03-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
169 keer bekeken
  •  
siberië
Klimaatverandering is een jongetje van twaalf fataal geworden. De smeltende permafrost zorgde in Siberië voor een uitbraak van miltvuur, ook bekend als anthrax. Het probleem werd ontdekt toen duizenden rendieren plotseling stierven aan de ziekte. 72 herders, onder wie 41 kinderen, moesten worden opgenomen in het ziekenhuis. Bij vijf volwassenen en drie kinderen werd de ziekte, die lokaal bekend is als ‘ de Siberische Pest ‘ en in 1941 voor het laatst in de regio voorkwam, vastgesteld. Een van hen overleefde het niet.
De lokale overheid vermoed dat klimaatverandering de oorzaak is van de uitbraak. Miltvuursporen kunnen eeuwenlang overleven in bevroren overblijfselen van besmette mensen en dieren, en vrijkomen wanneer ze ontdooit worden. De getroffen regio kende de afgelopen tijd abnormaal hoge temperaturen. De smeltende permafrost zorgde bovendien voor een grotere erosie van de rivieroevers, waar de nomaden traditioneel hun doden begraven.
Methylkwik Tegelijkertijd ontdekten wetenschappers aan de andere kant van de wereld dat een bacterie uit smeltende zee-ijs in staat is om kwik te veranderen in het veel giftigere methylkwik, dat meldt OneWorld :
"Kwik is een zwaar metaal dat in het milieu terechtkomt via vulkaanuitbarstingen of door menselijke activiteiten. In de vorm van methylkwik wordt het een neurotoxine dat vissen en zeevogels kan besmetten. De concentratie bouwt zich op in de voedselketen en kan zo tot bij de mens terechtkomen. “Grotere vissen eten kleine vissen en bouwen er een concentratie van methylkwik op die schadelijk is voor menselijke consumptie”, zegt Caitlin Gionfriddo van de Universiteit van Melbourne en hoofdauteur van de studie in Nature Microbiology. Bij inname kan methylkwik in de hersenen terechtkomen en er ontwikkelingsstoornissen veroorzaken bij baby’s en kinderen."
De onderzoekers noemen het essentieel om de menselijke uitstoot van kwik in het milieu te  minimaliseren en de consumptie van kwikrijke vissoorten als koningsmakreel en zwaardvis te matigen.
Cc-foto:  Linh Vien Thai
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.