Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Miljoenen vogels gefokt en opgehokt om als 'wild' afgeschoten te worden door jagers

  •  
24-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
608 keer bekeken
  •  
Geen video? Klik hier
Schokkende beelden uit Frankrijk waar de actiegroep L214 toont hoe een commercieel bedrijf patrijzen en fazanten fokt en gevangenhoudt in veel te kleine hokken. De dieren worden louter gefokt voor de jacht. De video begint met de woorden van de jachtlobby dat de jacht een natuurlijk verschijnsel is dat hoort bij de tradities van het plattelandsleven. Het wild zou zogenaamd een “goed leven” in de vrije natuur gehad hebben. Dat blijkt een fabeletje.
L214 toont dat er in werkelijkheid een hele industrie achter zit. Op de video is een terrein te staan met duizenden kooien. Met de vrije natuur of zelfs maar een natuurlijk bestaan maken de dieren geen kennis. Hun bekken worden voorzien van klemmen om te voorkomen dat ze elkaar doodpikken in de krappe behuizingen. Negen van de tien patrijzen en fazanten die zogenaamd in het wild geschoten zijn, zijn afkomstig uit dit soort fokkerijen. Talloze dieren komen bovendien al om tijdens het ‘productieproces’.
De dieren in de video worden gefokt door Gibovendée, die ze exporteert naar het buitenland, bijvoorbeeld naar Engeland. Veerdiensten weigeren de dieren te transporteren maar het bedrijf slaagt er in ze toch over te brengen naar de Britse jagers via de Eurotunnel.
De fokactiviteiten staan op gespannen voet met de wetgeving, zo ze er al niet in strijd mee in zijn. L214 is een dierenrechtenorganisatie die ontstond uit verzet tegen de wrede praktijken rond foie gras, de exquise ganzenleverpastei waarvoor de vogels gemarteld worden. De benaming is een verwijzing naar een wetsartikel dat dieren moet beschermen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

Pater
Pater25 sep. 2020 - 0:20

Waarop jaagt Willem-Alexander op het kroondomein Het Loo in de drie maanden/jaar dat het gebied (tegen de subsidievoorwaarden in) gesloten is voor publiek?

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe25 sep. 2020 - 13:06

De Oranjes importeerden in begin 20ste eeuw extra wild vanuit bijvoorbeeld Duitsland en Spanje. Vnl wilde zwijnen die zoals meer wilde dieren voordien uitgeroeid waren. Er waren vanaf het begin al protesten maar tegenstanders van de jacht konden moeilijk bewijs krijgen mbt tot de toestanden bij jachtactiviteiten van de familie. Bernard was al even dol op zwijnen schieten als Hendrik. De traditie wordt ondanks protesten tot op heden voortgezet.

[verwijderd]
[verwijderd]24 sep. 2020 - 11:20

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.224 sep. 2020 - 16:13

Jammer. Drenthe is de parel van Noord-West Europa. Dit soort dingen kun je overal verwachten, maar niet daar.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 sep. 2020 - 12:52

Sinds jaren 80 is het fokken en uitzetten voor de plezierjacht niet meer toegestaan. Maar het schijnt nog steeds sporadisch (?) te gebeuren. Ook in Brabant.

Appel2
Appel224 sep. 2020 - 10:05

"de woorden van de jachtlobby dat de jacht een natuurlijk verschijnsel is dat hoort bij de tradities van het plattelandsleven. Het wild zou zogenaamd een “goed leven” in de vrije natuur gehad hebben. Dat blijkt een fabeletje." In geval van dieren die wel wel in de natuur hun leven leidden is het natuurlijk geenszins een fabel. Dus waar jagers dit als argument gebruiken hebben ze zonder meer gelijk dat deze dieren in vergelijking met alle andere dieren voor vleesconsumptie bestemd of anderszins ivm natuurbeheer worden afgeschoten beter af zijn.

4 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman24 sep. 2020 - 11:46

Ik herinner mij het geval dat op Texel fazanten met kapjes op door de jagers buit gemaakt werden. Ik zie niets in plezierjacht, dat voegt niets toe aan de maatschappij.

ton14024
ton1402424 sep. 2020 - 11:50

Als de situatie anders is, moet ook de afweging anders zijn ???? Hoever kun je een open deur openzetten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 sep. 2020 - 14:24

Natuur zou niet moeten worden vergeleken worden met veeteelt. Laat het natuurbeheer verder aan de wolf en collega's voor. Die kunnen prima zonder de bemoeienis van pretjagers.

Joe Speedboot
Joe Speedboot26 sep. 2020 - 19:29

'Dus waar jagers dit als argument gebruiken hebben ze zonder meer gelijk dat deze dieren in vergelijking met alle andere dieren voor vleesconsumptie bestemd of anderszins ivm natuurbeheer worden afgeschoten beter af zijn. ' Ja en? Die jagers doen net alsof zij alleenheersers zijn die mogen bepalen welk dier mag blijven leven.